ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Το ρυθμισμένο χέρι του Πρίντεζη και το αρρύθμιστο του Γκριγκόνις

Ο Γιώργος Πρίντεζης με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα
Ο Γιώργος Πρίντεζης με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στη Βαρκελώνη και ο Βασίλης Σκουντής συνδέει τον ξωμάχο πια φόργουορντ του Ολυμπιακού με τον μέχρι τούδε ατζαμή γκαρντ του Παναθηναϊκού.

Tιμής ένεκεν ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έπρεπε να έχει τηλεφωνήσει στον Γιώργο Πρίντεζη και να τον προσκαλέσει να ακολουθήσει την αποστολή του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη για τον αποψινό (7/10) αγώνα με την Μπαρτσελόνα (21:30, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24)

Να ταξίδευε δηλαδή μαζί με τους παίκτες στους οποίους κατέλειψε την κληρονομιά του όχι για να ξαναφορέσει τη φανέλα με το Νο 15 και να πατήσει το παρκέ του Palau Blaugrana, αλλά μόνο και μόνο για να κουβαλήσει και να μεταγγίσει την αύρα του…

Αν αστειεύομαι;

Ναι, αλλά… όχι!

Το αποψινό συναπάντημα του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα που είναι επίσης… λιμανίσια και έχει αποτελέσει την καλή νεράιδα του σε πλείστες όσες περιπτώσεις ξαναφέρνει σε πρώτο πλάνο τον Συριανό φόργουορντ για προφανείς λόγους...

Το "κύκνειο άσμα" στο Βελιγράδι

Πριν από τεσσερισήμισι μήνες, ο μικρός τελικός του Final Four στο Βελιγράδι έμελλε να καταγραφεί στα κιτάπια της Ιστορίας ως το «κύκνειο άσμα» της ευρωπαϊκής καριέρας του Πρίντεζη, για να ακολουθήσει η ολοκληρωτική αποστρατεία μετά τον τρίτο τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Στις 21 του περασμένου Μαΐου ο Ολυμπιακός που πριν από 48 ώρες είχε υποστεί το σοκ της in extremis και διά χειρός Βασίλιε Μίτσιτς ήττας του από την Εφές λύγισε ενώπιον των Καταλανών με σκορ 84-74, αλλά το αποτέλεσμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Εκείνο το απόγευμα ο Συριανός φόργουορντ «έγραψε» την 375η και ακροτελεύτια συμμετοχή του στη διοργάνωση κλείνοντας ένα κεφάλαιο που περιελάμβανε 19 σεζόν, 17 με τον Ολυμπιακό και δυο με την Ουνικάχα Μάλαγα, με μέσο όρο 9.6 πόντους και 3.9 ριμπάουντ.

Γιώργο ψυχάρα, Ολυμπιακάρα

Μολονότι ο Πρίντεζης δεν είχε ανακοινώσει τις προθέσεις και τις οριστικές αποφάσεις του, ο κόσμος το ‘χε τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι, εξ ου και η αποθέωση που του επιφύλαξε σε αυτά τα τελευταία 500 δευτερόλεπτα της μακράς και λαμπρής σταδιοδρομίας του στη διοργάνωση.

Θαρρώ πως ακόμη και σήμερα, μετά από τόσο καιρό στα αυτιά του αντηχεί το μυριόστομο σύνθημα «Γιώργο ψυχάρα, Ολυμπιακάρα» που δόνησε την ατμόσφαιρα στη Stork Arena και έγινε το ηχητικό εφέ στο φινάλε της δικής του ταινίας.

Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε εάν ο Γιώργος είχε πιστέψει νωρίτερα στον… Πρίντεζη, αυτός ο συλλογισμός εμπίπτει στα «what if» και προφανώς δεν βγάζει νόημα…

Ο Πρίντεζης στο δρόμου του Αννίβα

Αντιθέτως βγάζει νόημα και για τον ίδιο και για τον Ολυμπιακό που στέκεται απόψε στον βατήρα της καινούργιας εκκίνησης του, η ατάκα την οποία αρθρώνει στον επίλογο του διαφημιστικού σποτ της Euroleague και είναι βγαλμένη από μια αποφθεγματική ρήση του Αννίβα.

Διασχίζοντας τις Άλπεις με προορισμό τη Ρώμη ο Καρχηδόνιος στρατηγός είχε πει «Αut viam inveniam aut faciam», που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι «τον δρόμο είτε θα τον βρούμε, είτε θα τον δημιουργήσουμε».

Στο τέλος της ταινιούλας , ο Πρίντεζης εμφανίζεται μέσα σε ένα σκοτεινό περιβάλλον και λέει «Υοull find the way» , δηλαδή «Θα βρεις τον δρόμο».

Ασφαλώς ο συνταξιούχος πλέον φόργουορντ εννοεί και τον δρόμο που ο ίδιος βρήκε, αν και θαρρώ πως ελόγου περισσότερο τον δημιούργησε από μόνος του…

Το τρίποντο και η ρεπετισιόν

Εκτός από το δακρύβρεκτο αντίο στο Βελιγράδι, ο Πρίντεζης κολλάει και για έναν επί πλέον λόγο με την Μπαρτσελόνα: ήταν εκείνος ο οποίος σφράγισε με ένα επικό τρίποντο και μάλιστα ανήμερα την ονομαστική γιορτή του (23 Απριλίου 2015) τη νίκη με 71-68 επί των Καταλανών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και την –σε πείσμα του μειονεκτήματος έδρας -πρόκριση στο Final Four της Μαδρίτης.

Με τη λογική του Τόμας Ελιοτ που έγραψε πως «τέλος είναι το σημείο από το οποίο αρχίζουμε» η Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός ανοίγουν τον εφετινό κύκλο τους από εκεί όπου τον έκλεισαν πέρυσι και μάλιστα δυο φορές!

Οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου και στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωπες στον μικρό τελικό του Final Four, στις 21 του περασμένου Μαΐου στο Βελιγράδι.

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί τρόπον τινά την καλή νεράιδα του Ολυμπιακού, καθόσον έγινε το σκαλοπάτι πάνω στο οποίο πάτησε για να κατακτήσει δυο τίτλους…

Τη νίκησε στον τελικό του 1997 στη Ρώμη και στον ημιτελικό του 2012 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την απέκλεισε στα playoffs του 2015.

Από την πλευρά τους οι Καταλανοί έχουν να αντιπαραβάλουν το τρόπαιο που κατέκτησαν απέναντι στους Πειραιώτες στον τελικό του 2010 στο Παρίσι και δυο νίκες σε μικρούς τελικούς του Final Four (Βερολίνο/2009, Βελιγράδι/2022).

Ο Ιωαννίδης, ο Σούμποτιτις ο Πρίντεζης και ο Γκριγκόνις

Έγραφα προηγουμένως για το επικό τρίποντο του Πρίντεζη στο Game 4 των playoffs της σεζόν 2014-15 στο οποίο αν μη τι άλλο ρύθμισε το χέρι του όπως έπρεπε.

Επίτηδες το γράφω αυτό για να συνδέσω τον αποψινό αγώνα του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη με τον χθεσινό (7/10) του Παναθηναϊκού κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, στο ΟΑΚΑ

Ενώ λοιπόν το χέρι του Πρίντεζη ήταν για τα καλά ρυθμισμένο, εκείνο του Μάριους Γκριγκόνις εξακολουθεί να παραμένει εντελώς αρρύθμιστο!

Στις 5 Απριλίου του 1988, στη Γάνδη, μετά την ήττα του Αρη από τα γερόντια της Τρέισερ Μιλάνο στον ημιτελικό του Final Four, ο Γιάννης Ιωαννίδης τα είχε βάλει με τον Λευτέρη Σούμποτιτς και στην κορύφωση της τσατίλας του ακούστηκε να λέει «εγώ δεν μπορώ να σού ρυθμίσω το χέρι»!

Μετά από 34 χρόνια το ίδιο μπορεί να πει και ο Ντέγιαν Ράντονιτς απευθυνόμενος προς τον Λιθουανό γκαρντ!

Όντως το χέρι του Γκριγκόνις είναι τόσο φάλτσο που πρέπει να υποστεί πλήρες ρεγουλάρισμα για να ξαναλειτουργήσει σύμφωνα με τις… εργοστασιακές ρυθμίσεις του.

Τα 2/23 σουτ με τον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ

Τούτο το μαρτυρά και η στατιστική των τελευταίων δυο αγώνων του Παναθηναϊκού στους οποίους ο πρώην παίκτης της Ζαλγκίρις Κάουνας και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει σπάσει τα καλάθια πετώντας τούβλα, όπως λένε και οι Αμερικανοί σε τέτοιες περιπτώσεις παρατεταμένης ατζαμοσύνης!

Αυτή η ατζαμοσύνη βλάπτει σοβαρά ον Παναθηναϊκό, διότι όποιο όφελος αποκομίζει από την εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά του, το ξεπουλάει με τον χαμηλό δείκτη παραγωγικότητος του.

Στα τρία επίσημα ματς οι Πράσινοι δέχθηκαν 67 πόντους από τον Κολοσσό, 67 από τον Ολυμπιακό και 71 από τη Ρεάλ, αλλά στον αντίποδα σκόραραν με το σταγονόμετρο 72, 52 και 68 αντιστοίχως.

Ο Γκριγκόνις λόγω ρόλου και ικανοτήτων πέπρωται να αποτελέσει βαρόμετρο στη λειτουργία και στην πορεία του Παναθηναϊκού, αλλά μέχρι στιγμής αποδεικνύεται… χασογκόλης ολκής!

Την περασμένη Κυριακή στη Ρόδο, στον τελικό του Super Cup εναντίον του Ολυμπιακού, είχε 0/9 σουτ (0/3 δίποντα, 0/6 τρίποντα) και 4/5 βολές σκοράροντας τέσσερις πόντους.

Χθες έβαλε έναν πόντο παραπάνω (5) με 2/14 σουτ (1/5 δίποντα, 1/9 τρίποντα).

Συνολικά δηλαδή σε δυο ματς έχει σημειώσει εννέα πόντους με 2/23 σουτ (1/8 δίποντα, 1/15 τρίποντα), ενώ συνολικά στην καριέρα του έχει να επιδείξει ποσοστά ευστοχίας 48.6% στα δίποντα και 43.1% στα τρίποντα.

Κατόπιν όλων αυτών δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το χέρι του χρειάζεται άμεση επαναρρύθμιση, επαναφόρτιση και επανασύνδεση!

Για να μείνω στο πνεύμα της ατάκας του Αννίβα και της επανάληψης της από τον Πρίντεζη, ασφαλώς και ο Γκριγκόνις μπορεί να βρει τον δρόμο…

Η να τον βρει ή να τον δημιουργήσει…

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ