ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί

Ο Παπαπέτρου με τον Νέντοβιτς στο παιχνίδι με τη Μακάμπι
Ο Παπαπέτρου με τον Νέντοβιτς στο παιχνίδι με τη Μακάμπι EUROKINISSI

Το "καυτό χέρι" του Νεμάνια Νέντοβιτς στο φινάλε των αγώνων, ο νέος τρόπος εκτέλεσης του Ιωάννη Παπαπέτρου και η ζυγαριά των ψηλών. Το SPORT 24 αξιολογεί και καταγράφει τα πεπραγμένα των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην EuroLeague για το 2020/21 με τη βοήθεια του InStat Scout.

Η δυσκολότερη σεζόν του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην EuroLeague ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Απριλίου, με την ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το ταξίδι των έξι μηνών στη regular season έφτασε στο τέλος του, με τους πράσινους να τερματίζουν στη 16η θέση της κατάταξης, έχοντας μία από τις χειρότερες άμυνες της διοργάνωσης, αλλά και μία αρκετά προβληματική επίθεση. Το τριφύλλι ολοκλήρωσε τη σεζόν με 0.95 πόντους ανά κατοχή, επίδοση που το έφερε στο Νο14 της σχετικής στατιστικής κατηγορίας, αλλά και ως μία από τις πλέον επιρρεπείς στο λάθος ομάδες, πετώντας στα σκουπίδια 13.41 κατοχές ανά αγώνα.

Η ουσία είναι πως το 2020/21 έδωσε πολλά μαθήματα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, με το κομμάτι της στελέχωσης (κυρίως στο "1" και το "5") να είναι το μεγαλύτερο εξ αυτών.

Με τη σεζόν να αποτελεί ήδη ιστορία για το τριφύλλι, το SPORT 24 έκανε το ταμείο για τους πράσινους, με τη βοήθεια του InStat Scout.

*Στην αξιολόγηση δεν περιλαμβάνονται ο Μάρκους Φόστερ και ο Κίφερ Σάικς, που αποχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος.

ΣΕΛΒΙΝ ΜΑΚ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 6 πόντοι (με 41.7% στα τρίποντα), 1.2 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 1.6 λάθη ανά 16'28'' συμμετοχής σε 26 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Όταν λειτουργούσε ως εκτελεστής ήταν πολύ πιο συνεπής και ουσιαστικός σε σχέση με τον ρόλο του δημιουργού που επιχείρησε να παίξει. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε 57.7% στα τρίποντα (15/26) σε catch and shoot, εν αντιθέσει με το 28.6% (6/21) που είχε σουτάροντας μετά από δικό του πικ εν ρολ.

Με λίγα λόγια: Ο Σέλβιν Μακ αφίχθη στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ως μια αξιόπιστη λύση για την περιφέρεια, σε μια περίοδο που οι πράσινοι έψαχναν για ασφάλεια στο "1". Ουδέποτε όμως την παρείχε. Ήταν πολύ ευάλωτος στην άμυνα αφενός λόγω του μικρού μεγέθους του αφετέρου λόγω του γεγονότος πως έχει αργά πόδια, ενώ συν τοις άλλοις παρουσιάστηκε εξαιρετικά επιρρεπής στο λάθος. Το μείζον είναι ότι δεν βοηθούσε στο ελάχιστο στο κομμάτι του ρυθμού, όντας πολλές φορές η αιτία για να υποχρεωθεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να κυνηγάει τον αντίπαλό του. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, με πλέον χαρακτηριστικό αυτό του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν στα 3'54'' που αγωνίστηκε πρόλαβε να κάνει δύο λάθη και να "χαλάσει" μια σειρά από κατοχές του τριφυλλιού. Το μόνο θετικό στοιχείο της παρουσίας του ήταν η συνέπεια από την περιφέρεια (41.7% στα τρίποντα), η οποία βέβαια πολύ εύκολα περιοριζόταν λόγω των άλλων αδυναμιών του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 8.8 πόντοι (με 67.4% στα δίποντα και 66.7% στις βολές), 5.4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1.6 μπλοκ ανά 21'52'' συμμετοχής σε 32 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Μπορεί η άμυνα με αλλαγές που εφάρμοσε ο Όντεντ Κάτας στο β' μισό της σεζόν να μην "κολλούσε" απόλυτα με τα δικά του χαρακτηριστικά, ακόμη κι έτσι όμως ο Γιώργος Παπαγιάννης έκλεισε τη regular season ως ο δεύτερος καλύτερος μπλοκέρ της διοργάνωσης. Με 1.59 κοψίματα ανά αγώνα, βρέθηκε ελάχιστα πίσω από τον Έντι Ταβάρες (1.71) που είναι -αν μη τι άλλο- ο κορυφαίος αμυντικός της EuroLeague τα τελευταία χρόνια. Παρεμπιπτόντως, στα "συν" του 24χρονου σέντερ το γεγονός πως έδειξε πιο συνεπής από ποτέ στο mid range μετρώντας 53.6% στα σουτ από τα πέντε - έξι μέτρα από το high post.

Με λίγα λόγια: Ο Γιώργος Παπαγιάννης παρουσιάστηκε πολύ βελτιωμένος στο πρώτο μισό της σεζόν, όσο δηλαδή στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ βρισκόταν ο Γιώργος Βόβορας. Η αγωνιστική του άνοδος είχε να κάνει εν πολλοίς με την άμυνα και την ραγδαία βελτίωση στα μπλοκ, αφού ο πρώην προπονητής του τριφυλλιού προτιμούσε να τον κρατάει μέσα στη ρακέτα στα πικ εν ρολ -με τον ίδιο να λειτουργεί υποδειγματικά στην άμυνα στον αέρα. Από την στιγμή που προσελήφθη ο Όντεντ Κάτας όμως κι η βασική επιλογή στην άμυνα ήταν οι αλλαγές, ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε κι ως εκ τούτου η επίδρασή του. Ένα μεγάλο κορμί σαν το δικό του δεν μπορούσε να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε άμυνες κατά βάση μακριά από το καλάθι, γι αυτό κιόλας έπεσαν σημαντικά οι αριθμοί του στα ριμπάουντ (από τα 6.5 πήγε στα 4.15). Ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως ο Όντεντ Κάτας δεν αρέσκεται να δουλεύει με τόσο μεγάλα κορμιά στη ρακέτα, κάτι που αποδείχθηκε στην πράξη.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 4.4 πόντοι (με 29.8% στα τρίποντα), 1.8 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.4 λάθη ανά 15'52'' συμμετοχής σε 31 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Ο διεθνής γκαρντ δεν είχε καλά τελειώματα σε πολλές από τις διεισδύσεις του, αδυνατώντας έτσι να εκμεταλλευτεί το μεγάλο μέγεθός του -για τη θέση που παίζει. Τελείωσε τη regular season με 31.6% στις προσπάθειες που πήρε είτε μέσα από τη ρακέτα είτε από τα τέσσερα - πέντε μέτρα.

Με λίγα λόγια: Η φετινή ήταν η πρώτη σεζόν του Λευτέρη Μποχωρίδη με τόσο σημαντικό ρόλο στην EuroLeague. Ήδη επί των ημερών του Γιώργου Βόβορα έπαιζε σχεδόν σταθερά διψήφιο αριθμό λεπτών ερχόμενος από τον πάγκο για το "1" και το "2". Σταδιακά όμως, κι από την στιγμή που αποχώρησε ο Μάρκους Φόστερ και προέκυψε ο τραυματισμός του Νεμάνια Νέντοβιτς, οι αρμοδιότητές του αυξήθηκαν σημαντικά. Σε πολλές περιπτώσεις είχε τον ρόλο του βασικού δημιουργού για το τριφύλλι, παρά το γεγονός πως αυτή δεν ήταν η αρχική πρόβλεψη για εκείνον. Η ένδεια άλλων επιλογών όμως τον έφερε πολύ περισσότερο στη θέση του πόιντ γκαρντ, απ ότι υπολογιζόταν. Είχε καλές και κακές στιγμές στο μπροστινό μέρος του παρκέ, αρκετά έντονες μεταπτώσεις στην απόδοσή του από βδομάδα σε βδομάδα, πλην όμως αμυντικά ήταν από τους πλέον αξιόπιστους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Γι αυτό κιόλας, σε πολλές περιπτώσεις κέρδιζε έξτρα χρόνο συμμετοχής στο παρκέ.

ΖΑΚ ΟΓΚΑΣΤ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 4.6 πόντοι (με 67.2% στα δίποντα και 53.3% στις βολές) και 2.3 ριμπάουντ ανά 10'21'' συμμετοχής σε 21 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε:Το γεγονός πως δεν πήρε ούτε μια προσπάθεια δύο πόντων εκτός της καρδιάς της αντίπαλης ρακέτας επιβεβαιώνει την άποψη πως επιθετικά παραμένει μονοδιάστατος. Δεν έχει καταφέρει να εξελίξει το παιχνίδι του με πλάτη στο καλάθι, ούτε να βελτιώσει τα ποσοστά του στις βολές, τα οποία για ακόμη μία σεζόν ήταν απογοητευτικά.

Με λίγα λόγια: Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αποτέλεσε την απογοήτευση της φετινής σεζόν για το τριφύλλι. Στην πραγματικότητα όμως, κλήθηκε να επωμιστεί έναν ρόλο που δεν του ταίριαζε. Ο ομογενής σέντερ είναι εξαιρετικά ταλαντούχος στο μπροστινό μέρος του παρκέ, παράλληλα όμως ο πλέον ευάλωτος ψηλός των πρασίνων στην άμυνα. Κι αυτή η αδυναμία ήταν που τον έκανε από πολύ νωρίς να εξελιχθεί σε έναν εκ των τελευταίων τροχών της αμάξης. Ουδέποτε απέδειξε ότι έχει την σκληράδα για να χρησιμοποιήσει το κορμί του στο low post, όπως επίσης για να προβληματίσει τους αντίπαλους κοντούς στις αλλαγές. Στοιχεία δηλαδή που ήταν εμφανή ήδη από την πρώτη θητεία του. Γι αυτό κιόλας δεν μπορεί να κερδίσει επί της ουσίας θέση και ρόλο σε ομάδα της EuroLeague. Μπορεί στο επίπεδο του EuroCup ή του Basketball Champions League το επιθετικό ταλέντο να ξεχειλίζει και να φτάνει, για την EuroLeague όμως οι αμυντικές αδυναμίες είναι αυτές που υπερτερούν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 12.1 πόντοι (με 36.6% στα τρίποντα), 4.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 2 λάθη ανά 30'39'' συμμετοχής σε 27 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Με τις περιφερειακές απειλές να είναι ελάχιστες, οι αντίπαλες άμυνες ήξεραν πού πρέπει να εστιάσουν. Γι αυτό κι ήταν απολύτως προσαρμοσμένες πάνω του, σε καταστάσεις απομόνωσης, δίνοντας πολύ βαθιές βοήθειες στο μαρκάρισμά του. Κάτι που απέδωσε, δεδομένου ότι ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκλεισε τη σεζόν στην EuroLeague με 5/35 σε isolation. Όσο για το catch and shoot, όταν δηλαδή δημιουργούσε άλλος για εκείνον; Είχε 26/53 σουτ. Δείγμα του πόσο πιο επιδραστικός θα μπορούσε να είναι, αν οι πράσινοι είχαν κλασικούς δημιουργούς στο "1" και δεν υποχρεωνόταν εκείνος να τα κάνει (σχεδόν) όλα στο παρκέ.

Με λίγα λόγια: Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδα της EuroLeague. Επωμίστηκε μεγάλες ευθύνες (κυρίως στην επίθεση), υποχρεώθηκε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του και να παίξει πολύ περισσότερο με την μπάλα στα χέρια, εν συγκρίσει με ό,τι είχε συνηθίσει ως τώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Νο1 των κατοχών που εκδήλωσε ήταν αυτός ο χειριστής (21.8% επί του συνόλου), με το catch and shoot να έρχεται δεύτερο (20.1% επί του συνόλου). Σε πολλές περιπτώσεις, αυτός κι ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν οι παίκτες που κλήθηκαν να βγάλουν το τριφύλλι από τη δύσκολη θέση, με το hero ball όμως να μην αποδίδει απαραίτητα. Όπως και να έχει, σε μια τόσο δύσκολη σεζόν για τον οργανισμό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, εκείνος έδειξε να νιώθει άνετα με τον ρόλο που του δόθηκε και με διάθεση να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση.

ΜΑΡΙΟ ΧΕΖΟΝΙΑ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 14.4 πόντοι (με 36.6% στα τρίποντα), 2.5 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 2.1 λάθη ανά 22'41'' συμμετοχής σε 8 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Μπήκε με το "καλημέρα" στο κλίμα, ως ηγέτης στην επίθεση. Ειδικά από την στιγμή που στα δύο πρώτα παιχνίδια που έπαιξε (με Μπαρτσελόνα και Μπάγερν) απουσίαζε ο Ιωάννης Παπαπέτρου λόγω τραυματισμού. Στους οκτώ αγώνες που φόρεσε τη φανέλα του τριφυλλιού στην EuroLeague ήταν ο δεύτερος σε προσπάθειες εντός παιδιάς (με 10.25 έναντι 11.17 του Ιωάννη Παπαπέτρου).

Με λίγα λόγια: Ο Μάριο Χεζόνια επωμίστηκε ρόλο εφάμιλλο με αυτόν του Ιωάννη Παπαπέτρου, ειδικά από την στιγμή που ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν απών λόγω τραυματισμού. Έπαιξε κατά βάση με την μπάλα στα χέρια ως δημιουργός/εκτελεστής από το πικ εν ρολ (27.8%), έχοντας ως δεύτερη επιλογή το catch and shoot (18.5%). Το μείζον για εκείνον ήταν ότι προτιμούσε να επιτίθεται κάθετα στο αντίπαλο καλάθι, να πηγαίνει μέχρι μέσα, πλην όμως είχε ως αποκλειστική επιδίωξη την εκτέλεση, κι όχι τη δημιουργία για τους υπόλοιπους. Γι αυτό κιόλας κέρδιζε πολλά φάουλ (εκτελούσε 4.75 βολές ανά αγώνα). Από την άλλη, εκτέλεσε τον ίδιο αριθμό διπόντων και τριπόντων (από 41), αν και πολλές φορές αποδείχθηκε αρκετά παρορμητικός στη λήψη αποφάσεων.

ΝΙΚΟΣ ΔΙΠΛΑΡΟΣ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 5 πόντοι με 0/1 δίποντο, 1/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 λάθη σε 15'58'' συμμετοχής σε τρεις αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: -

Με λίγα λόγια: Η παρουσία του περιορίστηκε σε μόλις τρεις αναμετρήσεις με 15'58'' συνολικής παρουσίας στο παρκέ. Αυτό και μόνο δείχνει το πείσμα, την σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα που έβγαλε από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ένα παιδί που αποκτήθηκε για βοηθητικό ρόλο στην προπόνηση κατάφερε να "γράψει" μερικά λεπτά συμμετοχής στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Επί της ουσίας δεν μπορεί να κριθεί για οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο να επισημανθεί το γεγονός πως κάθε φορά που έμπαινε στο παρκέ έμοιαζε αποφασισμένος να κερδίσει κάθε δευτερόλεπτο συμμετοχής.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 2.2 πόντοι (με 38.7% στα τρίποντα) και 1.5 ριμπάουντ ανά 9'58'' συμμετοχής σε 28 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Τελείωσε τη σεζόν με καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα (38.7%) από αυτό που είχαν οι παίκτες που μάρκαρε φέτος (29.4%).

Με λίγα λόγια: Ήταν εκ προοιμίου δεδομένο πως ο Λεωνίδας Κασελάκης θα αποτελέσει επιλογή από το βάθος του πάγκου, πως θα λειτουργήσει περισσότερο ως αμυντική επιλογή για να προσφέρει σε ενέργεια και ένταση. Αυτό έκανε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό που χρησιμοποιήθηκε από τους προπονητές του. Δεν έχει το ταλέντο για να επωμιστεί μεγαλύτερο ρόλο σε ομάδα της EuroLeague, πλην όμως κάθε φορά έκανε κατάθεση προσπάθειας και εγωισμού στο γήπεδο. Κάτι που του αναγνώρισαν άπαντες στο τριφύλλι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Στην παρθενική του παρουσία στη διοργάνωση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ θα έχει να θυμάται τις 3/3 βολές που σημείωσε σχεδόν σε νεκρό χρόνο στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπαρτσελόνα.

ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 4 πόντοι με 2/3 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 0/1 βολή, 1 ριμπάουντ και 2 λάθη σε 12'56'' συμμετοχής σε τρεις αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: -

Με λίγα λόγια: Δεν μπορεί να κριθεί γιατί ο ρόλος του ήταν βοηθητικός σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Έπαιξε μόλις τρεις φορές, για μικρό χρονικό διάστημα. Ουδείς περίμενε άλλωστε από εκείνον να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρά να αποτελεί τον άνθρωπο των αποδυτηρίων και έναν καλό "δάσκαλο" για τους υπόλοιπους ψηλούς της ομάδας. Τα χιλιόμετρα που έχει γράψει όλα αυτά τα χρόνια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι πολλά και αρκούν για να καταδείξουν τη σημασία της παρουσίας του εντός του οργανισμού, ακόμη κι ως ένας εκ των τελευταίων αγωνιστικών τροχών της αμάξης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 23 πόντοι με 5/11 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 10/11 βολές, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη και 2 μπλοκ σε 62'06'' συμμετοχής, σε δεκατέσσερις αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Στα 62'06'' που βρέθηκε στο παρκέ τη φετινή σεζόν έδωσε μόλις δύο τελικές πάσες, ενώ υπέπεσε σε τρία λάθη.

Με λίγα λόγια: Η επιστροφή του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ συνοδεύτηκε με την ελπίδα για μεγαλύτερο ρόλο. Έπαιξε για 4'26'' κατά μέσο όρο στις δεκατέσσερις φορές που σηκώθηκε από τον πάγκο, από την στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ο Όντεντ Κάτας κι έπειτα όμως, έχασε τη θέση του από τον Νίκο Δίπλαρο. Αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κι έπειτα, δεν έδειξε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του 46χρονου τεχνικού, για να προκύψει εν συνεχεία κι ένας τραυματισμός και να τον θέσει εντελώς εκτός των επιλογών για την EuroLeague. Σε πολλές περιπτώσεις έδειξε διάθεση να βελτιωθεί στην άμυνα και να παλέψει περισσότερο για να κερδίσει χρόνο συμμετοχής βάσει αυτού, σε μια ομάδα όμως που δεν είχε ούτε ένα σημείο αναφοράς στο "1" ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να μπορέσει να δώσει κάτι. Ειδικά από την στιγμή που σε αρκετούς αγώνες έδειξε ότι -τουλάχιστον για τη θέση του πόιντ γκαρντ- είναι ακόμη πίσω, για το επίπεδο της EuroLeague.

ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΕΝΤΟΒΙΤΣ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 16 πόντοι (με 37% στα τρίποντα και 83.5% στις βολές), 1.9 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ και 1.9 λάθη ανά 26'05'' συμμετοχής σε 25 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Η προσωπικότητα και το winning mentality του Νεμάνια Νέντοβιτς δεν αμφισβητούνται και αποτυπώνονται ανάγλυφα στα ποσοστά ευστοχίας του, σε τέταρτη περίοδο και παρατάσεις. Ο παίκτης που έκλεισε τη regular season με 51.2% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα είχε πολύ καλύτερα ποσοστά ευστοχίας, στην τελική ευθεία των αγώνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout είχε 61.7% στα δίποντα (21/34) και 46% στα τρίποντα (23/50) σε τέταρτη περίοδο και παρατάσεις.

Με λίγα λόγια: Με εξαίρεση τις δύο πρώτες αγωνιστικές, ο Νεμάνια Νέντοβιτς αποδείκνυε κάθε βδομάδα πόσο σημαντικός είναι για το οικοδόμημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο Γιώργος Βόβορας έχτισε πάνω του ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του playbook, χρησιμοποιώντας τα σκριν μακριά από την μπάλα για να του δίνει χώρο εκτέλεσης, αλλά και την επιλογή της δημιουργίας σε δεύτερο χρόνο. Το ταλέντο του στην εκτέλεση σε off screen ήταν αυτό που βοήθησε πολλές φορές το τριφύλλι να "ξεκολλήσει" στην επίθεση. Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε που λειτούργησε ως "τυράκι" για την αντίπαλη άμυνα, προκειμένου να εκτελέσει κάποιος ψηλός μετά από δική του δημιουργία. Αν είχε δίπλα του έναν ικανό πασέρ (πολλές φορές η μπάλα έφευγε καθυστερημένα από τα χέρια του Χάουαρντ Σαντ Ρος), τότε ενδεχομένως να είχε ακόμη καλύτερα νούμερα στη φετινή διοργάνωση. Ουδείς όμως μπορεί να τον ψέξει για οτιδήποτε, αφού ήταν πραγματικός ηγέτης, ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει φέτος η ελληνική ομάδα. Στα highlights φυσικά συγκαταλέγονται οι 28 πόντοι επί της Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ, οι 39 πόντοι κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Menora Mivtachim Arena και οι 33 πόντοι με αντίπαλο τη Βιλερμπάν επίσης στο ΟΑΚΑ.

ΑΑΡΟΝ ΓΟΥΑΪΤ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 7.3 πόντοι (με 36.5% στα τρίποντα), 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά 22'23'' συμμετοχής σε 33 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Η αδυναμία του να αμυνθεί με συνέπεια κοντά στο καλάθι (κατά βάση απέναντι σε ίδιου μεγέθους ή μεγαλύτερα κορμιά) αποτυπώνεται στο γεγονός πως οι αντίπαλοί του είχαν 64.2% ποσοστό ευστοχίας (52/81) σε προσπάθειες που έπαιρναν είτε μέσα από τη ρακέτα είτε από το low post.

Με λίγα λόγια: Είναι ο παίκτης που "προβλημάτισε" (με την καλή και την κακή έννοια) περισσότερο από κάθε άλλον τη φετινή σεζόν. Ξεκίνησε άσχημα, δίχως ρυθμό και προσπαθώντας να προσφέρει ως πάουερ φόργουορντ επί των ημερών του Γιώργου Βόβορα, αλλά εκεί που φάνηκε να "δένει" καλύτερα ήταν στην περιφέρεια και τα ψηλά σχήματα του Όντεντ Κάτας. Πολύ φιλότιμος, με διάθεση και ενέργεια σε κάθε στιγμή παρουσίας στο παρκέ, πλην όμως ο 29χρονος φόργουορντ δεν κατάφερε να παρουσιαστεί σταθερός από την αρχή ως το τέλος. Η εκκίνησή του χαρακτηρίστηκε -μέσα σε όλα- από τακτικής φύσεως προβλήματα, έδειξε όμως να λειτουργεί καλύτερα στις αλλαγές. Ήταν εμφανές άλλωστε πως ένιωθε καλύτερα κάθε φορά που καλούνταν να παίξει άμυνα στην περιφέρεια, εν συγκρίσει με τη ρακέτα. Οι αριθμοί του είναι πέρα ως πέρα ικανοποιητικοί, σε κάποιες περιπτώσεις όμως δεν έλεγαν την πλήρη αλήθεια για την εικόνα του.

ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 9.3 πόντοι (με 29.5% στα τρίποντα), 5.4 ριμπάουντ και 1.2 λάθη ανά 20'18'' συμμετοχής σε 34 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Ο Ντίνος Μήτογλου έκλεισε τη σεζόν ως ο κορυφαίος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ (με 5.44) και ως το Νο14 στην σχετική λίστα της EuroLeague. Είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε πάνω από παίκτες όπως ο Άντε Ζίζιτς, ο Γιαν Βέσελι, ο Οθέλο Χάντερ και ο Τόνι Τζέκιρι.

Με λίγα λόγια: Η αλλαγή σκυτάλης στον πράσινο πάγκο τον βοήθησε προκειμένου να βελτιώσει σημαντικά τα νούμερά του. Κι αυτό είχε να κάνει με τον τρόπο που τον χρησιμοποιούσε ο Όντεντ Κάτας, αφού τον κρατούσε σταθερά κοντά στη ρακέτα, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον χώρο δράσης του κοντά στο βαμμένο. Γι αυτό πήγε από τα 16 στα 23 λεπτά συμμετοχής, από τους 6.94 στους 11.38 πόντους κι από τα 4.5 στα 6.06 ριμπάουντ. Συνολικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πλέον "ευνοημένος" παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από την πρόσληψη του 46χρονου τεχνικού, άποψη που επιβεβαιώνεται ακόμη από την ραγδαία αύξηση των προσπαθειών που έπαιρνε (8.44 από 5.44) και των φάουλ που κέρδιζε (2.69 από 1.06), από την στιγμή που έπαιζε κατά βάση κοντά στο καλάθι.

ΜΠΕΝ ΜΠΕΝΤΙΛ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 6 πόντοι (με 36.4% στα τρίποντα), 2.6 ριμπάουντ και 1.1 λάθος ανά 15'52'' συμμετοχής σε 31 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Το γεγονός πως δεν μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστη επιθετική επιλογή από το low post (παρά το μέγεθός του) φαίνεται από το γεγονός πως έκλεισε τη regular season με 3/12 από τις δύο πλευρές του.

Με λίγα λόγια: Ο 26χρονος ψηλός έδειξε πιο έτοιμος στη δεύτερη σεζόν του με την πράσινη φανέλα, ακόμη κι έτσι όμως ήταν πολλές οι φορές που το έλλειμμα ποιότητας ήταν εμφανές σε σχέση με τους αντιπάλους του. Όσο φιλότιμος κι αν ήταν στην άμυνα, πολλές φορές χανόταν σε τακτικό επίπεδο με αποτέλεσμα να εκτίθεται και να μην μπορεί να προσφέρει αμυντικά, στον βαθμό που ήθελε. Στην επίθεση, οι προπονητές του προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν κατά βάση στο "4" με πλάτη στο καλάθι είτε με στατικά σουτ από την περιφέρεια. Αποδείχθηκε όμως ασυνεπείς στο low post, αφού τα τελειώματά του ήταν κατά βάση άτσαλα.

ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΑΝΤ ΡΟΣ

Το Shot Chart του:

Παναθηναϊκός: Η σιγουριά του Νέντοβιτς, ο νέος ρόλος του Παπαπέτρου και οι ψηλοί
INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 7.2 πόντοι (με 34.8% στα τρίποντα), 2.4 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1.8 λάθη ανά 24'22'' συμμετοχής σε 32 αγώνες.

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος επιβεβαίωσε την αμυντική του ικανότητα στο κομμάτι των κλεψιμάτων. Ολοκλήρωσε τη regular season ως ο τέταρτος κορυφαίος παίκτης στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία με τα 1.56 κλεψίματα που είχε ανά αγώνα. Περισσότερα από αυτόν (σε μέσο όρο) είχαν μόνο οι Φακούντο Καμπάσο (2), Πιέρια Χένρι (1.76) και Λούκα Βιλντόσα (1.59).

Με λίγα λόγια: Πρόκειται για τον πλέον αδικημένο παίκτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Αποκτήθηκε ως μια έξτρα λύση από τον πάγκο χάρη στη δυνατότητά του να παίξει σε τρεις θέσεις, η απουσία πόιντ γκαρντ όμως τον οδήγησε να παίζει σχεδόν αποκλειστικά στο "1". Κι αν στο Basketball Champions League μπορούσε να κάνει τη διαφορά ως δημιουργός, στην EuroLeague ήταν εμφανές πως τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Από την στιγμή λοιπόν που κλήθηκε να κάνει περισσότερα από αυτά που μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις εκτέθηκε -δίχως να φέρει ευθύνη. Παρόλ' αυτά, δεν έπαψε ποτέ να προσπαθεί να κάνει τη διαφορά και να προσφέρει στο σύνολο, κατά βάση μέσω της άμυνας. Σε έναν ιδεατό κόσμο, όπου οι πράσινοι θα είχαν δύο παίκτες στο "1" κι αυτός θα λειτουργούσε βοηθητικά ως δημιουργός σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο μέσα στα 24'' της επίθεσης, δεδομένα θα ήταν ακόμη πιο σημαντικός και επιδραστικός για το παιχνίδι της ομάδας του.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ