ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η πρώτη αυτόνομη μοτοσικλέτα της BMW

Η πρώτη αυτόνομη μοτοσικλέτα της BMW
MARKUS-JAHN.COM

Προϊόν εξέλιξης του πτυχιούχου μηχανικού Stefan Hans και της ομάδας του, η μοτοσικλέτα ξεκινά, επιταχύνει, στρίβει, φρενάρει και σταματά αυτόνομα.

Στα αυτοκίνητα, η αυτόνομη οδήγηση έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και ίσως είναι πιο «εύκολη», με την έννοια ότι υπάρχουν τέσσερις ρόδες. Στην περίπτωση της μοτοσικλέτας, όμως, με δύο ρόδες, μάλλον είναι πιο δύσκολο. Αλλά, μήπως τελικά δεν είναι.

Η απάντηση έρχεται από την BMW Motorrad, η οποία μόλις παρουσίασε την πρώτη αυτόνομη μοτοσικλέτα, κατά τη διάρκεια του BMW Motorrad Techday 2018. Μία BMW R 1200 GS έκανε τους πρώτους γύρους της, ως δια μαγείας, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων δημοσιογράφων, στο κέντρο δοκιμών του BMW Group στο Miramas, στη Νότια Γαλλία. Προϊόν εξέλιξης του πτυχιούχου μηχανικού Stefan Hans και της ομάδας του, η μοτοσικλέτα ξεκινά, επιταχύνει, στρίβει, φρενάρει και σταματά αυτόνομα.

Με αυτή την καινοτομία, στόχος εξέλιξης της BMW Motorrad δεν είναι μία εντελώς ανεξάρτητη μοτοσυκλέτα. Το αντίθετο, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει την πλατφόρμα για την διερεύνηση μελλοντικών συστημάτων και λειτουργιών που θα κάνουν την οδήγηση της μοτοσικλέτας ακόμα πιο ασφαλή, άνετη και απολαυστική για τον αναβάτη. Η δημιουργία του πρωτοτύπου στοχεύει στη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών ως προς τη δυναμική συμπεριφορά με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων καταστάσεων και την υποστήριξη του αναβάτη με κατάλληλα συστήματα ασφάλειας, όταν στρίβει σε διασταυρώσεις ή φρενάρει απότομα, για παράδειγμα.

Η πρώτη αυτόνομη μοτοσικλέτα της BMW
MARKUS-JAHN.COM

Εκτός από την εντυπωσιακά αυξημένη οδηγική απόλαυση και ασφάλεια για τον αναβάτη, η BMW Motorrad παρουσίασε πολλά ακόμα συναρπαστικά, τεχνολογικά projects. Ισχυροί προβολείς, από φώτα στροφών μέχρι προβολείς λέιζερ ήταν από τα πλέον αξιοσημείωτα, όπως και ένα πλαίσιο που κατασκευάζεται αποκλειστικά μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπως και ένα πίσω ψαλίδι.

Όπως στην εξέλιξη αυτόνομων μοτοσικλετών της, η BMW Motorrad έχει χρησιμοποιήσει και εδώ συνέργειες με τα αυτοκίνητα BMW - αυτή η διαδικασία κατασκευής ήδη εφαρμόζεται στην παραγωγή αρκετών οχημάτων. Το πλεονέκτημα της τρισδιάστατης εκτύπωσης έγκειται στην απόλυτη ελευθερία σχεδίασης εξαρτημάτων που δεν μπορούν να κατασκευαστούν με άλλες μεθόδους.

Οι καινοτόμες διαδικασίες που εφαρμόζονται στην παραγωγή εξαρτημάτων μοτοσικλετών, όπως το πλαίσιο, το ψαλίδι και οι τροχοί από ελαφρύ αλλά ανθεκτικό ανθρακόνημα – το οποίο ήδη κατασκευάζεται βιομηχανικά στην BMW HP4 RACE – δείχνουν την τεχνική ικανότητα και εξειδίκευση της BMW Motorrad σε αυτό τον τομέα. Στοχεύοντας στη μέγιστη καινοτομία και την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, η BMW Motorrad και η BMW Automobile έχουν στενή συνεργασία, με το εν λόγω υλικό να χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παραγωγή.

Η BMW Motorrad έχει δείξει πώς η ταχεία ψηφιοποίηση θα αλλάξει το μέλλον των μοτοσικλετών. Η BMW Motorrad λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες των αναβατών και προετοιμάζεται ανάλογα από τεχνικής πλευράς. Η επικοινωνία V2V μεταξύ οχημάτων είναι πρωταρχικό θέμα της ατζέντας, καθώς αναβαθμίζει την ασφάλεια και άνεση των αναβατών μέσω ψηφιακής δικτύωσης. Και εδώ, η BMW Motorrad ωφελείται από την συνεργασία με τα αυτοκίνητα BMW…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ