ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πρεμιέρα στην ηλεκτρική Mustang Mach-E η νέα γενιά του SYNC

Πρεμιέρα στην ηλεκτρική Mustang Mach-E η νέα γενιά του SYNC

Το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας Ford SYNC χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να προσφέρει νέα επίπεδα εξατομίκευσης, διαισθητικό σχεδιασμό και αναγνώριση φωνής σε απλή καθομιλουμένη γλώσσα.

Αυτή τη μεγάλη κάθετη οθόνη που βλέπετε, σαν ένα τεράστιο τάμπλετ, τοποθετημένη στο ταμπλό, τη μάθαμε από την Tesla και σταδιακά, ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να τη μιμούνται.

Όμως, στη νέα και πλήρως ηλεκτρική Mustang Mach-E, μια τέτοια κάθετη οθόνη αφής, full HD, 15,5 ιντσών, συνδυάζεται και με μια άλλη μικρότερη, οριζόντια, στον πίνακα οργάνων. Η μεγάλη, φιλική προς το χρήστη οθόνη είναι ευανάγνωστη, ενώ η διεπαφή της έχει αναθεωρηθεί για να προσφέρει πληροφορίες με οργανωμένο, εύπεπτο τρόπο. Το «παρών» δίνουν οι γνωστές χειρονομίες αφής (pinch, ζουμάρισμα, περιστροφή), ενώ το μπουτόν αφής στο κάτω μέρος της οθόνης προορίζεται για γρήγορη ρύθμιση της έντασης του ήχου για να ακούει κανείς μουσική ή να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις.

Η πλοήγηση στη διεπαφή του συστήματος SYNC έχει αναθεωρηθεί ώστε οι οδηγοί να μπορούν με μία ή δύο χειρονομίες να ενεργοποιούν μια λειτουργία, να λαμβάνουν μία πληροφορία ή να ελέγχουν το σύστημα που επιθυμούν. Η μεγάλη οθόνη και η διάταξη της κάρτας επιτρέπουν την ταυτόχρονη προβολή πολλαπλών εφαρμογών, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να λαμβάνει μία κλήση και η πλοήγηση να συνεχίζεται κανονικά, χωρίς να εξαφανίζονται οι οδηγίες από την οθόνη.

Πραγματοποιώντας το ντεμπούτο της στη νέα Mustang Mach-E, η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC της Ford ουσιαστικά μαθαίνει από τις συμπεριφορές του οδηγού για να προβαίνει στη συνέχεια σε έξυπνες υποδείξεις. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει αναγνώριση φωνής σε απλή καθομιλουμένη γλώσσα, αποτελέσματα αναζήτησης στο internet και δυνατότητες μηχανικής εκμάθησης, ώστε να προχωρά κατόπιν σε υποδείξεις που εξοικονομούν χρόνο αξιοποιώντας μάλιστα δεδομένα από προηγούμενα ταξίδια.

Η Ford παρουσίασε το νέο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω μιας διαδικτυακής εκδήλωσης, καθώς και το Remote Vehicle Setup, μία νέα λειτουργία που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να εξατομικεύουν το νέο τους αυτοκίνητο πριν καν το παραλάβουν διαμορφώνοντας εκ των προτέρων επιμέρους ρυθμίσεις - από επιθυμητά προφίλ οδήγησης έως και το χρώμα φωτισμού του εσωτερικού. Η ρύθμιση μπορεί να γίνεται online ή μέσω του FordPass, της εφαρμογής smartphone για ιδιοκτήτες οχημάτων της Ford.

Οι ιδιοκτήτες της Mach-E μπορούν επίσης να ξεκλειδώνουν το όχημά τους με το smartphone τους. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Phone-as-a-Key, το όχημα θα αναγνωρίζει αμέσως ποιος πλησιάζει, θα ξεκλειδώνει τις πόρτες και θα ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις και προτιμήσεις κάθε οδηγού. Εάν η φόρτιση της μπαταρίας του smartphone του οδηγού έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ο τελευταίος θα μπορεί απλά να εισάγει τον προσωπικό του κωδικό στο πληκτρολόγιο, που βρίσκεται στην πόρτα του αυτοκινήτου.

Πρεμιέρα στην ηλεκτρική Mustang Mach-E η νέα γενιά του SYNC

Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα και τον κάθε οδηγό ξεχωριστά από το smartphone ή το μπρελόκ του, και να ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του καθώς πλησιάζει στο αυτοκίνητο και πριν καν εισέλθει σε αυτό, ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να μπορεί άμεσα να βιώνει τη δική του προσωποποιημένη εμπειρία οδήγησης, με επιλογές και ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του.

Επίσης, το σύστημα εφαρμόζει έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης για να κατανοεί καλύτερα τις συνήθειες του οδηγού με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε Παρασκευή; Τηλεφωνείτε στο σπίτι επιστρέφοντας από τη δουλειά; Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC θα μαθαίνει τις συνήθειες κάθε ιδιοκτήτη για να προβαίνει στις κατάλληλες υποδείξεις πλοήγησης και επικοινωνίας την κατάλληλη στιγμή, ώστε οι οδηγοί να είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο.

Επίσης, το σύστημα κατανοεί το φυσικό, καθημερινό λόγο σε 15 γλώσσες της Ευρώπης, ώστε οι ιδιοκτήτες να μιλούν στο αυτοκίνητό τους όπως θα έκαναν με έναν συνοδηγό, ελέγχοντας τα πάντα - από λειτουργίες ψυχαγωγίας και πλοήγησης, μέχρι το περιβάλλον της καμπίνας και τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Για να προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις σε εντολές και ερωτήσεις, η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη της με αποτελέσματα από αναζητήσεις στο internet, ώστε οι πληροφορίες που δίνει για το πλησιέστερο εστιατόριο ή φαρμακείο να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και ενημερωμένες.

Τα Apple CarPlay και Android Auto είναι προ-εγκατεστημένα και προσφέρονται χωρίς έξτρα χρέωση, ενώ υπάρχει και ασύρματη συνδεσιμότητα, με υποστηριζόμενες εφαρμογές, όπως οι what3words, Waze και Webex.

Ταυτόχρονα, το SYNC είναι σε θέση να ενημερώσει τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα του εκάστοτε σταθμού φόρτισης, καθώς και για το κόστος της όλης διαδικασίας.

Παράλληλα, η τεχνολογία Intelligent Range προσφέρει στους οδηγούς up-to-date πληροφορίες για την αυτονομία του ηλεκτρικού τους οχήματος, βασιζόμενη σε παράγοντες και παραμέτρους, όπως η κυκλοφορία, το είδος του οδοστρώματος και ο καιρός, αξιοποιώντας μάλιστα ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που προπορεύονται στο δρόμο. Εάν η αυτονομία μεταβληθεί σημαντικά, η σχετική ειδοποίηση επισημαίνει στον οδηγό τη νέα τιμή της εξηγώντας του ταυτόχρονα για ποιο λόγο άλλαξε.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη, με δυνατότητα πληρωμής μέσω της εφαρμογής FordPass. Οι οδηγοί της Mustang Mach-E θα μπορούν να φορτίζουν τη μπαταρία του οχήματός τους από το 10 μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε λιγότερο από 40 λεπτά, προσθέτοντας κατά μέσο όρο αυτονομία 119 χλμ. σε μόλις 10 λεπτά στους υψηλής ισχύος ταχυφορτιστές της κοινοπραξίας IONITY.

Εξάλλου, το νέο, συνδεδεμένο σύστημα πλοήγησης βοηθά τους οδηγούς να μειώνουν το χρόνο που ταξιδεύουν αποφεύγοντας καθυστερήσεις και αλλαγές διαδρομών λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ