EUROLEAGUE

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ερχομός του Κώστα Παπανικολάου στον Ολυμπιακό ενισχύει το ρόστερ και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει το δύσκολο έργο να διαχειριστεί σωστά το "ερυθρόλευκο" ροτέισον.

Οι Αγγελόπουλοι συνεχίζουν τις υπερβάσεις

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν μία ακόμη υπέρβαση κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν. Τραυματίστηκε ο Πάτρικ Γιανγκ; Συνεχίζουν να τον πληρώνουν και παράλληλα έδωσαν επιπλέον χρήματα για τον αντικαταστάτη του, Σον Τζέιμς. Ζήτησε παίκτη ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για την ενίσχυση της περιφέρειας; Έβαλαν και πάλι το χέρι στην τσέπη και έφεραν στον Πειραιά τον Ντάριους Τζόνσον-Όντομ.

Έμεινε ελεύθερος ο Κώστας Παπανικολάου; Δεν γινόταν να αφήσουν ένα "δικό τους παιδί" , πάνω στο οποίο πίστεψαν, πόνταραν και επένδυσαν εύστοχα το καλοκαίρι του 2009 όταν ο αθλητής ήταν μόλις 19 ετών, έχοντας το βλέμμα τους στο μέλλον. Έκαναν την πρόταση τους στον αθλητή, η Μπαρτσελόνα δεν μάτσαρε την προσφορά τους και ο Έλληνας φόργουορντ επέστρεψε στο μεγάλο λιμάνι, με τους Αγγελόπουλους να φτιάχνουν ένα ακόμη συμβόλαιο, δίνοντας και πάλι επιπλέον χρήματα.

Ναι, οι Πειραιώτες δεν "καιγόντουσαν" για παίκτη και το ρόστερ ήταν γεμάτο (τουλάχιστον ποσοτικά) σε όλες τις θέσεις. Όταν όμως πρόκειται για έναν μπασκετμπολίστα που αποτελεί μέρος της ιστορίας του Ολυμπιακού, σημαντικό μέλος του βασικού κορμού των επιτυχιών και είναι Έλληνας διεθνής μόλις 25 ετών, έχοντας όλο το μέλλον μπροστά του, δεν γίνεται να αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ρόστερ που ισχυροποιήθηκε και το δύσκολο έργο που έχει ο Σφαιρόπουλος

Με την έλευση του Κώστα Παπανικολάου , ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βλέπει πως το ρόστερ του ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο, τόσο για την διατήρηση των κεκτημένων στην Ελλάδα, όσο και για τον δρόμο προς το Final-Four του Βερολίνου. Η ομάδα του αυξάνει την δυναμική της, την ποιότητα της, τις επιλογές της σε όλες τις θέσεις, την δυνατότητα για μεγαλύτερο ροτέισον ώστε να διατηρήσει φρέσκους τους παίκτες του μέχρι το τέλος και αποκτά περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στο ενδεχόμενο τραυματισμών οι οποίοι είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ο άτυχος Πάτρικ Γιανγκ (ρήξη χιαστών), ο οποίος ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, χάνει το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ ο Ματ Λοτζέσκι (θλάση στον αριστερό οπίσθιο μηριαίο) είναι εκτός αγωνιστικής δράσης εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Με εξαίρεση τους Χάκετ-Στρόμπερι, όλοι οι άλλοι παίκτες έχουν ταλαιπωρηθεί φέτος με προβλήματα, είτε σε μικρότερο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, παράλληλα, έχει να αναλάβει ένα δύσκολο έργο: να διαχειριστεί σωστά το ροτέισον. Έτσι, ώστε να κρατήσει τις ισορροπίες στην ομάδα, την χημεία αναλλοίωτη και τους παίκτες του, όσο το δυνατόν γίνεται αυτό, χαρούμενους, ευχαριστημένους και ικανοποιημένους για τον ρόλο που θα κληθούν να αναλάβουν από εδώ και πέρα. Προφανώς και υπάρχουν ήδη ρόλοι στον Ολυμπιακό, αλλά είναι δεδομένο πως με την επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόκτηση και του Ντάριους Τζόνσον-Όντομ, κάποια πράγματα θα αλλάξουν, είτε σε θέμα θέσεων μέσα στο γήπεδο, είτε σε χρόνο συμμετοχής.

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένας από τους δύο "Παπ" αναμένεται να πάει στο "4"

Ο Παπανικολάου, λοιπόν, επέστρεψε στον Ολυμπιακό και επίσημα και πλέον στην θέση "3" η ομάδα διαθέτει τέσσερις παίκτες: Ματ Λοτζέσκι, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ντι Τζέι Στρόμπερι (πλέον αγωνίζεται κυρίως εκεί, ενώ αποδίδει και καλύτερα σε αυτή την θέση) και Κώστα Παπανικολάου. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κατά την διάρκεια της σεζόν έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τον Ιωάννη στο "4" και όπως όλα δείχνουν, για να μπει στο ροτέισον ο Παπανικολάου (κάτι που θα γίνει σιγά-σιγά, καθώς είναι ανέτοιμος και θέλει χρόνο ώστε να βρει ρυθμό ύστερα από την αγωνιστική απραξία) αναμένεται να "καθιερώσει" τον Παπαπέτρου στο πόστο του πάουερ-φόργουορντ, σαν το "4άρι" πίσω από τον "βασικό" Γιώργο Πρίντεζη. Βέβαια, στο "4" μπορεί να παίξει και ο Κώστας Παπανικολάου και αυτό που μένει να δούμε ποιον από τους δύο "Παπ" θα "ψηλώσει" σε θέση ο Έλληνας κόουτς. Ο Ιωάννης, πάντως, δείχνει να είναι ο επικρατέστερος.

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα "3άρια" και ο Παπανικολάου που θα αργήσει λίγο να μπει στο ροτέισον

Στο "3" αυτή την περίοδο, τόσο επειδή λείπει ο Ματ Λοτζέσκι, όσο και γιατί αποκτήθηκε ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ, ο Ντί Τζέι Στρόμπερι έχει "μονιμοποιηθεί" στην συγκεκριμένη θέση. Και ο Αμερικανός γκαρντ-φόργουορντ δείχνει να τα πηγαίνει εξαιρετικά σε αυτόν τον ρόλο, έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Με την επιστροφή όμως του Ματ Λοτζέσκι στην αγωνιστική δράση, σε συνδυασμό και με την παρουσία του Ιωάννη ή του Κώστα (το πιθανότερο) στο "3", θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα χειριστεί τους παίκτες στο ροτέισον ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Σίγουρα, βέβαια, ο Παπανικολάου θα αργήσει λίγο να μπει σε κανονικούς ρυθμούς, τόσο επειδή είναι ανέτοιμος ακόμη αγωνιστικά, όσο και επειδή θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Euroleague από την έναρξη του δεύτερου γύρου στο TOP-16, δηλαδή από την 26 Φεβρουαρίου, στο ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη.

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ιωάννης που είναι ο επικρατέστερος για τον παίκτη πίσω από τον Πρίντεζη

Στο "4" ο Ολυμπιακός έχει την χαρά να διαθέτει τον κορυφαίο πάουερ-φόργουορντ στην Euroleague, τον Γιώργο Πρίντεζη. Ποια θα είναι όμως πλέον η κύρια αλλαγή του; Όπως όλα δείχνουν, αυτός αναμένεται να είναι ένας εκ των δύο "Παπ". Είτε ο Ιωάννης, είτε ο Παπανικολάου, με τον Παπαπέτρου να έχει το προβάδισμα για την θέση, τόσο επειδή τον έχει δοκιμάσει αρκετές φορές φέτος σε αυτόν τον ρόλο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (και τα έχει πάει καλά), όσο και λόγω σωματοδομής και δύναμης. Παράλληλα, σαν εναλλακτικές λύσεις θα υπάρχουν οι Δημήτρης Αγραβάνης (θα παίξει και στο "5") και Μιχάλης Τσαϊρέλης, του οποίου ο ρόλος αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αγραβάνης περισσότερο στο "5" και οι σέντερ γίνονται τέσσερις

Στο "5" οι Πειραιώτες διαθέτουν τους Οθέλο Χάντερ, Σον Τζέιμς (που σιγά-σιγά βρίσκει ρυθμό, αν και θα πρέπει να βγάλει μεγαλύτερη σκληράδα στο παιχνίδι του), Νίκολα Μιλουτίνοβ, ενώ από την στιγμή που θα ανέβει θέση ένας από τους δύο "Παπ", θα "ψηλώσει" στο "5" ο Δημήτρης Αγραβάνης, τον οποίο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φέτος τον έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και σαν σέντερ. Και σε αυτή την θέση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής ο προπονητής του Ολυμπιακού, ο οποίος όπως είπαμε βλέπει με χαρά το ρόστερ του να δυναμώνει, αλλά παράλληλα καλείται να τους χωρέσει όλους αυτούς τους παίκτες στο ροτέισον και στα πλάνα του.

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αθηναίου και η σημασία του να βάζουν το "εμείς πάνω από το εγώ"

Στην γραμμή των περιφερειακών, υπάρχουν πέντε παίκτες. Οι Βαγγέλης Μάντζαρης, Βασίλης Σπανούλης, Ντάνιελ Χάκετ, Γιάννης Αθηναίου, Ντάριους Τζόνσον-Όντομ, συν και τον Ντι Τζέι Στρόμπερι, ενώ αν χρειαστεί (στην ανάγκη) μπορεί στο "2" να παίξει και ο Ματ Λοτζέσκι. Στον "άσο" τον χρόνο τον μοιράζονται ήδη οι Μάντζαρης-Χάκετ και ο Σπανούλης παραμένει το βασικό "2άρι" της ομάδας, έχοντας ως συμπληρώματα τους Τζόνσον-Όντομ και Αθηναίου.

Με εξαίρεση τον Μάντζαρη που είναι "καθαρόαιμο" πλέι-μέικερ και τον Στρόμπερι που είναι "3αρο2άρι", οι υπόλοιποι παίζουν άνετα στο "ασόδυο". Μέχρι στιγμής, πάντως, ύστερα και από την έλευση του Όντομ, ο Αθηναίου, ο οποίος τα πήγε περίφημα σε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε κατά την διάρκεια της σεζόν (έδωσε σημαντικές βοήθειες ερχόμενος από τον πάγκο), στην πράξη έχει μείνει πιο πίσω στο ροτέισον που κάνει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, με αποτέλεσμα ο χρόνος του να έχει μειωθεί. Είπαμε όμως, το έργο του κόουτς δεν είναι εύκολο και κάποιοι ενδεχομένως και να "αδικηθούν" ώστε να μπουν περισσότεροι παίκτες στο ροτέισον. Όμως, όσο συνεχίσουν οι παίκτες να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τις όποιες αλλαγές, βάζοντας την ομάδα πάνω απ' όλους, και το "εμείς" πάνω από το "εγώ", τότε όλα θα κυλήσουν καλά για τους Πειραιώτες.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φημίζεται για το γεγονός πως σαν προπονητής είναι δίκαιος, σωστός και αξιολογεί ισότιμα τον κάθε παίκτη. Οι αθλητές όλα αυτά τα γνωρίζουν και τα βλέπουν και το γεγονός αυτό σίγουρα θα διευκολύνει το πως θα εκλάβουν τις όποιες αποφάσεις του, έχοντας ο κόουτς ως γνώμονα, πάνω απ' όλα, το καλό της ομάδας. Όποιος παίζει καλύτερα, όποιος αποδίδει περισσότερο, όποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση, θα πάρει και τις ευκαιρίες που του αξίζουν.

Πώς διαμορφώνεται το ροτέισον με τον ερχομό του Παπανικολάου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

18 παίκτες συνολικά, οι 15 για το ροτέισον και η δυνατότητα για πολλά σχήματα

Συνολικά φέτος, ο Ολυμπιακός έχει 18 (!) παίκτες και βγάζοντας τον τραυματία Πάτρικ Γιάνγκ, συν τους νεαρούς γκαρντ, Βασίλη Τολιόπουλο και Βασίλη Μουράτο (οι οποίοι ακόμη δεν είναι έτοιμοι), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος καλείται να δουλέψει με ένα ροτέισον 15 παικτών. Με υγιείς όλους, τρεις παίκτες θα μένουν εκτός αποστολής και ενδεχομένως δύο από την δωδεκάδα κάθε αναμέτρησης θα παίζουν ελάχιστα, καθώς όσο η σεζόν θα προχωρά, τόσο το ροτέισον χρησιμοποίησης παικτών θα μικραίνει.

Οι "ερυθρόλευκοι" φέτος μπορούν να δουλέψουν με πολλά σχήματα, με διάφορες πεντάδες ανάλογα τις ανάγκες ενός αγώνα, και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στόχος του προπονητικού-τιμ ήταν να δημιουργήσουν ένα ρόστερ με μπασκετμπολίστες που σχεδόν όλοι τους να μπορούν να αγωνιστούν σε δύο θέσεις, όπως και έγινε.

Οι κύριες θέσεις των παικτών του Ολυμπιακού:

Στο "1": Μάντζαρης, Χάκετ

Στο "2": Σπανούλης, Τζόνσον-Όντομ, Αθηναίου

Στο "3": Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Στρόμπερι, Παπανικολάου

Στο "4": Πρίντεζης, Αγραβάνης, Τσαϊρέλης

Στο "5": Χάντερ, Τζέιμς, Μιλουτίνοβ

Οι θέσεις που μπορούν να παίξουν:

Στον "1": Μάντζαρης, Χάκετ, Σπανούλης, Τζόνσον-Όντομ, Αθηναίου

Στο "2": Σπανούλης, Τζόνσον-Όντομ, Αθηναίου, Χάκετ, Στρόμπερι, Λοτζέσκι

Στο "3": Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Στρόμπερι, Παπανικολάου

Στο "4": Πρίντεζης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Τσαϊρέλης

Στο "5": Χάντερ, Τζέιμς, Μιλουτίνοβ, Αγραβάνης

***Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει δοκιμάσει φέτος και σχήματα με τρία γκαρντ

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ