ΜΠΑΣΚΕΤ

Στις 16 Φεβρουαρίου "τελειώνει" ο Ηλυσιακός

Στις 16 Φεβρουαρίου "τελειώνει" ο Ηλυσιακός
INTIME SPORTS

Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου ο Ηλυσιακός θα "κατεβάσει ρολά" για φέτος. Το Sport24.gr αναλύει το "τις πταίει" στην αθηναϊκή ομάδα, πως έφτασε σε αυτό το σημείο, αλλά και τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Το παιχνίδι με τον Ερμή Λαγκαδά (ήττα με 67-65) είναι το τελευταίο του Ηλυσιακού στην Α2 κατηγορία, αφού η ομάδα του Σπύρου Σταθούλη δεν θα συνεχίσει την πορεία της στο φετινό πρωτάθλημα. Οι "κιτρινόμαυροι" δεν πρόκειται να ταξιδέψουν στην Κρήτη, προκειμένου για την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ (7/2, 17:00), για την 15η αγωνιστική, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου θα "κατεβάσουν ρολά" για φέτος.

Αυτή είναι η ημερομηνία στην οποία θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΕΑ, με θέμα (και) την απόκτηση της φορολογικής ενημερότητας από την ΚΑΕ Ηλυσιακός. Η αθηναϊκή ομάδα δεν πρόκειται να δώσει τα απαιτούμενα χρήματα ( δεν υπάρχει ευρώ στα Ιλίσια), πράγμα που θα σημάνει την αποβολή της από το πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας. Και τον παράλληλο υποβιβασμό στη Β' Εθνική κατηγορία.

Το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί εσχάτως στο κλειστό των Ιλισίων, ενώ ανοίγει τον φάκελο "Ηλυσιακός" για τους λόγους που τον έφεραν σε τόσο δυσμενή θέση, μέσα σε τρία χρόνια.

Δώδεκα παιδιά, μόνα τους

Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, στον Ηλυσιακό τα δεδομένα ήταν γνωστά. Μικρό (έως... μηδενικό) μπάτζετ, κανένας έμπειρος αθλητής και παιδιά που θα έβρισκαν μέσω αυτού τον δρόμο τους στο επαγγελματικό μπάσκετ. Εν τέλει όμως, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει την προδιαγεγραμμένη πορεία της ομάδας. Ούτε η παρουσία του Κώστα Σορώτου στον πάγκο της ομάδας στο πρώτο μισό της σεζόν, ούτε οι θυσίες των ανθρώπων της ομάδας (κυρίως του Βαγγέλη Παπαδόπουλου και του φυσικοθεραπευτή Βαλάντη Ρίζου), ούτε καν οι προσπάθειες κάποιων γονιών να βοηθήσουν -με κάθε δυνατό τρόπο.

Στις 16 Φεβρουαρίου "τελειώνει" ο Ηλυσιακός
INTIME SPORTS

Τι εννοούμε με τη λέξη "κακά"; Την έλλειψη ζεστού νερού στο γήπεδο, για να κάνουν μπάνιο οι παίκτες μετά την προπόνηση. Ή το πρόβλημα με την οροφή του γηπέδου, που έσταζε συχνά πυκνά, προκαλώντας τη διακοπή του αγώνα με το Ψυχικό και τον σοβαρό τραυματισμό του Νταμίρ Λάτοβιτς . Σε όλα αυτά προσθέστε τα χρέη που έπρεπε να αποπληρωθούν (με κάποιον τρόπο) καθώς επίσης και το πρόστιμο των 150 χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκε στον σύλλογο, από το ΙΚΑ.

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Ηλυσιακός, Παντελής Γαμπιεράκης, ήταν απών (με εξαίρεση τον πρώτο μήνα) και ως εκ τούτου όλο το φορτίο μεταφέρθηκε στις πλάτες άλλων. Όπως αυτές του Βαγγέλη Παπαδόπουλου, με τους παίκτες της ομάδας να είναι αβοήθητοι, αφού δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ από την αρχή της σεζόν.

Ψάχνουν ήδη ομάδα

Με δεδομένο την αποχώρηση του Ηλυσιακού από το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, οι παίκτες που απάρτιζαν το φετινό ρόστερ άρχισαν ήδη να αναζητούν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους. Ο οποίος θα αφορά ομάδες που αγωνίζονται σε κατηγορία χαμηλότερη της Α2, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις διατάξεις της ΕΟΚ.

Στις 16 Φεβρουαρίου "τελειώνει" ο Ηλυσιακός

Και κάπως έτσι τελειώνει μια χρονιά που μέσα στα ψέματα, μας άφησε κάτι το οποίο δεν θα αλλάξουμε. Την παρέα μας", ήταν το μήνυμα του νεαρού παίκτη, που συνοδευόταν από την τελευταία selfie της σεζόν, για τον Ηλυσιακό.

Το κακό ξεκίνησε το 2011

Η χρονιά που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον Ηλυσιακό ήταν αυτή που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ολοκληρωνόταν αναίμακτα. Αναφερόμαστε στη σεζόν 2011-'12, όταν η υπόθεση "παραμονή" ήταν αρκετά εύκολη για τις ομάδες της Α1. Τότε ήταν που ο Πανελλήνιος δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα (υποβιβάστηκε στη συνέχεια στην Α' ΕΣΚΑ) και το Μαρούσι παρατάχθηκε με Εφήβους (βλ. Αγραβάνης, Τσόντζος κ.ά.), κάποιους Έλληνες (βλ. Γκαγκαλούδης, Ακεψιμαΐδης, Κόμματος, Χαριτόπουλος, Βαβάτσικος) και ξένους αμφιβόλου ποιότητας, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί από πολύ νωρίς.

Αντί, λοιπόν, να υπάρξει προσεκτική διαχείριση και να γίνει κάποιου είδους αποταμίευση ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, στον Ηλυσιακό παρουσιάστηκαν αρκετά σπάταλοι. Πως αλλιώς να χαρακτηριστεί το γεγονός πως το μπάτζετ έφτασε τις 700 χιλιάδες ευρώ, ενώ -μέσα σε όλα- η ΚΑΕ πλήρωνε δώδεκα σπίτια (παικτών ως επί το πλείστον) και εφτά αυτοκίνητα.

Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα

Στις 16 Φεβρουαρίου "τελειώνει" ο Ηλυσιακός
INTIME SPORTS

Πως προέκυψε αυτή; Με... ήττα από το Περιστέρι, την τελευταία αγωνιστική, με προπονητή τον Δημήτρη. Στο παιχνίδι που κρίθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης, με τους γηπεδούχους να κερδίζουν με 83-82 , αλλά να αδυνατούν να καλύψουν το -2 (66-64) της ήττας τους, από τον α' γύρο.

Το ζητούμενο ήταν η εξασφάλιση της σωτηρίας. Αυτή ήρθε! Το δεδομένο όμως ήταν πως η "τρύπα" στην ΚΑΕ μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Η ομάδα σώθηκε στο φινάλε του πρωταθλήματος, αλλά -βάζει μπάτζετ- θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι καλύτερο.

Γι αυτό πέρσι (2013-'14), ο σχεδιασμός έγινε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και προϋπολογισμό που έφτανε τις 160 χιλιάδες ευρώ. Οι ξένοι έρχονταν κι έφευγαν ( οι περισσότεροι εξ αυτών απλήρωτοι, κάποιοι άλλοι δεν φόρεσαν ποτέ τη φανέλα του Ηλυσιακού λόγω απουσίας της φορολογικής ενημερότητας), οι τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος βρήκαν τον Ηλυσιακό να έχει μόλις δύο ξένους (Τσέικχ Μποντζ και Κάρτνεϊ Πίγκραμ), αλλά το καράβι βυθίστηκε.

Στις 16 Φεβρουαρίου "τελειώνει" ο Ηλυσιακός
INTIME SPORTS

το τελικό 63-62 υπέρ των Κρητικών , που έφερε τους "κιτρινόμαυρους" στην Α2 κατηγορία.

Από τότε, όλα πήραν τον δρόμο τους. Προς την καταστροφή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ