ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Το αστρονομικό ποσό που πήρε ο Μίτσιτς και η δυναστεία που θέλει να φτιάξει η Αναντολού Εφές

Το αστρονομικό ποσό που πήρε ο Μίτσιτς και η δυναστεία που θέλει να φτιάξει η Αναντολού Εφές
ANADOLU AGENCY VIA AFP/VISUALHELLAS.GR

Ποια μείωση του μπάτζετ; Η Αναντολού Εφές κράτησε τον Βασίλιε Μίτσιτς με ηγεμονικό συμβόλαιο ανάλογο με εκείνο του Σέιν Λάρκιν, δηλαδή πάνω από 3 εκατ. ευρώ ετησίως, ψάχνει πρωτοκλασάτο σέντερ και έχει στόχο να δημιουργήσει δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Είναι η κορυφαία ομάδα της ηπείρου την τελευταία διετία και ενώ όλοι περίμεναν ότι η κατάκτηση της κορυφής θα οδηγούσε σε ένα πιο... ορθολογικό μπάτζετ την ώρα που η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει, η Αναντολού Εφές πατάει το γκάζι και προσπαθεί να δημιουργήσει μια δυναστεία, ένα ρόστερ που θα κυριαρχήσει και θα χωρέσει στα κορυφαία clubs της σύγχρονης ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η είδηση της επέκτασης της συνεργασίας της ομάδας της Κωνσταντινούπολης με τον Βασίλιε Μίτσιτς προκάλεσε αίσθηση. Ο 27χρονος πόιντ γκαρντ που αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου και MVP του Final Four της Κολωνίας είχε το ΝΒΑ στο μυαλό του, όμως τα 10 εκατομμύρια ευρώ (!) για τρία χρόνια που του πρόσφερε η Αναντολού Εφές, δίνοντάς του το δικαίωμα να έχει opt-out αποκλειστικά για την κορυφαία Λίγκα στο τέλος κάθε σεζόν (1+1+1), τον έπεισαν να μείνει στα μέρη μας.

Η σχέση του με τον Εργκίν Αταμάν πέρασε από αρκετές φάσεις, όμως η κατάκτηση της κορυφής και η ηγετική φυσιογνωμία του Σέρβου ηγέτη έχουν δημιουργήσει έναν πολύ ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Ο Αταμάν πίεσε τον Μίτσιτς στα όριά του, ξανά και ξανά, τον βοήθησε να "ξεκλειδώσει" επίπεδα που ακόμη και ο ίδιος δεν ήξερε ότι έχει, με αποτέλεσμα να κλείσει τη σεζόν 2020/21 με 16.7 πόντους (56.3% στο δίποντο, 38.9% στο τρίποντο, 86.5% στις βολές), 2.6 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 17.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 29:59 σε 40 αγώνες. Βιονικός, άντεξε τους -αρκετούς- τραυματισμούς σε μέση και αστραγάλους, έπαιξε με φιλοδοξία και μεγαλούργησε φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης.

Εκεί θέλει να μείνει η Αναντολού Εφές, παρά το γεγονός ότι προς το τέλος της σεζόν και αμέσως μετά από το Final Four υπήρχαν πληροφορίες για μείωση του μπάτζετ και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, με το ενδιαφέρον για τον Τζοκ Λάνταλ (ο οποίος απέρριψε σύμφωνα με πληροφορίες του SPORT24 την σπουδαία πρόταση που του έγινε) να δείχνει ότι ο Αταμάν έχει το "πράσινο φως" από τους παράγοντες του συλλόγου για να βρει έναν πραγματικά καλό ψηλό που θα αντικαταστήσει τον Σερτάτς Σανλί. Ο Τούρκος μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα μεγάλο κενό στην φροντ λάιν καθώς ο 30χρονος σέντερ είχε 7.8 πόντους ανά 14:13 σε 34 αγώνες.

Με τον Μπράιαντ Ντάνστον στα 35, με τον Κρις Σίνγκλετον στα 32, με τον Τίμπορ Πλάις στα 32, η Αναντολού Εφές θέλει να βρει έναν νεαρό, αλλά ταυτόχρονα "ψημένο" από το επίπεδο της EuroLeague αθλητή που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Λάνταλ, ο οποίος έχει παίξει στην Παρτίζαν και στη Ζάλγκιρις ήταν ιδανική περίπτωση για τους Τούρκους, όμως το όνειρό του είναι να παίξει στο ΝΒΑ και γι' αυτό το όνειρο θα συνεχίζει να ελπίζει με αποτέλεσμα ο Εργκίν Αταμάν να εξετάζει πλέον άλλες περιπτώσεις που βρίσκονται στη λίστα του.

Η ουσία είναι πως στην Κωνσταντινούπολη έκαναν τεράστια επένδυση για να κρατήσουν τον Βασίλιε Μίτσιτς με τα χρήματα που παίρνει ο Σέιν Λάρκιν, ο κορμός παραμένει άφθαρτος και αν βρεθεί και ένας ψηλός που θα κάνει πραγματικά την διαφορά, τότε η Εφές θα είναι πανέτοιμη για το repeat τη σεζόν 2021/22. Ούτως ή άλλως είναι το φαβορί, όποια κίνηση κι αν υπάρξει από τους ανταγωνιστές της από τη στιγμή που το δίδυμο Μίτσιτς - Λάρκιν παραμένει στην ομάδα.

Εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη και ο δεύτερος βρει στο ΝΒΑ συμβόλαιο ανάλογο με αυτό των +3 εκατομμυρίων ευρώ που έχει στην Τουρκία και ταυτόχρονα έναν σημαντικό ρόλο που θα τον κάνει να νιώσει χρήσιμος για έναν οργανισμό στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος.

TAGS ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ