ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Seat θέλει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 50%

SONY DSC
SONY DSC SONY DSC

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, η ισπανική μάρκα ανακοίνωσε σημαντικά επιτεύγματα.

Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία ήδη είχε βελτιώσει τους πέντε βασικούς περιβαλλοντικούς δείκτες (κατανάλωση νερού και ενέργειας, παραγωγή αποβλήτων, πτητικών ενώσεων και διοξειδίου του άνθρακα - CO2) κατά 33,6%. Με αυτό το ποσοστό, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρόκληση για βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά 25% μέχρι το 2018, δύο χρόνια πριν τη λήξη του χρονοδιαγράμματος, ενώ σκοπεύει το ποσοστό να φθάσει στο 50% μέρι το 2025, σε σύγκριση με το τέλος του 2016.

Η βελτίωση αυτών των δεικτών εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου ECOMOTIVE FACTORY, της ευρύτερης περιβαλλοντικής στρατηγικής της SEAT στην παραγωγή οχημάτων. Το Σχέδιο προβλέπει μία σειρά μέτρων κα έργων για μεγιστοποίηση των πόρων και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες της εταιρείας.

Χάρη στην εφαρμογή του Σχεδίου από το 2011, η SEAT μείωσε επιτυχώς τις εκπομπές CO2 κατά 66,2% με τη λήψη μέτρων όπως η ανάκτηση θερμότητας κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ο αποτελεσματικός έλεγχος του κλιματισμού και της θερμομόνωσης, η εξωτερική παροχή θερμότητας από την ενέργεια της βιομάζας ή την πράσινη ενέργεια, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει παράξει 41,4% λιγότερα απόβλητα και 16,2% λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις χάρη στη ταξινόμηση των υλικών συσκευασίας ή στην υποκατάσταση ορισμένων διαλυτών και κεριών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Η κατανάλωση ενέργειας και νερού μειώθηκε κατά 21,7% και 22,5% αντίστοιχα, χάρη στη λήψη μέτρων όπως η μείωση της θερμοκρασίας σε ορισμένες κατασκευαστικές διαδικασίες ή η εγκατάσταση νέων φίλτρων στη δοκιμή βροχής κατά τον έλεγχο της υδατοστεγανότητας των αυτοκινήτων. Μάλιστα η Seat έχει επενδύσει περίπου 23 εκατ. ευρώ για να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.

Το Σχέδιο ECOMOTIVE FACTORY έχει τεθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής SEAT PQT (Production, Quality, Team), με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας στις εγκαταστάσεις στο Martorell, στη Βαρκελώνη και στη SEAT Componentes για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η στρατηγική αυτή αποτελεί αποδεδειγμένη επιτυχία και αναγνωρίστηκε το 2015 με το βραβείο Lean & Green Management για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Martorell ως το πιο αποδοτικό στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και με την ιδιαίτερη αναφορά στη ποιότητα στα βραβεία 2016 Factory of the Year για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παραγωγικών διαδικασιών.

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ