ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Δεκάδες νέα μοντέλα αυτοκινήτου κάνουν πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού. Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός".

Η τάση εξηλεκτρισμού της αυτοκίνησης παρατηρείται έντονα στο Παρίσι. Στην «πόλη του φωτός», όλα τα φώτα είναι στραμμένα στα μοντέλα εκείνα που είτε έχουν υβριδική τεχνολογία που περιορίζει τους ρύπους, έχοντας μειωμένη κατανάλωση, είτε σε εκείνα που είναι αμιγώς ηλεκτρικά, δηλαδή δεν ρυπαίνουν καθόλου το περιβάλλον. Μάλιστα, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι για κάθε μοντέλο τους με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, βενζίνης ή πετρελαίου, θα υπάρχει και αντίστοιχη υβριδική ή ηλεκτρική έκδοση.

Βέβαια, υπάρχουν εταιρείες, όπως η Toytota, που εμφαθύνει περισσότερη στην υβριδική της τεχνολογία, έχοντας, πλέον, ως επί το πλείστον τέτοια μοντέλα στη γκάμα της.

Ας δούμε στο πρώτο αφιέρωμα ορισμένα, πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα.

Toyota RAV4 Hybrid

Το γνωρίζουμε από παλιά, ωστόσο το SUV μοντέλο της μάρκας μεγάλωσε και πλέον εφοδιάζεται με έναν ισχυρό βενζινοκινητήρα 2.5 lt Dual VVT-i που αποδίδει 218 ίππους (προσθιοκίνητο) και 222 ίππους στην τετρακίνητη έκδοση. Συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων και φέρει ηλεκτρονική τετρακίνηση. Βασίζεται σε νέα πλατφόρμα, με χαμηλό κέντρο βάρους και ιδανική κατανομή βάρους στους δύο άξονες.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Καταναλώνει 4,5 λίτρα στα 100 χλμ. και εκπέμπει 102 γρ./χλμ. διοξείδιο του άνθρακα. Το αυτοκίνητο θα έρθει στην Ελλάδα αρχές προς τα τέλη του 2018, αρχές του 2019.

Hyundai i30 Fastback N

Το ολοκαίνουργιο i30 Fastback N είναι το δεύτερο μοντέλο υψηλής απόδοσης της Hyundai στην Ευρώπη. Ακολουθεί το πεντάθυρο hatchback i30 N, το οποίο διατίθεται και στην Ελλάδα. Δύο εκδόσεις ισχύος του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα 2.0 lt, με 250 ίππους (μέση κατανάλωση καυσίμου: 7,0 λίτρα / 100 χλμ., εκπομπές CO2: 159 γρ./χλμ.), και στην έκδοση Performance με 275 ίππους (7,1 λίτρα / 100 χλμ., 163 γρ./χλμ.). Και οι δύο εκδόσεις έχουν μέγιστη ροπή 353 Nm (378 Nm με overboost) και φτάνουν σε μέγιστη ταχύτητα τα 250 χλμ./ώρα.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Η έκδοση των 250 hp επιταχύνει σε 6,4 δευτ. και η έκδοση 275 hp σε 6,1 δευτ. Εξοπλίζεται με σύστημα N Grin Control, με πέντε διαφορετικές λειτουργίες οδήγησης: Eco, Normal, Sport, N και N Custom.

Citroen C5 Aircross Hybrid

Μαζί με την απλή έκδοση του C5 Aircross, του μεγαλύτερου SUV της γαλλικής μάρκας, πρεμιέρα έκανε στο Παρίσι και η υβριδική έκδοση. Η Citroen θέλει το 80% της γκάμας των μοντέλων να διατίθενται και ως ηλεκτρικά έως το 2023, και μέχρι το 2025 να είναι όλη η γκάμα 100% ηλεκτρική. Το μοντέλο φορά κινητήρας PureTech 180 με σύστημα S&S και ηλεκτροκινητήρα 80kW (ανάμεσα στον κινητήρα εσωτερικής καύσης και το κιβώτιο ταχυτήτων), με συνολική ισχύ 225 hp και προσθιοκίνηση, ενώ η ροπή φθάνει τα 337 Nm.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Η ηλεκτρική αυτονομία είναι 50 χλμ. και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάτω από 50 γρ./χλμ.

DS3 Crossback e-tense

Σε παγκόσμια παρουσίαση μαζί με την βενζινοκίνητη έκδοση του DS3 Crossback. Το αμιγώς ηλεκτρικό e-tense εφοδιάζεται με μοτέρ ιχύος 136 ίππων με αυτονομία 430 χλμ. στον κύκλο NEDC. Επιτυγάνει έως 20% ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα, έχει μέγιστη ροπή 260 Nm και επιταχύνει σε 8,7 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Φορτίζεται με όλα τα διαθέσιμα συστήματα (οικιακό ρεύμα, Wallbox και 100 Kw για ταχυφόρτιση.

Kia ProCeed

Η παραγωγή του ξεκινά τον Νοέμβριο και θα διατίθεται αποκλειστικά σε εκδόσεις GT Line και GT. Είναι 5 χιλιοστά μακρύτερο του ολοκαίνουργιου Kia CEED Sportwagon και έχει ίδιο μεταξόνιο με όλες τις εκδόσεις CEED. Πλήρως εφοδιασμένο σε ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, θα προσφέρεται με κινητήρα 1.0 lt T-GDi με 120 ίππους, με νέο μοτέρ 1.4 lt T-GDi με 140 ίππους και με πετρελαίου 1.6 lt CRDi 136 ίππων.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Στην έκδοση ProCeed GT θα φορά το μοτέρ του CEED GT, που κι αυτό λανσαρίστηκε στο Παρίσι, με 204 ίππους και 265 Nm ροπής.

Renault Kadjar

Αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς, έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα το μεγάλο SUV της γαλλικής μάρκας με πολλά νέα στοιχεία. Το νέο Renault KADJAR εξοπλίζεται με τον υπέρ-σύγχρονο κινητήρα βενζίνης 1.3 TCe, προϊόν συνεργασίας της Συμμαχίας Renault με τη γερμανική Daimler. Πρόκειται για έναν 4κύλινδρο κινητήρα, διαθέσιμος σε 4 εκδόσεις, από 140 ίππους έως 160 ίππους. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (EDC) 7 σχέσεων και φθάνει σε ροπή τα 270 Nm, και φέρει φίλτρο κατακράτησης μικροσωματιδίων (Gasoline Particulate Filter).

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Σε πετρελαιοκινητήρες, διαθέτει σύγχρονα μοτέρ με σύστημα επιλεκτικού καταλυτικού περιορισμού (SCR), που θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού των οξειδίων του αζώτου (NOx) και έρχονται με το διακριτικό «Blue dCi».

Skoda Karoq Scout

Πρεμιέρα για μια έκδοση του επιτυχημένου, μεσαίου SUV της τσεχικής SKODA. Το Karoq Scout, που θα εισαχθεί στην Ελλάδα σύντομα, αναλαμβάνει τον ρόλο του νέου περιπετειώδους μοντέλου της γκάμας του μοντέλου. Με πιο σπορ και δυναμική εμφάνιση, θα προσφέρεται στάνταρ με σύστημα τετρακίνησης για όλες τις εκδόσεις κινητήρων. Τα χρώματος ασημί πλαστικά στοιχεία παρέχουν περιμετρική προστασία για το κομψό αμάξωμα τόσο στην πόλη όσο και στα σκληρότερα εδάφη. Χρωματικές λωρίδες περιβάλλουν τη γρίλια της μάσκας και τα πλαίσια των παραθύρων. Κάτω από τα τονισμένα τόξα των τροχών, η SCOUT έκδοση συνδυάζεται με τροχούς αλουμινίου 18 ιντσών ή προαιρετικά με 19 ίντσες.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Οι δύο δίλιτροι κινητήρες πετρελαίου αποδίδουν 150 και 190 ίππους, ενώ ο κινητήρας βενζίνης 1.5 TSI έχει ισχύ 150 ίππους. Συνδυάζονται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και 7άρι DSG αυτόματο.

Suzuki Jimny

Βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και τα πρώτα 300 αυτοκίνητα εξαντλήθηκαν με τιμές από 16.270 ευρώ. Δημοσιογραφικά δεν παρουσιάστηκε, αλλά οι πωλήσεις έγιναν από… φωτογραφίες, επειδή γνωρίζουν την παράδοση του Jimny. Η νέα έκδοση, ήρθε πιο σκληροτράχηλη, μόνο με ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.5 lt - 102 hp, και εν αντιθέσει με την προηγούμενη έκδοση που είχε διακόπτη για την τετρακίνηση, αυτή η έκδοση επιστρέφει στις παλιότερες με δεύτερο λεβιέ για τις «κοντές» σχέσεις.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Είναι όμορφο και πιο τετραγωνισμένο από πριν.

Alpine 110

Δεν έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι, αλλά μας αρέσει να την ξαναδούμε. Η νέα Alpine A110 έρχεται να συναγωνιστεί επί ίσοις όροις μοντέλα όπως η Porsche 718 Cayman και η Alfa Romeo 4C. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1.8 lt, ο οποίος αποδίδει 252 ίππους με το 0-100 χλμ./ώρα να έρχεται σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα. Βέβαια, σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο η ισχύς μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη, ενώ χάρη στην χρήση αλουμινίου στο πλαίσιο, στις πλευρικές επιφάνειες των θυρών και στην ανάρτηση, το συνολικό βάρος του Α110 είναι μόλις 1.080 κιλά.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Θα προσφέρεται και σε έκδοση με ισχύ 300 ίππους.

Peugeot 3008 Hybrid

Αυτή η high-end έκδοση του μεσαίου SUV της Peugeot, που προσφέρει τετρακίνηση και φτάνει τους 300hp. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού ενός κινητήρα PureTech που φτάνει τα 200hp με ηλεκτρικούς κινητήρες (ένας μπροστά και ένας πίσω) που φτάνουν τους 110hp. Επιταχύνει σε 6,5 δευτ. στα ο-100 χλμ./ώρα. Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 13,2kWh για ηλεκτρική κίνηση 50 χλμ. WLTP (2) (60 χλμ. NEDC) και εκπέμπει λιγότερα από 49 γρ./χλμ. CO2.

Τα αστέρια που λάμπουν στην "πόλη του φωτός"

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, θα ενταχθεί στη σειρά μια έκδοση HYBRID 225hp (165kW), η οποία θα συνδυάζει έναν κινητήρα PureTech 180hp με ηλεκτρικό μοτέρ 110hp.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ