NBA

Τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά του NBA: Ο Ντρέιμοντ Γκριν είναι ένα μπασκετικό παράδοξο

Ο Ντρέιμοντ Γκριν των Γουόριορς
Ο Ντρέιμοντ Γκριν των Γουόριορς Ⓒ 2021 JEFF CHIU/ASSOCIATED PRESS

Ο Ντρέιμοντ Γκριν που κάνει πράγματα που μόνο αυτός μπορεί να κάνει, οι Νετς που νικούν αλλά δεν πείθουν και οι Λέικερς που και χάνουν και δεν πείθουν. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.

Οι Γουόριορς έσπασαν το σερί των Σανς με τον Ντρέιμοντ Γκριν να κάνει τα… δικά του που τον κάνουν μοναδικό στο είδος του, ο Μάικ Κόνλεϊ ξύπνησε και οι Λέικερς ακόμα βρίσκονται σε λήθαργο.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 9 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι Τζαζ και οι Σέλτικς πρόσφεραν στον κόσμο ένα από τα πιο χορταστικά παιχνίδια της σεζόν, με τους “Μορμόνους” να παίρνουν τελικά την νίκη με 137-130. Κοινώς, σε αγώνα χωρίς παράταση σημειώθηκαν 267 πόντοι, δείγμα ότι οι άμυνες πήραν ρεπό στην Γιούτα, με τους μεν γηπεδούχους να σουτάρουν με 53% (4/81 σουτ, εκ των οποίων 27/51 τρίποντα), τους δε φιλοξενούμενους 51.6% (47/91 σουτ).

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ με 34 πόντους και μεγάλα σουτ στην τέταρτη περίοδο ήταν ο ηγέτης των Τζαζ, με τον Μάικ Κόνλεϊ (περισσότερα για αυτόν σε λίγο) να προσθέτει 29 πόντους, με τον Τζέισον Τέιτουμ να έχει 37 πόντους για τους Σέλτικς.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Πολλοί οι υποψήφιοι, αλλά τελικά το… βραβείο πήρε οριακά ο Ντάριους Γκάρλαντ, ο οποίος είχε βραδιά καριέρας στην Γουάσινγκτον, οδηγώντας τους Καβαλίερς στην νίκη με 116-101 επί των Γουίζαρντς.

Ο γκαρντ των Καβς ήταν μαγικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 32 πόντους με 11/17 σουτ (5/6 τρίποντα), 5/5 βολές, 8 ριμπάουντ και 10 ασίστ, συνεχίζοντας να οδηγεί ένα Κλίβελαντ που κόντρα στα προγνωστικά έχει ρεκόρ 13-10 και βρίσκεται στην 6η θέση της Ανατολής. Την φετινή σεζόν ο Γκάρλαντ έχει μέχρι στιγμής 19.1 πόντους, 2.9 ριμπάουντ, 7.3 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο με 46.7% στα σουτ και 37.8% στα τρίποντα σε 35 λεπτά συμμετοχής. Τα καλύτερα είναι μπροστά του.

Απλώς… Ντρέιμοντ Γκριν

Οι Γουόριορς διέλυσαν τους - χωρίς Ντέβιν Μπούκερ - Σανς με 118-96, σπάζοντας το σερί των 18 νικών του Φοίνιξ και πάτησαν στην κορυφή της Δύσης (και του NBA) με ρεκόρ 19-3 (οι Σανς έχουν 19-4). Και στη μέση όλων αυτών ήταν ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο οποίος ήταν μόλις ο 6ος σκόρερ της ομάδας του στο παιχνίδι με 9 πόντους. Αν κάποιος κοιτάξει όμως πέρα από τους πόντους θα καταλάβει τι έγινε.

Ο Γκριν τελείωσε τον αγώνα με 9 πόντους, 9 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 6 κλεψίματα και 3 κοψίματα σε 30 λεπτά συμμετοχής, στην πιο.. Ντρέιμοντ Γκριν εμφάνιση της σεζόν. Ο Γκριν είναι ένα μπασκετικό παράδοξο. Ένας τύπος με ύψος 1.98 μέτρα (και ίσως κοντύτερος), που παίζει πάουερ φόργουορντ και σέντερ, είναι μέτριος (για τα δεδομένα του NBΑ) αθλητής και μέτριος σουτέρ. Είναι όμως και ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού παίκτες που μπορούν να επηρεάσουν ένα ολόκληρο παιχνίδι χωρίς να χρειαστεί να σκοράρουν. Για να τον εκτιμήσεις όμως πρέπει να κάτσεις να τον παρακολουθήσεις σε έναν αγώνα.

Την φετινή σεζόν ο Γκριν έχει 8.2 πόντους, 8 ριμπάουντ, 7.7 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1 κόψιμο μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής. Είναι υποψήφιος για το βραβείο του “Αμυντικού της χρονιάς”. Και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι Γουόριορς - που ακόμα περιμένουν τον Κλέι Τόμπσον - είναι ξανά διεκδικητές του τίτλου. Ο Γκριν δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να παίξει καλά για να μάθουν τα παιδιά του ότι είναι καλός παίκτης είναι. Μάλλον τα έχει καταφέρει.

Με τέτοιο Κόνλεϊ οι Τζαζ είναι επικίνδυνοι

Ο Μάικ Κόνλεϊ την φετινή σεζόν φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω στους Τζαζ, αφού αριθμεί 14.4 πόντους, 2 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής, έναντι 16.2 πόντων, 3.5 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 1.4 κλεψιμάτων σε 29 λεπτά που είχε πέρυσι. Την ίδια στιγμή βέβαια, σουτάρει με το εξωφρενικό 47% στα τρίποντα (2.7/5.8 ανά αγώνα). Κόντρα στους Σέλτικς πάντως θύμισε στον κόσμο πως όταν είναι καλά, οι Τζαζ είναι επικίνδυνοι.

Ο βετεράνος γκαρντ ήταν απολαυστικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 29 πόντους με 7/7 τρίποντα και 7 ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής, σημειώνοντας (όπως και ο Μίτσελ) μεγάλα σουτ στο τέλος. Ήταν μία εμφάνιση που είχε ανάγκη δεδομένου ότι μερικά βράδια νωρίτερα έμεινε στους 2 πόντους στην νίκη με 129-107 επί των Μπλέιζερς.

Στα 34 του χρόνια πλέον, ο Κόνλεϊ δεν είναι ο παίκτης που ήταν όταν έπαιζε στους Γκρίζλις. Εξακολουθεί όμως να είναι πιθανότατα ο τρίτος σημαντικότερος παίκτης των Τζαζ πίσω από τον Ντόνοβαν Μίτσελ και τον Ρούντι Γκομπέρ, αφού είναι ο δεύτερος καλύτερος δημιουργός της ομάδας. Το γεγονός ότι οι Τζαζ κατέρρευσαν πέρυσι στα playoffs κόντρα στους Κλίπερς επειδή ήταν τραυματίας το αποδεικνύει.

Σερί ήταν και πάει

Όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν. Αυτό ισχύει και για το σερί των Σανς, που ηττήθηκαν με 118-96 από τους Γουόριορς στο Γκόλντεν Στέιτ, με αποτέλεσμα να διακοπεί το σερί των 18 νικών που έτρεχαν.

Κατά πολλούς η ήττα αυτή ήταν αναμενόμενη. Οι Σανς έδιναν τον δεύτερο αγώνα τους σε δύο ημέρες (και τρίτο σε τέσσερις), δεν είχαν τον Ντέβιν Μπούκερ και αντιμετώπιζαν τους “καυτούς” Γουόριορς. Το Φοίνιξ όμως δεν θα ψάξει για δικαιολογίες, επειδή - πολύ απλά - δεν είναι κάτι που κάνουν οι ομάδες που στοχεύουν στον τίτλο. Οι Σανς είναι καλοί και το απέδειξαν. Μένει να φανεί τι θα ακολουθήσει.

Απτόητος ο Ντουράντ, αλλά οι Νετς δεν πείθουν

Οι Νετς ζορίστηκαν (και) από τους - χωρίς Καρλ-Άντονι Τάουνς - Γουλβς, αλλά στο τέλος νίκησαν με 110-105, σημειώνοντας την 6η νίκη τους σε 7 παιχνίδια. Έχουν πλέον ρεκόρ 16-6 και παραμένουν στην κορυφή της Ανατολής, με τους δεύτερους Μπουλς (15-8) να απέχουν 1.5 νίκη. Για κάποιο λόγο όμως, δεν πείθουν.

Ο Κέβιν Ντουράντ συνεχίζει απτόητος, έχοντας 30 πόντους. Έδωσε συνέχεια στην πιο παραγωγική σεζόν του από την περίοδο 2013/14 (όταν είχε 32 πόντους μέσο όρο με την φανέλα των Θάντερ), έχοντας μέχρι στιγμής 28.6 πόντους, 7.6 ριμπάουντ και 5.6 ασίστ μέσο όρο σε 36 λεπτά συμμετοχής. Το supporting cast του όμως δεν πείθει κι ας είναι γεμάτο ονόματα. Οι Νετς νικούν αλλά δεν φοβίζουν. Όχι τουλάχιστον όσο ο Τζέιμς Χάρντεν έχει σκαμπανεβάσματα.

Οι Λέικερς και χάνουν και δεν πείθουν

Θάντερ, Μάτζικ, Πίστονς, Ρόκετς, Πέλικανς, Κινγκς. Αυτές είναι οι έξι ομάδες που έχουν χειρότερη διαφορά πόντων από τους Λέικερς φέτος βάσει Net Rating (ο δείκτης που βγαίνει όταν συνδυάσεις το offensive rating - πόντοι που σημειώνει μία ομάδα ανά 100 κατοχές - με το defensive rating - πόντοι που δέχεται μία ομάδα ανά 100 κατοχές), μετά την ήττα των "Λιμνάνθρωπων" από τους Κλίπερς (115-119) που τους έριξε στην 7η θέση της Δύσης με ρεκόρ 12-12.

Οι Λέικερς έχουν (πολλά) θέματα. Τα περισσότερα ξεκινούν από την άμυνα - που ήταν επιεικώς αστεία κόντρα στους Κλίπερς - αλλά και η επίθεση δεν πηγαίνει πολύ καλύτερα, με τους ΛεΜπρόν, Ντέιβις και Γουέστμπρουκ ακόμα να ψάχνουν χημεία. Οι φόβοι όλων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στους Λέικερς, οι οποίοι εξακολουθούν να προβληματίζουν. Οι Λέικερς έχουν αρκετό ταλέντο και προσωπικότητες για να μπουν στα playoffs. Ο φετινός τους στόχος όμως δεν είναι η είσοδος στα playoffs, αλλά το πρωτάθλημα.

Οι Πέισερς παραμένουν ασόβαροι

Οι Πέισερς έχουν πολλές δικαιολογίες φέτος για την μέτρια εικόνα τους. Όσες δικαιολογίες και να έχουν ωστόσο, δεν έχει λογική - βάσει ρόστερ - να έχουν ρεκόρ 9-16 και να έχουν μόνο δύο ομάδες από κάτω τους στην Ανατολή, τους Μάτζικ και τους Πίστονς δηλαδή που έχουν στόχο το.. Νο1 του NBA Draft 2022. Είναι όμως ασόβαροι και το έδειξαν και κόντρα στους - χωρίς Μπάτλερ και Αντεμπάγιο - Χιτ, από τους οποίους ηττήθηκαν μέσα στην Ιντιάνα με 104-113.

Οι Χιτ είναι καλή και συμπαγής ομάδα. Αυτό όμως είναι ένα παιχνίδι που η Ιντιάνα έπρεπε να πάρει. Ειδικά δεδομένου ότι με εξαίρεση τον - μόνιμο απόντα - Τι Τζέι Γουόρεν, έλειπαν μόνο ο Τζάστιν Χόλιντεϊ (πρωτόκολλο κορονοϊού) και ο Τι Τζέι ΜακΚόνελ από τους παίκτες του βασικού κορμού. Δεν τα κατάφερε όμως. Έχασε ακόμα μία ευκαιρία. Με την σεζόν να προχωράει όμως, μερικές ήττες ακόμα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αλλαγές.

Οι Ρόκετς συνεχίζουν ακάθεκτοι

Η εποχή του YOLO φαίνεται να ανήκει - πιθανότατα προσωρινά - στο παρελθόν για τους Ρόκετς, οι οποίοι μετά την νίκη τους με 118-116 επί των Μάτζικ έφτασαν τις 5 συνεχόμενες νίκες, στο μεγαλύτερο ενεργό σερί στο NBA αυτή τη στιγμή! Μοιάζει περίεργο, αλλά πράγματι το Χιούστον - που νωρίτερα μετρούσε 15 σερί ήττες - παίζει καλά, δείχνοντας σημάδια ζωής.

Ο στόχος των Ρόκετς παραμένει σαφής: Το Νο1 του NBA Draft 2022. Προς το παρόν όμως το Χιούστον αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις ήττες και να είναι ανταγωνιστικό, γεγονός που είναι δύσκολο να μην συνδυαστεί με την απουσία του (Νο2 του ΝΒΑ Draft 2021) Τζέιλεν Γκριν, που “τράκαρε” στο παρκέ με τον Κέβιν Πόρτερ. Ο Γκριν βέβαια σύντομα θα επιστρέψει και θα (πρέπει) να παίξει, αφού θεωρείται το μέλλον της ομάδας. Πιθανότατα αυτό θα φέρει κι άλλες ήττες στον βωμό της προσπάθειας του Χιούστον να ωριμάσει ο νεαρός γκαρντ μέσα από τα λάθη του. Όπως και να έχει πάντως, οι Ρόκετς είναι διασκεδαστικοί.

Ο Τοσκάνο-Άντερσον πέταξε

Ο Χουάν Τοσκάνο-Άντερσον χρειάστηκε να περάσει σχεδόν 3 χρόνια στο πρωτάθλημα του Μεξικό και έναν στην G-League πριν πάρει μία ευκαιρία από τους Γουόριορς πέρυσι, αρπάζοντάς την από τα μαλλιά.

Αυτό συνεχίζει να κάνει ακόμα και τώρα, κάτι που έδειξε και στον αγώνα με τους Γουόριορς, όπου είχε 17 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Και, για κερασάκι στην τούρτα, έκανε και το κάρφωμα της σεζόν, κάνοντας πόστερ τον Τζαβέιλ ΜακΓκί. Απολαύστε τον:

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ