ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Fiat Panda Natural Power

Fiat Panda Natural Power

Tις πύλες του Pomigliano d'Arco έχουν διαβεί 300 χιλιάδες Panda Natural Power και οι τιμές παύουν να είναι απαγορευτικές: αυτό το Panda κοστίζει 14 χιλιάδες ευρώ.

Το Pomigliano d'Arco είχε ξεκινήσει να παράγει αυτοκίνητα της Fiat πριν την οικονομική καθίζηση της Ευρώπης, το 2007, κι ενώ τα αυτοκίνητα που έκαιγαν φυσικό αέριο ήταν πολύ μακρινά για την Ελλάδα του τότε.

Όμως, τώρα τις πύλες του ιταλικού εργοστασίου έχουν διαβεί 300 χιλιάδες Panda Natural Power, το δίκτυο ανεφοδιασμού φυσικού αερίου (CNG) στην Ελλάδα διαρκώς διευρύνεται, και οι τιμές παύουν να είναι απαγορευτικές: αυτό το Panda κοστίζει 14 χιλιάδες ευρώ.

Το Panda Natural Power καταναλώνει φυσικό αέριο από ειδικό ρεζερβουάρ χωρητικότητας 12 κιλών. Μόλις αυτά εξαντληθούν, αυτόματα και ανεπαίσθητα το σύστημα αρχίζει την καύση βενζίνης από ξεχωριστό ρεζερβουάρ 35 λίτρων.

Ενδιάμεσα, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το καύσιμο με ειδικό μπουτόν στο ταμπλό, ενώ μια λυχνία τον πληροφορεί για την επιλογή του.

Ο γνωστός δικύλινδρος κινητήρας 875 κ.εκ. αποδίδει 85 ίππους με βενζίνη και 80 με φυσικό αέριο, και 145 ή 140 Nm ροπής αντίστοιχα.

Το σημαντικό, όμως, πέραν των λογικά ασθενικών του επιδόσεων, που επηρεάζονται αρνητικά από το βάρος του συστήματος αποθήκευσης του φυσικού αερίου, είναι ότι το Panda αυτό καταναλώνει 4,5 λίτρα βενζίνης ή 3,1 κιλά φυσικού αερίου (3 ευρώ) ανά 100 χλμ., ενώ εκπέμπει 106 ή 85 γρ./χλμ. CO2 (κι έτσι απαλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας) και -με φυσικό αέριο- κατά 52% λιγότερο οξειδίο του αζώτου (ΝΟx).\

Οι μόνες διαφορές αυτού του Panda από το κλασσικό ευέλικτο κι ευρύχωρο αυτοκίνητο πόλης είναι η μείωση του χώρου αποσκευών στα 200 λίτρα, για να χωρέσει το ρεζερβουάρ του φυσικού αερίου, και η βελτίωση της άνεσης με αύξηση των διαδρομών της ανάρτησης…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ