ΜΠΑΣΚΕΤ

Χασάν Γουάιτσαϊντ: Δόκτορ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ

Miami Heat guard Wayne Ellington (2) shakes hands with center Hassan Whiteside (21) during the second half of an NBA basketball game against the San Antonio Spurs, Wednesday, Nov. 7, 2018, in Miami. The Heat won 95-88. (AP Photo/Lynne Sladky)
AP Photo/Lynne Sladky AP PHOTO/LYNNE SLADKY

Ο Χασάν Γουάιτσαϊντ βλέπει τους Χιτ κάθε βράδυ να παίζουν... κορώνα-γράμματα για να δουν αν θα παίξει καλά ή όχι. Βραδιές όπως αυτή με τους Σπερς όμως, όπου μοίρασε 9 τάπες, θυμίζουν σε όλους ότι είναι από τους κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ.

Με τον Χασάν Γουάιτσαϊντ δεν ξέρει ποτέ κανείς τι θα έχει μπροστά του. Σε έναν αγώνα μπορεί να μοιάζει με μία μίξη Ντικέμπε Μουτόμπο και Ντουάιτ Χάουαρντ (στα καλά του) και στον άλλο με μείγμα Ντουάιτ Χάουαρντ (στον – μετά τα χειρουργεία – εαυτό του) και... Λούκας Νογκέιρα. Κόντρα στους Σπερς, ο κόσμος είδε την καλή πλευρά του.

Έχοντας απέναντί του μία ομάδα που για κάποιο λόγο επέμενε να στέλνει τους παίκτες της πάνω του στο “ζωγραφιστό”, ο Γουάιτσαϊντ πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, έχοντας 29 πόντους, 20 ριμπάουντ και 9 κοψίματα στη νίκη των Χιτ με 95-88 . Ο θηριώδης σέντερ είχε 8 τάπες στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας για ένα ημίχρονο), κρύβοντας το καλάθι σε 6 διαφορετικούς παίκτες των Σπερς.

ΛαΜάρκους Όλντριτζ, Μπριν Φορμπς, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Τζέικομπ Περτλ (δύο φορές), Μάρκο Μπελινέλι (δύο φορές) και Πάτι Μιλς (δύο φορές) είδαν να... σβήνουν τα φώτα στην προσπάθειά τους να σκοράρουν, δείχνοντας να μην παίρνουν το μάθημά τους. Ίσως επειδή περίμεναν να βρουν την... άλλη πλευρά του Γουάιτσαϊντ, αυτή του σχεδόν αδιάφορου παίκτη, που παίζει χωρίς κίνητρο. Όχι αυτή τη φορά όμως.

ΜΙΑ ΠΑΝΩ, ΜΙΑ ΚΑΤΩ

Ο Γουάιτσαϊντ θυμίζει ώρες-ώρες κάτι ανάμεσα σε Δόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ. Κάθε παιχνίδι, ενίοτε και κάθε δωδεκάλεπτο, δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι να περιμένει από αυτόν. Οι εμφανίσεις του θυμίζουν τις δύο πλευρές ενός νομίσματος. Άλλες φορές έπειτα από το στρίψιμο το νόμισμα θα δείξει κορώνα και άλλες γράμματα. Πάντα αυτό ίσχυε στην περίπτωσή του.

Ο Γουάιτσαϊντ εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο του ΝΒΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015, όταν τρέλανε κόσμο σε ένα παιχνίδι με τους Μπουλς, όπου είχε 14 πόντους, 13 ριμπάουντ και 12 κοψίματα (νίκη του Μαϊάμι με 96-84). Ήταν η στιγμή που συστήθηκε για τα καλά στους φίλους του ΝΒΑ. Η στιγμή που έγινε ξανά “κάποιος” έπειτα από μία τριετία που ήταν ο... κανένας. Μπορεί να ακούγεται βαρύ, αλλά πριν από 4 χρόνια ο Γουάιτσαϊντ έμοιαζε με τον... κανένα, αφού έπειτα από την επιλογή του στο Νο33 του ΝΒΑ Draft του 2010 και τρία χρόνια που δεν μπόρεσε να αφήσει το σημάδι του στο ΝΒΑ, χρειάστηκε να αγωνιστεί στην 2η κατηγορία της Κίνας και στον... Λίβανο για να βγάλει το ψωμί του.

Η ιστορία του συγκίνησε. Ο τύπος που δεν μπορούσε να ελέγξει τα συναισθήματά του και συνήθως μιλούσε πολύ χωρίς να πρέπει, φαινόταν επιτέλους να βγάζει την ζωή του σε μία σειρά. Πράγματι αυτό έκανε, καταφέρνοντας στην πορεία να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο αξίας 98 εκατ. δολαρίων με τους Χιτ το καλοκαίρι του 2016 και να γίνει ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας.

Ο Γουάιτσαϊντ δεν είναι ο παίκτης και – κυρίως – ο άνθρωπος που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αν δεν είχε αλλάξει δεν υπήρχε περίπτωση να βρισκόταν ακόμα στο ΝΒΑ. Το ίδιο το σύστημα θα τον είχε αποβάλλει. Έχει ηρεμήσει. Η γκρίνια έχει μειωθεί – έστω και αν πέρυσι έκανε ξανά την εμφάνισή της όταν έμενε στον πάγκο στις τέταρτες περιόδους των αγώνων. Ακόμα και σήμερα βέβαια, ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει: Πριν από κάθε παιχνίδι δεν μπορεί να ξέρει κανείς ποιον Γουάιτσαϊντ θα βρει μπροστά του. Το παιχνίδι κορώνα-γράμματα απλώς... συνεχίζεται. Όταν το νόμισμα δείχνει όμως αυτό που θέλεις, τότε το αποτέλεσμα είναι εμφανίσεις σαν αυτή κόντρα στους Σπερς.

AP Photo/Lynne Sladky

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ