EUROLEAGUE

Σενάρια EuroLeague: Η διαβολοβδομάδα κρίνει σχεδόν τα πάντα για τα playoffs

Ο Σάσα Βεζένκοβ σουτάροντας προς το καλάθι της Ζάλγκιρις
Ο Σάσα Βεζένκοβ σουτάροντας προς το καλάθι της Ζάλγκιρις EUROKINISSI

Μπορεί στο τέλος της εβδομάδας να έχουν μείνει ελάχιστες εκκρεμότητες για τα φετινά playoffs της EuroLeague. Ο Ολυμπιακός μια νίκη πριν από το πλεονέκτημα, η 5η θέση που ορέγονται Παρτίζαν και Μακάμπι, η 8η που θα παιχθεί περισσότερο ανάμεσα σε Μπασκόνια-Ζαλγκίρις και πολύ λιγότερο για Εφές-Μιλάνο.

Η τελευταία "διαβολοβδομάδα" που ξεκινάει σήμερα στην EuroLeague θα καθορίσει εν πολλοίς και το τι θα δούμε στα playoffs που ξεκινούν στις 25 Απριλίου. Λίγες θα είναι οι εκκρεμότητες που θα έχουν απομείνει την Παρασκευή το βράδυ, όταν δηλαδή θα μετράμε δυο αγωνιστικές για τη λήξη της φετινής κανονικής περιόδου.

Ήδη ξέρουμε ότι οι τέσσερις πρώτοι της βαθμολογίας (Ολυμπιακός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μονακό) έχουν εξασφαλίσει την είσοδο στους οκτώ, τρεις (Φενέρ, Παρτιζάν, Μακάμπι) βρίσκονται κοντά και μένει η 8η θέση να διεκδικείται στη θεωρία από πέντε ομάδες, αν και η πρόβλεψη μας δεν αλλάζει. Μπασκόνια και Ζαλγκίρις θα είναι, εν τέλει, εκείνες που θα παλέψουν για να μπουν στα playoffs.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Το προβάδισμα του Ολυμπιακού

Η ήττα στο Βελιγράδι δεν στοιχίζει πολλά στον Ολυμπιακό, που παραμένει φαβορί. Τα δυο ματς μάλιστα που θα παίξουν οι "ερυθρόλευκοι" στο ΣΕΦ (την Τετάρτη με Βιλερμπάν, την Παρασκευή με Παναθηναϊκό) έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Με μια νίκη εξασφαλίζουν το αβαντάζ έδρας, αφού ακόμη κι αν η 5η Φενέρ κάνει τέσσερα στα τέσσερα και οι δυο ομάδες ισοβαθμήσουν στις 22 νίκες, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος καθώς έχει κερδίσει δυο φορές την τουρκική ομάδα. Αν η ομάδα του Πειραιά νικήσει και τον Παναθηναϊκό, φτάνει συνολικά τις 23 νίκες, που μπορεί να του φτάσουν ακόμη και για την πρώτη θέση.

Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός που υπερτερεί στις ισοβαθμίες με Ρεάλ, Μπαρτσελόνα (δυο νίκες) και υστερεί μόνο έναντι της Μονακό (δυο ήττες) έχει να παίξει ακόμα με τον Ερυθρό Αστέρα στις 6/4 στο Βελιγράδι και κλείνει το πρόγραμμά του, υποδεχόμενος την Μπασκόνια στις 13/4. Λογικά μπορεί να φτάσει στις 24 νίκες, που δεν τον ρίχνουν κάτω από τη 2η θέση. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ρεκόρ 21-9 (εντός 11-3, εκτός 10-6 και 8-2 στα τελευταία δέκα ματς).

Σημειώστε τα ρεκόρ κάθε ομάδας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς δείχνουν την συμπεριφορά της, πρώτα στη διάρκεια όλης της σεζόν κι ύστερα τη φόρμα της στο συγκεκριμένο σημείο που βρισκόμαστε. Για να κάνετε και τη σωστή πρόβλεψη, πάρτε υπόψη και το πρόγραμμα κάθε κλαμπ ξεχωριστά. Άλλο τρια ματς εντός κι άλλο τρία εκτός, ακόμη κι αν ο αντίπαλος είναι χωρίς κίνητρο και βαθμολογικό ενδιαφέρον. Θυμηθείτε το κάζο της Εφές από την Άλμπα στο Βερολίνο...

Ισόβαθμη με τον Ολυμπιακό (21-9) αλλά ουσιαστικά με μια νίκη λιγότερη, αφού έχει ηττηθεί δυο φορές από τους "ερυθρόλευκους" η Ρεάλ έχει 11-4 εντός, 10-5 εκτός. Ψάχνει δηλαδή μια νίκη παραπάνω από τον Ολυμπιακό, για να τον ξεπεράσει, αν και δεν θα' χει τόσο μεγάλο πρόβλημα να μείνει στη δεύτερη θέση. Η "βασίλισσα" θα παίξει την Τετάρτη εντός έδρας με τη Φενέρ και δυο μέρες αργότερα, θα επισκεφθεί το ... κολαστήριο της Παρτίζαν.

Ακολουθούν η Μπάγερν (εντός, 6/4) και η Μακάμπι (13/4). Δηλαδή, δυο πολύ δύσκολα εκτός έδρας αγώνες, με ομάδες που κυνηγάνε ακόμα και την 5η θέση. Οι Μαδριλένιοι μετράνε τρεις νίκες στα τελευταία πέντε ματς και η πρόβλεψη λέει 2-3 νίκες (23 ή 24 στο τέλος).

Η Μπαρτσελόνα είναι τρίτη με 20-10 (11-4 εντός, 9-6 εκτος) δυσκολεύεται ακόμα και στα ματς που κερδίζει. Έχει δυο ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια της και σήμερα Τρίτη πρέπει να ... αντέξει στην δυναμική της Σταρκ Αρένα, με τον κόσμο της Παρτίζαν να κοχλάζει πολύ πιο πριν από το τζάμπολ. Ακολουθεί η Άλμπα εντός (την Πέμπτη), το Μιλάνο (εντός 7/4) και η Βαλένθια στο Παλού Μπλαουγκράνα (14/4). Θα κάνει παραπάνω από τρεις νίκες η Μπάρτσα; Δύσκολο. Απολογισμός: 22-23 στο τέλος...

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Μονακό (20-10, εντός 13-3, εκτός 7-7) που υστερεί στην ισοβαθμία με την Μπαρτσελόνα (αλλά και τη Φενέρ, η οποία την ακολουθεί). Οι Μονεγάσκοι έχουν πιο δύσκολο πρόγραμμα από τις ομάδες της τετράδας αφού θα παίξουν τρία ματς εκτός έδρας (Ζαλγκίρις την Τετάρτη στο Κάουνας, Μπάγερν την Παρασκευή και Εφές στις 14/4) και μόλις ένα στην σχεδόν απόρθητη έδρα τους (13 νίκες σε 16 αγώνες) εναντίον της Παρτίζαν (7/4). Από 21 έως 22 νίκες, ο τελικός απολογισμός της; Μάλλον.

Ποιος θα περάσει την Φενέρ (αν την περάσει);

Η Φενέρ βρίσκεται δυο ήττες πίσω από την τετράδα (ρεκόρ 18-12, εντός 11-5, εκτός 7-7) και δύσκολα θα προλάβει να πάρει πλεονέκτημα, έστω κι αν είναι καλύτερη στην ισοβαθμία από την Μονακό. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχασε ματς-κλειδιά (τρία στα τελευταία πέντε) και εκτός των άλλων δεν την ευνοεί και το πρόγραμμά της. Μάνι-μάνι θα παίξει με τη Ρεάλ την Τετάρτη στη Μαδρίτη και την Μπαρτσελόνα την Παρασκευή στη Βαρκελώνη. Έχει ακόμα ένα εκτός έδρας ματς (με Ερ.Αστέρα στις 13/4) ενώ το εντός που θα δώσει είναι το ντέρμπι με την Εφές (6/4). Δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει παραπάνω από δυο νίκες (σύνολο 20).

Λογικό είναι Μακάμπι και Παρτίζαν να ελπίζουν ότι θα βρεθούν στην 5η θέση, που οδηγεί σε πλέι-οφ κόντρα στη Μονακό. Στη θεωρία πιο εύκολος αντίπαλος από Ρεάλ, Μπαρτσελόνα ή Ολυμπιακό. Οι Ισραηλινοί (17-13, εντός 12-2, εκτός 5-11) είναι σε καλό φεγγάρι (τέσσερις σερί νίκες) και ποντάρουν, βέβαια, στην πολύ δυνατή έδρα τους, όπου έχουν ηττηθεί μόλις δυο φορές σε 14 αγώνες. Στη Μενόρα Μεταφτσίμ Αρένα, θα υποδεχθούν αυτή την εβδομάδα τις δυο ιταλικές ομάδες (σήμερα την Βίρτους, την Πέμπτη το Μιλάνο), ενώ στις 13/4 θα παίξουν και με τη Ρεάλ. Μοναδικό εκτός έδρας ματς αυτό με τη Ζαλγκίρις (6/4). Τρεις νίκες είναι μέσα στις δυνατότητές τους. Η ισοβαθμία με την Φενέρ ευνοεί τους Τούρκους, με την Παρτιζάν όμως είναι υπερ της Μακάμπι.

Οκτώ νίκες σε δέκα ματς μετράει η Παρτίζαν που γενικά κάνει ένα εντυπωσιακό δεύτερο γύρο και έφτασε σε ρεκόρ 17-13 (10-4, 7-9) και μετά τον Ολυμπιακό περιμένει στο γήπεδο της τόσο την Μπαρτσελόνα (σήμερα), όσο και τη Ρεάλ (την Παρασκευή). Μεγάλα ματς από κάθε άποψη, για μια ομάδα που μοιάζει να βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της χρονιάς, παίζει με ενθουσιασμό και μπροστά σε ένα τρομερά ενθουσιώδες κοινό. Η Παρτίζαν έχει ακόμα ένα παιχνίδι στο γήπεδό της (Παναθηναϊκός) και εκτός μόνο τη Μονακό (7/4). Τρεις νίκες, ένας αρκετά πιθανός απολογισμός (20 συνολικά). Δεν τη βολεύει καμιά ισοβαθμία αφού υστερεί και με Φενέρ και με Μακάμπι...

Μια θέση κενή

Θεωρητικά την 8η θέση κυνηγάνε πέντε ομάδες. Οι δυο που έχουν 15 νίκες και οι τρεις που μετράνε 14. Ας βγάλουμε εκτός κάδρου τη Βαλένθια που έχει τρία ματς εκτός (Ερ. Αστέρας, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα) και ένα εντός (Βίρτους). Όλα δείχνουν ότι η πρόκριση θα παιχθεί στις 18 νίκες. Αυτό σημαίνει ότι Εφές και Μιλάνο πρέπει να κάνουν τέσσερα στα τέσσερα. Μόνο, που μεσολαβεί κι ένα μεταξύ τους παιχνίδι (σήμερα στην Κωνσταντινούπολη) άρα μόνο μια από τις δυο προλαβαίνει. Εκτός αν το όριο για τα πλέι-οφ πέσει στις 17 νίκες. Δύσκολο και θα το εξηγήσουμε

Η Μπασκόνια (15-15, εντός 11-3, εκτός 4-12) είναι μια κλασική ομάδα έδρας. Αν υποθέσουμε ότι θα ηττηθεί στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό (13/4), μπορεί να πάρει τα τρία ματς που έχει στο γήπεδό της (Άλμπα σήμερα, Φενέρ την Παρασκευή, Βιλερμπάν στις 6/4) και να φτάσει στο όριο των 18 νικών. Θυμηθείτε πάντως ότι μετράει και τρεις σερί ήττες.

Στην ίδια θέση η Ζαλγκίρις (15-15, εντός 10-4, εκτός 5-11) με την ίδια σχεδόν εικόνα. Πολύ δυνατή στην Ζαλγκίριο Αρένα, αρκετά αδύνατη μακριά απ' αυτή. Οι Λιθουανοί περιμένουν αυτή την εβδομάδα Μονακό (Τετάρτη) και Βαλένθια (Παρασκευή) τη Μακάμπι (6/4) ενώ θα παίξουν εκτός έδρας εναντίον της Μπάγερν στις 14 Απριλίου. Σε βαθμό δυσκολίας το πρόγραμμα της είναι λίγο πιο σκληρό από εκείνο της Μπασκόνια. Παρόλα αυτά μπορεί να κάνει τρεις νίκες, με υποσημείωση ότι υστερεί σε μια πιθανή ισοβαθμία με τους Βάσκους.

✍ Η χειμαζόμενη από ήττες (και εσωτερική μουρμούρα) Εφές (14-16, εντός 8-6, εκτός 6-10)έχει το αβαντάζ ότι περιμένει το Μιλάνο στο γήπεδό της και μπορεί να ντουμπλάρει τις νίκες της επί της Βίρτους την Πέμπτη. Ωστόσο αμέσως μετά έχει να παίξει ντέρμπι στην έδρα της Φενέρ, ενώ ο τρίτο εντός έδρας παιχνίδι είναι κόντρα στη Μονακό. Ακόμη κι αν επικρατήσει του Μιλάνου, δύσκολα θα κάνει 4/4. Άλλωστε στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της κέρδισε μόλις το ένα! Σε ισοβαθμίες βολεύεται μόνο με τη Ζαλγκίρις την οποία έχει νικήσει δυο φορές.

✍ Αντίθετα με την Εφές η Αρμάνι Μιλάνο (14-16, εντός 8-8, εκτός 6-8) έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ, αφού τις μισές από τις συνολικές νίκες της τις πέτυχε στα τελευταία οκτώ ματς! Κι εκεί που είχε χάσει όλες τις ελπίδες της απέκτησε μερικές, έστω και αμυδρές. Το πρόγραμμα δεν την ευνοεί, ωστόσο. Σήμερα δοκιμάζεται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την Τετάρτη θα παίξει σε μια ακόμα σκληρή έδρα και απέναντι στη Μακάμπι που κυνηγάει την 5η θέση. Θα αντέξουν οι Μιλανέζοι; Έχουν κι άλλο εκτός έδρας ματς (με τη Βίρτους από την οποία έχασαν πρόσφατα για το ιταλικό πρωτάθλημα) ενώ στο Φόρουμ θα υποδεχθούν την Μπαρτσελόνα (7/4).

Συν τοις άλλοις το Μιλάνο δεν ευνοείται σε καμιά ισοβαθμία, άρα για να προκριθεί πρέπει να κάνει 4/4 και η Ζαλγκίρις με την Μπασκόνια να χάσουν δυο από τους τέσσερις αγώνες που τους απομένουν.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΟΝΑΚΟ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ