ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η νέα εποχή Skoda με υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα

Image fotografie nabíjecí stanice koenergo ped leteckým muzeem Metodje Vlacha v Mladé Boleslavi.
Image fotografie nabíjecí stanice koenergo ped leteckým muzeem Metodje Vlacha v Mladé Boleslavi. KODA AUTO A.S.

Η Skoda τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια ξέφρενη πορεία προς τα πάνω ενώ μπαίνει σε νέα εποχή με υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα.

Εκρηκτική παρουσιάζεται η Skoda τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αρχίσει μια ξέφρενη πορεία προς τα πάνω, με νέα μοντέλα και συνεχή αύξηση πωλήσεων.

Η τσεχική μάρκα του ομίλου VW, από τις 939.000 πωλήσεις, παγκοσμίως, το 2012, έφθασε το 1.201.000 το 2017 και φέτος αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με περίπου 1,3 εκατ. (+8%). Οι πωλήσεις θα ήταν περισσότερες φέτος, όμως υπήρξε μεγάλη ζήτηση για τα μοντέλα και η παραγωγή ήταν περιορισμένη.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία το 2014 είχε πουλήσει 3.309 αυτοκίνητα, όμως έπειτα από ένα κενό, περίπου 1,5 ετών, λόγω της αλλαγής αντιπροσώπευσης, οι πωλήσεις έπεσαν και από το 2016 που ανέλαβε η Kosmocar την αντιπροσώπευση, άρχισε να στήνεται το δίκτυο από την αρχή και να έρχονται σιγά σιγά τα νέα μοντέλα. Ετσι, το 2017 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 3.086 μονάδες και φέτος θα κλείσει η χρονιά με περίπου 3.800 μονάδες κι αυτό λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, κυρίως μοντέλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η εταιρεία καταγράφει πρωτιές πωλήσεων με την Octavia στη μεσαία κατηγορία (D), με τη Superb στη μεγάλη (Ε) και με το Kodiaq στα μεσαία SUV.

Στην Ελλάδα η εταιρεία λειτουργεί 20 εκθέσεις και 33 συνεργεία, ενώ ήδη έχουν αναβαθμιστεί / ανακαινιστεί οι 16 εκθέσεις και ολοκληρώνονται οι υπόλοιπες 4 σύντομα.

Τώρα, τα νέα που έρχονται για τη μάρκα, είναι εντυπωσιακά. Μετά το λανσάρισμα το Karoq, στα συμπαγή SUV, της Fabia που μόλις ήρθε, στα σούπερ μίνι και του πανίσχυρου Kodiaq RS, ετοιμάζει ένα συναρπαστικό 2019.

Plug-in Hybrid και ηλεκτροκίνηση

Την επόμενη χρονιά η Skoda θα παρουσιάσει το Scala, ένα μοντέλο λίγο μικρότερο από την Octavia, το νέο Superb που θα λανσαριστεί και σε plug-in hybrid έκδοση (φόρτιση και από πρίζα), θα μας αποκαλύψει ένα νέο συμπαγές SUV, μικρότερο του Karoq, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι θα παρουσιάσει το νέο Citigo αποκλειστικά σε ηλεκτρική έκδοση, διότι δεν θα το παράγει πλέον, με κινητήρα εσωτερική καύσης.

Αλλά και το 2020 αναμένεται να είναι εκπληκτικό, με νέα Octavia, νέο μεγάλο SUV (μεγέθους Kodiaq) που μαζί με την Coupe εκδοχή του θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Η Skoda υπόσχεται να έχει από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κάθε κατηγορία μοντέλων της.

Τεχνολογία του μέλλοντος

Σε επίπεδο τεχνολογίας, το Skoda Connect είναι στάνταρ με το Superb και το Kodiaq και προαιρετικό σε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα πλην του Citigo.

Επίσης, ετοιμάζει το Amazon Alexa in-car, που θα παρέχει διάφορες πληροφορίες (εστίασης, πρατήρια καυσίμων, θεάματα κ.α.), ενώ το λογισμικό θα συμβαδίζει με του αυτοκινήτου, παρέχοντας πληροφορίες και για την κατάσταση του οχήματος.

Εξάλλου, θα λανσαριστεί η εφαρμογή MySkoda, ενώ αρχής δεδομένης από το Scala, φιλοσοφία στο εσωτερικό θα είναι να απουσιάζουν οι διακόπτες (buttonless).

Παράλληλα, αναμένουμε διευρυμένη γκάμα μοντέλων RS, περισσότερη εξατομίκευση και ασύρματη φόρτιση smartphones, tablets στις πλάτες των πίσω καθισμάτων με λειτουργίες όπως για παράδειγμα τιμόνι που θα το παίζει ένα παιδί και θα συγχρονίζεται με το τιμόνι του οδηγού. Θα είναι σαν να εκπαιδεύεται το παιδί στην οδήγηση…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ