ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα υβριδικά Jeepμπαίνουν στο νερό και φορτίζονται

Τα υβριδικά Jeepμπαίνουν στο νερό και φορτίζονται

Μια νέα πατέντα εισάγει η Jeep, του ομίλου της Fiat, όσον αφορά τα επερχόμενα Plug-inHybridRenegadeκαι Compass.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, με έμπνευση από τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού από την κίνηση των κυμάτων της θάλασσας.

Τα πρώτα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της μάρκας, θα φέρουν το σύστημα 4xeHydrO, το οποίο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν το αυτοκίνητο περνά μέσα από νερό με ελάχιστο ύψος τα 15 εκ., όπως π.χ. σε εκτός δρόμου διαδρομές ή κατά τη διάσχιση ποταμών.

Ουσιαστικά, το 4xe HydrO θα μετατρέπει την κινητική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα φορτίζει την μπαταρία του υβριδικού συστήματος. Μια ειδικά σχεδιασμένη φτερωτή, από ένα νέο εξαιρετικά ανθεκτικό και ελαφρύ υλικό, θα μεταφέρει την κίνηση του νερού στη γεννήτρια μέσω ενός άξονα κατασκευασμένου από ίνες άνθρακα. Το σύστημα θα είναι εντελώς αθόρυβο και δεν θα επηρεάζει τη συνολική απόσταση του οχήματος από το έδαφος.

Τα υβριδικά Jeepμπαίνουν στο νερό και φορτίζονται

Το συγκεκριμένο σύστημα προβλέπεται ότι θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία σε εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ σε δεύτερηφάση θα εξελιχθεί και το σύστημα 4xeHydrY,που θα παράγει ενέργεια μέσω της διέλευσης του αυτοκινήτου από αμμώδεις περιοχές (π.χ. έρημος). Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μοντέλα της Jeep που έχουν την πιστοποίηση TrailRated(όλα τα Trailhawk και όλα τα Wrangler), μπορούν να διαπεράσουν υδάτινα περάσματα βάθους έως και 75 εκ. (χωρίς τη χρήση συσκευής “snorkel”)!

Το σύστημα4xeHydrOβρίσκεται ήδη στις τελικές φάσεις δοκιμών και πιστοποίησης, ενώ καμουφλαρισμένα πρωτότυπα αξιοποίησαν στο παρελθόν ακόμα και τις ακτές νησιού στο Β. Ιόνιο για την πραγματοποίηση ρυθμίσεων.

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ