NBA

Το Athletic απάντησε στο ερώτημα "που πηγαίνουν τα χρήματα από τα πρόστιμα των NBAers;"

Ο Ντρέιμοντ Γκριν σε αγώνα των Γουόριορς με τους Λέικερς την σεζόν 2019/20
Ο Ντρέιμοντ Γκριν σε αγώνα των Γουόριορς με τους Λέικερς την σεζόν 2019/20 AP PHOTO/JEFF CHIU

Μια συγκλονιστική έρευνα η οποία αναλύει που καταλήγουν τα πρόστιμα των παικτών του ΝΒΑ δημοσίευσε την Πέμπτη (22/4) το Athletic, για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που είχαν για πολλές δεκαετίες παράγοντες, αθλητές και οπαδοί του μπάσκετ.

Θα έχετε αναρωτηθεί αρκετές φορές που καταλήγουν τα χρήματα από τις τεχνικές ποινές που κοστίζουν 2000 δολάρια σε κάθε παίκτη του ΝΒΑ. Θα έχετε αναρωτηθεί με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί η Λίγκα τα εκατομμύρια που βγαίνουν κάθε χρόνο από τις τσέπες των αθλητών, τα οποία φυσικά δεν επιστρέφουν εξ ολοκλήρου στους 30 οργανισμούς επειδή είναι... πρόστιμα. Το Athletic έδωσε την Πέμπτη (22/4) την απάντηση, μέσα από μια καταπληκτική έρευνα του Τζο Βάρντον.

Στο φινάλε της σεζόν 2019/20, το ΝΒΑ είχε συγκεντρώσει 7.3 εκατομμύρια δολάρια, 2.3 εκατομμύρια περισσότερα από όσα μάζεψε την περίοδο 2018/19. Φέτος, μέσα σε τρεις μήνες, έχει φτάσει στα 5.4 εκατομμύρια δολάρια. Πολλά χρήματα.

Αν το ΝΒΑ τιμωρήσει έναν παράγοντα, έναν προπονητή ή έναν παίκτη, το ποσό καταλήγει στα ταμεία του. Αν μια ομάδα, οι Μπακς για παράδειγμα, τιμωρήσει έναν αθλητή της, τα χρήματα καταλήγουν στα δικά της ταμεία. Στο τέλος της σεζόν, το ποσό που συγκεντρώνεται μοιράζεται στα δύο. Το 50% μένει στο ΝΒΑ και το άλλο 50% πηγαίνει στην Ένωση των Παικτών.

Το ποσοστό που φτάνει στα ταμεία της Λίγκας, δεν μένει φυσικά για πάντα εκεί. Διοχετεύεται στο NBA Cares, έναν οργανισμό που δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει λεπτομερώς για τις φιλανθρωπίες του, αλλά πρόσφερε το 2020 μια λίστα με 15 δράσεις χωρίς να αναφέρει τα ακριβή ποσά που διέθεσε.

Σύμφωνα με το Athletic και την έρευνα του Βάρντον, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τα δικαιώματα της LGBTQ+ αθλητικής κοινότητας αποκάλυψε πως έλαβε δωρεά 50.000 δολαρίων, ενώ ακόμη 30.000 δολάρια δόθηκαν μέσω διαγωνισμού σε ιστορικά κολλέγια και πανεπιστήμια.

Στην έρευνα του Athletic υπάρχει αναλυτική λίστα με 217 δράσεις στη διάρκεια του 2020 (κωδικός εισόδου: NBAFines), με τους περισσότερους αθλητές να επιλέγουν το ίδρυμα στο οποίο καταλήγουν τα χρήματά τους.

Τουλάχιστον 40 παίκτες τιμωρήθηκαν με πρόστιμα minimum 20.000 δολαρίων τη σεζόν 2018/19, οι 22 από αυτούς συμμετείχαν σε φιλανθρωπικές δράσεις, ενώ η Ένωση των Παικτών του ΝΒΑ μάτσαρε κάθε πρόστιμο για να βοηθήσει ακόμη περισσότερο οργανώσεις και ανθρώπους που έχουν ανάγκη, φοιτητές που δεν διαθέτουν τους πόρους για να σπουδάσουν, ενώσεις και κοινότητες που ζουν στο περιθώριο.

Γι' αυτό το ΝΒΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει πολύ μπροστά από κάθε άλλη λίγκα.

Photo credits: AP Photo/Jeff Chiu

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ