ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στον Ολυμπιακό βγήκαν μπροστά οι συνήθεις ύποπτοι

Οι Βεζένκοβ και ΜακΚίσικ του Ολυμπιακού
Οι Βεζένκοβ και ΜακΚίσικ του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Οι ΜακΚίσικ και Βεζένκοβ που τράβηξαν (πάλι) προς τα πάνω τον Ολυμπιακό, ο Σπανούλης που έφερε ισορροπία και ο ρόλος του Λαρεντζάκη. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την νίκη των “ερυθρόλευκων” επί του Ερυθρού Αστέρα.

Ο Ολυμπιακός έσπασε το σερί των 7 ηττών του. Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα μπορεί να μην εντυπωσίασε, αλλά σίγουρα είχε αρκετές καλές στιγμές, πήρε μία δίκαιη νίκη με 94-79 και πλέον κοιτάζει την συνέχεια.

Οι “ερυθρόλευκοι” είδαν τους... συνήθεις υπόπτους – ΜακΚίσικ και Βεζένκοβ – να τρέφουν την ομάδα με ενέργεια και όταν βρήκαν την πιο αποδοτική τους πεντάδα κατάφεραν να ξεφύγουν από τον ταλαιπωρημένο Ερυθρό Αστέρα, σε έναν αγώνα που υπήρχε θετικό πρόσημο.

ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΜΠΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΥΖΜΙΤΣ

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ έχοντας δύο ξεκάθαρους στόχους: 1. Να παίξει γρήγορα (ακόμα και μετά από καλάθι που δεχόταν). 2. Να σημαδέψει τον βαρύ Όγκνιεν Κούζμιτς στο Πικ εν Ρολ. Και τήρησε το πλάνο του μέχρι κεραίας στο ξεκίνημα.

Με τον Σακίλ ΜακΚίσικ βέλος στο τρανζίσιον, οι “ερυθρόλευκοι” πήραν εύκολους πόντους. Την διαφορά ωστόσο την έκανε ο τρόπος που έκαναν επίθεση σε καταστάσεις μισού γηπέδου. Τα γρήγορα handoff (πάσα χέρι με χέρι) που οδηγούσαν στο Πικ εν Ρολ του Κώστα Σλούκα με τον Κώστα Κουφό εξέθεσαν την άμυνα του Ερυθρού Αστέρα, αφού ο Κούζμιτς έπαιζε μονίμως drop (έμενε πίσω) δίνοντας ευκαιρία στον Σλούκα είτε να εκτελέσει είτε να δημιουργήσει, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να ξεφύγει στο σκορ.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή ο Ερυθρός Αστέρας θα αντιδρούσε. Και αυτό έκανε στην δεύτερη και, κυρίως, την τρίτη περίοδο, δείχνοντας ότι είχε σφυγμό, βάζοντας δύσκολα στον Ολυμπιακό.

Το πέρασμα του Λαντρί Νοκό στο παρκέ έμελλε να δέσει σταδιακά την άμυνα των Σέρβων, οι οποίοι συνέχισαν να παίζουν πιο κλειστά στην άμυνα, δίνοντας βοήθειες από τους παίκτες που μάρκαραν τους Τζένκινς και ΜακΚίσικ για να κλείσουν τους χώρους στον Σλούκα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Έλληνας γκαρντ – που μέχρι τότε ήταν αψεγάδιαστος στην δημιουργία – να κάνει κάποια μαζεμένα λάθη, που οδήγησαν σε ευκαιρίες στους Σέρβους να τρέξουν στον αιφνιδιασμό. Την ίδια στιγμή σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε είδαν τον Μάρκο Σιμόνοβιτς να τιμωρεί διαρκώς την επιλογή του Ολυμπιακού να δίνει βοήθεια με τον παίκτη που τον μάρκαρε, σημειώνοντας μαζεμένα τρίποντα από την αδύνατη πλευρά.

Οι Σέρβοι είχαν κάνει το παιχνίδι ντέρμπι για τα καλά, με τον Ολυμπιακό να αντέχει να βρίσκεται μπροστά στην αρχή χάρη στα τρίποντα του ΜακΚίσικ (ξεκίνησε με 4/4) και ακολούθως να παίρνει ένα μικρό προβάδισμα χάρη στις εμπνεύσεις του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του ένα ψηλό σχήμα (με Βεζένκοβ, Ζαν-Σαρλ και Έλις στις θέσεις των ψηλών) μπόρεσε να δημιουργήσει καταστάσεις.

Ο ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΕΝΤΑΔΑ

Ο Ολυμπιακός κατάφερε το κακό του δεκάλεπτο (το τρίτο) να μεγαλώσει την διαφορά, χάρη σε ένα ξέσπασμα. Και αυτό ήταν που του έδειξε τον δρόμο για το σχήμα που κατάλαβε ότι έπρεπε να παρατάξει στην τέταρτη περίοδο για να κλείσει το παιχνίδι.

Οι “ερυθρόλευκοι” αποφάσισαν να τοποθετήσουν δίπλα στον Σπανούλη τους ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκη, δύο συνεπείς αμυντικούς δηλαδή, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα μπορούν να βάλουν την μπάλα στο παρκέ και να απειλήσουν κάθετα στο καλάθι, έχοντας στις θέσεις των ψηλών τους Βεζένκοβ και Ζαν-Σαρλ. Ο στόχος, σαφής: Ο Ολυμπιακός είχε στο παρκέ τέσσερις παίκτες να καλύψουν τον αρχηγό του στην άμυνα και να τραφούν από τις εμπνεύσεις του στην επίθεση. Το πλάνο έμελλε να πετύχει.

Ο Σπανούλης συνέχισε να τροφοδοτεί στον σωστό χρόνο στους συμπαίκτες του, τελειώνοντας τον αγώνα με 7 ασίστ και 0 λάθη. Λαρεντζάκης και Βεζένκοβ έβαλαν τα σουτ που έπρεπε, με τον πρώτο να χτυπάει – όπως και ο ΜακΚίσικ – με κίνηση μακριά από την μπάλα, ο Ζαν-Σαρλ γέμισε το γήπεδο στην άμυνα και έκανε καλά σκριν στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός έκανε αυτά που έπρεπε στην επίθεση και παράλληλα ήταν όσο σκληρός χρειαζόταν στην άμυνα. Το παιχνίδι είχε τελειώσει.

ΚΑΝΟΝΤΑΣ... CASTING ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Ο Ερυθρός Αστέρας δεν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ βρίσκεται στην προτελευταία θέση της EuroLeague. Δεν είναι κάποιο μεγαθήριο και ήρθε με απουσίες. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν γίνεται να μην σταθεί κάποιος στις καλές στιγμές του Ολυμπιακού και στα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν.

Ο Ολυμπιακός νίκησε επειδή έβγαλε αντίδραση. Και έβγαλε αντίδραση επειδή είχε στο παρκέ παίκτες που φάνηκε να έχουν κίνητρο. Οι ΜακΚίσικ και Βεζένκοβ ήταν – όπως όλη την σεζόν – αυτοί που έδωσαν το σύνθημα. Ο Σπανούλης και ο Σλούκας ήταν αποδοτικοί όταν είχαν στο πλευρό τους περιφερειακούς που είχαν όρεξη και ικανότητα να είναι σταθεροί και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Λαρεντζάκης επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά πως είτε παίζει ένα λεπτό είτε 15 σκοπεύει να κάνει ό,τι του ζητηθεί χωρίς να γκρινιάξει. Ο Ζαν-Σαρλ κάλυψε τρύπες. Ο Πρίντεζης ήταν παραγωγικός στα 10 λεπτά που αγωνίστηκε. Ο Κουφός έδειξε θετικά δείγματα.

Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίοι αγώνες του Ολυμπιακού στην πραγματικότητα είναι – ή θα έπρεπε να είναι – ένα είδος... casting. Είναι οι αγώνες που θα τον βοηθήσουν να αποφασίσει ποιοι παίκτες πρέπει να μείνουν και ποιοι να αποχωρήσουν ενόψει της επόμενης σεζόν. Στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα έγινε (πάλι) σαφές ποιοι παίκτες έχουν κίνητρο και ποιοι όχι. Οι επόμενοι αγώνες θα έχουν σίγουρα πολύ ενδιαφέρον. Για πολλούς λόγους.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ