ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έρχεται plug-in υβριδικό Audi Q5 55 TFSI e quattro

Έρχεται plug-in υβριδικό Audi Q5 55 TFSI e quattro

Με εντυπωσιακή ισχύ, ροπή και επιδόσεις και "πράσινο" περιβαλλοντικό αποτύπωμα έρχεται το plug-in υβριδικό Audi Q5 55 TFSI e quattro.

Διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των υβριδικών της εκδόσεων η Audi, με το λανσάρισμα του Q5 55 TFSI e quattro, που συνδυάζει δίλιτρο κινητήρα TFSI και ισχυρό ηλεκτροκινητήρα, με συνολική απόδοση 367 ίππους (270 kW), μέση συνδυασμένη κατανάλωση 2,4 – 2,1 λίτρα/100 χλμ. και μέση εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 53– 46 γρ./χλμ. Επίσης, η ηλεκτρική αυτονομία του μοντέλου, ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα σε κύκλο δοκιμών WLTP.

Το σύστημα πρόωσης συνδυάζει έναν υπερτροφοδοτούμενο, τετρακύλινδρο 2.0 TFSI απόδοσης 252 ίππων (185 kW) και 370 Nm ροπής με έναν ηλεκτρικό κινητήρα μόνιμου μαγνήτη (Permanently Synchronous Motor ή PSM), ισχύος 105 kW και μέγιστης ροπής 350 Nm. Μαζί με τον συμπλέκτη είναι ενσωματωμένος στο αυτόματο, επτά σχέσεων κιβώτιο S-tronic, για τη μεταφορά ισχύος στο σύστημα τετρακίνησης quattro, μέσω τεχνολογίας ultra.

Η θηριώδης ροπή των 500 Nm ξεκινά από τις 1.250 σ.α.λ., ενώ επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 239 χλμ./ώρα. Ωστόσο, αποκλειστικά ηλεκτρικά, η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 135 χλμ./ώρα.

Οσον αφορά στην μπαταρία ιόντων λιθίου, βρίσκεται κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών. Αποτελείται από 104 πρισματικά στοιχεία και αποθηκεύει ενέργεια 14,1 kWh υπό τάση 381 V. Για βέλτιστο έλεγχο των επιπέδων θερμοκρασίας, το κύκλωμα ψύξης συνδέεται απευθείας με εκείνο του ελέγχου του συστήματος κλιματισμού και το κύκλωμα χαμηλής θερμοκρασίας, στα οποία ενσωματώνονται επίσης ο ηλεκτροκινητήρας και τα ηλεκτρονικά ισχύος.

Το σύστημα ελέγχου κλιματισμού χρησιμοποιεί μία εξαιρετικά αποδοτική αντλία που απάγει τη θερμότητα από τα εξαρτήματα υψηλής τάσης. Με κάθε 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παραχθεί θερμική απόδοση 3 kW βελτιώνοντας την απόδοση του αυτοκινήτου και τα επίπεδα άνεσης για τους επιβάτες.

Σχετικά με την τετρακίνηση quattro, είναι πάντα διαθέσιμη. Σε συνθήκες χαμηλού φορτίου και ικανοποιητικής πρόσφυσης,, η μετάδοση της ισχύος στους πίσω τροχούς απενεργοποιείται. Ανά πάσα στιγμή και όποτε χρειαστεί, η τετρακίνηση ενεργοποίηση ακαριαία, ενώ μέσω του Audi drive select ο οδηγός μπορεί να παραμετροποιήσει όχι μόνο την λειτουργία του κινητήρα αλλά και της τετρακίνησης.

Εξάλλου, ο προγνωστικός βοηθός απόδοσης (Predictive Efficiency Assistant - PEA) προσαρμόζει την ανάκτηση ενέργειας ανάλογα με την μορφολογία της διαδρομής και τα δεδομένα του συστήματος πλοήγησης και παράλληλα ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα μέσω της κάμερας και του ραντάρ. Ανάλογα με την περίσταση και τις συνθήκες, το σύστημα μπορεί να προγνώσει την πλήρη αποδέσμευση του κινητήρα και την ανάκτηση ενέργειας κατά την ελεύθερη κύλιση μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Static photo 
Colour: Turbo blue
Static photo Colour: Turbo blue AUDI AG

Όταν ενεργοποιείται το πλήρως αυτοματοποιημένο cruise control (ACC), το σύστημα PEA υποβοηθά τον οδηγό, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας ελαφρώς, με στόχο την αύξηση της απόδοσης και της άνεσης. Όταν ο οδηγός κινείται με απενεργοποιημένο το ACC, ένα απτικό σήμα από το ενεργητικό πεντάλ του γκαζιού και μία οπτική ένδειξη στον πίνακα οργάνων και στο head-up display τού υποδεικνύουν την ιδανική στιγμή που πρέπει να αφήσει το πεντάλ του γκαζιού για να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάκτηση ενέργειας.

Ο οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα κίνησης: το υβριδικό πρόγραμμα κίνησης (Hybrid) ενεργοποιείται αυτόματα με την επιλογή προορισμού στο σύστημα πλοήγησης ή χειροκίνητα μέσω του διακόπτη Mode. Σε αυτή τη λειτουργία το φορτίο της μπαταρίας κατανέμεται με βέλτιστο τρόπο στην διάρκεια της διαδρομής ώστε να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου δίνοντας προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση στις αστικές περιοχές και σε έντονο κυκλοφοριακό με συνεχή «σταμάτα/ξεκίνα». Η ανάκτηση ενέργειας κατά την ελεύθερη κύλιση μπορεί να φτάσει έως και τα 25 kW και ο ηλεκτροκινητήρας φροντίζει για κάθε ήπια επιβράδυνση έως 0,1g (το μεγαλύτερο ποσοστό φρεναρισμάτων στην καθημερινότητα).

Η μέγιστη τιμή ανάκτησης ενέργειας 80 kW παράγεται σε επιβραδύνσεις έως 0,2 g, ενώ εδώ χρησιμοποιούνται τα δισκόφρενα για μεγαλύτερη ισχύ πέδησης. Αν η πλοήγηση του συστήματος MMI είναι σε λειτουργία τότε η διαχείριση ρυθμίζεται ιδανικά λαμβάνοντας διάφορα δεδομένα (π.χ. κυκλοφοριακές συνθήκες, απόσταση διαδρομής, επιλεγμένο προφίλ κίνησης, ανηφόρες ή κατηφόρες κ.α.) ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση της υπάρχουσας ηλεκτρικής ενέργειας και να ολοκληρωθεί η διαδρομή με τη μπαταρία σχεδόν άδεια.

Πέρα από το υβριδικό πρόγραμμα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης (EV) και στο πρόγραμμα διατήρησης αποθέματος μπαταρίας (Battery Hold). Στο πρόγραμμα EV το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι ότου ο οδηγός ασκήσει περισσότερη πίεση στο πεντάλ του γκαζιού. Το πρόγραμμα EV είναι το προκαθορισμένο για κάθε εκκίνηση του αυτοκινήτου.

Το πρόγραμμα Battery Hold διατηρεί την χωρητικότητα της μπαταρίας στο τρέχον επίπεδο, με πρόβλεψη, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, να χρησιμοποιηθεί αργότερα, σε αστικό περιβάλλον.

Το Audi Q5 55 TFSI e quattro εξοπλίζεται με πλούσια λίστα συστημάτων στον βασικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει προβολείς LED, σπορ καθίσματα, αυτόματο κλιματισμό τριών ζωνών, έξυπνο κλειδί, DIS με έγχρωμη οθόνη, ειδικά PHEV μενού και ειδικής σχεδίασης τροχούς 18 ιντσών. Τα πίσω καθίσματα μπορούν να μετακινηθούν κατά τον διαμήκη άξονα και έχουν ρυθμιζόμενες πλάτες.

Το πακέτο αμαξώματος S line ενισχύει το δυναμικό στιλ του αυτοκινήτου και περιλαμβάνει σπορ προφυλακτήρες, αεροδυναμικό διαχύτη στο πίσω μέρος και μπροστά την επιβλητική γρίλια Singleframe με στοιχεία σε σκούρο χρώμιο.

Για τη φόρτιση, το Audi Q5 55 TFSI e quattro είναι συμβατό με το σύστημα φόρτισης Compact και ένα καλώδιο τύπου Mode 3 με βύσμα Type 2 για φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς. Το σύστημα Compact περιλαμβάνει καλώδια για φόρτιση σε οικιακές ή βιομηχανικές υποδοχές συν μια μονάδα ελέγχου. Προαιρετικά η Audi προσφέρει ένα εντοιχιζόμενο σύστημα φόρτισης. Μία πλήρης φόρτιση σε βιομηχανική έξοδο 400 V/16 A διαρκεί μόλις 2,5 ώρες. Ο ενσωματωμένος φορτιστής φορτίζει την μπαταρία ιόντων λιθίου με μέγιστη ισχύ 7,4 kW, ενώ ακόμη και μία άδεια μπαταρία μπορεί σε μία υποδοχή 220 V να φορτιστεί άνετα κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε περίπου 6 ώρες.

Οι παραγγελίες για το Audi Q5 55 TFSI e quattro στην ελληνική αγορά θα ξεκινήσουν στο τέλος του καλοκαιριού...

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ