ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

8 + 1 tips για οικονομική οδήγηση

8 + 1 tips για οικονομική οδήγηση

Με κάθε αγορά αυτοκινήτου, ο κατασκευαστής ορίζει και την κατανάλωση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθεσίες, κάνοντας μετρήσεις σε αστικό κύκλο, υπερ-αστικό και σε μικτές συνθήκες.

Ωστόσο, ακόμα κι αν είναι πλήρως ρεαλιστικές οι μετρήσεις των κατασκευαστών, που με τη νέα νομοθεσία η οποία θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2019, οφείλουν να είναι, δηλαδή να γίνονται μετρήσεις σε παραγματικές συνθήκες οδήγησης, εντούτοις η κατανάλωση επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πως οδηγούμε και πως φορτώνουμε το όχημά μας.

Γι αυτό, καλό είναι να έχουμε κατά νου ορισμένες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, ώστε να περιορίζουμε την κατανάλωση και κατά συνέπεια τους εκπεμπόμενους ρύπους, ώστε να έχουμε και περιβαλλοντικό κίνητρο κατά την οδήγησή μας:

  • Οδηγούμε στρωτά, δηλαδή χωρίς απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις και χωρίς απότομες μανούβρες.

  • Αλλάζουμε ταχύτητα πριν φθάσουμε στο όριο των στροφών που αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξουμε σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων.

  • Ελέγχουμε τακτικά την πίεση των ελαστικών μας, ώστε να είναι σύμφωνη με αυτά που ορίζει ο κατασκευαστής. Μικρότερη πίεση, σημαίνει μεγαλύτερο πλάτος πρόσφυσης του ελαστικού και μεγαλύτερη κατανάλωση – ενδείκνυται μόνο για οδήγηση σε πάγο.

  • Ελέγχουμε βέβαια την κατάσταση του οχήματος, όσον αφορά τα αμορτισέρ, διότι αν είναι σε κακή κατάσταση επηρεάζεται η κατανάλωση, αλλά και τα φρένα, σε κάθε περίπτωση.

  • Αποφεύγουμε να φορτώνουμε υπερβολικά το πορτμπαγκάζ, καθώς αλλάζει το κέντρο βάρους του οχήματος και επηρεάζει την κατανάλωση. Επιλέγουμε να φορτώνουμε σε μπαγκαζιέρα οροφής.

  • Οσο οδηγούμε με κλειστά παράθυρα, τόσο καλύτερη αεροδυναμική έχουμε, με αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση. Βέβαια, είναι αρκετά δύσκολο τώρα το καλοκαίρι, εκτός κι αν χρησιμοποιούμε κλιματισμό, που κι αυτός επηρεάζει την κατανάλωση.

  • Οσο εξελίσσεται ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων, ολοένα και περισσότερα υβριδικά συστήματα εφοδιάζουν τα οχήματα, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, με τον οδηγό να μην χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο

  • Αρκετά νέα μοντέλα, διαθέτουν τρία ή τέσσερα προγράμματα λειτουργίας και με επιλογή Eco, που ενδείκνυται να την επιλέγουμε στην πόλη ή στον αυτοκινητόδρομο, ώστε να έχουμε χαμηλή κατανάλωση.

  • Να επιλέγουμε καύσιμα από “επώνυμα” πρατήρια, ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα και την ποσότητα που βάζουμε στο ρεζερβουάρ μας.

Υπάρχει βέβαια και το ραδιόφωνο News 24/7, που σου δίνει τη δυνατότητα να κερδίσεις 88,6 λίτρα κάθε μέρα. Πάρε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό όλο το μήνα για να είσαι εσύ αυτός ή αυτή που θα γεμίσει το ρεζερβουάρ με τα καύσιμα της ΕΚΟ! Συντονίσου στους 88,6 και περίμενε να ακούσεις το όνομά σου!

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ