NBA

Το ΝΒΑ εξετάζει σενάριο μείωσης αποδοχών σε παίκτες που ζητούν ανταλλαγή

Ο Μπεν Σίμονς με την φανέλα των Σίξερς
Ο Μπεν Σίμονς με την φανέλα των Σίξερς Ⓒ 2021 MATT SLOCUM/ ASSOCIATED PRESS

Με το σίριαλ με τον Μπεν Σίμονς και τους Σίξερς να χαλάει την εικόνα του ΝΒΑ, οι ομάδες της λίγκας σκέφτονται η νέα συλλογική σύμβαση να περιλαμβάνει όρο που θα προβλέπει μείωση αποδοχών σε παίκτες που ζητούν ανταλλαγή.

Το σκηνικό με τον Μπεν Σίμονς και τους Σίξερς έκανε κακό στο ΝΒΑ. Το γεγονός ότι ένας από τους σταρ της λίγκας - ο οποίος είχε 4 χρόνια συμβόλαιο - απείχε από τις προπονήσεις ζητώντας ανταλλαγή δεν άρεσε σε κανέναν, με αποτέλεσμα όλο αυτό να οδηγήσει σε διαφοροποίηση των κανονισμών.

Το ΝΒΑ - και οι ομάδες - ενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους και η εικόνα ενός εκατομμυριούχου παίκτη να απαιτεί ανταλλαγή και να μην διστάζει να χάσει 1 εκατ. δολάρια μέχρι τελικά να εμφανιστεί στο καμπ σίγουρα δεν έστειλε το σωστό μήνυμα σε μία ευρεία μάζα φιλάθλων (βασικά την πλειοψηφία των φιλάθλων) που παρακολουθούν την λίγκα και δεν έχουν μεγάλη οικονομική άνεση σίγουρα ένιωσαν ότι αυτό ήταν προκλητικό. Και αυτό είναι που ενδεχομένως να φέρει κάποιες αλλαγές.

Σύμφωνα με έρευνα του Bleacher Report, κάποιες ομάδες έχουν προτείνει το εξής: Οι παίκτες που ζητούν ανταλλαγή να δέχονται ως ποινή μείωση αποδοχών. Μάλιστα στο τραπέζι έπεσε η πρόταση ακόμα και για μείωση της τάξης του 70%, κάτι που είναι δεδομένο ότι δεν θα δεχθεί η Ένωση παικτών. Μία άλλη πρόταση αναφέρει ότι αυτή η μείωση πρέπει να είναι της τάξης του 60%.

Όπως γίνεται βέβαια σαφές, γενικά μία τέτοια πρόταση θα θεωρηθεί επιθετική ενόψει των διαπραγματεύσεων για την νέα συλλογική σύμβαση, αφού οι παίκτες θέλουν περισσότερες ελευθερίες και όχι περιορισμούς. Από την άλλη πλευρά, ακόμα και αυτή η μείωση ίσως γυρίσει μπούμερανγκ στις ομάδες, αφού ενδεχομένως ένας παίκτης να δεχθεί αυτή την μείωση αν πρόκειται να πάει στην ομάδα που τον θέλει, αφού θα είναι πιο εύκολο να τον πάρει μία ομάδα χωρίς χώρο στο σάλαρι καπ. Προφανώς βέβαια αυτός είναι ο λόγος που γίνεται πρόταση για μείωση αποδοχών ύψους 70% ή 40%, αφού αυτό το ποσό δεν είναι ακριβώς ευκαταφρόνητο ακόμα και για πολυεκατομμυριούχους σταρ.

Την ίδια στιγμή, γνωστοί ατζέντηδες αναφέρουν στο ίδιο άρθρο ότι ενδεχομένως η Ένωση παικτών να δεχθεί την συγκεκριμένη πρόταση αν οι ιδιοκτήτες δεχθούν κάτι άλλο: Το μοίρασμα των εσόδων να μην είναι 50-50 ανάμεσα σε παίκτες και ομάδες όπως είναι τώρα, αλλά να αυξηθεί το ποσοστό των παικτών, κάτι που αυτόματα θα ανεβάσει τους μισθούς και το σάλαρι καπ.

Όπως γίνεται σαφές, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Από την μία πλευρά οι ομάδες - ειδικά αυτές των μικρών αγορών - θέλουν να μπορούν να κρατήσουν τους σταρ τους που τους φέρνουν έσοδα, από την άλλη οι παίκτες θέλουν μεγαλύτερη ελευθερία. Το ντόμινο των εξελίξεων που ξεκίνησε με την υπόθεση του Σίμονς ωστόσο ενδεχομένως να φέρει κοσμικές αλλαγές στο ΝΒΑ.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ