BASKETBALL ANALYSIS

Ρεάλ - Παναθηναϊκός: Τα θηρία Ταβάρες και Πουαριέ κράτησαν τους πράσινους" στο 40% στα σουτ στην ρακέτα

Ο Τζέρεμι Έβανς επιχειρεί σουτ ανάμεσα σε Ταβάρες και Πουαριέ
Ο Τζέρεμι Έβανς επιχειρεί σουτ ανάμεσα σε Ταβάρες και Πουαριέ INTIME

Η σκιές των Ταβάρες και Πουαριέ που σκέπασαν το καλάθι, η αδυναμία των περιφερειακών του Παναθηναϊκού να τιμωρήσουν με σουτ μετά από ντρίμπλα και η όαση Μέικον. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Παναθηναϊκού από την Ρεάλ.

Ο Παναθηναϊκός δεν άντεξε κόντρα στην Ρεάλ στην Μαδρίτη, γνωρίζοντας βαριά ήττα (88-65). Η διαφορά κλάσης και μεγέθους απλώς παραήταν μεγάλη για να καλυφθεί, με τους “πράσινους” να συνειδητοποιούν ότι κάποιες βραδιές δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια.

Ταβάρες και Πουαριέ σκέπασαν τα καλάθια

Ο Παναθηναϊκός έγραψε (αρνητική) ιστορία κόντρα στην Ρεάλ, αφού το 30.6% που σούταρε στα δίποντα (11/36) ήταν το δεύτερο χαμηλότερο της ιστορίας του στην EuroLeague. To δε shot chart του περιγράφει σε έναν βαθμό τι ακριβώς έγινε:

Το Shot chart του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ρεάλ
Το Shot chart του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ρεάλ INSTAT SCOUT


Οι “πράσινοι” πήγαν ως το ξεκάθαρο αουτσάιντερ στην Μαδρίτη, ξέροντας ότι για να έχουν τύχη έπρεπε να υπάρξει μία σειρά από συνθήκες. Η πιθανότερα βασικότερη συνθήκη ήταν να μπορέσουν οι περιφερειακοί του να απειλήσουν αρκετά από την περιφέρεια προκειμένου να ανοίξουν την άμυνα της Ρεάλ και να τραβήξουν μακριά από το καλάθι του Γουόλτερ Ταβάρες (και τον Βενσάν Πουαριέ σε δεύτερο χρόνο). Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ. Ο λόγος; Οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού δεν μπόρεσαν να σκοράρουν με συνέπεια από την περιφέρεια.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι περιφερειακοί των “πράσινων” σούταραν μετά από ντρίμπλα σε 19 περιπτώσεις έπειτα από σκριν που έστησαν και σημείωσαν μόλις 15 πόντους (0.79 ανά κατοχή. Για την ακρίβεια, ο Παναθηναϊκός είχε 5/16 σουτ σε τέτοιες περιπτώσεις και 2 λάθη, με τον Μέικον να ευστοχεί σε τρία από αυτά τα σουτ (δύο δίποντα και ένα τρίποντο) και τον Πέρι σε άλλες δύο περιπτώσεις (δύο μαζεμένα τρίποντα στην πρώτη περίοδο.

Με τους Παπαπέτρου και Νέντοβιτς να έχουν συνολικά μαζί 3/10 σουτ ήταν σαφές ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να έχει τύχη, αφού η άμυνα της Ρεάλ έκλεινε προς τα μέσα. Οποιαδήποτε προσπάθεια μάλιστα για καλάθι στο “ζωγραφιστό” έμοιαζε με... απαγορευμένο καρπό, αφού οι “πράσινοι” είχαν 8/20 σουτ κάτω από το καλάθι. Βασικά, στην πραγματικότητα είχαν 6/18 δίποντα στο “ζωγραφιστό” κόντρα σε οργανωμένη άμυνα, αφού σημείωσαν και δύο λέι-απ στον αιφνιδιασμό.

Αν δεν σκοράρουν οι περιφερειακοί υπάρχει πρόβλημα

Με τον τρόπο που έχει χτιστεί το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού, είναι σαφές ότι για να μπορέσει το “τριφύλλι” να είναι ανταγωνιστικό σε επίπεδο EuroLeague πρέπει να ισχύσουν δύο σταθερές: Να παίζει σκληρή άμυνα και να σκοράρουν πολύ οι περιφερειακοί για να ανοίγει η αντίπαλη άμυνα.

Η παρουσία των Οκάρο Γουάιτ και Τζέρεμι Έβανας σε θέση πάουερ φόργουορντ (δύο μέτριων σουτέρ δηλαδή και ας είχε ο πρώτος 2/3 τρίποντα κόντρα στην Ρεάλ) κάνει πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα για τους “πράσινους”, που έχουν ανάγκη από την τετράδα των Μέικον, Παπαπέτρου, Νέντοβιτς, Πέρι και – πλέον – Γιόγκι Φέρελ να σκοράρει με συνέπεια, ώστε να έχει χώρους και ο Παπαγιάννης. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε το “τριφύλλι” θα έχει πρόβλημα.

Ο αγώνας με την Ρεάλ στην Μαδρίτης δεν ήταν στους ρεαλιστικούς στόχους του Παναθηναϊκού. Βασικά δεν είναι ρεαλιστικός στόχος για τις περισσότερες ομάδες της EuroLeague. Ήταν όμως ένα παιχνίδι που μπορεί να βγάλει ακόμα πιο έντονα στον καθρέφτη κάποια προβλήματα, προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Αν ο Παναθηναϊκός δει τον καθρέφτη του όπως πρέπει, τότε στην συνέχεια θα εμφανιστεί καλύτερος. Αν δεν το κάνει, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ