ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γνωρίζετε πόση ενέργεια εξοικονομούν οι καινοτόμοι προβολείς Opel;

Opel Astra
Opel Astra OPEL AUTOMOBILE GMBH

Η σύγχρονη τεχνολογία των συστημάτων φωτισμού, δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίζαμε, ακόμα και προ δεκαετίας.

Οι νέοι λαμπτήρες LED, η διασπορά του φωτισμού και η αυτόματη εναλλαγή από μεσαία σε μεγάλη σκάλα, έχουν καταφέρει να μειώσουν την ενέργεια που απαιτείται και κατά συνέπεια την κατανάλωση καυσίμου και τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Με αφορμή την επιστροφή στη χειμερινή ώρα (αλήθεια πόσοι το θέλουν αυτό...), ξημερώματα Κυριακής 27 Οκτωβρίου, όπου οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μια ώρα πίσω, το φως της ημέρας θα περιοριστεί, δηλαδή θα σκοτινιάζει πιο νωρίς.

Πέρα από το γεγονός ότι τα καινούργια μοντέλα διαθέτουν αυτόματη λειτουργία ανάμματος των φώτων, παίζει μεγάλο ρόλο και η τεχνολογία φωτισμού. Τα νέα Corsa, Corsa-e, Astra και Insignia, που θα λανσαριστούν στην αγορά τον Νοέμβριο, εφοδιάζονται ήδη με το σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix, με προσαρμοζόμενη, αντιθαμβωτική, full LED φωτεινή δέσμη.

Το σύστημα αυτό θεωρείται ανώτερο των συμβατικών ή xenon συστημάτων, καθώς είναι ακριβέστερο και ισχυρότερο. Οι «έξυπνοι» προβολείς αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Μόλις το αυτοκίνητο απομακρυνθεί από μία αστική περιοχή, οι προβολείς matrix ενεργοποιούν αυτόματα τη μεγάλη σκάλα φώτων και προσαρμόζουν συνεχώς το μήκος και την κατανομή της φωτεινής δέσμης, ανεξάρτητα εάν το Corsa, το Astra ή το Insignia κινείται στον αυτοκινητόδρομο, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και ετοιμάζεται να στρίψει. Ανάλογα με το μοντέλο, οκτώ, 16 ή 32 μονάδες LED προσαρμόζονται άμεσα και αυτόματα στις επικρατούσες συνθήκες κυκλοφορίας. Μεμονωμένα LED απενεργοποιούνται σε κλάσματα δευτερολέπτου, ώστε η νύχτα να γίνεται μέρα, χωρίς το φως να είναι εκτυφλωτικό για τους άλλους οδηγούς.

Γνωρίζετε πόση ενέργεια εξοικονομούν οι καινοτόμοι προβολείς Opel;
ADAM OPEL AG

Κάθε προβολέας LED matrix έχει εμβέλεια μέχρι 400 μ. – μεγάλο πλεονέκτημα σε επαρχιακούς δρόμους. Με τέτοιο φωτισμό, τα ζώα, για παράδειγμα, γίνονται αντιληπτά νωρίτερα και ο οδηγός να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει.

Εξάλλου, τα Grandland X και Mokka X, διαθέτουν προσαρμοζόμενη τεχνολογία AFL LED που λειτουργεί μέσω κάμερας. Οι προβολείς LED ελέγχουν την κατανομή της φωτεινής δέσμης και προσφέρουν βελτιωμένη λειτουργικότητα συγκριτικά με τα προηγούμενα συστήματα φωτισμού. Χάρη στην αυτόματη μεγάλη σκάλα φώτων, ο οδηγός δεν χρειάζεται να την ενεργοποιεί / απενεργοποιεί ο ίδιος ώστε να μην ενοχλούνται οι υπόλοιποι οδηγοί . Οι προβολείς AFL LED διαθέτουν μέχρι οκτώ λειτουργίες φωτισμού, για συνθήκες πόλης, επαρχιακών δρόμων, αυτοκινητοδρόμων, στροφής και στάθμευσης, καθώς και υποβοήθηση μεγάλης σκάλας και αυτόματη μείωση έντασης φωτισμού.

Τώρα, αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, κάθε προβολέας LED καταναλώνει από 13 μέχρι 14 Watt μόνο στη λειτουργία της μεσαίας σκάλας, εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 80% συγκριτικά με τους λαμπτήρες αλογόνου. Επίσης, κατά μέσο όρο, οι προβολείς LED της βασικής έκδοσης Corsa εξοικονομούν 1,3 γρ./χλμ. CO2.

Πλέον, όλα έχουν τη σημασία τους...

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ