ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ετοιμο και το συμβατικό νέο Opel Mokka

2020 Opel Mokka & Mokka-e
Opel Mokka & Mokka-e OPEL AUTOMOBILE GMBH

Το νέο Mokka λανσάρει το μελλοντικό πρόσωπο της Opel και το ψηφιακό cockpit, ενώ θα προσφέρεται και φώτα IntelliLux LED matrix με τεχνολογία LED.

Στα τέλη Ιουνίου του 2020, η Opel παρουσίασε το νέο Opel Mokka, αλλά στην ηλεκτρικού του εκδοχή, με ισχύ 136 ίππους. Τώρα, δύο μήνες μετά και με την έλευση του φθινοπώρου, ημερολογιακώς, η γερμανική μάρκα, μέλος, πλέον, του γαλλικού ομίλου PSA Peugeot – Citroen, παρουσιάζει τις πτυχές και της συμβατικής έκδοσης, δηλαδή με κινητήρες εσωτερικής καύσης, βενζίνης και πετρελαίου.

Το νέο Opel Mokka διαθέτει όλα όσα συμβολίζει η μάρκα για το παρόν και το μέλλον, σύμφωνα με τη νέα της τοποθέτηση στην αγορά. Παρά το ελαφρώς μακρύτερο μεταξόνιο (+2 χλστ.), το νέο Mokka είναι κατά 12,5 εκ. πιο κοντό συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, αλλά με 4,15 μ. μήκος χωρά πέντε επιβάτες, ενώ έχει την ίδια χωρητικότητα στο πορτ-μπαγκάζ, με 350 λίτρα, όπως και το προηγούμενο. Κι αυτό συνέβη, επειδή χρησιμοποιήθηκαν νέα υλικά στην κατασκευή του.

Το νέο Mokka βασίζεται σε μία νέα έκδοση της πολύ αποδοτικής multi-energy πλατφόρμας της εταιρείας - CMP (Common Modular Platform). Αυτό το ελαφρύ και αποδοτικό αρθρωτό σύστημα, παρέχει καλύτερη ακαμψία, μεγαλύτερη ευελιξία και επιτρέπει τόσο τη χρήση αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μπαταρία όσο και κινητήρων εσωτερικής καύσης. Μάλιστα, οι μηχανικού μείωσαν και το συνολικό βάρος κατά 120 κιλά.

2020 Opel Mokka
2020 Opel Mokka OPEL AUTOMOBILE GMBH

Βάζοντας πλάι πλάι, ηλεκτρικό και συμβατικό Mokka, αλλά δεν παρατηρούμε. Κι αν θα το βάζαμε σε περιοδικό κουίζ, για ομοιότητες και διαφορές, θα ήταν για δυνατούς λύτες. Αυτό σημαίνει, ότι μόνο από το χρώμα, που το ηλεκτρικό λανσάρει το πράσινο που υποδηλώνει περιβαλλοντική ευαισθησία, μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε, άντε και με ορισμένα γραφικά στο ψηφιακό κόκπιτ Opel Pure Panel.

Συνολικά η εικόνα, αναδεικνύει ένα μοντέλο με μυώδεις αναλογίες, τολμηρό, με κοντούς προβόλους. Θα βάλει φωτιά στον ανταγωνισμό, όταν θα έρθει στην Ελλάδα στις αρχές του 2021, απέναντι σε νέο Nissan Juke, Peugeot 2008, Toyota CH-R, Ford Puma, VW T-Cross, VW T-Roc, Seat Arona, Renault Captur, Hyundai Kona, Kia Stonic, Fiat 500 X. Θα γίνει μάχη κι αυτό είναι προς όφελος του υποψήφιου αγοραστή, διότι θα έχει μεγάλες επιλογές.

Στην ολοκαίνουργια καμπίνα, αυτό που ξεχωρίζει, είναι το ψηφιακό κόκπιτ Opel Pure Panel, όπως προέγραψα, με δύο οθόνες, η μία 12 ιντσών, μπροστά στον οδηγό. Οι σχεδιαστές διατήρησαν τα μπουτόν ελέγχου για τις βασικές λειτουργίες, αλλά το μάτι του οδηγού αποσπάται λιγότερο από τον δρόμο.

Επίσης, η έκδοση GS Line, θα έχει στον βασικό εξοπλισμό την κόκκινη «υπογραφή» στα φώτα ημέρας, το Opel Vizor σε πολύ γυαλιστερό μαύρο, μαύρα διακοσμητικά εξωτερικά στοιχεία και σήματα (έναντι των χρωμιωμένων), ειδικό ύφασμα στα εμπρός καθίσματα (ρυθμίζοντας σε 6 κατευθύνσεις), κόκκινη επένδυση στον πίνακα οργάνων, υφασμάτινες ταπετσαρίες, ή επιλογή σε Alcantara και δερμάτινο σαλόνι, ζάντες αλουμινίου με μαύρο φινίρισμα, δίχρωμη οροφή και μαύρη επένδυση οροφής.

2020 Opel Mokka
Opel Mokka OPEL AUTOMOBILE GMBH

Στον τομέα της ασφάλειας, θα εφοδιάζεται με προηγμένα συστήματα, όπως το σύστημα αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης (Forward collision alert) με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού, που λειτουργεί με ταχύτητες πάνω από 5 χλμ./ώρα, το ACC (Advanced Cruise Control) και Active Lane Positioning, που διατηρεί αυτόματα το όχημα στο κέντρο της λωρίδας. Το σύστημα φωτισμού προσφέρει επίσης κορυφαίες τεχνολογίες με το προσαρμοζόμενο και αντιθαμβωτικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix που περιλαμβάνει 14 στοιχεία - μοναδικό στην κατηγορία. Όλες οι εκδόσεις του Mokka διατίθενται στάνταρ με φώτα LED μπροστά και πίσω, ηλεκτρικό χειρόφρενο και αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition). Επίσης διατίθεται πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών και αυτόματη υποβοήθηση στάθμευσης (automatic park assist).

Σε επίπεδο κινητήρων, θα λανσαριστεί με κινητήρα βενζίνης 1.2 Turbo με 100 ίππους (74kW) και 205Nm ροπής, που συνδυάζεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, 1.2 Turbo με 130 ίππους (96kW) και 230Nm, με εξατάχυτο μηχανικό ή με οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο, με χειριστήρια (paddles) στο τιμόνι για χειροκίνητες αλλαγές.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, τουλάχιστον το 95% της μέγιστης ροπής αποδίδεται μεταξύ 1.500 και 3.750 σ.α.λ., κι απομένει να το δούμε στο δρόμο, οδηγώντας το. Τα δύο μοτέρ επιταχύνουν στα 0-100 χλμ./ώρα, σε 11 και 9,2 δευτ. αντίστοιχα, έχοντας τελική ταχύτητα 182 και 202 χλμ./ώρα, αντίστοιχα. rpm το οποίο σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου συμβάλλει στην άριστη οδική συμπεριφορά.

Επίσης, θα προσφέρεται και με έναν κινητήρα πετρελαίου 1.5lt με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ισχύος 100 ίππων (81kW) και μέγιστης ροπής 250Nm, που διαθέτει σύστημα μείωσης ρύπων, δηλαδή παθητικό οξειδωτικό καταλύτη/καταλύτη συγκράτησης NOx, σύστημα ψεκασμού AdBlue, καταλύτη SCR και φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου (Diesel Particulate Filter - DPF)

Σε τεχνολογία αιχμής, τα συμβατά smartphones θα επαναφορτίζονται επαγωγικά (ασύρματα), ενώ η νέα γκάμα συστημάτων ενημέρωσης / ψυχαγωγίας, με συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi, φέρουν έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών και το κορυφαίο σύστημα Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 10 ιντσών. Οι οθόνες είναι ενσωματωμένες στο νέο Pure Panel της Opel και ιδανικά τοποθετημένες με κλίση προς τον οδηγό.

2020 Opel Mokka
Opel Mokka OPEL AUTOMOBILE GMBH

Εξάλλου, τα συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto συστήματα πολυμέσων διαθέτουν ενσωματωμένο φωνητικό έλεγχο. Παράλληλα, προσφέρεται και η υπηρεσία OpelConnect, με ενημέρωση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και υπηρεσία eCall (κλήση έκτακτης ανάγκης), που ενεργοποιείται αυτόματα, σε περίπτωση ατυχήματος και ανοίξουν οι αερόσακοι.

Εν αναμονή, μέχρι τις αρχές του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ