ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ήρθε το ηλεκτρικό DS Crossback E- Tence, από 42.000 ευρώ

Post-production : Astuce Productions
Post-production : Astuce Productions COPYRIGHT ASTUCE PRODUCTIONS

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της πολυτελούς κατηγορίας των compact SUV, βρίσκεται ήδη στη χώρα μας.

Μετά την συμβατική έκδοση του DS 3 Crossback, η εισαγωγική εταιρεία Συγγελίδης, έφερε στην Ελλάδα και την αντίστοιχη, αμιγώς ηλεκτρική του εκδοχή, E-TENSE. Κι είναι, βέβαια, η κατάλληλη εποχή για την εισαγωγή ηλεκτρικών μοντέλων, καθώς βρίσκεται σε εφαρμογή το επιδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος "Κινούμαι Ηλεκτρικά", με σημαντικά bonus για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου (και μοτοσυκλέτες, ποδήλατα) από ιδιώτες, επαγγελματίες ταξί και εταιρείες.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Η DS Automobiles, ήδη διαθέτει δύο αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις, το DS 7 Crossback E-TENSE 4x4 και το DS 3 Crossback E-TENSE, το οποίο διατηρεί το avant - garde στυλ, με κομψές λεπτομέρειες που το κάνουν να ξεχωρίζει, όπως είναι τα φωτιστικά σώματα εμπρός, η κυψελωειδής μάσκα και η διαμόρφωση των προφυλακτήρων εμπρός και πίσω. Επιπλέον, το DS 3 Crossback E-TENSE διατίθεται με μια αποκλειστική βαφή "Crystal Pearl" για να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιλογές του μοντέλου, έχοντας φινίρισμα από σατινέ χρώμιο, σήμα E-TENSE και βέβαια χωρίς εξάτμιση, αφού δεν χρειάζεται.

Το hatchback αμάξωμα μήκους 4,12μ., πλάτους 1,79 μ. και με ύψους 1,53 μ., και το αυξημένο ύψος από το έδαφος, με την αντίστοιχα μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης, υπόσχονται απολαύσεις όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός δρόμου.

Στην καμπίνα, ο επιλογέας "drive-by-wire" του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων παραμένει στη θέση του για να εξυπηρετήσει τις νέες λειτουργίες, με τη δερμάτινη επένδυσή του να έχει εντυπωμένο το “Ε” από το E-TENSE. Η νέα λειτουργία σχετίζεται με το πρόγραμμα "B" που ενισχύει την ανάκτηση ενέργειας όταν ο οδηγός αφήνει το πόδι του από το γκάζι, επιτρέποντας ταυτόχρονα την οδήγηση του DS 3 CROSSBACK E-TENSE μόνο με το πεντάλ του γκαζιού. Επίσης, τα ανανεωμένα γραφικά στις οθόνες, επιτρέπουν την παρακολούθηση της ροής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Post-production : Astuce Productions
Post-production : Astuce Productions COPYRIGHT ASTUCE PRODUCTIONS

Το DS 3 Crossback είχε σχεδιαστεί από την αρχή για να είναι 100% ηλεκτρικό, γι’ αυτό τον λόγο η αρχιτεκτονική της νέας “multi-energy” πλατφόρμας CMP ενσωματώνει την μπαταρία ιόντων λιθίου (50KWh) κάτω από το πάτωμα, προσδίδοντας ασυμβίβαστη ευρυχωρία στο εσωτερικό και χαμηλό κέντρο βάρους. Ο χώρος των επιβατών είναι γενναιόδωρος και υπάρχουν λύσεις αποθήκευσης αντικειμένων, ακόμα και για τη επαγωγική φόρτιση του κινητού τηλεφώνου. Το κάθισμα των πίσω επιβατών, είναι διαιρούμενο και έχει τη δυνατότητα αναδίπλωσης προκειμένου να αυξηθεί κατά το δοκούν ο χώρος φόρτωσης, που κυμαίνεται από 350 έως 1.050 λίτρα.

Η συστοιχία μπαταριών 50kWh, που δίνει ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα των 100KW (136 ίππων), χαρίζει πλούσια ροπή 260 Nm από μηδενικές στροφές, επιτάχυνση 8,7 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα και 3,3 δευτ. στα 0-50 χλμ./ώρα, ταχύτητες που αναπτύσσονται στην πόλη.

Η αυτονομία της κίνησης, φτάνει μέχρι τα 320 χιλιόμετρα με μια φόρτιση. Σε ένα σύγχρονο σταθμό ταχείας φόρτισης 100kW, μπορεί να επιτευχθεί το 80% της φόρτισης των μπαταριών μόλις σε 30 λεπτά της ώρας, ενώ για την πλήρη φόρτιση χρειάζονται 5 ώρες με επιτοίχιο φορτιστή 11kW.

Η εγγύηση καλής λειτουργίας της μπαταρία είναι 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Για την καλύτερη δυνατή οδήγηση, υπάρχουν τα συγκεκριμένα προγράμματα:

- Eco: όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αυτονομία.

- Normal: ο καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ αυτονομίας και επιδόσεων.

- Sport: η μέγιστη ροπή των 260 Nm προσφέρεται από την εκκίνηση.

Επίσης, υπάρχουν δύο λειτουργίες αναγεννητικής πέδησης:

- Normal: για μια εμπειρία οδήγησης κοντά σε αυτήν που προσφέρει ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

- Brake: εντονότερη πέδηση με χρήση του κινητήρα (επιλογέας Β).

Παράλληλα, η DS Automobiles προσφέρει υπηρεσίες τηλεματικής, χωρίς καμία απολύτως χρέωση και εφ’ όρου ζωής, για να υποστηρίξει τους οδηγούς των ηλεκτρικών E-TENSE μοντέλων της. Από το smartphone τους, και μέσω της εφαρμογής MyDS μπορούν να ενεργοποιούν άμεσα τη φόρτιση του DS 3 Crossback E-TENSE ή να την προγραμματίζουν (ώστε να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας π.χ. νυχτερινό), να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης και να ελέγχουν και να προγραμματίζουν τη λειτουργία του κλιματισμού, η οποία επιτρέπει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου επιβατών εξ αποστάσεως. Η συγκεκριμένη δυνατότητα επεκτείνει την αυτονομία κατά 3% πριν από την εκκίνηση.

Το μοντέλο εφοδιάζεται με πληθώρα συστημάτων ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, όπως DS DRIVE ASSIST, όπου με τη βοήθεια της πολυλειτουργικής του κάμερας και του ραντάρ, το σύστημα συνδέει το Adaptive Cruise Control με το Lane Keep Assist, ρυθμίζοντας αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, ενώ το DS 3 Crossback παραμένει στη λωρίδα του και ακολουθεί τη ροή της κυκλοφορίας αυτόνομα, DS PARK PILOT που σταθμεύει αυτόνομα το αυτοκίνητο χωρίς την παρέμβαση του οδηγού στο τιμόνι ή στα πεντάλ, ACTIVE LANE DEPARTURE WARNING SYSTEM, που με τη βοήθεια μιας κάμερας, τοποθετημένης στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, η οποία ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις του οδοστρώματος, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό αμέσως μόλις εντοπίσει τον κίνδυνο ακούσιας αλλαγής λωρίδας, διορθώνοντας την τροχιά του οχήματος εάν είναι απαραίτητο, ACTIVE SAFETY BRAKE που φρενάρει αυτόματα όταν αντιλαμβάνεται μπροστά πεζούς και ποδηλάτες, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, DS SMART ACCESS, που χάρη στην εφαρμογή My DS, ανοίγει το δρόμο για την κοινή χρήση αυτοκινήτων (car sharing) καθώς και έναν σύγχρονο και διαισθητικό, ψηφιακό πίνακα οργάνων, αλλά και έγχρωμο HUD (Head Up Display), με 10,3’’ οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης, για το σύστημα ψυχαγωγίας.

Καταλήγοντας, με το πακέτο OnlyYou, παρέχεται 5 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια, 5 χρόνια δωρεάν service και 5 χρόνια δωρεάν εργοστασιακή εγγύηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ