BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Βιλερμπάν: Η ραψωδία του Μπέικον, το ξεκλείδωμα του Πονίτκα και το “πάγωμα” των χειριστών των Γάλλων

Ο Ματέους Πονίτκα με την φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Ματέους Πονίτκα με την φανέλα του Παναθηναϊκού ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βιλερμπάν. Το ρεσιτάλ του Μπέικον, το τρικ με τα σκριν των γκαρντ, το ξεκλείδωμα του Πονίτκα και η αλλαγή στην άμυνα στο Pick and Roll.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2/2 στην διαβολοβδομάδα. Μετά την Βίρτους οι “πράσινοι” νίκησαν και την Βιλερμπάν, διασύροντας με 77-58 τους Γάλλους, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις.

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε κάποια πράγματα σε άμυνα και επίθεση, είδε τον Μπέικον να δίνει ρεσιτάλ και τον Πονίτκα να “ξεκλειδώνει”, παίρνοντας μία νίκη που τον ανέβασε στην βαθμολογία και θα του αναπτερώσει την ψυχολογία.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Παναθηναϊκού.

Ο Μπέικον, το τρικ με το σκριν των γκαρντ και ο Πονίτκα

Ο Ντουέιν Μπέικον ήταν σε σπουδαία βραδιά. Ο Αμερικανός τελείωσε τον αγώνα με 25 πόντους (6/9 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 4/4 βολές). Πήρε τις φάσεις που έψαχνε, σκοράροντας σύμφωνα με το InStat Scout 1.49 πόντους ανά κατοχή, σε ένα απίστευτο νούμερο. Το θέμα ωστόσο ήταν ότι ο Ντέγιαν Ράντονιτς δεν του ζήτησε απλώς να δημιουργήσει κάτι από το τίποτα. Θέλησε να του κάνει πιο εύκολη την δουλειά, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό τρικ.

Ο τεχνικός των “πράσινων” αποφάσισε να προσθέσει ένα νέο στοιχείο στο παιχνίδι: Έδινε σκριν στον Αμερικανό στην δεξιά πλευρά (στις 45 μοίρες) με κάποιον άλλο περιφερειακό, συνήθως με αυτόν που μάρκαρε ο Νάντο Ντε Κολό. Ο σκοπός ήταν διπλός: 1. Να στείλει τον Μπέικον στο δεξί του χέρι, αφού προτιμάει να εκτελεί έπειτα από δεξιά ντρίμπλα. 2. Να σημαδέψει τον (μέτριο αμυντικό και ανέτοιμο) Ντε Κολό στην άμυνα. Αμφότεροι οι στόχοι επιτεύχθηκαν.

Ιδού και το Shot Chart του Μπέικον:

Το Shot Chart του Ντουέιν Μπέικον κόντρα στην Βιλερμπάν
Το Shot Chart του Ντουέιν Μπέικον κόντρα στην Βιλερμπάν INSTAT SCOUT

Την ίδια στιγμή που ο Μπέικον έκανε τα δικά του, ο Παναθηναϊκός θέλησε να εμπλέξει περισσότερο και τον Ματέους Πονίτκα στο παιχνίδι. Σε αντίθεση με άλλες φορές, ο Πολωνός δεν στεκόταν απλώς στις γωνίες. Ήταν συνήθως αυτός που λάμβανε την πρώτη πάσα (παίρνοντας ένα σκριν χαμηλά στην αρχή πριν υποδεχθεί την πάσα) και είχε την ευκαιρία να ορμήσει προς το καλάθι και - συχνά - να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Κάπως έτσι, ο Πονίτκα τελείωσε τον αγώνα με 10 πόντους και 7 ασίστ, από τις οποίες οι “πράσινοι” πήραν συνολικά 15 πόντους.

Το γεγονός ότι ο Πονίτκα ενεπλάκη περισσότερο στην επίθεση είχε - όπως αποδείχθηκε - πολλαπλά οφέλη για τον Παναθηναϊκό. Ο Πολωνός έγινε πιο επιθετικός, ήταν πιο ενεργός στην άμυνα και - για πρώτη φορά τόσο έντονα - επιτέθηκε στις close out άμυνες των Γάλλων στην περιφέρεια (όταν έκλειναν στον σουτέρ), κερδίζοντας συνολικά 7 φάουλ.

Η αλλαγή στην άμυνα στο Pick and Roll

Ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής εφάρμοζε αρκετές διαφορετικές άμυνες σε καταστάσεις Pick and Roll. Ξεκινούσε παίζοντας “Flat” (ο ψηλός έμενε πίσω στο σκριν), άλλες φορές αλλαγές, όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ άλλαζε σε δυναμικό Hedge Out (ο ψηλός έβγαινε επιθετικά στην μπάλα, συχνά κάνοντας blitz, δηλαδή double-team), άλλες φορές ICE στις 45 μοίρες (Ο αμυνόμενος γκαρντ αρνείτο τον κεντρικό διάδρομο στον χειριστή της μπάλας). Κόντρα στην Βιλερμπάν αποφάσισε να ακολουθήσει αποκλειστικά την τελευταία λύση.

Οι “πράσινοι” εφάρμοσαν την λογική του “ICE” σχεδόν για 40 λεπτά ακόμα και σε κεντρικό Pick and Roll των Γάλλων (όπου ο στόχος ήταν κυρίως να στείλουν στο αριστερό χέρι τους χειριστές τους και ειδικά τον Ντε Κολό). Με αυτό τον τρόπο τα πράγματα φάνηκαν να απλοποιούνται για όλους, τόσο στο πώς αμύνονταν οι παίκτες πάνω στην μπάλα, όσο και αυτοί που βρίσκονταν στην αδύνατη πλευρά και δεν ήταν απαραίτητο να να κάνουν πάντα κάποια αμυντική περιστροφή.

Ο Παναθηναϊκός έχει λίγους καλούς αμυντικούς. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα: Με εξαίρεση τον - καλύτερο αμυντικό του στην μπάλα - Πάρις Λι, όλοι οι άλλοι περιφερειακοί της ομάδας έχουν ύψος λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 2.00 μέτρα. Αυτό το γεγονός δίνει μέγεθος στην άμυνα των “πράσινων” και κόντρα σε μία ομάδα που γενικά έχει “κοντή” περιφερειακή γραμμή αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετό για να μπλέξει τα πράγματα.

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να προσπαθεί να εντάξει τον Μπέικον και τον Πονίτκα στο ρόστερ. Με το να απλοποιήσει τα πράγματα στην αμυντική προσέγγιση του Pick and Roll φροντίζει να υπάρχουν αρχές. Σαφώς και υπήρχαν κενά διαστήματα - και κάποιες στιγμές μία σύγχυση στην άμυνα μακριά από την μπάλα σε κάποια σκριν - αλλά σε γενικές γραμμές υπήρχε μία πειθαρχία, κάτι που φάνηκε σε όλο τον αγώνα.

Έτρεξε περισσότερο, απελευθερώθηκε, είδε πράγματα

Ο Παναθηναϊκός νίκησε επειδή φάνηκε να παίζει πιο ελεύθερα. Έχοντας αρχές στην άμυνα μπόρεσε να κερδίσει αυτοπεποίθηση, μπόρεσε να τρέξει περισσότερο, όχι απαραίτητα σε πρώτο χρόνο, αλλά σε δεύτερο. Ο τρόπος που πήρε το μέγιστο από τον Μπέικον και τον Πονίτκα στην επίθεση (σε εκτελεστικό και δημιουργικό ρόλο αντίστοιχα) άνοιξε το γήπεδο, έδωσε επιλογές. Το σημάδι στον Ντε Κολό και τον Γιουσούφα Φαλ βοήθησε να βρεθεί μία δίοδος στο καλάθι των Γάλλων.

Το “τριφύλι” νίκησε γιατί μπόρεσε να πάρει αυτά που έπρεπε, από τους παίκτες που έπρεπε. Το 2/2 στο ΟΑΚΑ σίγουρα θα βοηθήσει ώστε η ψυχολογία να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Οι παίκτες να πιστέψουν περισσότερο στο σύστημα, να αισθανθούν ότι πλέον τα πράγματα μπαίνουν σε μία σειρά. Αυτό μόνο κέρδος μπορεί να φέρει ενόψει της συνέχειας.

Ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα πράγματα να εξερευνήσει στο ροτέισον και στις αρχές του. Να βρει έναν τρόπο να εμπλέξει με περισσότερη συνέπεια όλους τους παίκτες, να ενσωματώσει ξανά τον Μάριους Γκριγκόνις στο σύνολο όταν επιστρέψει ο Λιθουανός. Υπάρχει ωστόσο ένα πράγμα που πάντα βοηθάει να γίνονται πιο ομαλά τα πράγματα: Οι νίκες. Και οι “πράσινοι” πήραν δύο συνεχόμενες αυτή την εβδομάδα, κάτι που θα παίξει τον δικό του ρόλο.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ