ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μια χορογραφία με 2.000 ρομπότ

Μια χορογραφία με 2.000 ρομπότ
FERRAN NADEU

Κάθε πρωί πηγαίνουν στο εργοστάσιο της Seat στο Μαρτορέλ 1.700 εργαζόμενοι, που μαζί με 2.000 ρομπότ δουλεύουν από κοινού προκειμένου να "χτίσουν" ένα σώμα αυτοκινήτου μέσα σε λίγο 68 δευτερόλεπτα! (video)

Κάθε πρωί πηγαίνουν στο εργοστάσιο της Seat στο Μαρτορέλ, λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, 1.700 εργαζόμενοι που μαζί με 2.000 ρομπότ, από τις 5 το πρωί, αρχίζουν να δουλεύουν από κοινού προκειμένου να "χτίσουν" ένα σώμα αυτοκινήτου μέσα σε λίγο 68 δευτερόλεπτα. Έτσι εκτελείται η απίθανη χορογραφία Industry 4.0.

- Χιλιάδες αρθρωτοί μηχανικοί βραχίονες των 2.000 ρομπότ, υφαίνουν μέσα και έξω σε συγχρονισμό για να χωρέσουν έως και 2.300 μέρη την ημέρα. Δουλεύουν αρμονικά και σε συνεχή κίνηση για 24 ώρες. Οι ικανότητές τους περιλαμβάνουν τη συγκόλληση διαφόρων τμημάτων του πλαισίου, τη συναρμολόγηση των θυρών και την επαλήθευση της γεωμετρίας του πλαισίου με όργανα μέτρησης ακριβείας.

- Τα μικρότερα ρομπότ στέκονται στο ένα μέτρο ψηλά, ενώ τα μεγαλύτερα φτάνουν μέχρι και τα έξι μέτρα. Ορισμένα είναι πορτοκαλί. Αλλα είναι κίτρινα. Μερικά είναι εξοπλισμένα με αρπάγες και άλλα με αισθητήρες. Είναι ελαφριά και ευπροσάρμοστα και μπορούν να κρατήσουν έως και 700 κιλά με σταθερή λαβή.

- Τα περισσότερα από τα ρομπότ έχουν έξι άξονες, ένα χαρακτηριστικό που τους επιτρέπει να εκτελούν αμέτρητους συνδυασμούς κινήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατακόρυφων, οριζόντιων στις σιδηροτροχιές και περιστροφής μέχρι 720 μοιρών. Κάθε ρομπότ μπορεί να φτάσει μέχρι και 16.000 συγκολλήσεις καθημερινά.

- Μια ομάδα 390 ατόμων εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των ρομπότ. Από την αίθουσα ελέγχου παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες των εγκαταστάσεων και το συντονισμό τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

- Με τη χορογραφία αυτή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, τα ρομπότ όχι μόνο ανακουφίζουν τους ανθρώπους από σκληρές εργασίες αλλά είναι σε θέση να συγκολλήσουν, να βιδώσουν, να εφαρμόσουν συγκολλητικές ουσίες ή να μετρήσουν πιθανές αποκλίσεις μέχρι και δύο δέκατα ενός χιλιοστού.

- Για να ολοκληρωθεί η χορογραφία του Industry 4.0, οι τελικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται πάντα από τους εργάτες του εργοστασίου. Οι άνθρωποι και τα μηχανήματα μαζί μπορούν να βάζουν μαζί ένα σώμα αυτοκινήτου κάθε 68 δευτερόλεπτα…

www.driveandtravel.gr

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ