ΑΕΚ

Παπαθεοδώρου - ΑΕΚ: Η φιλοσοφία, τα λάθη και η έξοδος

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πανηγυρίζει το καλάθι της ΑΕΚ
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πανηγυρίζει το καλάθι της ΑΕΚ AEK BC

Η στήριξη του Μάκη Αγγελόπουλου παρά τις αντιρρήσεις των οργανωμένων, το μεγάλο ηλικιακά ρόστερ, οι μαζεμένοι τραυματισμοί, οι καλές και οι κακές στιγμές. Το πέρασμα του Ηλία Παπαθεοδώρου από τον πάγκο της ΑΕΚ τα είχε όλα.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αποτελεί παρελθόν από την ΑΕΚ. Μία σχέση 22 μηνών ολοκληρώθηκε απότομα μετά την ήττα από τον Κολοσσό, με την “Ένωση” να κοιτάζει ήδη την επόμενη μέρα.

Ήταν σίγουρα πολύ ενδιαφέροντες αυτοί οι 22 μήνες της κοινής πορείας της ΑΕΚ με τον Παπαθεοδώρου, ο οποίος αποχώρησε αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα Κύπελλο Ανδρών και μία πορεία μέχρι τον τελικό του Basketball Champions League του 2020 στο Final Eight που έγινε στο ΟΑΚΑ στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά και την απώλεια τριών στόχων την φετινή σεζόν (Super Cup, Κύπελλο και BCL) και την ομάδα ανάμεσα στην 3η και την 4η θέση στην Stoiximan Basket League, πίσω από Παναθηναϊκό, Λαύριο και – ενδεχομένως – τον Προμηθέα αν οι Πατρινοί πάρουν τις νίκες που θέλουν στα εξ αναβολής παιχνίδια τους. Πώς έφτασε όμως αυτή η σχέση στο τέλος της;

ΑΣΠΙΔΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Δεν είναι ακριβώς μυστικό ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ δεν είδαν με καλό μάτι την πρόσληψη του Ηλία Παπαθεδώρου στον πάγκο της ομάδας τον Ιούνιο του 2019. Για την ακρίβεια, είχαν δείξει εξ αρχής τις αντιρρήσεις τους όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ ήταν υποψήφιος για τον πάγκο της ομάδας. Τότε όμως ήταν που πήρε την κατάσταση πάνω του ο Μάκης Αγγελόπουλος.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ ήταν αυτός που έπαιξε τον ρόλο της ασπίδας για χάρη του έμπειρου τεχνικού. Ήταν αυτός που ξεκαθάρισε ότι πιστεύει στις ικανότητές του και ότι θα τον στηρίξει. Και αυτό ακριβώς έκανε, ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο του στους οργανωμένους ότι πίστευε πως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση.

Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα στην αρχή. Και έγιναν ακόμα χειρότερα στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν (2019/20) όταν μετά από 5 αγωνιστικές η “Ένωση” είχε ρεκόρ 1-4 στην Stoiximan Basket League, με αποτέλεσμα να υπάρξουν λαϊκά δικαστήρια μετά από μία ήττα από το Ρέθυμνο. Ο Μάκης Αγγελόπουλος όμως δεν επηρεάστηκε και στήριξε τον προπονητή του. Και φάνηκε να ανταμείβεται για αυτό.

Έπειτα από εκείνο το απόγευμα στο Ρέθυμνο η ΑΕΚ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της. Έπαιξε ωραίο μπάσκετ, νίκησε τον Παναθηναϊκό σε ένα απίστευτο παιχνίδι. Άντεξε τους κραδασμούς της πώλησης του Χάουαρντ Σαντ-Ρος στην ΤΣΣΚΑ, κατέκτησε το Κύπελλο Ανδρών, έτρεξε σερι νικών, προκρίθηκε με άνεση στα προημιτελικά του Basketball Champions League με δύο νίκες κόντρα στην Βόννη. Και μετά ήρθε ο κορονοϊός και διακόπηκαν τα πάντα. Πάνω ακριβώς που η ΑΕΚ έδειξε να είναι στην καλύτερή της φάση. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα άλλαξαν όλα.

ΤΟ FINAL EIGHT ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΡΟΣΤΕΡ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την σεζόν 2020/21 έχοντας ως πρώτο στόχο την κατάκτηση του Basketball Champions League της... σεζόν 2019/20. Πάνω σε αυτή την λογική χτίστηκε. Πάνω σε αυτή την λογική αποφασίστηκε να παραμείνει ο περσινός (μεγάλος σε ηλικία) κορμός συν τις προσθήκες των Μορέιρα, Λοτζέκι και Κατσίβελη, προκειμένου να υπάρχει συνοχή και χημεία. Και πάνω σε αυτή την λογική αποφασίστηκε να αποκτηθεί για τα τρία παιχνίδια του Final Eight ο Ταϊρις Ράις.

Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν αρκετές ενστάσεις από αρκετό κόσμο για την επιλογή του τεχνικού επιτελείου να πορευτεί με ένα μεγάλο σε ηλικία ρόστερ. Φαινόταν η ομάδα να μην έχει προοπτική, να μην σκέφτεται το “αύριο”, ενώ την ίδια στιγμή η σύσταση του ρόστερ έδειχνε ότι έλειπε η αθλητικότητα. Παράλληλα ωστόσο υπήρχε ένας ακόμα μεγαλύτερος προβληματισμός: Θα άντεχαν οι βετεράνοι της ΑΕΚ σε αυτούς τους ρυθμούς;

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι συνεργάτες του είχαν επιχειρήματα πάνω σε αυτές τις ενστάσεις. Στέκονταν στην χημεία της ομάδας, πρόταξαν τις προσωπικότητες των παικτών, στάθηκαν στην εξαιρετική σωματική κατάσταση των περισσότερων εξ αυτών. Στήριξαν δημόσια τις επιλογές τους. Ήταν όλες δικές τους; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις είχαν εξεταστεί παίκτες σε καλύτερη μπασκετική ηλικία.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις για παράδειγμα ήταν ο Καντίν Κάρινγκτον (25 χρονών, 1.93 μέτρα) που προερχόταν από τρομερή σεζόν με την γερμανική Λούντβιγκσμπουργκ. Η ΑΕΚ προσπάθησε πολύ την περίπτωσή του, με τον εκρηκτικό γκαρντ να προτιμά τελικά την Μπασκόνια και όταν αποδεσμεύτηκε να συμφωνεί με την Μονακό, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά (ρήξη χιαστού). Μία άλλη περίπτωση ήταν ο Τζαμάρ Γκάλεϊ (29 χρονών, 1.96 μέτρα) από την Γκαλίλ Γκιλμπόα, ο οποίος προτίμησε την Νταρουσάφακα. Είναι επίσης δεδομένο ότι υπήρχαν και άλλα ονόματα στην λίστα. Η ΑΕΚ ωστόσο τελικά στράφηκε στον Ράις (για τρία παιχνίδια) και τον Λοτζέσκι, ηττήθηκε στον τελικό του BCL από την πιο αθλητική Μπούργος και έπρεπε να ξεκινήσει την σεζόν 2020/21 με αυτό το ρόστερ.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την σεζόν με 0/2 τίτλους (BCL και Super Cup). Προσπάθησε όμως να τα αφήσει όλα αυτά πίσω της. Και η αλήθεια είναι ότι φάνηκε να τα καταφέρνει, χάρη στο καλύτερο φάρμακο που υπάρχει στο μπάσκετ: Τις νίκες. Η ΑΕΚ νικούσε. Και νικούσε παίζοντας όμορφο μπάσκετ. Πάνω όμως που είχε αρχίσει να ρολάρει, ήρθαν οι τραυματισμοί και ο κορονοϊός. Ήταν όμως ένας συγκεκριμένος τραυματισμός που έμελλε να φέρει ντόμινο: Αυτός του Μάρκους Σλότερ.

Ο έμπειρος σέντερ είναι ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο έχει χτιστεί όλη η αμυντική λογική της ΑΕΚ. Φέτος ωστόσο πρόλαβε να παίξει μόλις σε 11 αγώνες (6 στην Stoiximan Basket League και 5 στο BCL) έχοντας τρεις σοβαρούς τραυματισμούς: Έναν στο γόνατο τον Νοέμβριο, μία θλάση την γάμπα τον Δεκέμβριο και μία βαριά θλάση στο πόδι πριν μερικές εβδομάδες, που οδήγησε την ΑΕΚ στην απόφαση να πορευτεί χωρίς αυτόν μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το ερώτημα τότε που τέθηκε ευλόγως ήταν το εξής: Γιατί η ΑΕΚ επέλεξε να χτίσει για δεύτερη σερί σεζόν όλη την αμυντική φιλοσοφία της σε έναν σέντερ που είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς; Η απάντηση ήταν πως η έλευση του Μορέιρα θα αποφόρτιζε τον Σλότερ, αλλά ο Αφρικανός είναι εντελώς διαφορετικός παίκτης, με περισσότερα επιθετικά χαρίσματα και λιγότερα αμυντικά. Ήταν γνωστό πως αν τραυματιζόταν ο Σλότερ η ΑΕΚ θα είχε πρόβλημα, όπως και ότι – όσο κυνικό και αν ακουστεί – ήταν εξαιρετικά πιθανό ο άλλοτε παίκτης της Ρεάλ να τραυματιστεί. Όπως το ίδιο ίσχυε και για τον Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος επίσης είχε αρκετούς τραυματισμούς φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια που αγωνίστηκε σε άλλες ομάδες.

Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα τραυματισμών, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο ακόμα σοβαρά θέματα: Αυτό του Λίνου Χρυσικόπουλου, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε με το 1.5 πόδι εκτός ΑΕΚ (έχοντας πρόβλημα και με τον χρόνο συμμετοχής του) πριν αλλάξει γνώμη τελευταία στιγμή, αλλά και αυτό του Νίκου Ρογκαβόπουλου, ο οποίος έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας για οικονομικούς λόγους, έχοντας ωστόσο και αυτός παράπονο από τον χρόνο συμμετοχής του. Δεν μπορεί να πει κάποιος με ασφάλεια το μερίδιο ευθύνης κάθε πλευράς σε αυτές τις περιπτώσεις. Σίγουρα όμως όταν υπάρχουν δύο παρόμοια ζητήματα με απόσταση μερικών μηνών, φαίνεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Τραυματισμοί, κορονοϊός, εντάσεις. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα ντόμινο για την ΑΕΚ, που για αρκετά μεγάλο διάστημα έκανε αγωνιστικές υπερβάσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο φαινόταν να έχει αδειάσει ως ομάδα. Σωματικά, ψυχικά, ψυχολογικά. Η αποκαρδιωτική εικόνα και η ήττα από τον Κολοσσό ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Είναι εύκολο για τον καθένα να το παίζει μετά Χριστόν προφήτης. Με την σχέση του Ηλία Παπαθεοδώρου με την ΑΕΚ να ολοκληρώνεται και την “Ένωση” εκτός στόχων, είναι σαφές ότι η φετινή σεζόν κρίνεται ως αποτυχημένη για τον Έλληνα τεχνικό. Η ομάδα έχασε τέσσερις τίτλους που διεκδίκησε από τον Σεπτέμβριο (BCL, Super Cup, Κύπελλο και ξανά BCL) και είδε το Λαύριο που έχει μπάτζετ όσο το συμβόλαιο του Κιθ Λάνγκφορντ να την κερδίζει τρεις φορές.

Υπάρχουν δικαιολογίες για τον Έλληνα τεχνικό; Σίγουρα, με την πρώτη να είναι οι τραυματισμοί. Θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα αν η περσινή σεζόν δεν είχε διακοπεί λόγω κορονοϊού; Ίσως, αλλά με τα ίσως δεν γίνεται δουλειά. Στήθηκε σωστά η φετινή ΑΕΚ; Μιλώντας εκ του αποτελέσματος – και κακά τα ψέματα, όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα – φαίνεται πως όχι. Η έλλειψη αθλητικότητας στην περιφέρεια, οι τραυματισμοί του Σλότερ που στέρησαν στην ΑΕΚ τον καλύτερο αμυντικό της, τα μέσα-έξω του Λοτζέσκι λόγω των δικών του τραυματισμών, η αστάθεια στην απόδοση βασικών παικτών, όλα αυτά οδήγησαν σε μία άσχημη εικόνα στο τελευταίο διάστημα. Και, τελικά, στην απόλυση του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Στο τέλος της ημέρας, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πορεύτηκε όπως αυτός ήθελε. Έχτισε μία ομάδα με βετεράνους με δυνατές προσωπικότητες, υπήρξαν στιγμές που η ΑΕΚ έπαιξε όμορφο μπάσκετ. Η εικόνα όμως της “Ένωσης” τον τελευταίο καιρό ήταν κακή. Χρειαζόταν ένα σοκ για να συνέλθει. Και αποφασίστηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσουν όλοι στην ομάδα ήταν η απόλυσή του έμπειρου τεχνικού.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ