ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιο είδος φαγητού "ταιριάζει" με την οδήγηση;

Ποιο είδος φαγητού "ταιριάζει" με την οδήγηση;

Με την οδήγηση καταναλώνονται μεταξύ 1.000 και 1.350 θερμίδων ημερησίως. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε ορισμένες συμβουλές αναφορικά με το τι τρώμε πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Με την περίοδο των διακοπών σε πλήρη εξέλιξη, πολλοί άνθρωποι πρόκειται να κάνουν μακρινές διαδρομές με αυτοκίνητο, και για να πάνε όλα καλά στην οδήγηση, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε ορισμένες συμβουλές αναφορικά με το τι τρώμε πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η κατανάλωση λάθος φαγητού, μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή αναστάτωση στο στομάχι που επηρεάζει τη συγκέντρωσή μας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος. Σύμφωνα με τον γιατρό του ιατρικού κέντρου της SEAT, «πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των ικανοτήτων μας και να παραμένουμε όσο το δυνατόν πιο άνετα και αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση του σωστού φαγητού».

Χιλιόμετρα στο τιμόνι: Η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα που καίει από 1.000 έως 1.350 θερμίδες την ημέρα. Για το λόγο αυτό, ο οδηγός δεν απαιτεί μεγάλη πρόσληψη τροφής, αλλά μάλλον θα πρέπει να περιορίζεται σε 2.000 / 2.500 θερμίδες ημερησίως. Αλλά «δεν πρέπει ποτέ οδηγούμε με άδειο στομάχι, καθώς θα μπορούσαμε να υποφέρουμε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ζάλη. Επιπλέον, η πείνα μειώνει την προσοχή μας καθώς το μυαλό σας είναι σε άλλα πράγματα,» εξηγεί ο Δρ. Λόπεζ.

Μικρές ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα: Μεγάλα γεύματα οδηγούν σε υπνηλία, κοιλιακούς πόνους, καούρα και αέρια, όλα τα συμπτώματα που μεταβάλλουν την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε. Μετά το γεύμα, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι η απόδοση μειώνεται κατά 10%. Συνιστάται να σταματάμε συχνά και να τρώμε μικρές ποσότητες, και μετά το κύριο γεύμα, να περπατήσουμε για 15 λεπτά ή να πάρετε έναν υπνάκο για να καθαρίσει το κεφάλι μας».

Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε: Τα βαριά τηγανητά, πικάντικα τρόφιμα και σάλτσες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια για την ασφαλή οδήγηση. Πριν την οδήγηση, είναι καλύτερο να αποφύγουμε το ρύζι, τα φασόλια και τα ζυμαρικά. Καθώς η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα που δεν απαιτεί σημαντική πρόσληψη θερμίδων, είναι καλύτερο να μην τρώμε πάρα πολλούς υδατάνθρακες καθώς προκαλούν φούσκωμα. Εκτός αυτού, χωνεύονται εύκολα και μας κάνουν να αισθανόμαστε πεινασμένοι πολύ σύντομα. Τρώγοντας πάρα πολλά κιτρικά φρούτα, κρεμμύδια και ντομάτες, παρόλο που είναι υγιεινά, προκαλούν όξινη δυσπεψία, οπότε είναι καλύτερο να τα αποφύγουμε, έχοντας μια ολόκληρη ημέρα οδήγησης μπροστά.

Το H2O, το βασικό… καύσιμο: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough (UK) και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνα με επίπεδο αλκοόλ αίματος 0,8 γρ./λίτρο, σαν να είχαν καταναλωθεί 4 ποτήρια κρασί. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι ακούσιες αλλαγές λωρίδων, τα αργά αντανακλαστικά φρεναρίσματος και η χαλάρωση στον ώμο. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, εμετό και σε πιο ακραίες περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να πίνουμε υγρά, ειδικά με υψηλή θερμοκρασία και σε κάθε στάση. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορεί να αναμιχθεί με χυμό φρούτων ή αναψυκτικά. Όσον αφορά την καφεΐνη, μερικοί καφέδες ή τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να μας βοηθήσουν να παραμείνετε σε επαγρύπνηση, αλλά ας προτιμήσουμε αθλητικά ποτά (energy drinks).

Μπορούμε να φάμε ή να πιούμε κατά την οδήγηση; Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί κανόνες κυκλοφορίας δεν το απαγορεύουν ρητά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς (ΗΒ), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αντίδρασης τρώγοντας, μειώνεται κατά 44%. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι οδηγοί που συλλαμβάνονται να τρώνε ή να πίνουν, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 200 ευρώ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 100 λίρες και απώλεια τριών βαθμών στην άδεια οδήγησης. Ως εκ τούτου, προτείνεται να γίνονται στάσεις ανάπαυσης για να τροφοδοτηθούμε με φαγητό ή υγρά.

Μενού για όταν πρόκειται να οδηγήσουμε πολλά χιλιόμετρα:

Πρωινό: Δύο φέτες τοστ με μαγειρευτό ζαμπόν ή τυρί, φρούτο, καφέ ή τσάι

Δεκατιανό: Σάντουιτς λαχανικών και νερό

Μεσημεριανό: Σαλάτα, ψητό κρέας ή ψάρι, φρούτο, νερό και καφέ ή τσάι

Βραδυνό: Φρούτα, γιαούρτι και νερό

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ