NBA

Τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά του ΝΒΑ: Ο Βαλαντσιούνας ντύθηκε Νοβίτσκι

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας με την φανέλα των Πέλικανς
Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας με την φανέλα των Πέλικανς Ⓒ 2021 MARK J. TERRILL/ASSOCIATED PRESS

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας που έγινε… Ντιρκ Νοβίτσκι και αποκάλυψε το μυστικό του, ο Πορζίνγκις που δεν μπορεί να μείνει υγιής και η βόλτα των αδελφών Γιόκιτς στο Μαϊάμι. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο ΝΒΑ τα χαράματα. 

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας τρελαίνει κόσμο, ο Σεθ Κάρι συνεχίζει να αποδεικνύει ότι… σόι πάει το βασίλειο και ο Νίκολα Βούτσεβιτς ξύπνησε.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 9 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Σε ένα βράδυ που γενικά έλειψαν τα δράματα, οι δαιμονισμένοι Γουλβς (περισσότερα για αυτούς σε λίγο) πρόσφεραν στον κόσμο ένα από τα δύο παιχνίδια που κρίθηκαν με διαφορά μικρότερη των 5 πόντων (το άλλο ήταν το Σίξερς - Μάτζικ 101-96) επικρατώντας με 100-98 των Πέισερς.

Η Μινεσότα δεν επηρεάστηκε όταν βρέθηκε πίσω με 12 πόντους διαφορά στην τρίτη περίοδο, έβγαλε χαρακτήρα και με ένα ξέσπασμα έφτασε στην νίκη, την 7η στα τελευταία 8 παιχνίδια της, κλειδώνοντας το τελικό αποτέλεσμα από την γραμμή των βολών.

Οι Καρλ-Άντονι Τάουνς (32 πόντοι) και ΝτιΆντζελο Ράσελ - Άντονι Έντουαρντς (από 21 πόντους) έδωσαν το σύνθημα για την Μινεσότα, κόνρα σε μία Ιντιάνα που παρατάχθηκε χωρίς τον Μάιλς Τέρνερ αλλά είδε τον Ντομάντας Σαμπόνις να έχει 16 πόντους, 25 ριμπάουντ (!) και 10 ασίστ.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Τις πρώτες πέντε σεζόν του στο ΝΒΑ (2012-2017) ο Γιόνας Βαλαντσιούνας είχε συνολικά 1/4 τρίποντα. Την φετινή σεζόν έχει 1.3/2.5 τρίποντα ανά αγώνα, όντας ο καλύτερος σουτέρ στο NBA με 51.7% από την γραμμή των 7.25 μέτρων. Κόντρα στους Κλίπερς ξεκίνησε με 7/7 τρίποντα και τελείωσε τον αγώνα με 39 πόντους (ρεκόρ καριέρας) με 7/8 τρίποντα, 8/16 δίποντα, 2/2 βολές 15 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 32 λεπτά συμμετοχής, οδηγώντας τους Πέλικανς στην νίκη με 123-102 μέσα στο Λος Άντζελες.

Αυτό που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε με μυστικό, έχει πλέον αποκαλυφθεί: Ο Βαλαντσιούνας αποτελεί απειλή πλέον με κάθε τρόπο και οι αντιπαλοι οφείλουν να τον σέβονται, αφού φέτος αριθμεί 19.3 πόντους, 12.4 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Τον αποκαλούμε Ντιρκ Βαλαντσιούνας” δήλωσε αστιευόμενος μετά τον αγώνα ο τεχνικός των Πέλικανς, Γουίλι Γκριν, κάνοντας για πλάκα την αντίστοιχη σύγκριση με τον Ντιρκ Νοβίτσκι, για να προσθέσει πιο σοβαρά: “Θέλουμε να σουτάρει, αλλά γενικά να κάνει πολλά πράγματα. Θέλει να πηγαίνει στο post, το οποίο αγαπάω σε αυτόν. Παίζει δυναμικά, αλλά του εξηγούμε ότι ανοίγει όλο το παιχνίδι μας με την ικανότητά του στο σουτ”.

Ο Βαλαντσιούνας είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ήθελε να παραμείνει μυστικό στις άλλες ομάδες ότι έχει βελτιώσει το σουτ του, για να έχει περισσότερα ελεύθερα σουτ. Δεδομένου ότι σουτάρει έτσι όμως, μάλλον αυτό δεν γίνεται πια. Κάπως έτσι, ο Βαλαντσιούνας μοιάζει αυτή τη στιγμή με το ιδανικό συμπλήρωμα του Ζάιον Γουίλιαμσον κάτω από τα καλάθια. Όποτε και αν γυρίσει ο σταρ της ομάδας.

Ο Πορζίνγκις απλώς δεν μπορεί να μείνει υγιής

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις παίζει το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του. Στον αγώνα με τους Καβαλίερς ωστόσο (ήττα με 96-114) υπενθύμισε σε όλο τον κόσμο ότι αυτό που τον κρατάει πίσω δεν είναι τίποτα άλλο από το ίδιο του το σώμα, αφού αποχώρησε με πρόβλημα στον δεξιό αστράγαλο.

Πήρε σχεδόν έναν χρόνο στον Πορζίνγκις για να θυμίσει πάλι τον παίκτη που ήταν την σεζόν 2019/20 για τους Μάβερικς πριν τραυματιστεί στο γόνατο, αφού πέρυσι ακόμα προσπαθούσε να βρει ρυθμό. Ελπίδα όλων είναι αυτός ο νέος τραυματισμός να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό εμπόδιο στην πορεία του.

Ο Γιόκιτς (και τα αδέλφια του) ήταν εκεί

Ξύλο, σπρωξίματα, φωνές. Όλα αυτά ΔΕΝ είχε ο αγώνας των Νάγκετς με τους Χιτ στο Μαϊάμι, στην νίκη του Ντένβερ με 120-111, σε ένα παιχνίδι που είχε κριθεί από το πρώτο ημίχρονο. Φρόντισε ο Νίκολα Γιόκιτς για αυτό, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 24 πόντους, 15 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά την φασαρία που δημιουργήθηκε έπειτα από το σπρώξιμο του Σέρβου στον Μαρκίφ Μόρις στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων και τον “πόλεμο” στο twitter ανάμεσα στα αδέλφια Γιόκιτς με τα αδέλφια Μόρις, ο σταρ των Νάγκετς είδε τα αδέλφια του να κάθονται πίσω από τον πάγκο του Ντένβερ για… παν ενδεχόμενο. Ο Μαρκίφ Μόρις όμως δεν αγωνίστηκε (παραμένει εκτός με πρόβλημα στον αυχένα από τότε) και γενικά δεν υπήρχαν εντάσεις, προς ανακούφιση όλων. Όλα τα υπόλοιπα ήταν ιστορία.

Οι Γουλβς είναι καλοί;

Οι Γουλβς νίκησαν και τους (ασταθείς) Πέισερς. Οι Γουλβς μετράνε 7 νίκες στα τελευταία 8 παιχνίδια τους (νικώντας μεταξύ άλλων τους Χιτ, τους Σίξερς και τους Γκρίζλις). Οι Γουλβς είναι 6οι στην Δύση με ρεκόρ 11-10, ισοβαθμώντας με τους 5ους Κλίπερς. Οι Γουλβς είναι… καλοί; Έτσι φαίνεται, αν και με αυτή την ομάδα ποτέ δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος.

Όπως και να έχει, η Μινεσότα πράγματι ενθουσιάζει τον τελευταίο καιρό. Ο Καρλ-Άντονι Τάουνς είναι πιο επιθετικός από ποτέ. Ο Άντονι Έντουαρντς βρίσκει ισορροπία ανάμεσα στην δημιουργία και την εκτέλεση. Ο ΝτιΆντζελο Ράσελ μοιάζει να έχει αποδεχθεί ότι του ταιριάζει ο ρόλος του τρίτου… τροχού σε μία ομάδα, δίνοντας χώρο στους Τάουνς-Έντουαρντς, αν και όποτε χρειάζεται θα κάνει τα… δικά του - όπως όταν εκτέλεσε τους Σίξερς πριν μερικές ημέρες. Ο μαχητικός Τζάρεντ Βάντεμπιλτ δίνει ενέργεια στην άμυνα.

Οι Γουλβς ακόμα ψάχνονται. Έχουν αλλάξει 8 αρχικές πεντάδες σε 21 παιχνίδια, αν και φαίνεται ότι βρήκαν την πιο αποδοτική τους πεντάδα, αφού το σχήμα με τους Μπέβερλι (τραυματίας αυτή την περίοδο), Ράσελ, Έντουαρντς, Βάντερμπιλτ και Τάουνς έχει το εξωπραγματικό +48.3 στο Net rating (διαφορά πόντων ανά 100 κατοχές) σε 91 λεπτά συμμετοχής. Οι Γουλβς έχουν δρόμο ακόμα μέχρι να πείσουν τους (δικαιολογημένα) δύσπιστους. Φαίνεται όμως να έχουν βρει κάτι.

Η αφύπνιση του Βούτσεβιτς

Σε μία χρονιά που βλέπει την τριάδα των ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Ζακ ΛαΒίν και Λόνζο Μπολ να τραβάει όλα τα βλέμματα, ο Νίκολα Βούτσεβιτς αποφάσισε να βγει μπροστά κόντρα στους Χόρνετς (που δεν είχαν καν σέντερ στην αποστολή) και να οδηγήσει τους Μπουλς στην νίκη με 133-119, τελειώνοντας τον αγώνα με 30 πόντους (ρεκόρ για φέτος) με 6/6 τρίποντα, 14 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κοψίματα σε 35 λεπτά συμμετοχής. Αυτός, ναι, είναι ο Βούτσεβιτς που θέλουν οι Μπουλς.

Το Σικάγο είναι σε ιδιαίτερη φάση. Έχει ένα από τα πιο μικρά - και περίεργα - ροτέισον. Κόντρα στους Χόρνετς, οι τρεις από τους τέσσερις παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο ήταν γκαρντ (Γουάιτ, Καρούσο και Ντοσούμνου, με τον Ντέρικ Τζόουνς να… χαλάει την μαγιά). Με εξαίρεση τον ύψους 2.13 μέτρων Βουτσεβιτς, ο μόνος άλλος παίκτης του ροτέισον με ύψος πάνω από 1.98 μέτρα είναι ο Αλάιζ Τζόνσον (2.03 μέτρα) των 7.5 λεπτών ανά αγώνα! Αλλά οι Μπουλς νικάνε. Θα χρειαστούν πολλές παρόμοιες εμφανίσεις από τον Βούτσεβιτς όμως για να συνεχίσουν έτσι.

Οι Ρόκετς πάνε κόντρα στην φύση τους

Οι Ρόκετς βαρέθηκαν να χάνουν, οπότε ξεκίνησαν να… νικούν. Ούσα μία ομάδα που κάνει απροκάλυπτα tanking, σε βαθμό που δίνει 44 εκατ. δολάρια στον Τζον Γουόλ για να...κάθεται, το Χιούστον ξαφνικά ξεκίνησε να νικάει, αφού μετά την επικράτηση με 102-89 επί των Θάντερ έφτασε τις 3 σερί νίκες, έχοντας νωρίτερα νικήσει τους Μπουλς και τους Χόρνετς.

Το Χιούστον εξακολουθεί να έχει ως στόχο το… Νο1 του NBA Draft. Ο τρόπος που έχει χτιστεί το ρόστερ και οι 15 σερί ήττες που προηγήθηκαν των 3 σερί νικών το δείχνουν αυτό. Ο τραυματισμός του (Νο2 του ΝΒΑ Draft 2021) Τζέιλεν Γκριν όμως φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έκανε καλό (ή κακό, όπως το βλέπει κανείς ανάλογα με τους στόχους των Ρόκετς) στην ομάδα.

Η είσοδος του Γκάρισον Μάθιους (ενός εξαιρετικό σουτέρ που ψάχνει την ευκαιρία του) και του Έρικ Γκόρντον στο παρκέ άνοιξε το γήπεδο. Με τον Τζασόν Τέιτ σε θέση πάουερ φόργουορντ, ο Κρίστιαν Γουντ παίζει καλύτερα, αφού πλέον χρησιμοποιείται ως σέντερ όταν δεν έχει στο πλευρό του τον Ντάνιελ Τάις. Ο Κέβιν Πόρτερ (περισσότερα για αυτόν σε λίγο) μαθαίνει την θέση του πόιντ γκαρντ. Οι Ρόκετς θα επιστρέψουν σύντομα στις… συνήθειες τους και θα αρχίσουν να χάνουν πάλι. Στους τελευταίους τρεις αγώνες τους πάντως παίζουν καλά.

Όχι Στεφ, αλλά Σεθ

Οι Σίξερς κατάφεραν να κάνουν ντέρμπι ακόμα και τον αγώνα με τους Μάτζικ στην Φιλαντέλφεια. Άκουσαν το κοινό τους να τους γιουχάρει όταν απώλεσαν διαφορά 16 πόντων και το παιχνίδι πήγε στον πόντο. Στο τέλος όμως νίκησαν με 101-96, σε μία βραδιά που έλαμψε (πάλι) ο Σεθ Κάρι με 24 πόντους.

Στην σκιά της διαστημικής σεζόν του Στεφ Κάρι, ο γκαρντ των Σίξερς βιώνει σεζόν καριέρας, αριθμώντας 16.2 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μέσο όρο με 41.7% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής. Η οικογένεια Κάρι έχει σίγουρα ένα ξεχωριστό γονίδιο όσον αφορά το σουτ, κάτι που είχε δείξει και ο πατέρας των δύο γκαρντ, Ντελ Κάρι. Ο Σεθ Κάρι είναι (πολύ) καλός.

Οι Σπερς χτίζουν σερί. Περίπου...

Ήταν 26 Απριλίου 2021 όταν οι Σπερς νίκησαν τους Γουίζαρντς στην Γουάσινγκτον, φτάνοντας τότε τις 3 σερί νίκες. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που σημείωσαν σερί νίκες. Χρειάστηκε να περάσουν 7 μήνες για να ξανασυμβεί αυτό, με το Σαν Αντόνιο να επικρατεί με 116-99 των Γουίζαρντς, σημειώνοντας την 2η σερί νίκη του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά την φετινή σεζόν.

Οι καιροί αλλάζουν. Οι Σπερς δεν είναι η κυρίαρχη ομάδα που ήταν κάποτε και δέσποζε στο NBA για σχεδόν 20 χρόνια. Οι νεαροί παίκτες εξακολουθούν να παιδεύουν τον Γκρεγκ Πόποβιτς. Η έδρα της ομάδας πάντως παραμένει απόρθητη κόντρα στους Γουίζαρντς, με τα “Σπιρούνια” να μετρούν 22 σερί νίκες κόντρα στους πρωτευουσιάνους στο Σαν Αντόνιο τα τελευταία 22 χρόνια.

Ένα triple-double που ίσως δεν μετρήσει

Ο Κέβιν Πόρτερ σημείωσε το πρώτο triple-double της καριέρας του στην νίκη των Ρόκετς επί των Πέλικανς, έχοντας 11 πόντους (4/17 σουτ), 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ. Το 10ο ριμπάουντ του ωστόσο είναι μάλλον… υπό συζήτηση, αφού ο Αλπερέν Σενγκούν είναι αυτός που έδωσε μία σφαλιάρα στην μπάλα πριν τελικά την πάρει ο νεαρός γκαρντ έπειτα από παραίνεση των συμπαικτών του.

Το NBA είναι δεδομένο ότι θα δει την φάση και ενδεχομένως τελικά να πιστώσει το συγκεκριμένο ριμπάουντ στον Σενγκούν. Στο παρελθόν η κορυφαία λίγκα του κόσμου το έχει ξανακάνει αυτό, αφαιρώντας triple-double από παίκτες. Όπως και να έχει όμως, ο τρόπος που πανηγύρισαν οι συμπαίκτες του Πόρτερ όταν έκανε (ή δεν έκανε; Δεν έχει σημασία) το triple-double δείχνει ότι το κλίμα στο Χιούστον είναι εξαιρετικό.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ