ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Εξελίχθηκε η Aprilia Dorsoduro 900

Εξελίχθηκε η Aprilia Dorsoduro 900
STUDIO POINTER

Με ανανεωμένο δικύλινδρο κινητήρα, υποδειγματικό πλαίσιο, full Rid-By-Wire πολλαπλής χαρτογράφησης, Traction Control και ABS.

Το Aprilia Dorsoduro δημιουργήθηκε για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή διασκέδαση στην οδήγηση δρόμου, συγκεντρώνοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά των σπορ μοτοσικλετών και των supermotard, με προηγμένες τεχνικές λύσεις, ευέλικτη και με κορυφαίες επιδόσεις για την κατηγορία.

Μια πραγματικά ξεχωριστή μοτοσικλέτα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το αγωνιστικό τμήμα της Aprilia, που κατόρθωσε να κερδίσει 54 παγκόσμιους τίτλους στους δυσκολότερους αγώνες, 7 από τους οποίους ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supermoto.

Η μοναδικότητα του μοντέλου οφείλεται επίσης στις αυθεντικές και καινοτόμες επιλογές όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία, όπως ο συνδυασμός χωροδικτυώματος πλαισίου από χάλυβα και πλακών αλουμινίου, που προσφέρει εξαιρετικό χειρισμό και σταθερότητα στις στροφές. Ο κινητήρας 90° V-twin κάνει τον οδηγό να χαμογελά κάθε φορά που ανοίγει το γκάζι, χάρη στα νέα χαρακτηριστικά μέγιστης ροπής και ισχύος που ενισχύουν την προσωπικότητά του. Ο τεχνικός εξοπλισμός του Dorsoduro 900 ολοκληρώνεται με το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης που, πέρα από το σύστημα Ride-by-wire (ηλεκτρονικό γκάζι) πολλαπλών χαρτογραφήσεων, περιλαμβάνει έλεγχο πρόσφυσης και ABS.

Ο σχεδιασμός: το σημείο ισορροπίας μεταξύ εμφάνισης και λειτουργίας

Το πρότζεκτ Aprilia Dorsoduro 900 θέτει στο επίκεντρο την οδηγική απόλαυση: για τον λόγο αυτόν, τα φέρινγκ έχουν περιοριστεί στον ελάχιστο επιτρεπτό βαθμό. Επίσης, τα προστατευτικά χεριών στο τιμόνι και το εμπρός number plate δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που τονίζουν τη στενή σχέση της μοτοσυκλέτας με τους αγώνες. Το σχήμα του κεντρικού τμήματος, που επηρεάζει περισσότερο τον οδηγό στη σπορ οδήγηση, τονίζει επίσης τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τη βελτιστοποίηση των διαστάσεων και του συμπαγούς σχήματος που επιτρέπουν στον οδηγό να εξοικειωθεί αμέσως με την αίσθηση της συγκεκριμένης μοτοσικλέτας, ενώ ξεχωρίζει και η μακριά, επίπεδη σέλα.

Κι ακόμη, η ουρά είναι κομψή και στενή, με διπλή εξάτμιση. Το πλαίσιο και τα καλύμματα των κυλινδροκεφαλών, βαμμένα σε κόκκινο, προσδίδουν μία ακόμα σπορ πινελιά: τολμηρά φινιρίσματα που συνδυάζονται με τα νέα γραφικά και τον χρωματισμό Adrenalinic Silver.

Καλύτερη απόδοση χάρη στον ανανεωμένο κινητήρα V-twin

Ξεκινώντας από τον κινητήρα 90° V-twin 750 κ.εκ., η Aprilia ανέπτυξε μια νέα μονάδα 900 κ.εκ. με στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ροπή και απόκριση σε χαμηλές και μεσαίες σ.α.λ. για συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο, η μέγιστη ισχύς προσεγγίζει πλέον τους 95,2 ίππους στις 8.750 σ.α.λ., αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η τιμή της μέγιστης ροπής έχει αυξηθεί σε 9,17 kgm (90 Nm) στις 6.500 σ.α.λ., γεγονός που τοποθετεί τη μοτοσικλέτα στην κορυφή της κατηγορίας της.

Νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης

Ο χειρισμός του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης κινητήρα γίνεται πλέον από τη νέα, ενισχυμένη μονάδα ελέγχου κινητήρα (ECU) Marelli 7SM που επικοινωνεί με το νέο σύστημα πλήρως ηλεκτρονικού γκαζιού Ride-by-wire, το οποίο είναι ενσωματωμένο στη λαβή του γκαζιού. Ετσι, ο κινητήρας έχει πάντα τη δυνατότητα να κατανέμει την ιδανική ροπή και να παρέχει τη βέλτιστη επιτάχυνση, προσφέροντας μια διασκεδαστική οδηγική εμπειρία. Το εκλεπτυσμένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης παρέχει επίσης τη δυνατότητα αλλαγής της χαρτογράφησης του κινητήρα, μεταβάλλοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώνεται η διαθέσιμη ισχύς. Η ρύθμιση Sport παρέχει άμεση και δυναμική απόκριση του γκαζιού. Η ρύθμιση Touring παρέχει ομαλότερη απόκριση, ιδανική για ταξίδια και καθημερινές μετακινήσεις, ενώ ο χάρτης Rain μειώνει στα περίπου 70 CV τη διαθέσιμη ισχύ και ενδείκνυται για δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή ολισθηρά οδοστρώματα. Η χαρτογράφηση μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και σε κατάσταση κίνησης, πιέζοντας τον διακόπτη εκκίνησης.

Πλαίσιο: βελτιωμένος χειρισμός και έλεγχος

Το άνω μέρος του χωροδικτυώματος του πλαισίου από χαλύβδινους σωλήνες (πλέον σε κόκκινο χρώμα, όπως και το υποπλαίσιο στήριξης σέλας) συνδυάζεται με μεγάλες πλευρικές πλάκες αλουμινίου, με ειδικές βίδες υψηλής αντοχής. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μια εξαιρετικά άκαμπτη και ελαφριά δομή. Άλλη μία ξεχωριστή τεχνική λεπτομέρεια είναι το πίσω αμορτισέρ που είναι τοποθετημένο στο πλάι με κλίση και διαθέτει ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και υδραυλική απόσβεση επαναφοράς. Το ψαλίδι από αλουμίνιο έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να αντέχει την ασύμμετρη καταπόνηση λόγω της πλευρικής τοποθέτησης του αμορτισέρ και ενισχύει τη στρεπτική ακαμψία και την ελαστικότητα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ακρίβειας στην οδήγηση και την αίσθηση του οδηγού στα μεταβατικά στάδια οδήγησης.

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ