NBA

Το ΝΒΑ φρέναρε Χάρντεν - Ντόντσιτς και πέρασε το μήνυμά του

Το ΝΒΑ φρέναρε Χάρντεν - Ντόντσιτς και πέρασε το μήνυμά του
2021 AP PHOTO/JOHN MINCHILL

Η Λίγκα είχε προειδοποιήσει, κάποιοι δεν την πίστευαν, τώρα όμως βλέπουν ότι πρέπει να αλλάξουν δραματικά το παιχνίδι τους για να γίνουν ξανά αποδοτικοί. Δείτε την ραγδαία επιδείνωση των αριθμών παικτών που στηρίζονται στην επαφή και στις βολές.

Όταν, από την περασμένη κιόλας σεζόν, το ΝΒΑ έστελνε μήνυμα πως οι κανονισμοί θα αλλάξουν, λίγοι πίστευαν ότι τελικά μέσα σε λίγους μήνες θα αλλάξει η φύση της Λίγκας και κατ' επέκταση η επιρροή συγκεκριμένων παικτών στις ομάδες τους.

Ο τρόπος με τον οποίο κέρδιζαν τα φάουλ με το τσουβάλι αθλητές όπως ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Τρέι Γιανγκ είχε γίνει ενοχλητικός για τους θεατές, εκνεύριζε παίκτες, προπονητές και παράγοντες, οδηγούσε σε σημαντικές καθυστερήσεις των αγώνων, οπότε το ΝΒΑ ήξερε ότι το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Πλέον η προσποίηση και η προς τα εμπρός κίνηση για να υπάρξει επαφή με τον αμυντικό σε προσπάθεια για σουτ δεν σφυρίζεται, ενώ ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να κλειδώσει με το χέρι του το χέρι του αμυνόμενου. Δύο κινήσεις που βλέπαμε συνεχώς, δεν υπάρχουν πια στο ρεπερτόριο των superstars, οι οποίοι έχουν μπει στη σεζόν με μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος εκτελούσε 10.4 βολές ανά αγώνα από το 2013 έως το 2020, έπεσε πέρυσι στις 7.3 και έχει φέτος μόλις τρεις βολές ανά 33.3 λεπτά συμμετοχής στους τέσσερις πρώτους αγώνες της κανονικής περιόδου. Από τους 36 πόντους της σεζόν 2018/19 έπεσε πέρυσι στους 24.6 και αυτή τη στιγμή έχει μόλις 17.3.

Ο Λούκα Ντόντσιτς έπεσε από τις 7.1 βολές και από τους 27.7 πόντους ανά αγώνα στην περσινή σεζόν στις 4.5 βολές και τους 22.5 πόντους στη φετινή, ενώ ο Τρέι Γιανγκ εκτελούσε πριν από δύο χρόνια 9.3 βολές ανά αγώνα, είχε πέρυσι 8.7 και φέτος μόλις 5.3. Το δείγμα είναι, προφανώς, μικρό αλλά ικανό να δείξει την αλλαγή κατεύθυνσης της Λίγκας και την προσπάθειά της να κάνει το άθλημα πιο γρήγορο και λιγότερο κουραστικό για τους θεατές.

Τα φάουλ που θα συνεχίσουν να σφυρίζονται, είναι για παράδειγμα αυτά που δέχεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Οι παίκτες που ορμούν προς το αντίπαλο καλάθι και δέχονται σκληρά μαρκαρίσματα θα προστατεύονται, γι' αυτό και ο Greek Freek έχει ανέβει ελαφρώς από τις 9.5 βολές της περσινής περιόδου στις 10 ανά αγώνα και μάλιστα παίζοντας τρία λεπτά λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

TAGS NBA ΗΠΑ ΤΖΕΙΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ