ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ρεάλ Μαδρίτης: Η ζωή χωρίς τον Φακούντο Καμπάσο

Ο Φακούντο Καμπάσο με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό
Ο Φακούντο Καμπάσο με τη φανέλα της Ρεάλ EUROKINISSI

Το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι το πρώτο της νέας εποχής για τη Ρεάλ Μαδρίτης, από την στιγμή που δεν υπάρχει στην εξίσωση ο Φακούντο Καμπάσο. Πώς επηρεάζεται το παιχνίδι της "Βασίλισσας" και ποιοι θα... χάσουν περισσότερο.

Αυτό που όλοι ήξεραν στη Ρεάλ Μαδρίτης και απλά... περίμεναν να συμβεί, ήρθε το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, λίγη ώρα μετά το φινάλε του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε. Ο Φακούντο Καμπάσο πήρε το διετές συμβόλαιο συνεργασίας που του προσέφεραν οι Ντένβερ Νάγκετς και αποχαιρέτησε το WiZink Center μετά από μία σπουδαία τετραετία -στη δεύτερη θητεία του.

Ο 29χρονος γκαρντ άφησε το αποτύπωμά του στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης από το 2017/18 κι έπειτα, αναλαμβάνοντας πλήρως το κουμάντο στο "1" από την στιγμή που ο Λούκα Ντόντσιτς αναχώρησε για το ΝΒΑ μετά την κατάκτηση του τίτλου της EuroLeague το 2018.

Πλέον, ο Πάμπλο Λάσο καλείται να βρει τρόπο να καμουφλάρει την απουσία του. Δεν θα το κάνει πάντως με κάποια μεταγραφή, όπως εξήγησε ο ίδιος, αλλά θα προσπαθήσει να βρει τη λύση εκ των έσω. Με όσους συνεχίζουν και γνωρίζουν καλά τη φιλοσοφία του. Εύκολο δεν θα είναι, κι ας ήξερε ο πολύπειρος τεχνικός τι πρόκειται να (του) συμβεί αργά ή γρήγορα. Γιατί όσο κι αν προετοιμάζονταν όλοι από το καλοκαίρι κιόλας για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ο Φακούντο Καμπάσο ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή το απόλυτο αφεντικό. Ο ρυθμιστής των πάντων στην ισπανική επίθεση.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΛΑΣΟ ΣΤΟ "1"

Όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Πάμπλο Λάσο την παραμονή του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ, η σχέση του προπονητή με τον πόιντ γκαρντ του είναι αρκετά πιο στενή σε σχέση με τους υπόλοιπους. Κι αυτό γιατί είναι ο υπεύθυνος για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας στο παρκέ, ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα καθ' υπόδειξη του προπονητή. Κι η αλήθεια είναι πως ο Φακούντο Καμπάσο υπηρέτησε σε απόλυτο βαθμό τη φιλοσοφία του Πάμπλο Λάσο, έχοντας κερδίσει πλήρως την εμπιστοσύνη του.

Γι αυτό κιόλας, παρά την αποχώρηση του Λούκα Ντόντσιτς το καλοκαίρι του 2018, η "Βασίλισσα" συνέχισε να είναι εξαιρετικά συνεπής στο κομμάτι της δημιουργίας. Κι ας ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση των αντιπάλων πάνω στον Φακούντο Καμπάσο σε σχέση με το παιδί - θαύμα από την Σλοβενία. Το hedge out και οι παγίδες (για τον Λούκα Ντόντσιτς) έδωσαν τη θέση τους στο under στη διάρκεια του χρόνου, κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη αντιμετώπιση θεωρήθηκε ως η καλύτερη δυνατή προκειμένου να προστατευθεί η άμυνα -ως αποτέλεσμα του γεγονότος πως ο ύψους 1μ80 πλεϊμέικερ από την Κόρδοβα της Αργεντινής δεν ήταν συνεπής στο περιφερειακό σουτ.

Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι την την τετραετία που προηγήθηκε (τρεισήμισι χρόνια για την ακρίβεια), ο Φακούντο Καμπάσο έδωσε το 26.7% των συνολικών ασίστ της Ρεάλ Μαδρίτης, όντας -προφανές είναι αυτό- τον κορυφαίο δημιουργό της. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πόσο μεγάλωσε η δημιουργική εξάρτηση από εκείνον, αφού σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό των ασίστ που έδινε επί του συνόλου. Από το 19.3% του 2017/18 (σεζόν στην οποία κυριαρχούσε με την παρουσία του ο Λούκα Ντόντσιτς) απογειώθηκε στο 34.9% της φετινής σεζόν των δέκα αγώνων που πρόλαβε να παίξει.

ΣΕΖΟΝ ΑΣΙΣΤ/ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
2020/21 67/192 34.9%
2019/20 199/555 35.9%
2018/19 177/706 25.1%
2017/18 134/695 19.3%
ΣΥΝΟΛΟ 577/2.155 26.8%

Η ΠΑΣΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Η επιθετική φιλοσοφία της Ρεάλ Μαδρίτης στηρίζεται στα off screen plays, δεδομένων των πολλών σουτέρ που διαθέτει η ισπανική ομάδα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το "2" και το "3" (βλ. Τζέισι Κάρολ, Ρούντι Φερνάντεθ) αλλά -πολύ περισσότερο- με το "4". Εκεί όπου τα τελευταία χρόνια μοιράζονται τον χρόνο συμμετοχής ο Άντονι Ράντολφ με τον Τρέι Τόμπκινς, δύο από τους καλύτερους ψηλούς σουτέρ της EuroLeague.

Από την στιγμή λοιπόν που οι επιθέσεις του Πάμπλο Λάσο βασίζονται στη διαρκή κίνηση μακριά από την μπάλα και την ύπαρξη κάθε είδους σκριν που μπορεί να σκεφτεί κάποιος, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική ήταν η παρουσία ενός άσου που δεν θα το σκεφτεί δεύτερη φορά για να... μοιράσει το παιχνίδι.

Ο προπονητής της "Βασίλισσας" δεν ήθελε ο κουμανταδόρος του να έχει στο μυαλό του σε πρώτη φάση το σκοράρισμα και σε δεύτερη τη δημιουργία, γι αυτό κιόλας ο Νικολάς Λαπροβίτολα δεν είχε σημαντικό ρόλο στο rotation τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (εξ ου κι η... ανοιχτή πόρτα εξόδου το καλοκαίρι, πριν αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα κι ο παίκτης συνεχίσει στο WiZink Center).

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως ο Φακούντο Καμπάσο έδινε σχεδόν τόσες ασίστ όσα τα σουτ που έπαιρνε σε κάθε αγώνα. Είναι προφανές πως οι 5.7 τελικές πάσες που μέτρησε από το 2017/18 μέχρι τον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε είναι ένα νούμερο άμεσα εξαρτώμενο από την αποτελεσματικότητα των υπολοίπων. Το πλέον σαφές όμως είναι πως ο 29χρονος πόιντ γκαρντ απολάμβανε να κάνει τους συμπαίκτες του ευτυχισμένους.

Την ίδια ώρα, έπαιρνε μόλις 7 προσπάθειες ανά αγώνα, αριθμός που μοιάζει μικρός για τα λεπτά που βρισκόταν στο γήπεδο, αντικατοπτρίζει όμως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε.

ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το επιθετικό παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο off ball. Σε αυτό δεν παίζουν ρόλο μόνο ποιοι υπήρξαν γύρω από τον Φακούντο Καμπάσο. Παράγοντας ήταν τόσο η δική του αδυναμία στο σουτ που οδηγούσε τις αντίπαλες άμυνες να τον αντιμετωπίζουν πιο παθητικά (κάτω από το σκριν), όσο και το γεγονός πως ο Έντι Ταβάρες δεν απειλεί μέσα από το pick n' cut, όσο μετά από επιθετικά ριμπάουντ, ή παίρνοντας την ασίστ στην καρδιά της ρακέτας, έπειτα από διείσδυση άλλου παίκτη που τραβάει πάνω του τη βοήθεια της weak side.

Παρόλ' αυτά, ο θηριώδης σέντερ ήταν ο πρώτος σε απόλυτα νούμερα στις ασίστ που πήρε από τον εκρηκτικό πλεϊμέικερ (82), με τον Άντονι Ράντολφ να έρχεται δεύτερος στη σχετική λίστα -με μικρή όμως διαφορά (79). Αυτός όμως που κατά μέσο όρο απολάμβανε περισσότερο από κάθε άλλον το δημιουργικό ταλέντο του ήταν ο Γκουστάβο Αγιόν, ο οποίος στη διετία της κοινής τους πορείας στην ισπανική πρωτεύουσα (2017/18 & 2018/19) πήρε 22 ασίστ ανά σεζόν.

Αναλυτικά οι ασίστ που έλαβαν οι παίκτες που αποτέλεσαν τη βάση της Ρεάλ Μαδρίτης την τελευταία τετραετία:

ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΣΙΣΤ ΣΕΖΟΝ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Έντι Ταβάρες 82 4 20.5
Άντονι Ράντολφ 79 4 19.8
Αλμπέρτο Αμπάλντε 11 1 11
Γκάμπριελ Ντεκ 52 3 17.4
Σέρχιο Γιουλ 7 3 2.3
Ρούντι Φερνάντεθ 51 4 12.8
Τρέι Τόμπκινς 53 4 13.3
Τζέισι Κάρολ 44 4 11
Φαμπιάν Κοζέρ 39 4 9.8
Τζόρνταν Μίκι 18 1 18
Τζέφρι Τέιλορ 44 3 14.7
Φελίπε Ρέγιες 24 2 12
Γκουστάβο Αγιόν 44 2 22

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ

Ο Πάμπλο Λάσο έβαλε πρόωρο τέλος στην παραφιλολογία αναφορικά με την έξοδο της Ρεάλ Μαδρίτης στην αγορά. "Δεν πρόκειται να πάρουμε παίκτη στη θέση του, το κενό θα καλυφθεί εκ των έστω" είπε χαρακτηριστικά ο προπονητής της ισπανικής ομάδας. Αυτό το "εκ των έσω" μεταφράζεται από τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής του Νικολάς Λαπροβίτολα και του Κάρλος Αλοθέν, από την χρησιμοποίηση του Σέρχιο Γιουλ και του Φαμπιάν Κοζέρ για κάποια λεπτά στο "1" -αντί για το "δυο" που βρίσκονταν ως επί το πλείστον.

Όλοι τους είναι εξαιρετικοί χειριστές της μπάλας, ικανότατοι δημιουργοί και με το ταλέντο να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην ισπανική επίθεση.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα κοιτάξουν περισσότερο τη δημιουργία και το πώς θα "βάλουν" όλους τους παίκτες στην εξίσωση. Είναι δεδομένο πως η Ρεάλ Μαδρίτης θα χρειαστεί χρόνο για να περάσει στη νέα εποχή, όπως επίσης πως θα επηρεαστεί η ταχύτητα με την οποία φεύγει η μπάλα από τα χέρια του εκάστοτε πόιντ γκαρντ.

Ο Φακούντο Καμπάσο είναι αναντικατάστατος, όπως υποστήριξε ο μέχρι πρότινος προπονητής του. Ο ορισμός του unselfish, του παίκτη που απολαμβάνει να πασάρει την μπάλα και να ανεβάζει την ταχύτητα του αγώνα. Οι συμπαίκτες του ξέρουν. Έχει κι εκείνος άλλωστε πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το πώς βελτίωναν σεζόν με τη σεζόν τα νούμερά τους...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ EUROLEAGUE NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ