ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Απίστευτη τεχνολογία στο ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό Nissan Ariya

Απίστευτη τεχνολογία στο ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό Nissan Ariya

Με την πλήρη αποκάλυψη του πρώτους ηλεκτρικού coupé crossover Ariya, η Nissan ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των ηλεκτρικών της μοντέλων, καθώς διαθέτει το επιβατικό LEAF και το επαγγελματικό eNV200.

Την Τετάρτη (15/7), σε μια εικονική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Nissan Pavilion, έναν συναρπαστικό χώρο που θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του για το κοινό, στη Yokohama, παρουσιάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό coupé crossover Ariya με τη Nissan να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των ηλεκτρικών της μοντέλων, καθώς διαθέτει το επιβατικό LEAF και το επαγγελματικό eNV200.

Το Ariya εντυπωσίασε σε κάθε επίπεδο, από την εμφάνιση έως και τη συμπυκνωμένη τεχνολογία που διαθέτει. Ένα μοντέλο, που θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις μπαταρίας, τόσο σε δικίνητες, όσο και σε τετρακίνητες εκδόσεις και θα είναι διαθέσιμο το 2021 και στην Ελλάδα.

Μεγάλο, με 4,595 μ. μήκος, 1,850 μ. πλάτος και 1,660 μ. ύψος, το κομψό και πολυτελές αυτοκίνητο που βλέπετε, αποτελεί το μοντέλο παραγωγής, βασισμένο στα δύο πρωτότυπα μοντέλα IMx που παρουσιάστηκαν στα Σαλόνια Αυτοκινήτου του Τόκιο, το 2017 και το 2019.

Κατασκευασμένο σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα EV που έχει αναπτυχθεί από τη Συμμαχία με τη Renault, το Ariya ενσωματώνει τους τρεις βασικούς πυλώνες του Nissan Intelligent Mobility (Intelligent Power, Intelligent Drive και Intelligent Integration).

Σχεδιαστικά, χαρακτηρίζεται από ιαπωνικά στοιχεία, πολλά εκ των οποίων και φουτουριστικά.

Απίστευτη τεχνολογία στο ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό Nissan Ariya

Η ιαπωνική ορολογία του iki, χαρακτηρίζει την κομψή και αιχμηρή σιλουέτα του Ariya, με την ασπίδα να ενσωματώνει ένα τρισδιάστατο, παραδοσιακό ιαπωνικό μοτίβο, γνωστό ως kumiko, προστατεύοντας τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για τις λειτουργίες ProPILOT και για την ανίχνευση του Έξυπνου Κλειδιού.

Το επανασχεδιασμένο λογότυπο της Nissan τοποθετείται εμφανώς στο κέντρο της αεροδυναμικής ασπίδας, ακτινοβολώντας με ευκρινή τρόπο, μέσω των 20 LED που το συνθέτουν. Επίσης, το κάτω τμήμα της ασπίδας οριοθετείται από λεπτό φωτισμό που ανάβει, μαζί με το λογότυπο, όταν το Ariya είναι έτοιμο για λειτουργία. Τα λεπτά φώτα LED, κατασκευασμένα από τέσσερις μίνι προβολείς των 20 χιλιοστών, συνδυάζονται με διαδοχικά φώτα φλας, επαναπροσδιορίζοντας την υπογραφή V-motion της Nissan.

Στο πλάι, αναδεικνύεται το σχετικά χαμηλωμένο αμάξωμα, καθώς και οι ζάντες αλουμινίου 19 ή 20 ιντσών, ενώ πίσω διακρίνουμε την απότομη κολόνα C, τα πίσω φτερά και την ψηλά τοποθετημένη αεροτομή.

Η καμπίνα, διακατέχεται από τον ιαπωνικό όρο ma, που αναφέρεται στον χωροχρόνο, με μινιμαλιστικό ταμπλό, χωρίς κουμπιά και διακόπτες. Οι κύριες λειτουργίες ελέγχου του κλιματισμού ενσωματώνονται στην κεντρική κονσόλα με τη μορφή χωρητικών απτικών διακοπτών που προσφέρουν την ίδια αίσθηση με τους μηχανικούς διακόπτες, καθώς προκαλούν δονήσεις με το άγγιγμα. Εμφανίζονται μόνο όταν το αυτοκίνητο είναι ενεργοποιημένο, παρέχοντας μια τεχνολογική και ταυτόχρονα πολυτελή πινελιά στο cockpit.

Απίστευτη τεχνολογία στο ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό Nissan Ariya

Τοποθετημένο κάτω από το κέντρο του ταμπλό είναι ένα κεντρικό ντουλαπάκι και ένα αναδιπλούμενο συρτάρι. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός πτυσσόμενου τραπεζιού, μετατρέπει το χώρο της καμπίνας σε χώρο εργασίας, ως φορητό γραφείο.

Επίσης, η ρυθμιζόμενη κεντρική κονσόλα μπορεί να μετακινηθεί και οι ρυθμίσεις μπορούν να αποθηκευτούν ως μέρος του προφίλ του.

Μολονότι coupe, οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων έχουν άνεση (2,775 μ. μεταξόνιο – τεράστιο) για το κεφάλι και τα πόδια, χάρη στο επίπεδο πάτωμα της καμπίνας που τους επιτρέπει να κάθονται εύκολα, ενώ για περισσότερη φωτεινότητα, υπάρχει και ηλιοροφή.

Το δε σύστημα απεικόνισης απαρτίζεται μια οθόνη λειτουργιών 12,3 ιντσών και μια κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών σε έναν μόνο ορίζοντα. Οι δύο οθόνες είναι προσανατολισμένες σε κυματοειδές σχήμα για να διασφαλιστεί ότι σημαντικές πληροφορίες για το όχημα, όπως οι πληροφορίες μπαταρίας, εμβέλειας και πλοήγησης, είναι εύκολα προσβάσιμες και κυλιόμενες με την αφή.

Οι τετρακίνητες εκδόσεις, διαθέτουν την πιο προηγμένη τεχνολογία e-4ORCE, που προέρχεται από το σύστημα κατανομής ροπής ATTESA E-TS του Nissan GT-R και του έξυπνου συστήματος 4X4 του Nissan Patrol.

Με συγκεκριμένη διαχείριση της απόδοσης της ισχύος και της απόδοσης της πέδησης για ομαλότητα και σταθερότητα, το e-4ORCE ενισχύει την εμπιστοσύνη του οδηγού εντοπίζοντας την επιθυμητή γραμμή οδήγησης, σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια του δρόμου, χωρίς αυτός να χρειάζεται να αλλάξει στυλ οδήγησης ή εισόδου. Επίσης, Το βήμα και η «βύθιση» του οχήματος, ελαχιστοποιούνται με την προσθήκη αναγεννητικής πέδησης στον πίσω κινητήρα, σε σχέση με το συνηθισμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση στον εμπρός κινητήρα, που χρησιμοποιείται σήμερα από τυπικά EV και υβριδικά συστήματα.

Απίστευτη τεχνολογία στο ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό Nissan Ariya

Εκτός από τη βελτιστοποίηση της κατανομής ροπής εμπρός και πίσω, το σύστημα εφαρμόζει ανεξάρτητο έλεγχο πέδησης σε καθέναν από τους τέσσερις τροχούς για τη μεγιστοποίηση της πλευρικής δύναμης που δημιουργεί ο καθένας.

Το Ariya θα προσφέρεται σε πέντε εκδόσεις: δικίνητο με μπαταρία 63kWh (ισχύς 160 kW, ροπή 300 Nm), δικίνητο 87kWh (ισχύς 178 kW, ροπή 300 Nm), τετρακίνητο e-4ORCE 63kWh (ισχύς 205 kW, ροπή 560 Nm), τετρακίνητο e-4ORCE 87kWh (ισχύς 225 kW, ροπή 600 Nm)και e-4ORCE 87kWh Performance (ισχύς 290 kW, ροπή 600 Nm), η κορυφαία έκδοση επιδόσεων. Οι δύο πρώτες εκδόσεις επιταχύνουν σε 7,5 και 7.6 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα, με τελική ταχύτητα τα 160 χλμ. και οι τρεις επόμενες έχουν αντίστοιχα τιμές: 5,9’’, 5,7’’, 5,1’’ και 200 χλμ./ώρα τελική, ενώ η αυτονομία κίνησης στις πέντε εκδόσεις, είναι αντίστοιχα έως: 360 χλμ., 500, 340, 460 και 400 χλμ.

Παράλληλα, το μοντέλο εκτιμάται ότι θα έχει και ελκτική δυνατότητα 1500 κιλών, ενώ το αμάξωμα ζυγίζει από 1,8 τόνους και πάνω, ανάλογα την έκδοση μπαταρίας.

Οσον αφορά στη μπαταρία, βρίσκεται κάτω από το κέντρο του οχήματος για να εξασφαλίσει χαμηλό κέντρο βάρους, με σχεδόν ίση κατανομή του, μπροστά και πίσω και δομική ακαμψία.

Το Ariya, διαθέτει τρεις λειτουργίες οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των Standard, Sport και ECO (τα μοντέλα e-4ORCE περιλαμβάνουν μια επιπλέον λειτουργία Snow), με την αυτονομία να μπορεί να αγγίξει τα 500 χλμ!, ενώ με έναν κατάλληλο φορτιστή (πάνω από 350Α), το Ariya μπορεί να ανακτήσει έως και 300 χιλιόμετρα σε 30 λεπτά χρησιμοποιώντας το Σύστημα Συνδυασμένης Φόρτισης στην Ευρώπη.

Οι εκδόσεις του Nissan Ariya των 63kWh φέρουν φορτιστή 7,4 kW για οικιακή χρήση, ενώ τα μοντέλα των 87kWh περιλαμβάνουν τριφασικό φορτιστή 22kW, για οικιακή φόρτιση. Το Ariya μπορεί επίσης να υποστηρίξει ταχεία φόρτιση έως 130kW, για ένα μεγάλο ταξίδι χωρίς στρες.

Απίστευτη τεχνολογία στο ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό Nissan Ariya

Το Ariya εφοδιάζεται με μια βελτιωμένη έκδοση ProPILOT με Navi-link. Με την προσθήκη οδικών δεδομένων και τεχνολογίας ανίχνευσης, το σύστημα είναι σε θέση να προσφέρει ομαλότερη κύλιση κατά την οδήγηση σε μια λωρίδα, στον αυτοκινητόδρομο. Συνδεδεμένο με το σύστημα πλοήγησης και τη χρήση δεδομένων από τον οδικό χάρτη, το πρακτικό σύστημα υποστήριξης του οδηγού μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της ταχύτητας του οχήματος, με βάση το αναγραφόμενο όριο. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της ταχύτητας του οχήματος με βάση τις επερχόμενες συνθήκες στον δρόμο, όπως για παράδειγμα μια ομαλότερη επιβράδυνση πριν από μια απότομη στροφή, προσφέροντας σε όλους τους επιβάτες μια ευχάριστη κύλιση.

Μπορεί επίσης, να αναγνωρίσει μια ανοικτή θέση στάθμευσης και κατευθύνοντας το όχημα προς τα εκεί, να παρκάρει μόνο του.

Διαθέτει, ακόμα, χαρακτηριστικά υποστήριξης οδηγού, όπως το e-Pedal, που επιτρέπει στον οδηγό να ξεκινήσει, να επιταχύνει και να επιβραδύνει μέχρι την πλήρη στάση, χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ γκαζιού. Στο Ariya που είναι εξοπλισμένο με το e-4ORCE, η αναγεννητική ροπή κατανέμεται όχι μόνο στους μπροστινούς τροχούς, αλλά και στους πίσω, με αποτέλεσμα μια ακόμη πιο ομαλή και πιο άνετη οδήγηση όταν το όχημα επιβραδύνει σε πλήρη στάση.

Επιπλέον, το Nissan Ariya είναι εξοπλισμένο με πρόσθετες καινοτόμες λειτουργίες ασφαλείας 360 μοιρών, όπως η χαρακτηριστική υπογραφή του Nissan Safety Shield η οποία περιλαμβάνει τα Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Intelligent Emergency Braking και Rear Automatic Emergency Brake

Εξάλλου, φέρει και Intelligent Integration, με εξοπλισμό συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, καθώς και ασύρματες αναβαθμίσεις λογισμικού. Η ευφυής τεχνολογία προσωποποιημένης βοήθειας της Nissan, διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα αναγνώρισης φωνής με προηγμένη τεχνολογία κατανόησης του φυσικού λόγου για να διαχειριστεί τη βοήθεια στο όχημα, χωρίς ο οδηγός να αφήσει τον δρόμο από τα μάτια του.

Επίσης, όταν ο οδηγός πλησιάζει το Nissan Ariya, έχοντας μαζί του το Έξυπνο Κλειδί, οι πόρτες ξεκλειδώνουν. Τα εξωτερικά εμπρός και πίσω φώτα, καθώς και το έμβλημα της Nissan, ανάβουν αυτόματα σηματοδοτώντας ότι το όχημα έχει ανιχνεύσει την παρουσία του οδηγού. Τα εσωτερικά φώτα ενεργοποιούνται απαλά όταν ανοίγει η πόρτα, επιτρέποντας στον οδηγό και τους επιβάτες να δουν ολόκληρη την καμπίνα. Το κάθισμα, η θέση του τιμονιού και η κεντρική κονσόλα αυτόματης ολίσθησης ρυθμίζονται με βάση το αποθηκευμένο προφίλ οδηγού, που συνδέεται με το Έξυπνο Κλειδί.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το Ariya διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα, έγχρωμα heads-up display (σύστημα προβολής οθόνης στο παρμπρίζ) της κατηγορίας. Η προβαλλόμενη οθόνη εμφανίζει παρόμοιες πληροφορίες που βρίσκονται στην οθόνη με τα χειριστήρια, παρέχοντας ευκρινείς πληροφορίες οδήγησης στο οπτικό πεδίο του οδηγού, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του.

Διαθέτει και τεχνητή νοημοσύνη. Λέγοντας «Hello Nissan» ή «Hey Nissan», οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για το όχημα και να διαχειριστούν τη διαδρομή του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης για σημεία ενδιαφέροντος, προφορικά. Λειτουργίες εντός του οχήματος όπως η επιλογή λίστας αναπαραγωγής μουσικής ή η ρύθμιση της θερμοκρασίας της καμπίνας γίνονται χωρίς κόπο και χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να κοιτάξει μακριά από το δρόμο. Οι εντολές εντός του Nissan Ariya εκτελούνται από ένα υβριδικό σύστημα αναγνώρισης φωνής που βασίζεται στην κατανόηση του φυσικού λόγου, επιτρέποντας κανονικές, προτάσεις και διαλόγους. Με ενσωματωμένη συνδεσιμότητα (4G), το σύστημα μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα cloud για καλύτερη κατανόηση μοναδικών αιτημάτων.

Δείτε το video:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ