EUROLEAGUE

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Euroleague Greece παρουσιάζει την απόδοση του Βασίλη Σπανούλη κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία αρέσκεται να οργανώνει την άμυνα της πάνω στον αρχηγό του Ολυμπιακού.

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει αγωνιστεί και στα οκτώ παιχνίδια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ρεάλ Μαδρίτης τα τελευταία χρόνια, από τον τελικό στο Final-Four του Λονδίνου (2013), έως και την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων για το TOP-16 της Euroleague. Aπό τότε άλλωστε έχει δημιουργηθεί μία... κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων, έχοντας δημιουργήσει το ευρωπαϊκό classico της τετραετίας στην διοργάνωση, μετρώντας συμμετοχές σε τελικούς και κατακτήσεις τίτλων.

Η άμυνα της Ρεάλ προσαρμόζεται πάνω στον Σπανούλη

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το 2013 στο Λονδίνο τον μάρκαρε κυρίως ο Σέρχιο Γιουλ (ο οποίος τον έχανε μετά τα καλά σκριν του Κάιλ Χάινς), στα playoffs του 2014 συνήθως ο Τρεμέλ Ντάρντεν, πέρσι στον τελικό στην Μαδρίτη μοιράστηκαν τον περιορισμό του οι Τζέισι Καρολ και Σέρχιο Γιουλ, ενώ αρκετές φορές είδαμε πάνω τους και τους "ψηλούς" της "Βασίλισσας", όπως τον Γκουστάβο Αγιόν στην Μαδρίτη (2015) και τον Νίκολα Μίροτιτς στο Λονδίνο (2013), ύστερα από τις αλλαγές στην άμυνα. Βασική εντολή του Πάμπλο Λάσο; Να κλείνουν πάση-θυσία τους διαδρόμους για τις αγαπημένες διεισδύσεις του Βασίλη Σπανούλη, προσφέροντας του περισσότερο χώρο για μακρινά σουτ. Στο Λονδίνο, βέβαια, την... πάτησε.

Όταν ο Σπανούλης "εκτέλεσε" την Ρεάλ στο Λονδίνο

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο, έχει μεγάλο σεβασμό για τον Έλληνα γκαρντ και δίνει μεγάλη βαρύτητα στο μαρκάρισμα του, έχοντας ως στόχο να περιορίσει την δραστηριότητα του σε σκορ και ασίστ. Ειδικά ύστερα από τον τελικό του Final-Four στο Λονδίνο (2013), όπου ο Βασίλη Σπανούλης "εκτέλεσε" την "Βασίλισσα" με πέντε τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο, σημειώνοντας τα τρία από αυτά μέσα σε 75 (!) δευτερόλεπτα, αλλάζοντας την ροή του αγώνα με τα μεγάλα του σουτ, ο Ισπανός τεχνικός δεν θέλει να αφήνει τον "Red-Bill" να παίρνει ούτε... ανάσα.

Στην αγγλική πρωτεύουσα, ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 22 πόντους (5/9τρ) και 4 ασίστ, μη έχοντας σκοράρει στο πρώτο μέρος. Για ένα ακόμη παιχνίδι έδειξε στην πράξη τον ηγετικό του χαρακτήρα, καθώς στα δύσκολα και στα κρίσιμα βγήκε μπροστά, ζητώντας την μπάλα στα χέρια του όταν εκείνη "έκαιγε", φέρνοντας τα πάνω-κάτω με τα καθοριστικά του τρίποντα, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη σεζόν, όντας ο MVP του τουρνουά.

Το αφιέρωμα της Euroleague για τα 5 τρίποντα του Σπανούλη στον τελικό

Ο Ντάρντεν πάνω στον Σπανούλη, αλλά βρήκε λύσεις στην επίθεση

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στα playoffs του 2014, ο Πάμπλο Λάσο έριξε πάνω του κυρίως τον Τρεμέλ Ντάρντεν, με αρκετούς παίκτες της Ρεάλ να πέφτουν πάνω του εναλλάξ ώστε να τον κουράσουν. Όμως, ο Βασίλης Σπανούλης βρήκε λύσεις στην επίθεση, τελειώνοντας την σειρά, η οποία ολοκληρώθηκε στα πέντε ματς, με 16.8 πόντους (48.5%δ, 34.3%β, 59.3%β), 5 ασίστ και 4.4 λάθη μέσο όρο. Τα αρκετά λάθη και το χαμηλό ποσοστό στις βολές ήταν στα αρνητικά του, με τους "ερυθρόλευκους" να αποκλείονται με 3-2 νίκες, έχοντας το μειονέκτημα έδρας στην σειρά.

Η Ρεάλ στην Μαδρίτη βρήκε τον τρόπο να σταματήσει τον Σπανούλη

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τόσο στον περσινό τελικό του Final-Four (2015) στην Μαδρίτη, όσο και στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων στον πρώτο γύρο του TOP-16, η Ρεάλ βρήκε τον τρόπο να σταματήσει τον Βασίλη Σπανούλη. Στον τελικό ο Πάμπλο Λάσο έριξε πάνω του αρχικά τον Τζέισι Κάρολ και ακολούθως τον Σέρχιο Γιουλ, ενώ υπήρξαν και στιγμές που τον μάρκαρε μετά τις αλλαγές στην άμυνα και ο σέντερ Γκουστάβο Αγιόν. Ο Ισπανός τεχνικός έριχνε πάνω του συχνά διαφορετικούς παίκτες. Αποτέλεσμα; Ο αρχηγός του Ολυμπιακού να τελειώσει το ματς μόλις με 3 πόντους (1/1δ, 0/4τρ) και 3 ασίστ, βγάζοντας τον εκτός ρυθμού, κλείνοντας του τους χώρους για τα αγαπημένα του ντράιβ.

Το ίδιο συνέβη και πριν λίγες εβδομάδες, με τον "Red-Bill" να βιώνει ένα κακό βράδυ στην ισπανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας μόλις 1 πόντο με βολή, όντας άστοχος (0/4δ, 0/2τρ, 1/2β), αναλαμβάνοντας το μαρκάρισμα του κυρίως οι Γιουλ και Τέιλορ. Βέβαια, στον τελικό της Μαδρίτης (2015) δεν έλειψαν και οι στιγμές που οι Ρούντι Φερνάντεθ και Γιόνας Ματσιούλις επιδίωξαν να πειράξουν το μυαλό του ώστε να τον εκνευρίσουν, κάτι που στην πράξη το κατάφεραν, "παγίδα" στην οποία θα πρέπει να μην ξαναπέσει.

Τα στατιστικά του Σπανούλη με τον Ολυμπιακό κόντρα στην Ρεάλ

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τελικός Final-Four 2013: Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 100-88

22 πόντοι, 0/3 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 7/10 βολές, 4 ασίστ, 4 λάθη, 5 κερ.φάουλ, ranking 13

1ος προημιτελικός 2014: Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 88-71

18 πόντοι, 1/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 4/7 βολές, 5 ασίστ, 5 λάθη, 5 κερ. φάουλ, ranking 10

2ος προημιτελικός 2014: Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 82-77

18 πόντοι, 2/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 5/8 βολές, 2 ασίστ, 4 λάθη, 7 κερ. φάουλ, ranking 12

3ος προημιτελικός 2014: Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 78-76

17 πόντοι, 6/10 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ασίστ, 5 λάθη, 4 κερ. φάουλ, ranking 11

4ος προημιτελικός 2014: Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 71-62

12 πόντοι, 2/7 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 2/4 βολές, 7 ασίστ, 1 λάθος, 2 κερ. φάουλ, ranking 10

5ος προημιτελικός 2014: Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 83-69

19 πόντοι, 5/7 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 3/6 βολές, 7 ασίστ, 7 λάθη, 6 κερ. φάουλ, ranking 10

Τελικός Final-Four 2015: Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 78-59

3 πόντοι, 1/1 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 1/4 βολές, 3 ασίστ, 4 λάθη, 6 κερ. φάουλ, ranking -2

ΤΟP-16 2016: Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 84-72

1 πόντος, 0/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 1/2 βολές, 4 ασίστ, 3 λάθη, 9 κερ. φάουλ, ranking 3

Σπανούλης VS Ρεάλ: 13.7 πόντοι και 4.5 ασίστ

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

13.7 πόντοι, 17/41 δίποντα-41.4%, 17/50 τρίποντα-34%, 4.5 ασίστ, 4.1 λάθη, 5.5 κερδισμένα φάουλ και ranking 8.3. Καλύτερη του εμφάνιση παραμένει ο τελικός στο Final-Four του Λονδίνου (2013), τελειώνοντας την αναμέτρηση με 22 πόντους, 5/9 τρίποντα και 4 ασίστ, ενώ η χειρότερη του επίδοση σημειώθηκε στον τελικό της Μαδρίτης (2015), ματς το οποίο ολοκλήρωσε έχοντας αρνητικό πρόσημο στο ranking (-2).

Ο σεβασμός των Λάσο, Γιουλ και Ροντρίγκεθ για τον Σπανούλη

Σπανούλης VS Ρεάλ Μαδρίτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο προπονητής της Ρεάλ, Πάμπλο Λάσο, στην συνέντευξη Τύπου για τον περσινό τελικό στην Μαδρίτη, είχε πει τα εξής για τον Έλληνα γκαρντ: " Ο Σπανούλης είναι ένας πολύ καλός παίκτης, που έχει την ποιότητα για τα τελευταία λεπτά. Ξέρετε... Μπορώ να σταματήσω τον Σπανούλη. Μπορώ! Θα βάλουμε πέντε παίκτες πάνω του, αλλά θα με "σκοτώσει" ο Πρίντεζης με το παιχνίδι του".

Ο Ισπανός διεθνής γκαρντ της "Βασίλισσας", Σέρχιο Γιουλ, λίγο πριν τον τελικό του Final-Four στην Μαδρίτη, είπε τα εξής για τον Βασίλη Σπανούλη: " Μου αρέσει να παίζω κόντρα στους καλύτερους. Ο Σπανούλης είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη".

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, σε πρόσφατη συνέντευξη του, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον αρχηγό του Ολυμπιακού: "Ξέρουμε πώς παίζει ο Σπανούλης. Είναι τρομερός ηγέτης, ένας από τους κορυφαίους παίκτες τα τελευταία δέκα χρόνια, εάν όχι ο καλύτερος. Ξέρει πώς να βγει μπροστά όταν η ομάδα τον χρειάζεται. Ο Γιουλ είναι απίστευτος αμυντικός και καταφέρνει εξαιρετικά να τον περιορίσει. Τον Σπανούλη μπορείς μόνο να τον περιορίσεις".

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ