ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στον Ολυμπιακό πιστεύουν στην πρόκριση: Ή ταν ή επί τας

Στον Ολυμπιακό πιστεύουν στην πρόκριση: Ή ταν ή επί τας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στον Ολυμπιακό αφήνουν πίσω τους το ματς στο Μπάμπεργκ και είναι αποφασισμένοι για το "4 στα 4" στο TOP-16, διεκδικώντας μέχρι τέλους τις πιθανότητες πρόκρισης, στην οποία και πιστεύουν. Πλέον, είναι ζήτημα τιμής και περηφάνιας.

Αυτή η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, η οποία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011, έχοντας συγκεκριμένη φιλοσοφία και αγωνιστική νοοτροπία, συμμετέχοντας σε τρεις τελικούς Final-Four την τελευταία τετραετία, μετρώντας δύο Πρωταθλητριών Ευρώπης επί δύο συναπτά έτη σε Πόλη (2012) και Λονδίνο (2013), όντας φιναλίστ την περασμένη σεζόν στην Μαδρίτη (2015), βιώνει την πιο δύσκολη ευρωπαϊκή στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της.

Οι Πειραιώτες, όχι μόνο βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και με το κεφάλι κάτω από νερό. Πλέον, δεν κρατάνε και την τύχη στα χέρια τους, ύστερα και από την εκτός έδρας ήττα από την Μπάμπεργκ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προημιτελικών. Ακόμη και αν οι "ερυθρόλευκοι" κάνουν το "4 στα 4" στις τελευταίες αγωνιστικές του TOP-16, για να πάρουν την πρόκριση θα πρέπει να έρθει και συνδυασμός αποτελεσμάτων (παίζουν ΤΣΣΚΑ-Λαμποράλ, Μπαρτσελόνα-Ρεάλ και Μπάμπεργκ-Χίμκι σε αυτήν την αγωνιστική), σε ένα δύσκολο γκρουπ που όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά.

Η ήττα από την Μπάμπεργκ , και ειδικά ο τρόπος που ήρθε στην Γερμανία, στα τελευταία δευτερόλεπτα, ενώ νωρίτερα έλεγχαν τον ρυθμό του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, ήταν ένα αποτέλεσμα που σόκαρε τους πάντες στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Ό,τι έγινε όμως, έγινε. Οι Πειραιώτες έχουν αφήσει πίσω τους εκείνο το ματς και βλέπουν μπροστά. Γνωρίζουν πως έχουν γίνει λάθη, ξέρουν πως πάρθηκαν ρίσκα τα οποία δεν βγήκαν, ο καθένας έχει αναλάβει την ευθύνη του (με πρώτο τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που τόνισε "εγώ φταίω" σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου), αλλά τονίζουν πως το ταμείο θα γίνει στο τέλος, όχι τώρα. Το TOP-16 συνεχίζεται, η ομάδα ακόμη ελπίζει και κυρίως πιστεύει στην πρόκριση. Και ο Ολυμπιακός έχει μάθει να παλεύει μέχρι το τέλος.

Παίκτες και προπονητικό-τιμ μίλησαν μεταξύ τους, κουβέντιασαν για αρκετή ώρα και ο καθένας έκανε την αυτοκριτική του. Η ομάδα είναι συσπειρωμένη και ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε μέσα στην σεζόν και οι αθλητές είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ενόψει της συνέχειας. Η αντίδραση, η αυταπάρνηση, αλλά και η μαχητικότητα που έδειξαν στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ, τόσο στην κανονική διάρκεια, όσο και στις δύο παρατάσεις, είναι ένα μικρό δείγμα του κλίματος που επικρατεί στον Ολυμπιακό.

Στον Ολυμπιακό, παίκτες και προπονητικό-τιμ, συνεχίζουν και πιστεύουν στην πρόκριση. Ξέρουν πως δεν κρατούν την τύχη στα χέρια τους, αλλά έχουν πεισμώσει και είναι αποφασισμένοι να κάνουν το "4 στα 4" στις τελευταίες αγωνιστικές. Ακόμη και αν δεν τους βολέψει ο συνδυασμός αποτελεσμάτων ώστε να πάρουν την πρόκριση, θέλουν να κάνουν το καθήκον τους. Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και απαιτητικό, καθώς ύστερα από την Ζάλγκιρις (18/3) στο ΣΕΦ, θα αντιμετωπίσουν εντός τις Ρεάλ (25/3) και ΤΣΣΚΑ (8/4) και την Χίμκι εκτός (31/3), αλλά ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν, θέλουν να "πέσουν" με ψηλά το κεφάλι. Ή ταν η επί τας.

Πλέον, είναι και θέμα τιμής και περηφάνιας για την ιστορία της ομάδας. Έτσι το αντιμετωπίζουν. Και οι παλαιότεροι παίκτες των "ερυθρολεύκων", έχοντας κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις με την ομάδα του Ολυμπιακού, προσπαθούν να τονώσουν την ψυχολογία, αλλά και την αυτοπεποίθηση των συμπαικτών τους. Είναι "η ομάδα τους", έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης επί δύο συναπτά έτη (2012, 2013), συμμετείχαν σε τρεις τελικούς Final-Four τα τελευταία χρόνια (με τον ίδιο προπονητή πέρσι τερμάτισαν στην 2η θέση της Euroleague), έχουν σημειώσει την μία υπέρβαση μετά την άλλη και συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στην "ομάδα τους", εξακολουθούν να πιστεύουν στην πρόκριση και θέλουν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες τους, όντας ενωμένοι και συσπειρωμένοι, συνεχίζοντας να βάζουν το "εμείς" πάνω από το "εγώ".

Η αυταπάρνηση, άλλωστε, είναι βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας-παρέας και όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Sport24.gr ο Γιώργος Πρίντεζης , ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού στην τρέχουσα σεζόν, "αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να πετύχει το ακατόρθωτο, που μπορεί να σημειώσει την οποιαδήποτε υπέρβαση, αυτή είμαστε εμείς και το έχουμε αποδείξει".

Ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ήταν πρωταγωνιστής στις μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού στην Euroleague, αποτελώντας σημαντικό μέλος του βασικού κορμού, ξέρει καλά τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας. Γι' αυτό άλλωστε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, για όσους τους αμφισβητούν, τόνισε πως θα ήταν καλό να δουν τα βίντεο που υπάρχουν στο ίντερνετ, τα οποία είναι αφιερωμένα στους άθλους τους. "Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε πιθανότητες. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει το μέταλλο του, το πώς μπορεί να παίξει με την πλάτη στον τοίχο. Όσοι τα έχουν ξεχάσει, ας ανατρέξουν στο ίντερνετ και το youtube για να τα θυμηθούν", είχε σχολιάσει αμέσως μετά το τέλος του αγώνα στο Μπάμπεργκ.

Αν υπάρχει ένα όμως που θα πρέπει να ξαναδούν οι ίδιοι οι παίκτες, είναι το "πρώτο", εκείνο που δημιουργήθηκε λίγο πριν το Final-Four της Κωνσταντινούπολης, την άνοιξη του 2012, όταν απέκλεισαν την Σιένα στα προημιτελικά με μειονέκτημα έδρας, όταν κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα. Ένα βίντεο που εκθειάζει, αλλά και που καθρεφτίζει τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας, λίγο πριν τους τελικούς και τους τίτλους στην Euroleague. Ό,τι καλύτερο για μία ομάδα που αυτήν την περίοδο ψάχνει τον εαυτό της, έχοντας βιώσει κρίση αγωνιστικής ταυτότητας.

Μερικά από τα λόγια που υπάρχουν στο εμπνευσμένο βίντεο για την ομάδα του Ολυμπιακού, αναφέρουν τα εξής: "The other guy may in fact be the favorite, the odds may be stacked against you, fair enough. But what the odds don't know is this isn't a math test. This is a completely different kind of test. One where passion, has a funny way of trumping logic". Kαι το χαρακτηριστικό πάθος αυτής της ομάδας έχει κατορθώσει πολλές φορές στο παρελθόν να ανατρέψει την λογική, αλλά και τα προγνωστικά.

Το βίντεο που φτιάχτηκε για την ομάδα του Ολυμπιακού πριν το Final-Four του 2012

Αναλυτικά το σπικάζ του βίντεο: ""Here's the thing that makes life so interesting...

The theory of evolution claims that:

"Only the strong shall survive".

Maybe so, maybe so...

But the theory of competition says:

"Just because they're the strong doesn't mean they can't get their asses kicked"

That's right...

See, what every long shot, come from behind, underdog will tell ya' is this:

The other guy may in fact be the favorite, the odds may be stacked against you, fair enough. But what the odds don't know is this isn't a math test. This is a completely different kind of test. One where passion, has a funny way of trumping logic.

So before you step up to the starting line, before the whistle blows, and the clocks start ticking, just remember out here the results don't always add up. No matter what the stats may say and the experts may think and the commentators may have predicted, when the race is on, all bets are off.

Don't be surprised if someone decides to flip the script and take a pass on yelling uncle.

And then suddenly, as the old saying goes, 'We've got ourselves a game'..."

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ