ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Βασίλης Σπανούλης: Οι αντιδράσεις, οι οδηγίες και η επαφή με τους παίκτες στο επίσημο ντεμπούτο του

Βασίλης Σπανούλης: Οι αντιδράσεις, οι οδηγίες και η επαφή με τους παίκτες στο επίσημο ντεμπούτο του
PHOTO CREDITS: BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο του Περιστερίου στο παιχνίδι με την Μπνέι Χερτζέλιγια για το BCL και το SPORT24 παρακολούθησε τις κινήσεις του, τις αντιδράσεις του και όλα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας (3/10) στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου" του Περιστερίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας (3/10) στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου ο Βασίλης Σπανούλης εμφανίστηκε διαφορετικός. Έβγαλε τα αθλητικά του ρούχα και φόρεσε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας του το κοστούμι του προπονητή. Όσοι έχουν ζήσει τον παίκτη Σπανούλη σίγουρα θα τους ξένιζε το κοστούμι, ωστόσο ο ίδιος έχει "σκοτώσει" τον παίκτη μέσα του εδώ και καιρό, όπως δήλωσε.

Πλέον ακούει στο προσωνύμιο "coach" και όχι Kill Bill. Πλέον κρατά πινακάκι, γράφει και σβήνει συστήματα, δεν τα εκτελεί. Τα μάτια στο παιχνίδι κόντρα στην Μπνέι Χερτζέλιγια ήταν πάνω του και όχι άδικα, καθώς το όνομα του Βασίλη Σπανούλη βρισκόταν δίπλα από τις λέξεις head coach του Περιστερίου στα χαρτιά του Basketball Champions League.

Το SPORT24 ήταν το μοναδικό Μέσο που κάλυψε από κοντά την πρώτη του προπονητική εμπειρία του Βασίλη Σπανούλη στο Adidas Next Generation Tournament στο Βελιγράδι και στην Πάτρα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηρεμία πριν το τζάμπολ και το κοστούμι

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Βασίλης Σπανούλης βρισκόταν στο γήπεδο αρκετές ώρες πριν από το τζάμπολ. Ντυμένος αθλητικά, πριν βάλει τα επίσημά του, χαιρέτησε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες στην διαδρομή προς και από τα αποδυτήρια της ομάδας του.

Χαμογελαστός, χαλαρός και ευδιάθετος δεν επέτρεψε σε καμία στιγμή να φανεί το όποιο άγχος μπορεί να είχε. Γιατί να είχε άλλωστε; Ήταν σίγουρος και καλά προετοιμασμένος για το παιχνίδι του Περιστερίου κόντρα στους Ισραηλινούς.

Περίπου ένα τέταρτο μετά από την είσοδο της ομάδας του στο παρκέ για το ζέσταμα, ο Σπανούλης "άλλαξε πρόσωπο". Τα χαμόγελα έδωσαν τη θέση τους στην απόλυτη συγκέντρωση και προσήλωση σε όλα όσα ήθελε να μεταφέρει στους παίκτες του. Διέσχισε το παρκέ, κάθισε στον πάγκο και απλά συγκεντρώθηκε.

Μίλησε με τους συνεργάτες του και έκανε την δική του πνευματική προετοιμασία. Ύστερα πήρε το αναμνηστικό της ομάδας του Περιστερίου, αντάλλαξε χειραψίες με τους ανθρώπους της αντίπαλης ομάδας, όπως είθισται και επέστρεψε στον πάγκο δίνοντας οδηγίες στους Μπίλαν και Ντένμον σχεδιάζοντας στο πινακάκι του.

Η στιγμή της συγκέντρωσης πριν από την έναρξη του αγώνα
Η στιγμή της συγκέντρωσης πριν από την έναρξη του αγώνα EUROKINISSI SPORTS

Η αρχική πεντάδα και οι πρώτες οδηγίες

Η πρώτη επίσημη αρχική πεντάδα του Σπανούλη απαρτιζόταν από τους Ντένμον, Μπίλαν, Πουλιανίτη, Ντέιβις και Κασελάκη, τους παίκτες που διάλεξε για να ξεκινήσει ένα ματς που αποδείχθηκε σχετικά εύκολο.

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του εν τέλει είχε ένα εύκολο βράδυ από το πρώτο λεπτό του αγώνα άρχισε και η... ορθοστασία για τον Βασίλη Σπανούλη ο οποίος σε ένα σαραντάλεπτο αγώνα κάθισε στον πάγκο για περίπου ένα λεπτό. Τόσο άντεξε να μην είναι όρθιος δίνοντας οδηγίες στους παίκτες του.

O Βασίλης Σπανούλης δίνει οδηγίες
O Βασίλης Σπανούλης δίνει οδηγίες INTIME SPORTS


Οι πρώτες παρατηρήσεις δεν άργησαν να έρθουν, με τον Σπανούλη να μιλά διαρκώς στους παίκτες του ζητώντας γρήγορες επιστροφές στην άμυνα και πίεση ψηλά. Ο πάγκος ήταν εκείνος που άκουγε τον μονόλογο του Σπανούλη κάθε φορά που έβλεπε κάτι που δεν του άρεσε, κάθε φορά που ήθελε να κάνει κάποια υπόδειξη στους αναπληρωματικούς του. Η πρόθεση να πάρουν την μπάλα οι ψηλοί ήταν ξεκάθαρη από νωρίς και αυτό ήθελε να βλέπει στο 40λεπτο ο Βασίλης Σπανούλης, που δεν δίστασε να το εκφράσει με έντονο τρόπο και με χαρακτηριστικές κινήσεις στους παίκτες του.

Ένα φάουλ του Τζούστον στα 0.7'' για το φινάλε του πρώτου μισού ήταν ικανό για να γεννήσει απορίες στον Βασίλη Σπανούλη ο οποίος δεν μπορούσε να ψυχολογήσει την κίνηση του παίκτη του και απόρησε σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Η ομάδα του πήγε στα αποδυτήρια στο +15, όμως εκείνος αφού έδωσε τις οδηγίες του επέστρεψε στον πάγκο όπου μελέτησε τα στατιστικά και σχεδίασε το πλάνο για το δεύτερο μισό.

Η επιβράβευση στους παίκτες, οι συστάσεις των διαιτητών και το χτύπημα του χεριού στο προστατευτικό

Δύο διαφορετικές ενέργειες, ένα κοντράστ συναισθημάτων. Κάπως έτσι ήταν το ματς για τον Βασίλη Σπανούλη. Ο προπονητής του Περιστερίου δεν σταμάτησε να επικροτεί τους παίκτες του κάθε φορά που έκαναν κάποια καλή ενέργεια, έπαιζαν καλή άμυνα ή έβαζαν κάποιο δύσκολο ή καλά μελετημένο σουτ.

Ο Σπανούλης επιβράβευε τους παίκτες του. Τούς έδινε κίνητρο να συνεχίσουν με την ίδια σκληράδα, ή ακόμα και περισσότερη. Δεν ήταν ο απρόσιτος προπονητής που φοβούνται οι παίκτες. Έδινε τα δύο χέρια κάθε φορά που κάποιος έμπαινε ή έβγαινε από το παρκέ, γνωρίζοντας πως οι παίκτες του έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό, ή έστω είχαν την διάθεση να το κάνουν.

Ο Δημήτρης Μωραΐτης έγινε η αφορμή ώστε να έρθει το πρώτο μίνι-ξέσπασμα του Σπανούλη. Συγκεκριμένα τρία λεπτά πριν από το φινάλε της τρίτης περιόδου, ο γκαρντ του Περιστερίου πήγε μέχρι μέσα και προσπάθησε να τελειώσει τη φάση με λέι απ δεχόμενος ωστόσο την τάπα από τον αντίπαλό του.

Αυτό δεν άρεσε στον Σπανούλη που χτύπησε το χέρι στο προστατευτικό μπροστά από τον πάγκο του Περιστερίου, το μοναδικό ξέσπασμα που είχε στην διάρκεια της αναμέτρησης.

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές (συγκεκριμένα τρεις) που ο Σπανούλης ξεπέρασε την οριοθετημένη περιοχή του προπονητή στον πάγκο και θέλησε να μπει στο παρκέ. Φυσικά οι διαιτητές έκαναν την χαρακτηριστική κίνηση θυμίζοντας τα όρια στα οποία πρέπει να κινείται ως προπονητής - πλέον ο Σπανούλης. Δεν ήταν εύκολο σαφώς για εκείνον να περιορίζεται σε μια ευθεία έξω από την πλάγια τελική γραμμή, αλλά οι παίκτες του τού έκαναν πιο εύκολο το έργο στο πρώτο του επίσημο ματς, χαρίζοντας στην ομάδα το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα στην προπονητική του καριέρα.

TAGS ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ