ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό, Nissan Leaf

Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό, Nissan Leaf

Το να οδηγείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σήμερα, δεν φαντάζει - τουλάχιστον για όσους κάνουν αυτή τη δουλειά - ως κάτι εξωπραγματικό, όπως θα ήταν πριν από μερικά χρόνια. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαίνουν σιγά σιγά στη ζωή μας, αν και στη ζωή των δυτικοευρωπαίων, έχουν μπει από χρόνια.

Πάντως, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με τα ηλεκτρικά, στην Ελλάδα, με κάποια καχυποψία. Ακόμα και εμείς που ως επάγγελμα τα έχουμε γνωρίσει πολύ πριν και τα έχουμε δοκιμάσει.

Στο τιμόνι ο Δημήτρης Μπαλής...

Ωστόσο, στην ελληνική πραγματικότητα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης είναι απειροελάχιστοι, ενώ - σε συνδυασμό - με τις ανύπαρκτες παροχές αγοράς, η κυκλοφορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι εξαιρετικά μικρή.

Είχα την ευκαιρία να οδηγήσω το αμιγώς ηλεκτρικό Leaf, το βραβευμένο διεθνώς ως “Πράσινο Αυτοκίνητο της χρονιάς”, ενώ έλαβε τη μέγιστη αξιολόγηση με 5 αστέρια ασφάλεια από τονEuro NCAP, στην 4 γενιά του. Ένα αυτοκίνητο 5θυρο, 5θέσιο, με καλούς χώρους και σύγχρονη τεχνολογία.

Για να το οδηγήσω, ήξερα ότι πρέπει να το έχω φορτισμένο είτε πλήρως, είτε αρκετά και αυτό διότι το φόρτισα από απλή πρίζα σπιτιού και όχι από ταχυφορτιστή, διότι σπανίζουν.

Εργοστασιακά, μου έχουν πει ότι έχουν φθάσει και 320 χιλιόμετρα οδηγώντας μέχρι να φθάσει η μπαταρία στο κατώτατο σημείο ασφάλειας, διότι δεν αδειάζει τελείως. Εγώ, διαπίστωσα περίπου 260 χιλιόμετρα, έχοντας πλήρως φορτισμένη τη μπαταρία να δείχνει αυτονομία 236 χιλιόμετρα.

Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό, Nissan Leaf

Ωστόσο, για να καλύψεις μεγαλύτερη απόσταση, χρειάζεται να οδηγήσεις ανάλογα, να μην είσαι με το πόδι κολλημένο στο γκάζι, διότι θα αδειάσεις εύκολα την μπαταρία, ενώ μπορείς με την ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα να ξαναφορτίσεις την μπαταρία. Σε αστικό κύκλο το εργοστάσιο αναφέρει ότι ιδανικά κάποιος μπορεί να διανύσει απόσταση έως 378 χιλιόμετρα, στην πράξη όμως υπολογίστε αρκετά λιγότερα, διότι δεν θα οδηγήσετε ποτέ σαν επαγγελματίες που κυνηγούς τις επιδόσεις.

Επίσης, καλό είναι να ξέρετε το που θα κινηθείτε κι αν εκεί που πάτε υπάρχουν ταχυφορτιστές, διότι σε μια απλή πρίζα σπιτιού θέλεις για 0-100% γέμισμα περίπου 21 ώρες, με Wallboxτων7Kw(δεν το προσφέρει ηNissan -κοστίζει από 1.000 έως 1.300 ευρώ)στο 0-100% χρειάζεσαι 7,5 ώρες και με ταχυφορτιστή για να φθάσεις στο 80% απαιτούνται 40 – 60 λεπτά.

Το Leaf, γενικά μου αρέσει ως σχεδίαση. Αρκετά προχωρημένο και ξεχωριστό. Έχει 4,49 μ. μήκος, 1,54 μ. ύψος και 2,030 μ. πλάτος (με τους καθρέπτες), πολύ καλύτερη στροφή τιμονιού (2,6) και εξαιρετικό συντελεστή αεροδυναμικής 0,28. Η μπαταρία του είναι 40kWh, έχει βελτιωμένη ακαμψία στο αμάξωμα, χαμηλότερο κέντρο βάρους και απόδοση 110kW (150ίπποι) με ροπή 320Nm), ενώ επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 7,9 δευτ.

Η καμπίνα είναι αρεστή, με καλά πλαστικά, πολυλειτουργικό τιμόνι, οθόνη αφής 7 ιντσών καιαναδιπλούμενοπίσωκάθισμα60/40. Διαθέτει και τηντελευταίαέκδοσητου ΣυστήματοςΠλοήγησηςNissan Connect EV, πουπεριλαμβάνεισυνδεσιμότηταBluetoothκαιραδιόφωνοDAB.

Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό, Nissan Leaf

Στην ασφάλεια, φέρει στάνταρ: έξιαερόσακους,υποδοχήISOFIX για παιδικά καθίσματα, ABS, ηλεκτρονική κατανομή πέδησης, υποβοήθηση πέδησης και σύστημα Hill Star Assist για εκκίνηση σε ανηφόρα, αναγνώριση κυκλοφοριακών σημάτων, προειδοποίηση τυφλού σημείου, έξυπνηπέδησηέκτακτηςανάγκηςμεαναγνώρισηπεζώνκαιποδηλάτων, προειδοποίησηαλλαγής λωρίδας κ.α. Όλα, απόλυτα χρήσιμα συστήματα.

Εφοδιάζεται και με ProPILOT, που προσαρμόζει την ταχύτητα με βάση την προπορευόμενη κυκλοφορία, κρατάτοαυτοκίνητοστο κέντροτηςλωρίδας, διαχειρίζεταικαταστάσειςκυκλοφοριακήςσυμφόρησης και κρατάει ταφρένασεπλήρηστάση,ενώ τα απελευθερώνει αυτόματα όταν ξεκινήσει το προπορευόμενο. Ανηκυκλοφορίασταματήσειγιαπερισσότεροαπό3 δευτερόλεπτα,τοProPILOTθαξεκινήσειμεαπλόπάτηματουπεντάλ

γκαζιούήμετοάγγιγματουτιμονιού. Διαθέτει και ProPILOT Park,μιαλειτουργίααυτόματηςστάθμευσηςχωρίςχέριακαιπόδια, που διαχειρίζεταιπλήρωςτιςδιαδικασίες στάθμευσηςκαιεφαρμόζειαυτόματα τοχειρόφρενο,ότανολοκληρωθείοελιγμός.

Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό, Nissan Leaf

Εξάλλου, επανάσταση δημιουργεί τοe-Pedal, που μόλις εξοικειωθεί ο οδηγός, μπορεί να του αποφέρει έως 90% λιγότερη χρήση φρένου. Ουσιαστικά θα είναι σα να χρησιμοποιεί μόνο το γκάζι, όπως στα συγκρουόμενα στο λούνα παρκ. Δηλαδή, αν αφήσουμε το γκάζι,τοαυτοκίνητοθαεπιβραδύνεικαιθαφτάσεισεπλήρηστάση,ακόμηκαιανβρίσκεταισεανηφορικόσημείο,χωρίςναχρειαστείναπιέσουμε το φρένο.Μερυθμόεπιβράδυνσηςέωςκαι0.2G,τοe-Pedal μάς βοηθά απίστευτα, ώστε να πατάμε ελάχιστα το φρένο.

Η τιμή του αυτοκινήτου ανέρχεται στα 32.990 ευρώ (βασική έκδοση), καλύπτεται από 5 έτη ή 100.000 χλμ. εγγύηση για τα μέρη ηλεκτρικής μετάδοσης (και μπαταρία), από 3 έτη ή 100.000 χλμ. εγγύηση στο αμάξωμα και 12 έτη για αντιδιαβρωτική προστασία. Η συντήρηση είναι μια φορά το χρόνο και το κόστος είναι φθηνότερο από ενός θερμικού, συμβατικού αυτοκινήτου με κινητήρα βενζίνης. Επίσης, με βάση την τιμή του ρεύματος, για κάθε 100 χιλιόμετρα, το έξοδο είναι περίπου 2 ευρώ. Από αυτή τη σκοπιά συμφέρει, διότι ένα συμβατικό θέλει από 10 ευρώ και πάνω στην ίδια απόσταση…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ