ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε παραβάτη οδηγού φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, αυστηρότερες ποινές και αλλαγές στις υπηρεσίες ταξί προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται πλαίσιο που κατατάσσει τα πρόστιμα σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητα της παράβασης, καταργείται η έκπτωση του 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο εντός 10 ημερών, ενώ για πολύ σοβαρές παραβάσεις (κατανάλωση αλκοολ, παραβίαση STOP και ερυθρού σηματοδότη) θα προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση του διπλώματος δια βίου.

Ωστόσο, μέχρι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση θα ισχύουν τα σημερινά πρόστιμα με έκπτωση 40%, όχι όμως για σοβαρές παραβάσεις.

Ο νέος ΚΟΚ έρχεται να βάλει τέλος και στη μίσθωση των τετράτροχων (δηλαδή τις γουρούνες) χωρίς άδεια οδήγησης, με πρόστιμο που ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της "γουρούνας".

Σε ό,τι αφορά τα ταξί το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, και επιχειρεί να ρυθμίσει συνολικά τη λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί. Έτσι, οι εταιρείες διαμεσολάβησης καλούνται πλέον να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα.

Επίσης τα έσοδα των εταιρειών διαμεσολάβησης προβλέπεται να φορολογούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία και να εκδίδονται διαφορετικά φορολογικά στοιχεία προς τους συνεργαζόμενους οδηγούς και διαφορετικά για τον επιβάτη.

Πηγή: news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ