EUROLEAGUE

Τα σενάρια για τη EuroLeague: Σίγουρος ο Ολυμπιακός, έκλεισε η τετράδα, στο κάδρο Μακάμπι - Παρτίζαν, δύσκολα η Εφές

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη του Μιλάνου στο εξ αναβολής παιχνίδι με την Φενέρ, σχεδόν "έκλεισε" την τετράδα του φάιναλ-φορ. Γιατί είναι σίγουρος ο Ολυμπιακός, γιατί Μακάμπι και Παρτιζάν απειλούν τη Φενέρ, γιατί η Εφές δύσκολα θα μπει στην οκτάδα, ενώ η Βαλένθια δεν έχει σχεδόν καμιά τύχη; Οι απαντήσεις στα σενάρια επί της... οθόνης σας.

Τι μεσολάβησε από την προηγούμενη εβδομάδα που γράφαμε σενάρια για το τελείωμα της κανονικής περιόδου στην EuroLeague. Η 29η αγωνιστική είχε δυο μεγάλα διπλά της Παρτίζαν μέσα στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Εφές και του Ολυμπιακού στο Κάουνας απέναντι στη Ζάλγκιρις. Οι "ερυθρόλευκοι" επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση, ενώ οι Σέρβοι την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τελευταία και με δεδομένη τη δύναμη της "κολασμένης" έδρας τους, ελπίζουν σε ένα διαρκές ντεμαράζ ως το τέλος.

Αντίθετα η τουρκική υποχώρηση άγγιξε και τη Φενέρ, η οποία εκτός από το στραβοπάτημα στη Βαλένθια έχασε και από το Μιλάνο του τρομερού Νάπιερ (26π) στο εμβόλιμο εξ' αναβολής ματς της Τρίτης. Την ώρα λοιπόν που η Εφές βρίσκεται -προς το παρόν- εκτός οκτάδας, η Φενέρ μοιάζει να χάνει το δρόμο προς την τετράδα, άρα και το αβαντάζ έδρας στα playoffs.

Δεν είναι 100% βέβαιο αλλά οι τέσσερις πρώτες θέσεις δείχνουν να έχουν κλειστεί, από Ολυμπιακό, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μονακό -αύξησε τη διαφορά της από τη Φενέρ στις δυο νίκες. Με τη μάχη να κορυφώνεται στις πέντε αγωνιστικές που απομένουν και καθώς ακολουθεί η τελευταία διαβολοβδομάδα, ας επιχειρήσουμε να ανανεώσουμε τα σενάρια και τις προβλέψεις μας

Ο Ολυμπιακός πάντα φαβορί

Η πρώτη τετράδα, λοιπόν, έχει ως ακλόνητο φαβορί τον Ολυμπιακό που παραμένει στην κορυφή, με αξιοθαύμαστη αντοχή και σταθερότητα (9-1 στα τελευταία δέκα παιχνίδια). Οι "ερυθρόλευκοι" υπερέχουν και στις ισοβαθμίες με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, άρα για να μείνουν από κάτω, οι ισπανικές ομάδες πρέπει να κάνουν δυο νίκες παραπάνω.

Αντίθετα δεν ισχύει κάτι τέτοιο με τη Μονακό, η οποία έχει νικήσει δυο φορές τον Ολυμπιακό. Στη χειρότερη περίπτωση, πάντως, η ομάδα του Πειραιά θα βρεθεί στη δεύτερη θέση. Το αβαντάζ έδρας είναι εξασφαλισμένο σχεδόν απόλυτα.

Με ρεκόρ 21-8 (11-3 εντός, 10-5 εκτός) ο Ολυμπιακός έχει τρία παιχνίδια στο ΣΕΦ (Βιλερμπάν και Παναθηναϊκό την ερχόμενη εβδομάδα και Μπασκόνια, στην τελευταία αγωνιστική) και δυο στο Βελιγράδι. Αυτό με την Παρτιζάν στην Σταρκ Αρένα την Παρασκευή και ένα ακόμα, στη Χάλα Πιονίρ, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Οι τρεις νίκες στο γήπεδο του αρκούν για την πρώτη θέση, αφού στις 24 νίκες ο Ολυμπιακός μένει δεύτερος μόνο αν η Ρεάλ ή η Μονακό κάνουν 5/5

Η Ρεάλ έχει μια νίκη λιγότερη (20-9, εντός 11-4, εκτός 9-5) μοιάζει να μην πατάει τόσο γερά στα πόδια της στις τελευταίες αγωνιστικές (2 νίκες - 2ήττες), παραμένει όμως μια ομάδα με ειδικό βάρος φανέλα, που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα ακόμα κι όταν δεν παίζει καλό μπάσκετ. Οι Μαδριλένιοι έχουν δυο ματς στην έδρα τους (Φενέρ και Μπάγερν) και τρία μακριά απ' αυτήν (Μπολόνια την Παρασκευή και δυο πολύ σκληρές δοκιμασίες με Παρτιζάν στο Βελιγράδι και Μακάμπι στο Τελ Αβίβ). Δύσκολα θα απειλήσει τον Ολυμπιακό, δύσκολα όμως θα χάσει και την δεύτερη θέση, αφού μπορεί να φτάσει στις 23 νίκες...

✎ Και η Μπαρτσελόνα (19-10, εντός 11-4, εκτός 8-6) έχει παρόμοιες δυσκολίες (δυο νίκες στα τέσσερα τελευταία ματς). Ίδρωσε πάρα πολύ να λυγίσει τον Αστέρα στο Παλαού Μπλαουγκράνα, όπου θα αγωνιστεί δυο ακόμη φορές (με Άλμπα και Βαλένθια). Μακριά από τη Βαρκελώνη θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, ενώ θα βρεθεί ακόμη σε Βελιγράδι (Παρτιζάν) και Μιλάνο. Μοιάζει δύσκολο να κάνει περισσότερες από τρεις νίκες.

✏ Η Μονακό αν και βρισκόταν κάποια στιγμή πίσω από την Φενέρ συμπλήρωσε τέσσερις σερί νίκες (με ένα σπουδαίο διπλό μέσα στη Βιτόρια κόντρα στην Μπασκόνια) και παρότι ο Μάικ Τζέιμς έχει τεθεί εκτός ομάδας, έκανε το άλμα και σχεδόν καπάρωσε την τέταρτη θέση. Οι Μονεγάσκοι (19-10, εντός 12-3, εκτός 7-7) χάνουν πολύ δύσκολα στο γήπεδο τους, όπου θα υποδεχθούν Βαλένθια (την Παρασκευή) και Παρτιζάν. Μακριά από το Πριγκιπάτο έχουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη διαβολοβδομάδα Ζαλγκίρις και Μπάγερν, ενώ στην τελευταία αγωνιστική θα επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη για το ματς με την Εφές.

Κι εδώ οι τρεις νίκες είναι ένας πιθανός απολογισμός. Η Μονακό υστερεί σε ισοβαθμίες τόσο με τη Ρεάλ (στο γκολ-αβερέιτζ) όσο και με την Μπαρτσελόνα (δυο ήττες)

Η Φενέρ απειλείται από Μακάμπι και Παρτίζαν!

Οι δυο σερί ήττες της Φενέρ (από Βαλένθια και στο εξ' αναβολής με το Μιλάνο) τη φρέναραν αρκετά καθώς η ομάδα του Ιτούδη έμεινε στις 17 νίκες (17-12, εντός 10-5, εκτός 7-7). Απέχει δυο από τη Μονακό και νιώθει, πλέον, την ανάσα τόσο της Μακάμπι όσο και της Παρτίζαν που ακολουθούν με 16. Εντάξει, η ομάδα του Ιτούδη δεν θα κινδυνεύσει να βγει εκτός playoffs (ή μήπως όχι;), πολύ δύσκολα όμως θα προλάβει την 4η θέση.

Για να το πετύχει αυτό πρέπει να ισοβαθμήσει με τη Μονακό (την έχει κερδίσει δυο φορές) αλλά υστερεί πλέον κατά δυο νίκες από τους Μονεγάσκους. Το πρόγραμμά της λέει δυο ματς εντός έδρας (Ζάλγκιρις και το ντέρμπι με την Εφές) και τρία εκτός (Ρεάλ, Μπασκόνια και Ερυθρό Αστέρα)

Την τουρκική ομάδα κυνηγούν πλέον δυο πολύ φορμαρισμένα κλαμπ. Η Μακάμπι και η Παρτίζαν. Οι Ισραηλινοί έχουν 16-13 (με το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ 12-2 και εκτός 4-11). Οι τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε παιχνίδια δείχνουν τη φόρμα τους. Αν μάλιστα πετυχαίνουν και μεγάλα διπλά όπως αυτό με την Εφές, τότε είναι ικανοί για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα που πριν από ένα μήνα δεν έμοιαζε ότι θα ξεπερνούσε την 8η θέση.

Η Μακάμπι έχει να παίξει ακόμη με Βίρτους, Μιλάνο και Ρεάλ στο γήπεδό της, ενώ έξω από το Τελ Αβίβ θα παίξει εναντίον Βιλερμπάν και Ζαλγκίρις. Ακόμη και οι 4 νίκες στα 5 ματς που της απομένουν είναι ένας απολογισμός λογικός για αυτήν. Η ισοβαθμία με τη Φενέρ δεν την ευνοεί (καλύτεροι οι Τούρκοι στο γκολ-αβερέιτζ) ενώ υπερέχει απέναντι στην Παρτιζάν.

Από την πλευρά τους οι Σέρβοι έχουν πάρει φόρα (7-3 στα τελευταία δέκα ματς) και βάσει προγράμματος έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς (16-13, εντός 9-4, εκτός 7-9 εκτός) παίζει στην Σταρκ Αρένα με μέσο όρο 17.000 κόσμο ανά αγώνα και ετοιμάζεται για... ακόμη περισσότερους αν σκεφτεί κανείς τα τρία συν ένα μεγάλα ματς που ακολουθούν στο Βελιγράδι.

Η Παρτίζαν έχει να παίξει στο γήπεδο της με τον Ολυμπιακό (την Παρασκευή), Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό. Ήρθε η ώρα να μετρήσει και τις δυνάμεις της, απέναντι στις τρεις κορυφαίες ομάδες της λίγκας. Παίζει και με την 4η (Μονακό), αλλά εκτός έδρας. Για τους Σέρβους όλα θα κριθούν τώρα. Μπορούν να κάνουν ακόμη και 4-5 νίκες, φτάνοντας στις 20-21 στο τέλος. Από την άλλη, όμως, με εξαίρεση ίσως το ματς εναντίον του παντελώς αδιάφορου Παναθηναϊκού, δεν έχουν κανένα εύκολο ματς μπροστά τους. Μπορεί, δηλαδή, να τερματίσουν από 6οι μέχρι 8οι!

Στις ισοβαθμίες οι Παρτιζάνοι υπερτερούν μόνο με Μπασκόνια και έχουν προβάδισμα απέναντι στη Μονακό (την έχουν νικήσει με +20 πόντους).

Η μάχη για την οκτάδα

Ποια θα είναι η οκτάδα των playoffs. Τη μάχη για την πρόκριση θα δώσουν επί της ουσίας τέσσερις ομάδες που κυνηγάνε μια θέση, η οποία δίνει εισιτήριο για την δεύτερη φάση (και μοιάζει με ένα πιθανό αντίπαλο του Ολυμπιακού, αν θεωρήσουμε τους Πειραιώτες φαβορί για την πρώτη θέση).

Η Μπασκόνια (15-14, εντός 11-3, εκτός 4-11) συνεχίζει να έχει σκαμπανεβάσματα, να είναι μια ομάδα ικανή για το χειρότερο και το καλύτερο ακόμα και μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Πολύ καλύτερη μέσα στη Βιτόρια έχει να παίξει τρία παιχνίδια στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα (Άλμπα, Φενέρ και Βιλερμπάν). Μακριά απ' αυτήν θα αντιμετωπίσει Ερυθρό Αστέρα και τον Ολυμπιακό στην τελευταία αγωνιστική. Τρεις ή τέσσερις νίκες είναι ένας λογικός τελικός απολογισμός, άρα και ένα συνολικό ρεκόρ 18 - 19 νικών. Στις ισοβαθμίες η Μπασκόνια "έχει" τόσο τη Ζάλγκιρις, όσο και την Εφές.

Και η Ζάλγκιρις ποντάρει στο γήπεδό της. Οι Λιθουανοί (15-14, εντός 10-4, εκτός 5-10) έχουν μπροστά τους τρία σολντ-άουτ παιχνίδια στη Ζαλγκίριο Αρένα (Μονακό, Βαλένθια και Μακάμπι) στην οποία όμως ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό. Εκτός έχουν Φενέρ και Μπάγερν. Οι 3-4 νίκες την φέρνουν σε ένα τελικό απολογισμό 18-19 νικών. Θα δείξει τέτοιο χαρακτήρα η Ζάλγκιρις; Ίσως το κίνητρο του φάιναλ-φορ στο Κάουνας να την βοηθήσει να γίνει πιο δυνατή από ποτέ.

Θα μπορούσε η Βαλένθια (14-15, εντός 8-8, εκτός 6-7) να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη μάχη, δεν την ευνοεί, όμως, το πρόγραμμα της μέχρι να λήξει η κανονική περίοδος. Η ισπανική ομάδα έχει να παίξει μόνο με τη Βίρτους Μπολόνια στο γήπεδο της (6/4) και θα υποχρεωθεί να δώσει τους αγώνες με Μονακό, Ερυθρό Αστέρα, Ζάλγκιρις και Μπαρτσελόνα. Θα κάνει μία νίκη; Δυο; Δύσκολα, όμως, θα φτάσει στα όρια της πρόκρισης (18-19 νίκες).

Η Εφές (14-15, εντός: 8-6, εκτός: 6-9) εξακολουθεί να κλυδωνίζεται. Χάνει ματς (τρία από τα τέσσερα τελευταία) έχει "μουρμούρα" (Λάρκιν εναντίον Αταμάν στο τελευταίο επεισόδιο) αλλά είναι και η... Εφές, δηλαδή, η απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Θα δώσει την τελευταία της μάχη, με τρία παιχνίδια στο γήπεδό της εναντίον Μιλάνου, Βίρτους και Μονακό. Το μοναδικό ταξίδι της είναι στο Βερολίνο για την Αλμπα, ενώ έχει να παίξει και τουρκικό ντέρμπι στην έδρα της Φενέρ.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κάνει και πέντε νίκες, στην πραγματικότητα δύσκολα θα ξεπεράσει τις τέσσερις. Υστερεί σε ισοβαθμίες με Μπασκόνια, Μακάμπι, Παρτίζαν και υπερτερεί μόνο της Ζάλγκιρις. Θα επιμείνουμε σε αυτό που προβλέψαμε την περασμένη εβδομάδα. Δύσκολα θα μπει στην οκτάδα...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ