ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Με 200 άλογα θα καλπάζει το νέο Ford Puma ST

Με 200 άλογα θα καλπάζει το νέο Ford Puma ST

Με εξελιγμένο πλαίσιο και 40% μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία στον πίσω άξονα σε σχέση με τον αντίστοιχο του Fiesta ST, με στόχο να αντισταθμιστεί το υψηλότερο κέντρο βάρους.

Τελικά, 3 ίππους παραπάνω από την έκδοση ST του Fiesta, θα αποδίδει ο κινητήρας βενζίνης 1.5L EcoBoost του Puma ST, το οποίο με 200 άλογα θα καλπάζει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 6,7 δευτ. Η μέγιστη ισχύς είναι διαθέσιμη στις 6.000 σαλ. και η μέγιστη ροπή, η οποία έχει αυξηθεί στα 320 Nm, μεταξύ 2.500και 3.500 σ.α.λ., προσφέροντας γραμμική επιτάχυνση και άμεση απόκριση. Το τρικύλινδρο μοτέρ διαθέτει και τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρου, στο ρελαντί.

Οι μηχανικοί της FordPerformance, παρουσιάζουν την πλέον ισχυρή εκδοχή του νέου Puma, με προηγμένες τεχνολογίες που φέρουν τη γνωστή υπογραφή «Sports Technologies», όπως το προαιρετικό και μοναδικό στην κατηγορία διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD) και τα πατενταρισμένα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων.

Με 200 άλογα θα καλπάζει το νέο Ford Puma ST

Το αμιγώς μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης κατανέμει περισσότερη ροπή στον τροχό με την περισσότερη πρόσφυση προκειμένου να μειώσει την ολίσθηση, επιτρέποντας έτσι στον οδηγό να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του κινητήρα.

Το προαιρετικό LSD λειτουργεί σε συνδυασμό με το Torque Vectoring Control, που βελτιώνει το κράτημα και μειώνει την υποστροφή, εφαρμόζοντας πίεση πέδησης στον εσωτερικό τροχό, όταν το όχημα στρίβει. Η ισορροπία στη λειτουργία των δύο συστημάτων έχει ρυθμιστεί από τους μηχανικούς της Ford Performance ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη πρόσφυση στις στεγνές επιφάνειες και ομαλή συμπεριφορά στις βρεγμένες.

Επίσης, διαθέτει επιλέξιμα προφίλ οδήγησης που περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Sport και – για πρώτη φορά σε μοντέλο της Ford Performance – το Eco, προσφέροντας έτσι επιλογές για ποικίλα οδηγικά σενάρια.

Το βελτιστοποιημένο πλαίσιο περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις στον ημιάκαμπτο πίσω άξονα, στις αντιστρεπτικές δοκούς και στα αμορτισέρ. Η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης είναι κατά 25% ταχύτερη και τα φρένα κατά 17% μεγαλύτερα από εκείνα του βασικού Puma, φτάνοντας τα 325mm, με εκείνη των πίσω να ανέρχεται στα 271 mm.

Με 200 άλογα θα καλπάζει το νέο Ford Puma ST

Εξάλλου, εφοδιάζεται με τεχνολογία συνδεδεμένου οχήματος Local Hazard Information, και με πρακτικές λύσεις, όπως το Ford MegaBox, το οποίο προσφέρει 80 λίτρα αποθηκευτικού χώρου κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών.

Εκτός από την ειδικά σχεδιασμένη εισαγωγή αέρα και το σύστημα εξαγωγής ελεύθερης ροής, το νέο Puma ST διαθέτει νέες βάσεις κινητήρα που ελαχιστοποιούν τις ανεπιθύμητες κινήσεις του, κυρίως στο απότομο στρίψιμο, υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή την άνεση στην καθημερινή οδήγηση.

Το νέο Puma ST διατίθεται με ένα άμεσο στις αλλαγές 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, όπως αυτό του Fiesta ST, με πιο κοντή τελική σχέση μετάδοσης, που εξασφαλίζει τελική ταχύτητα 220 χλμ./ώρα.

Ως προς τα επιλέξιμα προφίλ οδήγησης:

  • Στο Normal, η χαρτογράφηση του κινητήρα, το σύστημα ελέγχου τη πρόσφυσης, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESC), η ενεργή βαλβίδα ελέγχου στην εξάτμιση και το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική υποβοήθηση (EPAS) είναι διαμορφωμένα ώστε να προσφέρουν φυσική απόκριση και αίσθηση

  • Στο Eco, η χαρτογράφηση του κινητήρα και η απόκριση του γκαζιού είναι διαμορφωμένα με γνώμονα τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου

  • Στο Sport, η χαρτογράφηση του κινητήρα και το πεντάλ του γκαζιού προσφέρουν αυξημένη απόκριση, ενώ οι ρυθμίσεις του συστήματος ηλεκτρικής υποβοήθησης είναι προσαρμοσμένες για περισσότερη πληροφόρηση και καλύτερο έλεγχο στη γρήγορη οδήγηση. Η ενεργή βαλβίδα ελέγχου στην εξάτμιση ανοίγει για να επιτείνει τη σπορ χροιά της εξάτμισης. Η πρόσβαση στο πρόγραμμα Sport γίνεται άμεσα, μέσω ειδικού διακόπτη στο τιμόνι

  • Στο Track, όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος είναι ρυθμισμένα ώστε ο οδηγός να επιτυγχάνει τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους στην πίστα. Το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης απενεργοποιείται και οι παρεμβάσεις του ESC επιτρέπουν έντονες πλαγιολισθήσεις για οδήγηση στο όριο

Το εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας του αμαξώματος (ESC) είναι τριών σταδίων, προσφέροντας έτσι στους οδηγούς τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην πλήρη παρέμβαση του συστήματος, στην ελευθερία για αυξημένη ολίσθηση μέσω περιορισμένης παρέμβασης, καθώς και στην πλήρη απενεργοποίησή του.

Με 200 άλογα θα καλπάζει το νέο Ford Puma ST

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό, με την προοπτική να χρησιμοποιείται μόνο στην πίστα ως μέρος του προαιρετικού Performance Pack, είναι το Launch Control, που προσφέρει γρήγορες εκκινήσεις από στάση. Το σύστημα ελέγχεται από τα χειριστήρια στο τιμόνι και ενεργοποιεί για την περίσταση ειδικά γραφικά στον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών.

Κρατώντας το γκάζι τέρμα πατημένο, το σύστημα επιτρέπει στον κινητήρα να ανεβάσει στροφές στο κόκκινο, ενώ ενεργοποιείται μία ένδειξη ότι το αυτοκίνητο είναι έτοιμο για εκκίνηση. Αφήνοντας τελείως το συμπλέκτη, επιτυγχάνεται η βέλτιστη εκκίνηση από στάση με τα συστήματα ESC, Traction Control, Torque Vectoring Control και Torque Steer Compensation να διαχειρίζονται την ισχύ και την ροπή του κινητήρα.

Καταλήγοντας, σχεδιαστικά φέρει ένα splitter της Ford Performance, ενσωματωμένο στον προφυλακτήρα μπροστά, αυξάνοντας την αεροδυναμική πίεση κατά περίπου 80% με στόχο την επίτευξη καλύτερης σταθερότητας και ελκτικής πρόσφυσης. Η μεγαλύτερη αεροτομή στο τελείωμα της οροφής στο πίσω μέρος υποστηρίζει επίσης τις βελτιώσεις στον τομέα της αεροδυναμικής, σε συνδυασμό με ένα χαρακτηριστικό διαχύτη που βρίσκεται ενσωματωμένος στον πίσω προφυλακτήρα. Επίσης, οι άνω και κάτω γρίλιες στο εμπρός μέρος, σήμα κατατεθέν των μοντέλων ST, είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την παροχή βελτιωμένης ψύξης στον κινητήρα.

Μέσα στην καμπίνα, υπάρχουν θερμαινόμενα και ενισχυμένα σπορ καθίσματα της Recaro – με ανάγλυφο το λογότυπο ST και επένδυση Miko Dinamica για παροχή καλύτερης σταθερότητας στο σώμα των εμπρός επιβατών, μαρσπιέ με την αναγραφή της ονομασίας Ford Performance, δερμάτινο τιμόνι με επίπεδο κάτω τμήμα και επιλογέας του κιβωτίου με την υπογραφή ST.

Το μοντέλο προσφέρεται με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού, όπως: Pre-Collision Assist με Active Braking, Active Park Assist, Cross Traffic Alert με Active Braking και Intelligent Speed Limiter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ