STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Το κύμα της μεγάλης φυγής στη Stoiximan Basket League: Όλες οι αλλαγές στις 13 ομάδες

Trainer Dimitris Priftis / Aktion / Oberkoerper Oberkörper
/ Sport / Basketball /  Euroleague EL Herren / Saison 2021/2022 / 06.04.2022 / ALBA Berlin vs. Panathinaikos OPAP Athen / copyright: contrast / O.Behrendt / contrast photoagentur / 10439 Berlin Meyerheimstr.8 / Tel: +49 1723152300 / contrast@contrastphoto.de / MWSt-7 Prozent / FA-Prenzlauer Berg St.Nr. 31/222/60192
Berl. Volksb. IBAN: DE37100900005881632006 / BIC: BEVODEBB
Trainer Dimitris Priftis / Aktion / Oberkoerper Oberkörper / Sport / Basketball / Euroleague EL Herren / Saison 2021/2022 / 06.04.2022 / ALBA Berlin vs. Panathinaikos OPAP Athen / copyright: contrast / O.Behrendt / contrast photoagentur / 10439 Berlin Meyerheimstr.8 / Tel: +49 1723152300 / [email protected] / MWSt-7 Prozent / FA-Prenzlauer Berg St.Nr. 31/222/60192 Berl. Volksb. IBAN: DE37100900005881632006 / BIC: BEVODEBB EUROKINISSI

Οι 13 ομάδες της Stoiximan Basket League ξεκίνησαν τη σεζόν με όνειρα και στόχους, πολλές όμως από αυτές είδαν το ρόστερ τους να αλλάζει. Κάποιες από αυτές αποδυναμώθηκαν, κάποιες ενισχύθηκαν. Δείτε τις αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων του φετινού πρωταθλήματος.

Με το πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League να βρίσκεται λίγες στροφές πριν από τα playoffs και τις ομάδες να έχουν δώσει ικανοποιητικά δείγματα γραφής, το SPORT24 σάς παρουσιάζει τις αλλαγές που έχουν γίνει στα ρόστερ των 13 ομάδων του πρωταθλήματος.

Κάποιες ομάδες ενισχύθηκαν, κάποιες αποδυναμώθηκαν, μερικές έκαναν πολλές προσθαφαιρέσεις ενώ κάποιες άλλες δεν διαφοροποίησαν ιδιαίτερα το ρόστερ τους. Το σίγουρο είναι πως αρκετοί παίκτες αποχώρησαν και πως τόσο το πρωτάθλημα όσο και οι ομάδες παρουσιάζουν αλλαγές συγκριτικά με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Έμπειροι παίκτες έφυγαν, κάποιοι δεν ικανοποίησαν με την απόδοσή τους και αποχαιρέτησαν το πρωτάθλημα. Το σίγουρο είναι πως από τα μέσα της σεζόν και μετά, αρκετοί νέοι Έλληνες παίκτες πήραν χρόνο συμμετοχής και έδωσαν ένα επιπλέον λόγο στο ελληνικό μπάσκετ να χαμογελά.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά ρόστερ των ομάδων όπως είχαν διαμορφωθεί στην αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Το γεγονός ότι οι ομάδες άλλαξαν τα ρόστερ τους και αποδέσμευσαν παίκτες αποδυνάμωσαν αρκετά τις ομάδες. Μερικές από αυτές ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς το φετινό πρωτάθλημα, ωστόσο το "κύμα φυγής" παικτών ήταν ο λόγος που η δυναμική τους έπεσε, μαζί και αυτή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αναλυτικά οι αποχωρήσεις παικτών από τις 13 ομάδες της Stoiximan Basket League

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα του φετινού πρωταθλήματος που δεν έχει αποχαιρετήσει κάποιο παίκτη. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τις επιλογές του το περσινό καλοκαίρι, τις στήριξε και χρειάστηκε μονάχα να κάνει μία "προσθετική" παρέμβαση, του Κουίνσι Έισι.

Παναθηναϊκός

Η σεζόν του Παναθηναϊκού (τουλάχιστον στην EuroLeague) δεν στέφθηκε με επιτυχία τη φετινή σεζόν. Το ρόστερ διαφοροποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό και πολλές από τις μεταγραφές που έγιναν δεν βγήκαν. Φυσικά η μεγαλύτερη αποχώρηση από την ομάδα ήταν και η πιο πρόσφατη, αυτή του Δημήτρη Πρίφτη ο οποίος πήγε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2021 και πλέον αποτελεί παρελθόν από τον "πράσινο" πάγκο.

Ο Δημήτρης Πρίφτης
Ο Δημήτρης Πρίφτης ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ορισμένες από τις επιλογές που έγιναν στους παίκτες δεν ικανοποίησαν με την απόδοσή τους. Τρανό παράδειγμα η απόκτηση του Γιόγκι Φέρελ ο οποίος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό έχοντας υψηλούς στόχους. Λίγο καιρό αργότερα ωστόσο, ο Αμερικανός αποχώρησε υπογράφοντας με την Τσεντεβίτα Ολίμπια.

Ακόμα μία περίπτωση παίκτη που δεν απόδωσε τα αναμενόμενα ήταν ο Κέντρικ Πέρι ο οποίος αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και συνεχίζει την καριέρα του στη Μπουντούτσνοστ. Ο Τζεχάιβα Φλόιντ είναι ο παίκτης που κλείνει τη σχετική λίστα καθώς πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Φενέρμπαχτσε.

Ο Κέντρικ Πέρι σε αγώνα του Παναθηναϊκού
Ο Κέντρικ Πέρι σε αγώνα του Παναθηναϊκού GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

ΑΕΚ

Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της Ένωσης από την αρχή της σεζόν μέχρι και τώρα. Η ΑΕΚ υπήρξε από τις ομάδες που ταλαιπωρήθηκαν όσο λίγες τη φετινή σεζόν.

Η έναρξη της συνεργασίας με τον Μάνι Χάρις το καλοκαίρι ήταν από τις κινήσεις στις οποίες στηρίχθηκε αρκετά η ΑΕΚ, όμως η συνεργασία των δύο πλευρών δεν κράτησε για πολύ. Ο Αμερικανός ζήτησε να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους τον Οκτώβρη του 2021 αφήνοντας μεγάλο κενό στο κιτρινόμαυρο ρόστερ.

Ο Μάνι Χάρις σουτάρει με την φανέλα της ΑΕΚ
Ο Μάνι Χάρις σουτάρει με την φανέλα της ΑΕΚ EUROKINISSI

Άλλη μία περίπτωση παίκτη που δεν έβγαλε όλη την χρονιά στην ΑΕΚ ήταν και αυτή του Χουάν Πάμπλο Βαουλέτ ο οποίος λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα αποχαιρέτησε την Ελλάδα και την ΑΕΚ και συνέχισε την καριέρα του στην Ισπανία και την Μανρέσα. Φυσικά ο Στέφαν Γέλοβατς ήταν η μεγαλύτερη απώλεια για την ΑΕΚ, μία απώλεια που δεν γινόταν να αντικατασταθεί.

ΠΑΟΚ

Και ο ΠΑΟΚ όμως έχει αρκετές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ του συγκριτικά με αυτό που είχε δημιουργηθεί στην αρχή της σεζόν. Η αποχώρηση του Μάλκολμ Γκρίφιν ήταν από τα "διαζύγια" που στοίχισε στον Δικέφαλο του Βορρά καθώς αποδυνάμωσε την περιφέρειά του, ενώ ακόμα μία περίπτωση παίκτη που πλέον δεν αγωνίζεται με τα χρώματα του ΠΑΟΚ είναι ο Ντέρεκ Ογκμπέιντε ο οποίος πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Τουρκία και την Κόνιασπορ.

Ο Μάλκολμ Γκρίφιν με την φανέλα του ΠΑΟΚ
Ο Μάλκολμ Γκρίφιν με την φανέλα του ΠΑΟΚ INTIME


Τέλος ο Τζος Κάρτερ είναι η πιο πρόσφατη αποχώρηση από τον ΠΑΟΚ με τις δύο πλευρές να λύνουν από κοινού τη συνεργασία τους.

Κολοσσός

Ο Κολοσσός θα λέγαμε πως είναι από τις ομάδες που έως τώρα στη σεζόν έχουν κάνει την έκπληξη. Οι Ροδίτες ωστόσο χρειάστηκαν να παρέμβουν και να αλλάξουν το ρόστερ που είχαν δημιουργήσει το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα παρελθόν από το σύνολο του Ηλία Καντζούρη αποτελεί ο Σλοβένος, Μπλαζ Μέσιτσεκ ο οποίος αγωνίστηκε σε μόλις τρία παιχνίδια και αποχαιρέτησε στη συνέχεια το νησί.

Ο Κολοσσός δεν θα λέγαμε πως έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την συγκεκριμένη "απώλεια" παίκτη, καθώς πρόκειται για μία αποχώρηση που ίσως τον ευνόησε φέρνοντας έναν αθλητή ανώτερου επιπέδου.

Άρης

Η μεγαλύτερη απώλεια για τον Άρη είναι και η πιο πρόσφατη. Αυτή είναι ο Ολιβιέ Χάνλαν, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του Άρη τη φετινή σεζόν. Ο Καναδός ήταν από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στην επίθεση της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη όμως η πρόκληση της Liga Endesa ήταν πολύ καλή για να την αρνηθεί κάποιος. Πλέον ο Χάνλαν συνεχίζει την καριέρα του στη Βαλένθια, αφήνοντας την συμπρωτεύουσα μετά από δύο σεζόν.

Ο Ολιβιέ Χάνλαν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό
Ο Ολιβιέ Χάνλαν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

Ο Μίκαελ Φίνκε αποτελεί ακόμα ένα παίκτη για τον Άρη που είδε την πόρτα της εξόδου, καθώς δεν ικανοποίησε με τις επιδόσεις του.

Προμηθέας Πάτρας

Συγκριτικά με την έναρξη της σεζόν, ο Προμηθέας Πάτρας είδε το ρόστερ του να διαφοροποιείται αρκετά. Αρχικά, η ομάδα της Αχαΐας άλλαξε δύο προπονητές καθώς τη θέση του Λούις Κασιμίρο, του προπονητή με τον οποίο ξεκίνησε τη χρονιά, πήρε στα μέσα της σεζόν ο Ηλίας Ζούρος για να αντικατασταθεί λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος της regular season από τον Μάκη Γιατρά.

Ο Ηλίας Ζούρος στην αναμέτρηση του Προμηθέα με τον Παναθηναϊκό στα Δύο Αοράκια
Ο Ηλίας Ζούρος στην αναμέτρηση του Προμηθέα με τον Παναθηναϊκό στα Δύο Αοράκια INTIME

Από εκεί και πέρα οι Πατρινοί αποχαιρέτησαν τον Αμπντούλ Γκάντι, Αϊζάια Μάιλς και πιο πρόσφατα τον Χάρη Γιαννόπουλο που πλέον αγωνίζεται στο Περιστέρι.

Περιστέρι

Η μεγαλύτερη αποχώρηση από την ομάδα των δυτικών προαστίων ακούει στο όνομα Ίαν Μίλερ. Ο Αμερικανός γκαρντ αποτελεί παρελθόν από το Περιστέρι και πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Τουρκία και την Μπουγιουτσεκμετσέ. Πρόκειται για μία απώλεια παίκτη που θα λέγαμε πως στοίχισε στο Περιστέρι καθώς ο Μίλερ ήταν από τα "μεγάλα ονόματα" του φετινού ρόστερ.

Ο Μίλερ πανηγυρίζει το τρίποντο που πέτυχε με την φανέλα του Περιστερίου
Ο Μίλερ πανηγυρίζει το τρίποντο που πέτυχε με την φανέλα του Περιστερίου PHOTO CREDITS: INTIME SPORTS

Μορέιρα και ΜακΚρί αποτελούν ακόμα δύο περιπτώσεις παικτών που πλέον δεν ανήκουν στο ρόστερ της ομάδας. Ο Μορέιρα πλέον συνεχίζει στην αφρικανική λίγκα και την Πέτρο ντε Λουάντα, ενώ ο Έρικ ΜακΚρί πλέον παίζει στην Τουρκία και την Γκαζιαντέπ. Αμφότερες οι αποχωρήσεις αποδυνάμωσαν αρκετά την frontline του Περιστερίου, με τον Τσαντ Μπράουν να σηκώνει μεγάλο βάρος.

Τέλος το Περιστέρι έκανε αλλαγές και στον πάγκο του καθώς τη θέση του Σωτήρη Μανωλόπουλου πήρε ο Μίλαν Τόμιτς στα μέσα της σεζόν.

Λαύριο

Το Λαύριο έφτασε μέχρι και τους τελικούς του περσινού πρωταθλήματος και ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με τους καλύτερους οιωνούς. Όμως το ρόστερ του δεν έμεινε αναλλοίωτο. Φυσικά ο αποχαιρετισμός που στοίχισε περισσότερο ήταν αυτή του Τάισον Κάρτερ ο οποίος έκανε το μεγάλο βήμα στη EuroLeague, πήγε στην Ζενίτ και εξαργύρωσε τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε με την φανέλα της ομάδας των Μεσογείων.

Ο Τάισον Κάρτερ με την φανέλα του Λαυρίου
Ο Τάισον Κάρτερ με την φανέλα του Λαυρίου PHOTO CREDITS: ©BASKETBALLCL

Επιπλέον το Λαύριο πλέον δεν ενισχύει ο Τζαβόν Μπλερ ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στην Φινλανδία και την ΚΤΡ Βasket. Και ο Κένι Γκόινς όμως δεν φοράει πλέον την φανέλα του Λαυρίου συνεχίζοντας την πορεία του στο ουγγρικό πρωτάθλημα. Τέλος μετά από σχεδόν μία 20ετία στον πάγκο της ομάδας, ο Χρήστος Σερέλης είπε το "αντίο" στο Λαύριο και έκανε το επόμενο βήμα στην προπονητική του καριέρα, καθώς μετακόμισε στα βόρεια προάστια για να ενταχθεί στο προπονητικό επιτελείο του Παναθηναϊκού.

Ο Χρήστος Σερέλης
Ο Χρήστος Σερέλης INTIME

Λάρισα

Μέχρι τώρα η Λάρισα είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Η αλλαγή προπονητή άλλαξε εντελώς την εικόνα της ομάδας, με τον Τακιανό να βελτιώνει το αγωνιστικό της προφίλ. Την αρχή των αποχωρήσεων έκανε ένας παίκτης από το περσινό ρόστερ, ο ΝτεΒόν Γουάσινγκτον, με την απουσία του να αφήνει ένα κενό μέσα στη ρακέτα και τον ίδιο να συνεχίζει την καριέρα του στη Βουλγαρία και τη Μπάλκαν.

Την αποχώρηση του Γουάσινγκτον ακολούθησε αυτή του Θρετ, του βραχύσωμου γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα που πλέον βρίσκεται στο πολωνικό πρωτάθλημα. Σπαν και Φόρτσουν είναι ακόμα δύο παίκτες που έφυγαν από το ρόστερ στο "ξεκαθάρισμα" των Θεσσαλών, μιας και δεν χώραγαν στο νέο ρόστερ και σε αυτό που ήθελε να δημιουργήσει ο νέος προπονητής.

Ο Τζέι Θριτ με την φανέλα της Λάρισας
Ο Τζέι Θριτ με την φανέλα της Λάρισας INTIME

Απόλλωνας Πάτρας

Οι Πατρινοί επέστρεψαν στην Stoiximan Basket League με στόχο να πραγματοποιήσουν μία καλή χρονιά. Ένας από τους παίκτες που πήγε στην Πάτρα πολλά υποσχόμενος ήταν ο Αμερικανός, Σέντρικ Μπάρφιλντ ο οποίος όμως αποχώρησε από την ομάδα και πλέον συνεχίζει την καριέρα του στη G-League και τους Οκλαχόμα Σίτι Μπλου.

Ιωνικός

Η ομάδα της Νίκαιας ξεκίνησε τη σεζόν με ένα αρκετά δυνατό ρόστερ με προοπτικές για κάτι καλό. Η συνέχεια όμως είχε πολλές αλλαγές. Ο Ιωνικός είδε πολλούς παίκτες να φεύγουν, άλλους να έρχονται και τη χημεία της ομάδας να περνάει από χίλια κύματα.

Ο Γιουτζίν Τζέρμαν ήταν από τις αποχωρήσεις που αποδυνάμωσε περισσότερο την ομάδα της Νίκαιας, με τον Αμερικανό να επιλέγει την Τουρκία και την Μπελεντίγιεσι για να συνεχίσει την καριέρα του. Ακόμα δύο αποχωρήσεις που στοίχισαν στην ομάδα του Ιωνικού ήταν και αυτή του Νίκου Χουγκάζ που επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, μιας και οι πράσινοι αποφάσισαν να διακόψουν τον δανεισμό του στην ομάδα της Νίκαιας.

Ο Γιουτζίν Τζέρμαν καρφώνει με την φανέλα του Ιωνικού
Ο Γιουτζίν Τζέρμαν καρφώνει με την φανέλα του Ιωνικού EUROKINISSI

Τέλος η πιο πρόσφατη αποχώρηση ήταν αυτή του Κωστή Γόντικα, του νεαρού σέντερ που πρόσφερε πολλές λύσεις μέσα στη ρακέτα της ομάδας. Ο Γόντικας συνεχίζει την καριέρα του στη Ρουμανία και στην Πιτέστι, αφήνοντας μεγάλο κενό στην frontline της Νίκαιας.

Ο Κωστής Γόντικας απέναντι στον ΠΑΟΚ
Ο Κωστής Γόντικας απέναντι στον ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Άρτις και Όουενς ήταν ακόμα δύο παίκτες που είδαν την πόρτα της εξόδου του Ιωνικού, με το ρόστερ πλέον να είναι εντελώς διαφορετικό συγκριτικά με αυτό που χτίστηκε στις αρχές της σεζόν. Ας μην ξεχνάμε φυσικά πως και ο προπονητής της ομάδας έχει αλλάξει, με τον Κούρο Σεγκούρα να μετακομίζει στην ΑΕΚ και τον Άγγελο Τσίκληρα να παίρνει τη θέση του μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ηρακλής

Ο "Γηραιός" είναι ίσως η ομάδα που μετράει τις περισσότερες αποχωρήσεις τη φετινή αγωνιστική σεζόν, αποχωρήσεις που έχουν διαταράξει τη χημεία και τον ρυθμό της ομάδας. Ο Αμερικανός, Τόνι Ντάγκλας είναι το "διαζύγιο" που στοίχησε περισσότερο στον Ηρακλή, με τον έμπειρο γκαρντ να συνεχίζει πλέον την καριέρα του στο Ισραήλ και την Χάποελ Εϊλάτ.

Ο Τόνι Ντάγκλας με την φανέλα του Ηρακλή
Ο Τόνι Ντάγκλας με την φανέλα του Ηρακλή INTIME

Γουντς, Τέρνερ, Τέιλορ, Αγραβάνης, Λιντς και Κουζέλογλου είναι ακόμα μερικές περιπτώσεις παικτών που πλέον δεν αγωνίζονται στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, με άλλους να βρίσκονται ακόμα στην αναζήτηση του επόμενου σταθμού στην καριέρα τους και άλλους (Αγραβάνης, Κουζέλογλου) να έχουν μετακινηθεί σε άλλη ομάδα της Stoiximan Basket League.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των αποχωρήσεων και τα προβλήματα που έχει ο Ηρακλής, η ομάδα της Θεσσαλονίκης καλείται να στηριχτεί σε αρκετούς νέους Έλληνες όπως και σε κάποιους λιγότερο έμπειρους ξένους, με στόχο την παραμονή στην μεγάλη κατηγορία.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΑΥΡΙΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΙΩΝΙΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ