ΜΠΑΣΚΕΤ

Πέθανε ο Τεξ Γουίντερ, εμπνευστής της τριγωνικής επίθεσης

FILE - In this Oct. 27, 2009, file photo, Los Angeles Lakers assistant coach Tex Winter receives his NBA championship ring during the second half of the team's NBA basketball game against the Los Angeles Clippers in Los Angeles. At rear is NBA Commissioner David Stern. (AP Photo/Gus Ruelas, File)
AP Photo/Gus Ruelas, File AP PHOTO/GUS RUELAS, FILE

Ο Τεξ Ουίντερ απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών. Ο θρυλικός προπονητής ήταν ο εμπνευστής της τριγωνικής επίθεσης που ακολούθησαν οι Μπουλς του Τζόρνταν και οι Λέικερς των Ο'Νιλ και Μπράιαντ επί εποχής Φιλ Τζάκσον.

Ο Τεξ Γουίντερ δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Ο θρυλικός προπονητής, ο οποίος μπήκε στο Hall of Fame το 2011 για το έργο του στον χώρο του μπάσκετ, ήταν 96 ετών.

Το όνομα του Γουίντερ μόνο άγνωστο δεν είναι στο ευρύ κοινό. Πρόκειται εξάλλου για τον εμπνευστή της τριγωνικής επίθεσης, πάνω στην οποία στηρίχθηκε όλο το οικοδόμημα του Φιλ Τζάκσον τόσο στους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν που κατέκτησαν 6 πρωταθλήματα (τρία σερί από το 1991 έως το 1993 και άλλα τρία από το 1996 έως το 1998), όσο και στους Λέικερς των Σακίλ Ο'Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ που κατέκτησαν τρία σερί πρωταθλήματα από το 2000 έως το 2002 και των Λέικερς των Κόμπι και Πάου Γκασόλ που κατέκτησαν δύο σερί πρωταθλήματα την διετία 2009-2010.

Ο Γουίντερ ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός προπονητής του Τζακ Γκάρνερ στο Κολέγιο του Kansas State το 1947, πριν γίνει στην συνέχεια ο νεαρότερος πρώτος προπονητής στην ιστορία του NCAA όταν ανέλαβε το Marquette. Ακολούθως επέστρεψε στο Kansas State, όπου έμεινε 15 χρόνια, οδηγώντας την ομάδα σε δύο Final Four.

Το 1971 ο Γουίντερ πήρε την απόφαση να πάει στο ΝΒΑ, όπου διετέλεσε πρώτος προπονητής των Χιούστον Ρόκετς για μία διετία, πριν προσληφθεί ως βοηθός προπονητή στους Μπουλς το 1985. Από τότε ήταν μονίμως στο πλευρό του Φιλ Τζάκσον, όντας το δεξί του χέρι από εκείνο το σημείο κι έπειτα, στον δρόμο του "Ζεν Μάστερ" προς την κορυφή και την κατάκτηση 11 πρωταθλημάτων, 6 με τους Μπουλς και 5 με τους Λέικερς.

Στα VIDEO που παρατίθενται μπορείτε αρχικά να δείτε τον νεαρό ακόμα Γουίντερ να περιγράφει σε ασπρόμαυρο φόντο την τριγωνική επίθεση και κατόπιν δύο αναλύσεις που είχαν γίνει για αυτό το στυλ παιχνιδιού, μία για την εποχή των Λέικερς και μία για αυτή των Μπουλς:

AP Photo/Gus Ruelas, File





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ