ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μια βόλτα στην Ελλάδα που οδηγείται στην έξυπνη κίνηση… στο leasing αυτοκινήτου

Μια βόλτα στην Ελλάδα που οδηγείται στην έξυπνη κίνηση… στο leasing αυτοκινήτου

Μου τηλεφώνησε ο Στήβεν από το Λονδίνο. "Έρχομαι στην Αθήνα για Σαββατοκύριακο" μου λέει. Κι εδώ που τα λέμε, με ξάφνιασε, διότι τον περίμενα το καλοκαίρι, αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων, τελικά πήγε στην Ισπανία.

Έμαθε ότι ο καιρός είναι εξαιρετικός για την εποχή στην Αθήνα και, χωρίς να το πολυσκεφτεί, αποφάσισε να έρθει μια βόλτα, σε μια πόλη που σφύζει από ζωή.

Περίμενα, λοιπόν, στο αεροδρόμιο, χωρίς λουλούδια, αλλά με ένα VW Golf, με ένα μοτεράκι 1,6 λίτρων που είναι ιδανικό για αυτό που θέλω: σβέλτες μετακινήσεις κι οικονομικές, με ένα αυτοκίνητο που έχει τη δική του ιστορία. Βέβαια, ήταν πολύ πιθανό να παραξενευτεί που θα με έβλεπε με αυτό κι όχι με το Mini, που είχα την τελευταία φορά που είχε έρθει, αλλά είχα την απάντηση έτοιμη… να βγει από το στόμα.

Έφθασε, λοιπόν, και μετά τα καθιερωμένα, κοιτάζει τριγύρω του, το αεροδρόμιο, και μένει εντυπωσιασμένος με τις αλλαγές. "Έχουν αλλάξει αρκετά στην Αθήνα" του λέω. "Σας υποδεχόμαστε καλύτερα και πιο ευχάριστα". Χωρίς πολλά πολλά, πηγαίνουμε στο πάρκινγκ κι είμαστε έτοιμοι για το ξενοδοχείο.

Σταματώ στη διάβαση των πεζών, λέγοντάς του ότι αλλάξαμε και νοοτροπία. "Σεβόμαστε τους πεζούς του λέω". Τι το ήθελα... ένας άλλος οδηγός, δίπλα μου, πέρασε φουριόζος, μη βλέποντας ότι είχε ξεκινήσει μια οικογένεια να περνά. "Oh, Gott" μου λέει. Μπήκα στη διαδικασία να εξηγήσω ότι υπάρχουν ακόμα και τέτοιοι οδηγοί, αλλά πλέον αλλάζουν συνήθειες, σιγά σιγά. Φθάνουμε στα διόδια, κι εκεί που έχει έρθει η σειρά μας, κάποιος άλλος μπαίνει σφήνα για να περάσει μπροστά. "What's Νext" μου λέει και βρίσκομαι απολογούμενος και για αυτήν τη συμπεριφορά.

"Στήβεν" του λέω. "Μπορεί να δεις κι άλλα τέτοια, αλλά μην με αρχίσεις στο What's Νext διότι δεν βλέπω να σταματάς. Εντάξει, έχουμε ακόμα κακές συνήθειες, αλλά βελτιωνόμαστε. Πολλά αλλάζουν καθημερινά στη ζωή μας. Στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε γενικώς, στον τρόπο που οδηγούμε, στον τρόπο που επιλέγουμε αυτοκίνητο. "Για παράδειγμα", του εξηγώ, "πλέον δεν έχω δικό μου αυτοκίνητο. Το VW Golf που οδηγώ τώρα το έχω μισθώσει από τη Leaseplan, κορυφαία εταιρεία στο είδος της και με εξαιρετικές υπηρεσίες leasing. Κι αυτό είναι μια αλλαγή και μάλιστα μεγάλη. Τώρα, κι οι ιδιώτες μπορούν να νοικιάσουν ένα ή δύο αυτοκίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν αφορά μόνο επαγγελματίες ή στελέχη εταιρειών και εταιρείες που έχουν στόλο οχημάτων".

Με ακούει χωρίς να μιλάει διότι έχω έμπνευση και του διηγούμαι όσα συμβαίνουν, αλλά κι όσα πρόκειται να συμβούν, ως γνώστης του χώρου του αυτοκινήτου.

"Το leasing, όπως το λέτε στη γλώσσα σας, μακροχρόνια μίσθωση το λέμε εμείς, αλλά μην προσπαθήσεις να το πεις. Θα μπερδευτείς. Εδώ εμείς κάναμε “αμάν” να ξεμπερδέψουμε κι επιτέλους να μπορούμε και ως ιδιώτες να απολαύσουμε τα οφέλη μια τέτοιας υπηρεσίας. Έχεις διαφορετικό αυτοκίνητο κάθε 2-3 χρόνια. Δεν χρειάζεται να εκταμιεύσεις κάποιο ποσό για να αγοράσεις καινούργιο, ειδικά τώρα, συν τα capital controls. Δεν μπαίνεις στον κόπο να το ασφαλίσεις, διότι το κάνει η εταιρεία για εσένα, ούτε να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας, τα έξοδα των σέρβις, τις αλλαγές των ελαστικών αν χρειαστεί. Όλα είναι προπληρωμένα σε ένα μηνιαίο τίμημα κι εσύ έχεις μόνο τα καύσιμα να πληρώνεις".

"Ακούς Στήβεν;" του λέω, ο οποίος έχει μείνει έκθαμβος από την εξέλιξή μας. Κι αν θέλεις να μάθεις το πραγματικό "What's Next" που μου ανέφερες νωρίτερα, αυτό είναι το μέλλον, το οποίο έρχεται τόσο γρήγορα, όσο ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου.

"Σε λίγο θα οδηγούμε ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Δεν θα χαθούν οι παραδοσιακοί κινητήρες, αλλά θα είναι συμπληρωματικοί στους ηλεκτρικούς” του εξηγώ. “Και βέβαια, πηγαίνουμε ολοταχώς για αυτόνομη οδήγηση. Ήδη, πια, τα περισσότερα αυτοκίνητα, λίγο έως πολύ, διαθέτουν συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης, που διευκολύνουν τον οδηγό, χωρίς να τον υποκαθιστούν απόλυτα. Θα γίνει κι αυτό, στην ώρα του. Όπως θα γίνει να μοιραζόμαστε και το αυτοκίνητο που οδηγούμε ή που δεν θα οδηγούμε καν, όταν θα κινείται μόνο του, με άλλους, που δεν τους ξέρουμε, αλλά που προκύπτουν στη διαδρομή μας".

Και πριν προλάβει να απαντήσει, τον προλαβαίνω και πάλι, φθάνοντας στο ξενοδοχείο.

"Ανέβα, άσε τη βαλίτσα κι έλα αμέσως"."What's Next;", μου λέει. "Μικρολίμανο" του απαντώ.

"Ψαράκι φρέσκο και νόστιμο, που σίγουρα δεν βρίσκεις στο Λονδίνο...".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ