ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 93-80: Ποιος Γιάννης; Ο Θανάσης!

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με ήρωες από το πουθενά τους Θανάση Αντετοκούνμπο - Λούκας Λεκαβίτσιους, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού (93-80) στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν για την έκτη αγωνιστική της EuroLeague 2018/19.

Το πρώτο ντέρμπι αιωνίων της σεζόν 2018/19 ήταν όπως το περιμέναμε. Είχε δύο σπουδαίες ομάδες στο παρκέ που όμως είχαν τρομερά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, είχε μεγάλες επιδόσεις από πολύ ποιοτικούς παίκτες, είχε σασπένς, είχε -φυσικά- αρκετή γκρίνια, έντονα συναισθήματα, απίθανες φάσεις, αλλά και έναν φανταστικό Θανάση Αντετοκούνμπο που με μια ψυχωμένη εμφάνιση και ένα εκπληκτικό ξέσπασμα στο τρίτο δεκάλεπτο γύρισε τούμπα το ματς για να πάρει ο Παναθηναϊκός τη νίκη (93-80) και να προσπεράσει τον Ολυμπιακό στην κατάταξη της EuroLeague.

Στο 4-2 πλέον οι πράσινοι, στο 3-3 οι Πειραιώτες που στήριξαν τον Γιάνις Τίμα και δικαιώθηκαν, στηρίχθηκαν στον Γιώργο Πρίντεζη και επίσης δικαιώθηκαν, αλλά έδειξαν ότι χρειάζονται οπωσδήποτε έναν ακόμη γκαρντ. Όχι τον Γιάνις Στρέλνιεκς που έμεινε εκτός ντέρμπι εξαιτίας της θλάσης που τον ταλαιπωρεί, αλλά ενός πέμπτου "κοντού" που θα βοηθήσει τους Σπανούλη - Γουίλιαμς-Γκος και θα μπορεί να δώσει περισσότερα από τον Μάντζαρη. Ο Τσάβι Πασκουάλ, από την άλλη, επέμεινε στον Θανάση Αντετοκούνμπο που γύρισε τον διακόπτη στο τρίτο δεκάλεπτο και μαζί τη ροή του αγώνα, πήρε πολλά από τον Λεκαβίτσιους που τράβηξε αρκετό κουπί στο σκοράρισμα και βοήθησε να κατακτηθεί η νίκη. Ανεβασμένος ο Τζέιμς Γκιστ, γέμισε τη στατιστική του ο Νικ Καλάθης.

Κλειδί στην αναμέτρηση τα 20 επιθετικά ριμπάουντ των γηπεδούχων, που ισοφάρισαν την κορυφαία επίδοση στην ιστορία τους στη EuroLeague, την ώρα που ο Γιώργος Πρίντεζης πετύχαινε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην καριέρα του με τους 26 πόντους που πέτυχε σε μια αν μη τι άλλο φαντασμαγορική για εκείνον βραδιά.

Διαβάστε εδώ την κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού κι εδώ εκείνη των παικτών του Ολυμπιακού

Ο MVP

Θανάσης Αντετοκούνμπο στο τρίτο δεκάλεπτο, Λούκας Λεκαβίτσιους στο τέταρτο ήταν οι δύο παίκτες που γύρισαν το ματς όταν όλα έδειχναν να έχουν γκρεμιστεί για τον Παναθηναϊκό. Οι "βαριές" κουβέντες του Τσάβι Πασκουάλ στο φινάλε του πρώτου μέρους, όταν ο Καταλανός πήγαινε προς τη φυσούνα, ήταν η σπίθα που άναψε το φυτίλι των πρασίνων. Ο Θανάσης τους εκτόξευσε, ο Λιθουανός τελείωσε τη δουλειά και οι υπόλοιποι ακολούθησαν. Άλλος με μικρότερη, άλλος με μεγαλύτερη συμβολή.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Οι δύο ασίστ του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος (την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε 13) ήταν μια ασύλληπτη επίδοση ειδικά από τη στιγμή που οι πράσινοι είχαν σκοράρει 41 πόντους. Τίμα και Πρίντεζης είχαν 27 πόντους με 9/9 σουτ μέχρι το 20', ο Καλάθης μοίρασε έξι ασίστ στο τρίτο δεκάλεπτο, οι Πειραιώτες (πλην του Τίμα) είχαν 2/15 τρίποντα και οι γηπεδούχοι κέρδισαν τη μάχη των ριμπάουντ, κάτι που δεν συνηθίζουν φέτος. Πήραν 20 (!) επιθετικά που συνιστούν ισοφάριση του ρεκόρ τους στη EuroLeague, έκαναν μόλις οκτώ λάθη και δίκαια έφτασαν στη νίκη με άνεση στο φινάλε.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Καλάθης, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Τόμας και Λάσμε από τη μία, Σπανούλης, Παπανικολάου, Τίμα, Πρίντεζης και Μιλουτίνοβ από την άλλη, ήταν οι αρχικές πεντάδες των δύο ομάδων. Ο μεν Παναθηναϊκός ήταν αποτελεσματικός κοντά στο καλάθι και πήρε πόντους μετά το επιθετικό ριμπάουντ, ο δε Ολυμπιακός βρήκε δύο τρίποντα από τον Τίμα (ένα από την αριστερή κι ένα από τη δεξιά γωνία) για το 14-12 στο πέμπτο λεπτό. Η κυκλοφορία των φιλοξενούμενων και το ομαδικό τους παιχνίδι ήταν το στοιχείο που τους βοήθησε να κλείσουν το δεκάλεπτο μπροστά (21-23), με τη στατιστική να δείχνει επτά ασίστ και τους γηπεδούχους να έχουν μόλις μία! Ο Καλάθης (9π.) έμοιαζε να παίζει εναντίον όλων, ο Μιλουτίνοβ στήριξε Τίμα και Τουπάν και όλα λειτουργούσαν καλά για τον Μπλατ.

Οι Πειραιώτες μπήκαν στη δεύτερη περίοδο με ένα γκαρντ (τον Σπανούλη) και τέσσερις φόργουορντ, οι πράσινοι πήραν βοήθειες από τον Λεκαβίτσιους για το 27-27 και η γκρίνια για τις αποφάσεις των διαιτητών είχε ξεκινήσει. Αυτή οδήγησε σε τεχνική στον Θανάση Αντετοκούνμπο στο 15', ο κόσμος μπήκε ακόμη περισσότερο στο παιχνίδι, όμως ο Τίμα είχε μπει στον... δικό του κόσμο. Έβαλε ακόμα δύο τρίποντα για το 33-37, έβαλε και βολές για το 33-39 στο 16', έκανε τρομερή ζημιά στην άμυνα του Παναθηναϊκού και ήταν απολαυστικός. Οι ερυθρόλευκοι πήγαν σε μεγάλες επιθέσεις και δικαιώθηκαν με μεγάλο σουτ του Πρίντεζη και δίποντο του Μιλουτίνοβ για το 35-44 στο 18', συνέχισαν να είναι πολύ αποτελεσματικοί και έκλεισαν το πρώτο μέρος στο +7 (41-48) με 13 ασίστ και μόλις τέσσερα λάθη την ώρα που οι πράσινοι είχαν μόλις δύο τελικές πάσες (μία σε κάθε δεκάλεπτο) και πέντε λάθη.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στόχος του Παναθηναϊκού ήταν να μπει στο τρίτο δεκάλεπτο με περισσότερη πίεση στη μπάλα, γι' αυτό και ο Τσάβι Πασκουάλ έβαλε τον Θανάση στο μαρκάρισμα του Σπανούλη. Του δυσκόλεψε το κατέβασμα της μπάλας, την ώρα που αυξανόταν η αποφασιστικότητα των πρασίνων και στην επίθεση. Το ντέρμπι είχε αρχίσει να γίνεται πιο φίζικαλ, τα εννέα φάουλ των δύο ομάδων σε τρία λεπτά αποδείκνυαν του λόγου το αληθές, ο Λοτζέσκι ανέβασε στροφές κι ο Θανάσης ισοφάρισε με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό στο 54-54 στο 25'. Οι Πειραιώτες έχασαν τις διαφορές των επτά και των εννέα πόντων, ο Αντετοκούνμπο μπήκε σε... "Giannis Mode" και με ένα εκπληκτικό ξέσπασμα έχτισε το +10 (67-57) της ομάδας του μέσα σε αποθέωση!

Το momentum είχε αλλάξει προ πολλού πλευρά, όμως ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ξεφύγει. Κράτησε μεν μια διαφορά 5-9 πόντων, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να σταματήσει τον φανταστικό Πρίντεζη, είδε και τον Μιλουτίνοβ να ανεβάζει στροφές στα μέσα της τέταρτης, είδε όμως και τον Λεκαβίτσιους να βάζει κρίσιμο τρίποντο για το 81-72 και ακόμη ένα μεγάλο σουτ για το 85-74 στο 38'. Ήταν το σημείο που όλα κρίθηκαν, με τον κόσμο να στήνει μια όμορφη γιορτή στις εξέδρες, τους γηπεδούχους να πηγαίνουν στο 4-2 και τους Πειραιώτες στο 3-3.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: 17345 θεατές βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Παρασκευής.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πέρεθ, Πατέρνικο, Ζαμοΐσκι

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-23, 41-48, 67-62, 93-80

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Τόμας 9 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λάνγκφορντ 3 (1), Παπαγιάννης, Λάσμε 5, Παπαπέτρου 7 (2), Παππάς 3, Γκιστ 10 (6 ριμπάουντ), Λεκαβίτσιους 17 (4/6 δίποντα, 3/7 τρίποντα), Λοτζέσκι 10 (4/5 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 2/2 βολές), Καλάθης 14 (4/6 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 λάθος), Αντετοκούνμπο 12 (5/5 δίποντα, 2/2 βολές), Μήτογλου 3 (1)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος, Τουπάν 9 (1), Σπανούλης 4 (2/5 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 λάθη), Τίμα 17 (5/6 τρίποντα), Μιλουτίνοβ 11 (5/6 δίποντα, 1/3 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο), Βεζένκοβ 2, Πρίντεζης 26 (9/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι 7 (2/7 δίποντα, 6 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 27/44 δίποντα, 9/28 τρίποντα, 12/18 βολές, 39 ριμπάουντ (19 αμυντικά - 20 επιθετικά), 11 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 8 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 22/40 δίποντα, 7/21 τρίποντα, 15/24 βολές, 32 ριμπάουντ (15 αμυντικά - 17 επιθετικά), 20 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 12 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Ο Παναθηναϊκός θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει στις 16/11 (19:30) την Αναντολού Εφές, ενώ ο Ολυμπιακός θα γυρίσει στο ΣΕΦ για να υποδεχθεί τη Φενέρμπαχτσε στις 15/11 (21:00).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ