BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός, Πάρις Λι: Ένα αμυντικό μαμούνι με επιθετικές αρετές

Ο Πάρις Λι με την φανέλα της Μονακό
Ο Πάρις Λι με την φανέλα της Μονακό PHOTO CREDITS: UNICS.RU

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το παιχνίδι του Πάρις Λι, που είναι ο εκλεκτός του Παναθηναϊκού για την θέση του πόιντ γκαρντ. Η αμυντική συνέπεια, η ικανότητα να παίξει με και χωρίς την μπάλα στα χέρια, το μικρό δέμας και το συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού στο οποίο έχει μάθει να παίζει

Ο Πάρις Λι (27 χρονών, 1.83 μέτρα) θα αγωνίζεται όπως όλα δείχνουν με την φανέλα του Παναθηναϊκού την επόμενη σεζόν. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και φαίνεται ότι ο βραχύσωμος γκαρντ της Μονακό θα είναι η πρώτη μεταγραφή του “τριφυλλιού”.

Ο Λι είναι ένας παίκτης που έχει κάνει μέχρι στιγμής στην καριέρα του όλα τα απαραίτητα βήματα, ανεβαίνοτας βήμα-βήμα στην ευρωπαϊκή βαθμίδα. Μετά την αποφοίτησή του από το Ιλινόις Στέιτ ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του πορεία στην Αντβέρπ (με την οποία προκρίθηκε στο Final Four του 2019 στο Basketball Champions League όντας ο ηγέτης της), για να ακολουθήσει μία οριακά καλή σεζόν στο ιδιαίτερο περιβάλλον της Μπάμπεργκ (2019/20), το ξεπέταγμα στην Ορλεάνς πέρυσι (2020/21) και η ρούκι παρουσία στην EuroLeague με την Μονακό την φετινή σεζόν (2021/22), όπου είχε 7.2 πόντους, 1.4 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 35.1% στα τρίποντα σε 19 λεπτά συμμετοχής.

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Το θέμα πλέον είναι γιατί ο Παναθηναϊκός έσπευσε πάνω του πριν ακόμα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν και τι ελπίζει να πάρει από αυτόν.

Ένας παίκτης που παίζει με και χωρίς την μπάλα στα χέρια

Ξεκινώντας από τα βασικά: Ο Λι είναι ένας undersized πόιντ γκαρντ, ο οποίος συνηθίζει να παίζει σε υψηλές ταχύτητες. Όλες οι ομάδες που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής στην πορεία του στην Ευρώπη συνήθιζαν να παίζουν γρήγορο μπάσκετ. Από την Αντβέρπ, μέχρι την Μπάμπεργκ, την Ορλεάνς και την Μονακό, αυτές είναι ομάδες που γενικά έπαιζαν/παίζουν σε υψηλό τέμπο και αγωνίζονται σε πρωταθλήματα που γενικά υπάρχει ταχύτητα και αθλητικά προσόντα, αν και οι Μονεγάσκοι κατέβασαν (λίγο) το τέμπο τους με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο τους. Αυτό είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να έχει υπόψη του όταν βλέπει τον βραχύσωμο γκαρντ.

Ο Λι είναι ένας αριστερόχειρας γκαρντ που ξεχωρίζει για την ικανότητά του να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Αρέσκεται να στήνει Pick and Roll στην κορυφή και προτιμά γενικά να σουτάρει μετά από δεξιά ντρίμπλα, τηρώντας επίσης σε μεγάλο βαθμό πλέον την λογική ότι τα σουτ του έρχονται είτε πίσω από την γραμμή του τριπόντου, είτε στο “ζωγραφιστό”, αν και όσο περνούν τα χρόνια μειώνει τις διεισδύσεις του. Σύμφωνα με το InStat Scout, σε κάθε μία από τις 5 σεζόν που βρίσκεται στην Ευρώπη σημειώνει τουλάχιστον 1 πόντο ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου εκδήλωσε προσπάθεια, σε ένα πολύ καλό νούμερο

Ο απόφοιτος του κολεγίου του Ιλινόις Στέιτ μπορεί επίσης να παίξει το Pick and Roll ως δημιουργός σε καλό, αλλά όχι ελίτ επίπεδο. Έχει την δυνατότητα να βρει τον ψηλό που ρολάρει στο καλάθι, ενώ - όταν πηγαίνει αριστερά - μπορεί να δει και την αδύνατη πλευρά για να πασάρει σε συμπαίκτη του στην περιφέρεια.

Τα προηγούμενα χρόνια - λόγω και του γεγονότος ότι ήταν ο βασικός χειριστής των ομάδων του - ο Λι ενίοτε το παράκανε με τις επιθετικές του επιλογές, παίρνοντας τραβηγμένα σουτ. Στην Μονακό ωστόσο ο ρόλος του άλλαξε λόγω της συνύπαρξής του με τον Μάικ Τζέιμς, με αποτέλεσμα να είναι πιο μετρημένος στις επιλογές του, πάντα τηρουμένων των αναλογιών.

Ιδού το Shot Chart του Αμερικανού την φετινή σεζόν στην EuroLeague:

Το Shot Chart του Πάρις Λι στην EuroLeague της σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Πάρις Λι στην EuroLeague της σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Αυτό πάντως που κάνει πραγματικά χρήσιμο τον Λι είναι η ικανότητά του να είναι εξίσου αποδοτικός και χωρίς την μπάλα στα χέρια του. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι μεν ένας παίκτης που του αρέσει να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, ωστόσο είναι αποδοτικός (αν και δεν είναι κλασικός σουτέρ) σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση) και μπορεί να συνυπάρξει στο παρκέ με έναν γκαρντ που θέλει την μπάλα στα χέρια, κάτι που απέδειξε ακόμα περισσότερο φέτος παίζοντας στο πλευρό του Μάικ Τζέιμς. Δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός συνήθως δίνει την μπάλα συχνά στα χέρια του Νεμάνια Νέντοβιτς, αυτό το προσόν είναι απαραίτητο για να ανοίγει το γήπεδο καλύτερα.

Ο Λι μπορεί να σουτάρει εξαιρετικά από οπουδήποτε στο παρκέ μετά από ντρίμπλα, ωστόσο υπάρχει ένα σημείο στο οποίο δεν φτάνει σε αυτά τα νούμερα: Το τρίποντο από αριστερά στις 45 μοίρες όπου σουτάρει με 33% στην 5ετία που βρίσκεται στην Ευρώπη, πιθανότατα επειδή είναι αριστερόχειρας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κάτι τέτοιο τον κάνει λιγότερο επικινδυνο. Όπως και να έχει αν κάποιος παρατηρήσει το Shot Chart του με όλα τα σουτ που έχει επιχειρήσει την 5ετία που βρίσκεται στην Ευρώπη σε όλες τις διοργανώσεις μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα:

Το Shot Chart του Πάρις Λι στην 5ετία που αγωνίζεται στην Ευρώπη
Το Shot Chart του Πάρις Λι στην 5ετία που αγωνίζεται στην Ευρώπη INSTAT SCOUT

Η πίεση στην μπάλα και το θέμα του ύψους

Στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Λι είναι ένα… μαμούνι. Γνωστός από τα κολεγιακό του χρόνια για την άμυνά του πάνω στην μπάλα, ο Αμερικανός γκαρντ έχει την δυνατότητα να πιέζει συνεχώς τον αντίπαλο πόιντ γκαρντ και να του δυσκολεύει την ζωή. Παράλληλα, έχει πολύ ενεργά χέρια, κάτι που τον βοηθάει να κάνει αρκετά κλεψίματα. Αυτή η πίεση βέβαια συχνά οδηγεί σε αρκετά φάουλ, αλλά και σε κάποια περιττά ρίσκα, που μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στην άμυνα.

Την φετινή σεζόν η Μονακό είχε μία από τις καλύτερες άμυνες στο Pick and Roll στην EuroLeague και αυτό είναι κάτι σε έναν βαθμό πιστώνεται και στον Λι. Οι Μονεγάσκοι βέβαια έπαιζαν μία άμυνα που ξεκινούσε με την πίεση των γκαρντ τους πάνω στην μπάλα (όπως ο Λι), αλλά είχαν παράλληλα ως φιλοσοφία να κλείνουν προς τα μέσα (επειδή γενικά δεν είχαν μέγεθος στην περιφερειακή τους γραμμή) και να αφήνουν το σουτ στους αντιπάλους τους.

Το θέμα του ύψους του Λι είναι λογικό να αποτελέσει ένα ζήτημα. Ο Αμερικανός είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός πάνω στην μπάλα και ένας παίκτης που από την φύση του παλεύει κάθε φάση στην άμυνα, ακόμα και όταν έχει μειονέκτημα στο ύψος στο Post. Έχει δυνατό κορμό και παλεύει να παίξει άμυνα από μπροστά. Διαθέτει ενεργά χέρια που τον βοηθούν να κάνει κλεψίματα αν ο παίκτης που τον ποστάρει αφαιρεθεί. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν παύει να είναι 1.83 μέτρα.

Είναι δεδομένο ότι οι καλές ομάδες θα τον σημαδέψουν, οπότε είναι απαραίτητο να έχει στο πλευρό του παίκτες με μέγεθος. Η Μονακό προσπαθούσε να προσαρμοστεί σε αυτό στέλνοντας συνήθως βοήθεια με το που έπαιρνε την μπάλα ο αντίπαλος του Λι, κάνοντας double-team. Αυτό απαιτεί αντίστοιχα έναν συγχρονισμό, καλές αμυντικές περιστροφές και αποφασιστικότητα. Όλα αυτά βέβαια είναι πράγματα που θα απασχολήσουν τον Παναθηναϊκό όταν αποφασίσει με ποιους παίκτες θα πλαισιώσει τον Αμερικανό.

Μία κίνηση που θα κριθεί (και) από τις επόμενες

Ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως κινήθηκε άμεσα στην περίπτωση του Αμερικανού και ετοιμάζεται να βάλει στην μηχανή του έναν χρήσιμο ρολίστα, που έχει κάνει - βάσει των ομάδων που αγωνίστηκε μέχρι στιγμής - όλα τα σωστά βήματα στην εξέλιξή του. Για να κρίνει βέβαια κάποιος απόλυτα μία κίνηση, πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα και αυτή τη στιγμή αυτά δεν υπάρχουν.

Αυτά που είναι γνωστά για τον Λι είναι τα εξής: Πρόκειται για έναν πόιντ γκαρντ που στο παρελθόν έχει υπάρξει βασικός κουμανταδόρος ομάδων δεύτερης/τρίτης ταχύτητας (Αντβερπ, Μπάμπεργκ, Ορλεάνς) αφήνοντας θετικά δείγματα, ο οποίος φέτος πήγε σε ομάδα δεύτερης/πρώτης ταχύτητας (Μονακό), όπου έδειξε άμεση προσαρμοστικότητα σε έναν νέο ρόλο.

Είναι ένας undersized two-way πόιντ γκαρντ. Ένας καλός (όχι ελίτ) οργανωτής, που μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, αλλά και από στάση, ο οποίος μπορεί να παίξει στο πλευρό ενός γκαρντ που έχει προτεραιότητα το σκοράρισμα. Παράλληλα, μέχρι στιγμής έχει βρεθεί στο ρόστερ ομάδων που συνήθως παίζουν σε γρήγορο - και ενίοτε πολύ γρήγορο - τέμπο, σε μπάσκετ πολλών κατοχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αμυντικά, είναι ένας παίκτης που πιέζει εξαιρετικά πάνω στην μπάλα και κάνει κλεψίματα, αλλά ενίοτε τζογάρει και μπορεί να υποπέσει σε κάποια βεβιασμένα φάουλ. Αυτό είναι το προφίλ του. Το θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθεί.

Στο τέλος της ημέρας, ο Λι είναι η πρώτη μεταγραφή, το πρώτο κομμάτι του παζλ του Παναθηναϊκού της σεζόν 2022/23. Το θέμα είναι πλέον με τι παίκτες θα πλαισιωθεί στην περιφέρεια προκειμένου να γίνει σαφής ο ρόλος του, ώστε να μπορέσει και ο ίδιος να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Τα υπόλοιπα θα φανούν εκεί που φαίνονται πάντα: Στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ