ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Ο Άλεκ Πίτερς μεταμορφώθηκε στην Μπασκόνια

Ο Άλεκ Πίτερς σε αγώνα Ολυμπιακός - Μπασκόνια την σεζόν 2020/21
Ο Άλεκ Πίτερς σε αγώνα Ολυμπιακός - Μπασκόνια την σεζόν 2020/21 EUROKINISSI

Η Μπασκόνια και ο Άλεκ Πίτερς πλήγωσαν της Εφές (77-59), με τον Αμερικανό φόργουορντ να συνεχίζει να εκπλήσει με τη φετινή πορεία του στην EuroLeague, να βγάζει την ρετσινιά του ρολίστα και να εξελίσσεται σε πρωταγωνιστής.

Το ψηλό σχήμα και η διάθεση του Άλεκ Πίτερς να θυμίσει στην πρώην ομάδα του ποιος είναι, βοήθησαν την Μπασκόνια να φύγει νικήτρια από την έδρα της Αναντολού Εφές (77-59) και να δώσει συνέχεια στις καλές εμφανίσεις των τελευταίων εβδομάδων στην EuroLeague, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 18 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Ο Άλεκ Πίτερς δεν είναι ο φόργουορντ που γνωρίσαμε πέρυσι και πρόπερσι απ' το πέρασμά του σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές. Ο Άλεκ Πίτερς της Μπασκόνια είναι ένας εντελώς διαφορετικός-μεταμορφωμένος-αναγεννημένος σκόρερ, που έχει βγάλει από πάνω του την ρετσινιά του ρολίστα και εξελίσσεται σε απόλυτος πρωταγωνιστής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο Άλεκ Πίτερς πριν καλά καλά τον δούμε και τον γνωρίσουμε στην Ευρώπη, τη χρονιά 2017-18, πέρασε από το NBA και τους Φοίνιξ Σανς (οι οποίοι των επέλεξαν στο No54 του ΝΒΑ Draft του 2017) εκεί που σε 19 συνολικά παιχνίδια, δεν είχε σημειώσει περισσότερους από 45 πόντους, αφού μετρούσε 4.1 πόντους ανά αγώνα και 1.9 ριμπάουντ. Το μεγαλύτερο διάστημα εκείνης της χρονιάς το πέρασε στη G-League με την θυγατρική ομάδα του Φοίνιξ, τους Νόρθερν Αριζόνα Σανς, με τους οποίους έβγαζε μάτια, καθώς είχε 17.6 πόντους και 7.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Κάπου εκεί ήρθε το κάλεσμα από τον Δημήτρη Ιτούδη και την μακρινή κρύα Ρωσία, με τον Αμερικανό φόργουορντ να αποδέχεται την πρόταση και να κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα το ταξίδι με προορισμό τη Ρωσία και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την προοπτική της EuroLeague, όπως ο ίδιος είχε πει, όμως δεν φάνηκε να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην πρώτη του σεζόν με την "ομάδα του στρατού". Σε συνολικά 18 παιχνίδια, τα πρώτα του στην EuroLeague και 16 λεπτά, ο Πίτερς δεν σκόραρε παραπάνω από 5.3 πόντους ανά αγώνα. Πάνω κάτω δηλαδή τα ίδια ποσοστά, τα ίδια λεπτά με αυτά στο Φοίνιξ και τους Σανς. Τίποτα ουσιαστικό δεν είχε αλλάξει.

Αν επιβεβαίωσε κάτι βέβαια αυτό είναι η ικανότητά του στο σουτ. Ο 23χρονος τότε φόργουορντ, σούταρε με 43.3% στα τρίποντα, έχοντας 39/90 προσπάθειες από την γραμμή των 6.75 μέτρων. Παρά τις όχι και τόσο μεστές του εμφανίσεις δηλαδή, κατάφερε να κρατήσει το ποσοστό ευστοχίας που είχε στα κολεγιακά του χρόνια (46.6%) και στη G-League (41.1%) από την γραμμή του τριπόντου.

Το μεγάλο προτέρημα του ήταν και είναι το Spot up σουτ, αλλά και το σουτ βγαίνοντας από σκριν, καθώς όλοι σχεδόν οι πόντοι του με την ΤΣΣΚΑ, προήλθαν απ' αυτό. Στη μέρα του μπορεί να σε "σκοτώσει".

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΝ "ΓΛΥΚΑΝΕ", ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΕ

Έναν χρόνο αργότερα, η Αναντολού Εφές έψαχνε τρόπους να καλύψει το κενό που άφησε ο Μπροκ Μότουμ στη θέση του αναπληρωματικού πάουερ φόργουορντ, με τον Άλεκ Πίτερς να γίνεται ο εκλεκτός του Εργκίν Αταμάν.

Η χρονιά στην Κωνσταντινούπολη άρχισε με τον καλύτερο, αν όχι τον ιδανικό τρόπο για τον Αμερικανό, αφού στους πρώτους πέντε αγώνες του είχε κατά μέσο όρο 15 πόντους, με 14/26 σουτ. Κάπου εκεί άρχισε σιγά σιγά να γλυκαίνει επιθετικά και να βγάζει τον καλό του εαυτό, σε συνδυασμό με την απουσία του Αντριάν Μόερμαν, ο οποίος ήταν εκτός αγώνων λόγω τραυματισμού.

Η ψυχολογία του ήταν στα ύψη, μέχρι που ξεπέρασε τον τραυματισμό του ο Μόερμαν. Κάπου εκεί, άρχισε να χάνει τόσο λεπτά συμμετοχής, όσο και αγωνιστικό ρόλο στην ομάδα.

Αποτέλεσμα; Να γυρίσει στα γνώριμα μονοπάτια των 4 πόντων κατά μέσο όσο, σε συνολικά 13:42 λεπτά συμμετοχής.

ΈΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΡΕΤΣΙΝΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΙΣΤΑ

Ο Άλεκ Πίτερς, ήθελε να δείξει ποιος είναι πραγματικά. Να βγάλει τον εαυτό του μέσα στο παρκέ, κάτι που μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχε κάνει. Θα έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μία ομάδα που θα του δώσει την ευκαιρία για το κάτι παραπάνω. Έτσι κι έγινε.

Το καλοκαίρι του 2019 και συγκεκριμένα την Τρίτη 30 Ιουνίου, η Αναντολού Εφές, όχι και τόσο ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες του Πίτερς στην ομάδα, ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας τους, με τους Τούρκους να γράφουν στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter: "Καλή τύχη Άλεκ".

Η καλύτερη ευχή μέχρι τότε για τον ίδιο, αφού άρχισε με αργά αλλά στιβαρά και σταθερά βήματα να πραγματοποιείται.

Ο 25χρονος Αμερικανός, τα βρήκε σε όλα με την Μπασκόνια, με την ισπανική ομάδα να παίρνει τον ίδιο για να καλύψει το κενό, όχι κάποιου αναπληρωματικού, όπως είχε γίνει την προηγούμενη χρονιά, αλλά αυτό του Σενγκέλια, ο οποίος μετακόμισε πως Ρωσία μεριά.

Ο ίδιος θέλησε να κάνει μία νέα αρχή και το κατάφερε από την πρώτη στιγμή. Στα 10 παιχνίδια μέχρι τώρα στη σεζόν, μετρά 12.9 πόντους, με 59.5% στα δίποντα (25/42) και 51.3% στα τρίποντα (20/39), ενώ έχει και 4.2 ριμπάουντ αλλά και 1.3 ασίστ μέσο όρο.

Τα νούμερά του όχι μόνο αντικατοπτρίζουν την εικόνα του, αλλά δείχνουν πως πλέον έχει κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο στους Βάσκους, αφού ουσιαστικά τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ πλέον είναι ο 4ος πιο εύστοχος παίκτης της διοργάνωσης έξω από τα 6.75, έχοντας 55.56% στα τρίποντα.

Στη χώρα των Βάσκων, δείχνει να έχει απελευθερωθεί, να κάνει το δικό του παιχνίδι, με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς ουσιαστικά να του δίνει το ελεύθερο. Πλέον, δεν είναι ο παίκτης που θα είναι λύση ανάγκης, ή που θα μπει για αλλαγή handball, ή θα κάνει απλά ένα σκριν ή ένα pop out, αλλά είναι αυτός που με τον τρόπο του, αυτό τον γνωστό αμερικάνικο, θα οδηγήσει την ομάδα του στις νίκες.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ