ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Βασίλης Σπανούλης: Οι θρύλοι για τον θρύλο στο SPORT24

Θρύλοι του μπάσκετ που μίλησαν στο SPORT24 για τον Βασίλη Σπανούλη
Θρύλοι του μπάσκετ που μίλησαν στο SPORT24 για τον Βασίλη Σπανούλη 24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Μάικ Μπατίστ. Αυτοί και άλλοι πολλοί ακόμα θρύλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ είχαν κάτι να πουν στο SPORT24 για το "αντίο" του Βασίλη Σπανούλη πριν από μερικούς μήνες.

Το προ μερικών μηνών "αντίο" του Βασίλη Σπανούλη στα παρκέ είχε προκαλέσει θόρυβο σε όλη την Ευρώπη. Ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών των ευρωπαϊκών γηπέδων έβαλε τίτλους τέλους στην καριέρα του και αυτό ήταν λογικό να δημιουργήσει έναν μικρό... πανικό.

Πλήθος μπασκετικών - και όχι μόνο - ανθρώπων είχαν κάτι να πουν για το "αντίο" του Kill Bill. Μερικοί από τους μεγαλύτερους θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ μίλησαν για τον Σπανούλη στο SPORT24, αφήνοντας το σημάδι τους.

Το SPORT24 μάζεψε και σας παρουσιάζει τις καλύτερες ατάκες που ειπώθηκαν για τον Βασίλη Σπανούλη στο κορυφαίο αθλητικό σάιτ της χώρας:

Νίκος Γκάλης: Όλος ο κόσμος ξέρει τι παίκτης είναι ο Βασίλης Σπανούλης

Την αρχή είχε κάνει ο Νίκος Γκάλης, λίγες εβδομάδες πριν ανακοινώσει ο Βασίλης Σπανούλης την αποχώρησή του, όταν σε συνέντευξή του στον Βασίλη Σκουντή είχε πει μερικές προφητικές ατάκες: "Όλος ο κόσμος ξέρει τι παίκτης είναι. Αφήνω όμως στην άκρη τα μπασκετικά χαρίσματα του και στέκομαι σε κάποιες άλλες πτυχές του χαρακτήρα του. Καταλαβαίνω βλέποντας τον ότι είναι πολύ σοβαρός, αγαπά πολύ αυτό που κάνει και διαθέτει μεγάλο πάθος, αφοσίωση στο παιχνίδι και μια ψύχωση.

Ο καθένας ξέρει μέσα του πότε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Επειδή το έζησα, όταν σταμάτησα ξαφνικά, χωρίς να το περιμένω και χωρίς να το θέλω, συνειδητοποίησα ότι η προσαρμογή στην καινούργια πραγματικότητα είναι πολύ ζόρικη. Σε τέτοιες περιπτώσεις αλλάζουν όλα και πρέπει να φτιάξεις μια καινούργια ζωή, μακριά από τη ρουτίνα, την ένταση, τα φώτα τη δημοσιότητας και τη δόξα.

Δεν ξέρω ποια σχέδια έχει για το μέλλον, αλλά θα τον συμβούλευα, όταν σταματήσει, να ασχοληθεί με τα μικρά παιδιά και να τα βοηθήσει με την εμπειρία του. Μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός δάσκαλος του μπάσκετ".

Ο "Ντούντα" για τον Βασίλη Σπανούλη: "'Εβαλα μια γερή φωνή στον Σπανούλη"

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς από την πλευρά του, στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του, στον Αλέξανδρο Τρίγκα, είχε αποθεώσει τον "Kill Bill": "Όλοι μου λένε τι έκανα στο ημίχρονο του τελικού με την ΤΣΣΚΑ το 2012. Τι έκανα; Όταν μπήκα στα αποδυτήρια, έβαλα μια γερή φωνή στον Σπανούλη. Το έκανα γιατί ήθελα να δώσω κουράγιο στα υπόλοιπα παιδιά, είχα τη λογική πως στα 100 παιχνίδια που θα παίζαμε, λίγες φορές θα τους κερδίζαμε.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον Βασίλη Σπανούλη
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον Βασίλη Σπανούλη EUROKINISSI


Για μένα ο τίτλος στην Κωνσταντινούπολη ήταν κάτι πολύ μεγάλο. Φτιάξαμε μια ισχυρή βάση από γηγενείς παίκτες, με πρώτο και καλύτερο τον Βασίλη Σπανούλη. Ο “Μπιλ” ήταν η ψυχή της ομάδας".

Ο Πιτίνο για Σπανούλη: Ο Βασίλης Σπανούλης θα μπορούσε να παίξει κι άλλο

Ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος περίμενε να έχει μαζί του τον Σπανούλη στο Προολυμπιακό τουρνουά μέχρι ο διεθνής γκαρντ να τεθεί τελευταία στιγμή εκτός λόγω τραυματισμού και τελικά μερικές ημέρες αργότερα να ανακοινώσει την απόσυρσή του είχε πει: "Ο Βασίλης Σπανούλης θα μπορούσε να παίξει κι άλλο, θα πέθαινε για να συνεχίσει να παίζει. Είναι ένας τρομερός ηγέτης, στο πόσο "εκεί" ήταν από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε στην Εθνική.

Κανείς δεν θα είναι τόσο αφοσιωμένος στον στόχο όσο ο Βασίλης, κανείς δεν θα είναι τόσο αποφασισμένος όσο ο Βασίλης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουν.

Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Ρικ Πιτίνο στο ματς Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός της EuroLeague 2019/20
Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Ρικ Πιτίνο στο ματς Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός της EuroLeague 2019/20 INTIME


Άνθρωποι σαν τον Βασίλη Σπανούλη είναι τελειομανείς. Το work ethic τους δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου. Μιλάω για τον Βασίλη στους παίκτες που έχω στο Αϊόνα, τους εξηγώ ποιος είναι και τι έχει κάνει. Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που έχουν καταφέρει πολλά σπουδαία πράγματα στην καριέρα τους ως αθλητές. Ο Βασίλης στο prime του, θα μπορούσε να παίζει βασικός στο ΝΒΑ"

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης για Βασίλη Σπανούλη: "Είναι το τέλος μιας εποχής"

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο άκουσμα των νέων της απόσυρσης είχε μιλήσει στον Βασίλη Σκουντή και είχε αποθεώσει τον άλλοτε συμπαίκτη του: "Τι να πω για τον Βασιλάρα μας; Με την αποχώρηση του ολοκληρώνεται ένα τεράστιο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ. Αυτός και ο Ζήσης είναι οι τελευταίοι μιας γενιάς που άφησε τεράστιο αποτύπωμα. Είναι το τέλος μιας εποχής.

Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Δημήτρη Διαμαντίδη
Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Δημήτρη Διαμαντίδη INTIME


Σε όλη την καριέρα του ήταν απολύτως αφοσιωμένος στο μπάσκετ. Το 100% που λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λίγο. Ανέκαθεν, από τότε που προωτοσυναντηθήκαμε στην Εθνική Ελπίδων, είχα την εικόνα ενός πολύ μαχητικού, ανταγωνιστικού και φιλόδοξου ανθρώπου με απίστευτα ψυχικά χαρίσματα. Μέσα και έξω από γήπεδο, όπου κι αν βρισκόταν, το μυαλό και η ζωή του ολόκληρη περιστρέφονταν γύρω από το μπάσκετ".

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Έχω τεράστιο σεβασμό στον Βασίλη Σπανούλη

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σε ερώτηση του Βασίλη Σκουντή για την ταυτόχρονη αποχώρηση των Σπανούλη και Ζήση είχε μόον καλά λόγια να πει: "Μεγάλοι παίκτες, παραδείγματα προς μίμηση για τους νεότερους για όλα όσα πέτυχαν στην καριέρα τους. Επιμένω σε αυτό διότι δεν αρκεί να είσαι μεγάλος παίκτης, και να κατακτάς τίτλους, αλλά πρέπει να δίνεις και το καλό παράδειγμα στις επόμενες γενιές με το πάθος, την αγάπη για το μπάσκετ και την αφοσίωση. Και οι δυο έχουν γράψει ένα μεγάλο μέρος στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε εκδήλωση της EuroLeague
Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε εκδήλωση της EuroLeague INTIME


Έχω τεράστιο σεβασμό στον Βασίλη Σπανούλη και σε όσα έχει καταφέρει στην καριέρα του και τον θεωρώ παράδειγμα προς μίμηση. Να είναι ευτυχισμένος μαζί με την οικογένεια του και να κάνει αυτό που γουστάρει".

Παπαλουκάς - Για τον Σπανούλη όλα είναι μπορετά, πιθανά και εφικτά.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς από την πλευρά του είχε σταθεί στο πώς ο Σπανούλης άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού: "Ο Βασίλης υπήρξε ένας πολύ ιδιαίτερος και τεράστιος παίκτης, που μάλιστα άλλαξε τον ρουν της ιστορίας ενός μεγάλου συλλόγου. Το τι εστί Σπανούλης το καταλαβαίνει κάποιος από τον χαμό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες. Έχει πέσει το Internet από τις δηλώσεις και τις εκφράσεις θαυμασμού και λατρείας. Γεννημένος νικητής και πρωταθλητής, με τα γράμματα κεφαλαία.

Από τότε που τον συνάντησα για πρώτη φορά, κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος ήξερε και τι ήθελε και πώς θα το πετύχει. Στο λεξιλόγιο του δεν υπάρχουν κάποιες λέξεις, όπως το αδύνατο, το ανέφικτο και το απίθανο. Για τον Σπανούλη όλα είναι μπορετά, πιθανά και εφικτά. Ακόμη και τώρα στη μεγάλη απόφαση του, αυτός καθόρισε τη μοίρα του.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς με τον Βασίλη Σπανούλη σε ματς του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό
Ο Θοδωρής Παπαλουκάς με τον Βασίλη Σπανούλη σε ματς του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό INTIME


Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αλλάζει εντελώς η ζωή τους. Θα τα βάλει κάτω με τον εαυτό του και με την οικογένεια του και του εύχομαι να χαίρεται και να απολαμβάνει τη ζωή του. Είναι τόσο άρρωστος και κολλημένος με το μπάσκετ ώστε δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα αποτραβηχτεί".

Μάικ Μπατίστ - Ο Μπίλι σκεφτόταν συνέχεια το μπάσκετ

Ο συνοδοιπόρος του για χρόνια στον Παναθηναϊκό, Μάικ Μπατίστ, με τον οποίο έπαιζε συχνά το Πικ εν Ρολ όταν συνυπήρχαν στους "πράσινους" είχε πει στην Βάλια Πηλιανίδη: "Έχω τεράστιο σεβασμό για τον Βασίλη, όχι μόνο σαν μπασκετμπολίστα αλλά και σαν άνθρωπο, σαν πατέρα. Είναι ένας αστείος τύπος. Ο Μπίλι σκεφτόταν συνέχεια το μπάσκετ. Κάθε βράδυ σκεφτόταν πώς θα ήθελε να παίξει, τι θα γινόταν σε περίπτωση επιτυχίας ή αποτυχίας. Όταν πήγε στον Ολυμπιακό έβγαλε περισσότερο την ηγετική προσωπικότητα που είχε.

Ο Μάικ Μπατίστ με τον Βασίλη Σπανούλη στο Gala της EuroLeague
Ο Μάικ Μπατίστ με τον Βασίλη Σπανούλη στο Gala της EuroLeague INTIME


Ακόμα και τότε που ήταν πιο νέος ο Βασίλης είχε αυτή τη νοοτροπία. Μπορεί όλοι μας να δίναμε γύρω στο 60-70% των δυνάμεών μας, εκείνος έδινε πάντα το 100-110%. Ήταν ο πιο δουλευταράς, σίγουρα και γι αυτό είχε και τόσες επιτυχίες".

Παναγιώτης Γιαννάκης - Δεν υπήρχε κάτι που να μην μπορούσε να καταφέρει ο Σπανούλης

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν είχε κρύψει την συγκίνησή του για την απόφαση του "V-Span" όταν μίλησε για το θέμα στον Παντελή Βλαχόπουλο: Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί από την πρώτη μέρα που είδα στη ζωή μου τον Βασίλη Σπανούλη πίστεψα σε αυτόν και είδα ότι έχει ένα ξεχωριστό πάθος και ένα χαρακτήρα διαφορετικό απ' όλους τους άλλους. Στη συνέχεια της καριέρας του ανακαλύψαμε και το μεγαλείο του. Δεν υπήρχε κάτι που να μην μπορούσε να καταφέρει.

Γιαννάκης και Σπανούλης στην Εθνική Ελλάδας
Γιαννάκης και Σπανούλης στην Εθνική Ελλάδας INTIME


Ήταν μια συγκλονιστική πορεία για το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ και συνέχισε τη μεγάλη ιστορία μας από το 1987. Άφησε τα ίχνη του σε όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Προσωπικά τον θαυμάζω για τον σπάνιο χαρακτήρα του αλλά θαυμάζω το ίδιο τη μητέρα του και τη γυναίκα του.

Βασίλη Σπανούλη σε ευχαριστώ προσωπικά για όλες τις στιγμές που μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια".

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς από την πλευρά του μιλώντας στον Στέφανο Μακρή έδειξε ότι σεβόταν απεριόριστα τον Λαρισαίο γκαρντ: "Η καριέρα του είναι σπουδαία. Αυτά που έχει καταφέρει είναι απίστευτα. Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμος σε πολλές ομάδες, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. Έχει πολλά πράγματα που μπορεί να μοιραστεί. Όταν μιλάμε για την νέα γενιά, πρέπει να ακούσει την φωνή του. Πρέπει να τον δει.

Ελπίζω να περάσει χρόνο με την οικογένειά του, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει πριν. Αυτό που θα του έλεγα είναι ότι δεν υπάρχει απόσυρση. Θα είναι απασχολημένος. Παρακολούθησα την καριέρα του και την απόλαυσα. Είναι ξεχωριστός παίκτης

Αντί επιλόγου, ο Νίκος Ζήσης, ο άνθρωπος που τον ήξερε καλύτερα από τον καθένα, μοιράστηκε στο SPORT24 και τον Βασίλη Σκουντή ανέκδοτες ιστορίες για την σχέση που έχτισε με τον κουμπάρο του:

"Είμαστε φίλοι, κουμπάροι, αδέρφια" δήλωσε αρχικά ο παλαίμαχος γκαρντ στον Βασίλη Σκουντή, πριν θυμηθεί στην συνέχεια δύο τρομερές ιστορίες:

Ρε πώς σε έκανε έτσι;

"Το 2001 ήμασταν μαζί στον Ιαλυσό της Ρόδου όπου διεξαγόταν η προκριματική φάση του Εurobasket Νέων Ανδρών και τότε έτυχε να μείνουμε για πρώτη φορά στο ίδιο δωμάτιο στο ξενοδοχείο Rodos Palace...

Δεν ήμασταν ακόμα πολύ δεμένοι, αλλά συνέβη ένα περιστατικό που ήταν πολύ αστείο και μας έκανε να κολλήσουμε...

Είχαν μακρύνει τα μαλλιά μου και ένα πρωί κατέβηκα στο κομμωτήριο του ξενοδοχείου για να κουρευτώ, αλλά το κούρεμα ήταν της κακιάς ώρας. Πετούσε μια τούφα από ‘δω, μια από ‘κει και το θέαμα ήταν πολύ αστείο...

Ο Νίκος Ζήσης και ο Βασίλης Σπανούλης με το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ 2005. Ήταν μόλις 23 ετών.
Ο Νίκος Ζήσης και ο Βασίλης Σπανούλης με το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ 2005. Ήταν μόλις 23 ετών. ACTION IMAGES

Με το που μπήκα στο δωμάτιο με είδε ο Βασίλης και έβαλε τα γέλια.

"Ρε πώς σε έκανε έτσι;", μου είπε...

Εγώ για να ελαφρύνω τη θέση μου είπα "εντάξει, μωρέ, δεν είναι και τόσο χάλια", αλλά ο Σπανούλης επέμενε..

"Ρε κοιτάξου στον καθρέφτη και τα λέμε μετά".

Κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και κατάλαβα ότι όντως το θέαμα ήταν κωμικό...

"Και τώρα τι κάνουμε;" τον ρώτησα.

"Τώρα θα σε φτιάξω εγώ" μου είπε χωρίς να καταλάβω τι είχε στο μυαλό του...

Πήγε στο μπάνιο, έβγαλε από το νεσεσέρ του μια ξυριστική μηχανή που είχε, με κάθισε κάτω και με κούρεψε γουλί!"

Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους

Δέκα τέσσερα χρόνια αργότερα, πάλι στο ίδιο δωμάτιο, για τελευταία φορά στην καριέρα τους...

Λιλ, 17 Σεπτεμβρίου 2015, ο επίλογος του Eurobasket…

Τότε πιτσιρικάδες, γέλαγαν με τις τούφες του Ζήση, τώρα άντρες μοιράζονταν όχι την πλάκα με το κούρεμα, αλλά μια στιγμή στην οποία πάγωσε ο χρόνος!

Τον λόγο έχει πάλι ο Ζήσης...

"Αυτό που ζήσαμε στο δωμάτιο το τελευταίο βράδυ και ανήμερα το ματς με τη Λετονία δεν περιγράφεται με λόγια. Ήταν όντως μια κατανυκτική διαδικασία, μια μυσταγωγία...

Δεν έγινε κάτι συνταρακτικό, δεν είπαμε κιόλας πολλά λόγια. Ήταν σαν να εκτυλίσσεται ένα βουβό δράμα, διότι θα παίζαμε για τελευταία φορά με τη φανέλα της Εθνικής και θα κλείναμε έναν κύκλο που είχε ανοίξει πριν από 15 χρόνια...

Οι Σπανούλης και Ζήσης με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών
Οι Σπανούλης και Ζήσης με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών EUROKINISSI


Ξαπλωμένοι στα κρεβάτια μας λέγαμε πού και πού καμιά κουβέντα, θυμόμαστε τις μεγάλες στιγμές που είχαμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, βλέπαμε όλη τη ζωή μας μέσα από τα κλικ ενός φιλμ...

Δεν είπαμε πολλά λόγια, περισσότερο μιλούσαν τα μάτια και τα συναισθήματα...

Δεν ξέρω εάν θα μας έπαιρναν τα ζουμιά σε αυτό το νοσταλγικό ταξίδι, αλλά κάποια στιγμή βγάλαμε μια φωτογραφία για να την έχουμε ως κειμήλιο της κοινής ζωής μας στα γήπεδα...

Τη βλέπω τώρα αυτή τη φωτογραφία και σκέπτομαι ότι είναι όντως το δικό μας φυλακτό..."

Kill Bill Out - Ο Βασίλης Σπανούλης αποχαιρετά τα παρκέ

Το SPORT24 αποχαιρετά τον Βασίλη Σπανούλη με μια ζωντανή, τιμητική εκπομπή από το ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα studio με τον Παντελή Βλαχόπουλο να συντονίζει τους δημοσιογράφους σε ΣΕΦ και Λάρισα. Σε ζωντανή σύνδεση με το ΣΕΦ, οι Παντελής Διαμαντόπουλος και Βασίλης Σκουντής θα μεταφέρουν με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα συμβαίνουν στον αποχαιρετισμό του Ολυμπιακού στον αρχηγό του.

Ο απεσταλμένος του SPORT24 στη Λάρισα, Αλέξανδρος Ξενικάκης, θα βρεθεί στην πατρίδα του Βασίλη Σπανούλη με καλεσμένους που θα μιλήσουν για τον Βασίλη Σπανούλη.

Μη χάσετε το σπουδαίο αφιέρωμα στην καριέρα του σπουδαίου μπασκετμπολίστα. "Οι 7 ζωές του Βασίλη Σπανούλη" σε ένα μοναδικό longread για τα σημεία - σταθμούς στην καριέρα του Kill Bill.

Όλες οι εξελίξεις από τον αποχαιρετισμό του Βασίλη Σπανούλη και στο live blog του SPORT24

TAGS ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ