ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Τζον Χορστ, ο GM που έκανε τους Μπακς πρωταθλητές, αποκλειστικά στο SPORT24: "Από τον Γιάννη άρχισαν όλα, θέλουμε πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα"

Ο Χάρης Σταύρου με τον τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χορστ
Ο Χάρης Σταύρου με τον τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χορστ 24 MEDIA / ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Έρχονται οι Μπακς στην Ελλάδα; Ποιο συστατικό έκανε τον οργανισμό σπουδαίο; Πως αντέδρασε όταν ο Αντετοκούνμπο είπε "μένω στο Μιλγουόκι" και πως εξηγεί το "Giannis' Effect" στην πόλη; Θα τραβήξει τη σκανδάλη για την ανοιχτή θέση στο ρόστερ; Ο General Manager των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Τζον Χορστ, υποδέχθηκε το SPORT24 στο γραφείο του λίγες ώρες πριν από την opening night της σεζόν 2021/22 και έδωσε σπουδαίες ατάκες, μαζί με μια αποκάλυψη για τον Γιώργο Καλαϊτζάκη.

Δεν είναι "χθεσινός" στο Μιλγουόκι, ούτε κάποιος τυχαίος παράγοντας. Βρίσκεται στην πόλη από το 2008, έπαιξε μπάσκετ στα κολεγιακά του χρόνια και θεωρείται πλέον ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στο ΝΒΑ. Ο Τζον Χορστ είναι ο General Manager των Μπακς από τον Ιούνιο του 2017, όταν διαδέχθηκε τον Τζον Χάμοντ, τον άνθρωπο που πίστεψε και επέλεξε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Draft 2013 και πλέον είναι και πρωταθλητής.

Λίγες ημέρες μετά από την επέκταση του συμβολαίου του, την ημέρα της opening night, ο άνθρωπος που με τις αποφάσεις του οδήγησε τον οργανισμό στο δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του και στην κορυφή 50 χρόνια μετά από το επίτευγμα της παρέας του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και του Όσκαρ Ρόμπερτσον, μας υποδέχθηκε στο φωτεινό γραφείο του στο Froedtert & the Medical College of Wisconsin Sports Science Center, σε έναν υπέροχο χώρο που βλέπει το Fiserv Forum, με το χαμόγελο στα χείλη.

"Ο κύριος ήταν αυτός που μου πήρε την τελευταία συνέντευξη μετά από τους περσινούς τελικούς" είπε στους συνεργάτες του και, καθώς ήμασταν αργοπορημένοι στο ραντεβού μας, μας εξήγησε πως το πρόγραμμά του ήταν αρκετά επιβαρυμένο. Όχι τόσο, όμως, ώστε να μην απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει για εκείνον.

- Πρόσφατα οι πρόεδροι του Ολυμπιακού υποστήριξαν πως μια "πολύ μεγάλη ομάδα" θα έρθει στην Ελλάδα για ένα φιλικό προς τιμήν του Βασίλη Σπανούλη τον επόμενο Σεπτέμβριο. Είναι οι Μπακς αυτή η ομάδα;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να πω, επειδή δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Νομίζω ότι το ΝΒΑ έχει πάντα το μυαλό του στην παγκοσμιοποίηση της Λίγκας και του μπάσκετ γενικότερα, οπότε κάθε ευκαιρία να παίξουμε στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική μας ενδιαφέρει.

Όσα έχει κάνει το ΝΒΑ έχουν αποδειχθεί τεράστια για το άθλημα, ο Γιάννης είναι ένας γιγαντιαίος σταρ, ένας παγκόσμιος αστέρας, οπότε η ιδέα να παίξει η ομάδα μας με κάποια άλλη από το ΝΒΑ ή με κάποια ευρωπαϊκή ομάδα στην Ελλάδα, είναι καταπληκτική. Και φυσικά βγάζει νόημα κάτι τέτοιο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αυτή τη στιγμή, αλλά θέλουμε πολύ να γίνει κάτι. Χρειάζονται αρκετά για να το καταφέρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

- Ποιο ήταν το σημαντικότερο συστατικό για να χτιστεί μια winning culture στον οργανισμό;

Θα πάω πίσω στον χρόνο και θα πω ότι το σημαντικότερο συστατικό είναι ο άνθρωπος, οι άνθρωποι. Οι χαρακτήρες φτιάχνουν την κουλτούρα. Πρέπει να σε ενδιαφέρει το δυναμικό σου, γι' αυτούς που σε περιβάλλουν καθημερινά, για την ατμόσφαιρα, για εκείνους που πηγαίνουν στην μάχη μαζί σου, γι' αυτούς που βρίσκονται δίπλα σου στις καλές και στις κακές στιγμές. Αυτά δημιουργούν την κουλτούρα, την οικογένεια, την συντροφικότητα.

Πρέπει να υπάρχουν κοινοί στόχοι, εντιμότητα και ακεραιότητα, ηθική. Νομίζω πως έχουμε σπουδαίους ανθρώπους στον οργανισμό, με καλές συνήθειες, όλοι θέλουν να γίνονται καλύτεροι από την μία ημέρα στην άλλη, δεν υπάρχει εγωισμός εδώ. Γι' αυτό και είχαμε τόσες επιτυχίες. Νομίζω πως ο χαρακτήρας και η κουλτούρα δοκιμάζονται περισσότερο στις αποτυχίες και είχαμε τέτοιες. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί με σπουδαία κουλτούρα σε όλα τα αθλήματα, όμως είμαι πραγματικά ευγνώμων για την δική μας και δεν υπάρχει πιο καλό παράδειγμα από τον Γιάννη.

- Μιας και τον αναφέρατε, ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν σας ενημέρωσε πως θα υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του;

(Γελάει με την καρδιά του)... Νομίζω ότι πανηγύρισα, έβγαλα μια κραυγή! Ήταν σαν επέτειος, σαν γιορτή! Ήμουν ενθουσιασμένος, αισθάνθηκα πολύ περήφανος για εκείνον και για τους λόγους για τους οποίους επέλεξε εμάς. Την πρώτη φορά τον επιλέξαμε εμείς και τις επόμενες δύο μας επέλεξε εκείνος κι αυτό είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο.

- Θα μείνει στο Μιλγουόκι για πάντα;

Το ελπίζω, αυτός είναι ο στόχος μας. Έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μια σπουδαία κουλτούρα, σπουδαίους ανθρώπους, πρέπει να έχουμε επιτυχία εντός κι εκτός παρκέ ώστε ο Γιάννης να αισθάνεται ότι μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται καθημερινά. Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι θέλουν να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα πηγαίνουν με χαρά για να εργαστούν. Η οικογένειά του απολαμβάνει την πόλη και εκείνος θέλει να είναι ανταγωνιστικός στο υψηλότερο επίπεδο, κάθε μέρα. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα συνεχίσουμε να του τα προσφέρουμε.

- Τι σημαίνει ο Γιάννης για την πόλη; Εξηγήστε μας το "Giannis' Effect".

Νομίζω πως... Κοίτα, ο αθλητισμός έχει δυναμική και εκείνος έχει την μεγαλύτερη σε όλη την πόλη, είναι η σημαντικότερη αθλητική προσωπικότητα στο Μιλγουόκι, κατά την γνώμη μου. Έχουμε κι άλλους σπουδαίους και είμαστε τυχεροί που τους έχουμε εδώ. Ο Άαρον Ρότζερς είναι στους Γκριν Μπέι Πάκερς, ο Κρίστιαν Γέλιτς στους Μπρούερς, όμως ο Γιάννης είναι μακράν ο κορυφαίος όλων. Όπως βοήθησε να χτιστεί η κουλτούρα αυτού του οργανισμού, για να κερδίζει η ομάδα, έτσι βοήθησε να χτιστεί η κουλτούρα της βελτίωσης και της ωρίμανσης, αλλά και της συντροφικότητας και των κοινών στόχων, της κοινής αποστολής, στην πόλη μας.

Το Μιλγουόκι είναι μια σπουδαία πόλη, εγώ και η οικογένειά μου ζούμε εδώ για πάνω από μία δεκαετία, καθώς είμαι από το Σαντάσκι του Μίσιγκαν. Αγαπώ την πόλη μας, αγαπώ την ομάδα μας και ο Γιάννης φέρνει τον δικό του τρόπο σκέψης. Όταν κερδίζεις και όταν κερδίζεις στο υψηλότερο επίπεδο, τότε προκύπτει γιορτή σε όλη την πολιτεία.

Το βράδυ που πήραμε το πρωτάθλημα, η Deer District, η απόδοσή μας στο παρκέ, το parade, όσα ακολούθησαν, όλες αυτές είναι στιγμές που ο κόσμος ήρθε κοντά, έγινε ένα, χωρίς να έχει σημασία το background, η φυλή, η θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις, η ηλικία, το φύλο. Ο Γιάννης είναι ο ηγέτης, από αυτόν ξεκίνησαν όλα.

- Κερδίσατε το πρωτάθλημα, ωστόσο οι εκτιμήσεις στοιχηματικών εταιρειών και αναλυτών, λένε πως οι Νετς και οι Λέικερς είναι τα φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα. Πώς το ακούτε αυτό;

Αυτό που μου λες μου ακούγεται εντελώς νέο και απλά δείχνει ότι δεν δίνω δεκάρα, δεν με ενδιαφέρει (γελάει). Πρώτη φορά το ακούω από εσένα και πραγματικά μου ακούγεται υπέροχο! Για να δούμε...

- Θα σας κάνω μια ιντριγκαδόρικη ερώτηση! Θα κάνετε "Πι Τζέι Τάκερ" κίνηση; Έχετε αφήσει μια θέση στο ρόστερ ανοιχτή.

Ναι! Σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το roster spot, με μία πραγματικά έξυπνη στρατηγική κίνηση την κατάλληλη στιγμή, με μια κίνηση που θα καλύψει τις ανάγκες μας. Η απόκτηση του Πι Τζέι Τάκερ έγινε γιατί είδαμε πως υπήρχε μια συγκεκριμένη ανάγκη στη διάρκεια της σεζόν. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι πραγματικά πιστεύω σε αυτή την ομάδα που δημιουργήσαμε φέτος.

Νομίζω πως είμαστε καλύτεροι, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με πέρυσι. Είμαστε ανώτεροι, με έναν διαφορετικό τρόπο, χτίσαμε το ρόστερ με συγκεκριμένους λόγους.

Το σπουδαίο σε αυτή την Λίγκα, όσο μαθαίνεις και ωριμάζεις και έχεις περισσότερες πληροφορίες, είναι να βρίσκεσαι σε θέση να προσαρμοστείς. Πρέπει να είσαι εύστροφος και νομίζω πως θα είμαστε σβέλτοι όταν προκύψει η ευκαιρία είτε για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι, είτε για να καλύψουμε κάποια ανάγκη μας, είτε για να πετύχουμε και τα δύο. Θα το κάνουμε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

- Τι προσφέρει ο Θανάσης στον οργανισμό και γιατί είναι σημαντικός για εσάς;

Ο Θανάσης έπαιζε καλά στην Ελλάδα, είχε επιτυχίες, τον παρακολουθούσαμε για κάποια χρόνια στην χώρα σου, είναι προφανές ότι γνωρίζαμε την οικογένειά του, γεγονός που είχε σημασία για εμάς και για την κουλτούρα που λέγαμε προηγουμένως. Στον Θανάση βρήκαμε έναν αθλητή που αγωνίζεται πραγματικά πολύ σκληρά, έχει τρομερή αθλητικότητα, έχει την θέληση να δουλέψει για να βελτιωθεί και ταυτόχρονα είναι και ένας σπουδαίος άνθρωπος.

Έχει φέρει την ενέργειά του στην πόλη, στα αποδυτήρια, τον σέβονται οι συμπαίκτες και οι προπονητές του και συνεχίζει να γίνεται καλύτερος, κάθε μέρα. Γι' αυτό και υπογράψαμε νέο συμβόλαιο μαζί του. Υπήρξαν πολλές στιγμές στην περσινή σεζόν που ο Θανάσης μάς βοήθησε στο παρκέ και ακόμη περισσότερες που μας βοήθησε εκτός παρκέ, με πράξεις που ο κόσμος δεν γνωρίζει.

Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος, ένας προικισμένος αθλητής που έχει ικανότητες. Θα τον χρειαστούμε και φέτος, είναι σπουδαίος στον ρόλο του και παίζει με την ίδια ένταση κάθε βράδυ.

- Ο coach μας είπε ότι δεν γνώριζε τον Καλαϊτζάκη όταν τον επιλέξατε στο Draft. Τι είδατε στον Γιώργο και σε ποια θέση θεωρείτε πως θα παίξει;

Ενδιαφέρον. Είναι νομίζω λίγο νωρίς για να πούμε σε ποια θέση θα παίξει. Θα σου πω όμως τι είδα και τι ήταν αυτό που είπα στον coach Bud για εκείνον. Ήταν ένα αρκετά γνωστό prospect όταν ήταν πιο νέος, έπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα και όπως εσύ γνωρίζεις καλά, το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι συχνά σκληρό για τους νεαρούς. Είδαμε ότι υπήρχε μια ευκαιρία να πάρουμε κάποιον που είχε την ταμπέλα του prospect, να τον φέρουμε στο σύστημά μας και να τον βοηθήσουμε να αναπτυχθεί.

Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του, καθώς θα περάσει πολύ χρόνο φέτος στους Ουισκόνσιν Χερντ, στην ομάδα μας στην G-League. Ήταν στην προετοιμασία και κέρδισε σημαντική εμπειρία, τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να ωριμάσουμε το παιχνίδι του και να δυναμώσουμε το κορμί του, να τον βοηθήσουμε να γίνει καλύτερος.

Έχει εξαιρετική αίσθηση του παιχνιδιού, ξέρει πώς να παίξει, είναι πολύ καλός πασέρ, πολύ καλός αμυντικός και έχει τρομερό μέγεθος για χειριστής της μπάλας, για γκαρντ. Δεν ξέρω αν θα παίξει στο ένα ή στο δύο, όμως με το μέγεθός του είναι πραγματικά πολύ καλό, μας αρέσουν οι ψηλοί γκαρντ. Έχει καλές πιθανότητες να ωριμάσει και να γίνει μέλος της ομάδας μας.

- Τελευταία ερώτηση, κάτι που σκέφτομαι καιρό. Αισθάνεστε ότι οι Μπακς θα έφταναν μέχρι το τέλος, αν δεν προέκυπτε ο Covid-19 και αν δεν υπήρχε η φούσκα;

Και το 2019 είχαμε την ευκαιρία να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Και το 2020 μπορούσαμε. Πήγαμε στην φούσκα ως μία από τις κορυφαίες ομάδες της Λίγκας, είχαμε μια απίθανη κανονική περίοδο μέχρι να προκύψει η πανδημία. Είχαμε ιστορικό ρυθμό, κάποια στιγμή βρισκόμασταν σε τροχιά για το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία, όμως κάναμε μερικές ήττες μαζεμένες ακριβώς πριν από την πανδημία, αλλά και πάλι πηγαίναμε για 70 νίκες.

Ήμασταν πραγματικά πολύ καλοί, αλλά και αυτές οι ομάδες χάνουν. Μπορεί να σου λείψει η τύχη, μπορεί να έχεις έναν τραυματισμό, συμβαίνουν αυτά. Πολλά δεν πήγαν με το μέρος μας εκείνη τη σεζόν, πραγματικά πιστεύω ότι μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Χάσαμε από την ομάδα που πήγε στους NBA Finals.

Ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Σπύρο Καβαλιεράτο σχολίασαν live την πρεμιέρα των πρωταθλητών Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο κόντρα στους Μπρούκλιν Νετς, ενώ ο απεσταλμένος του SPORT24, Χάρης Σταύρου μεταφέρει όλες τις εξελίξεις από το Fiserv Forum.

Το SPORT24 στο Μιλγουόκι

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στο Μιλγουόκι για να μεταφέρει τον παλμό από τις εντός έδρας αναμετρήσεις των Μπακς με τους Μάβερικς για την preseason και τους Νετς για την πρεμιέρα της νέας σεζόν, πριν από την έναρξη της οποίας θα δοθούν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους συμπαίκτες του τα δαχτυλίδια των πρωταθλητών.

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ