BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Η άμυνα μισού πόντου και ο Μαντζούκας του +33.7 που αφήνει πίσω τον Γουίλιαμς

Ο Λευτέρης Μαντζούκας στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι
Ο Λευτέρης Μαντζούκας στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι EUROKINISSI

Με τη βοήθεια του Instat Scout αναλύουμε τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπάγερν στην EuroLeague. Ποιος ο κομβικός ρόλος του Λευτέρη Μαντζούκα σε αυτήν και πόσο πιο επιδραστικός γίνεται σε αυτή τη φάση έναντι του Ντέρικ Γουίλιαμς που οπισθοχωρεί σταθερά.

Ανά δύο - τρεις ημέρες ο Χρήστος Σερέλης είναι αναγκασμένος να ζει δυο ζωές στον Παναθηναϊκό: αυτή του προπονητή που βλέπει την ομάδα του χάνει το ένα μετά το άλλο τα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα, επιστρέφοντας σε χρόνια πέτρινα, κι αυτή του προπονητή που έχει πανηγυρίσει τρεις νίκες στα τελευταία τέσσερα ματς της EuroLeague.

Συνθήκη, αν μη τι άλλο, οξύμωρη σε αυτές τις 40 ημέρες της νέας θητείας του στο Τριφύλλι για τον Έλληνα κόουτς. Διότι παλεύει διαρκώς να ισορροπήσει σ' ένα σχοινί που ταλαντεύεται και, ακόμη, δεν του επιτρέπει να φτάσει με ασφάλεια σ' ένα σταθερό σημείο.

Αυτοί που θέλουν, όχι απαραίτητα αυτοί που μπορούν

Τουλάχιστον ο Σερέλης, έχοντας αποδεχθεί αυτό το challenge, ξέρει τι θέλει από τους παίκτες του. Το πώς θα το πάρει στον μέγιστο βαθμό είναι μια κουβέντα δεύτερου επιπέδου. Ξέρει όμως ότι -τουλάχιστον στα μάτια του- οφείλουν να παίζουν λιγότερο ή περισσότερο "αυτοί που καταλαβαίνουν πού βρίσκονται κι αυτοί που θα σκίζονται σε όλους τους αγώνες".

Ο νικηφόρος αγώνας της Τρίτης με την Μπάγερν στο ΟΑΚΑ, που δεν είχε περισσότερους από 2.500 θεατές, επικύρωσε το μπασκετικό αξίωμά του. Δεν ήταν μονάχα ο τρόπος που φρόντισε ο ίδιος και μαζί του όλη η ομάδα να εκμεταλλευτούν τον Γιώργο Παπαγιάννη σ' ένα φωτειν΄πο βράδυ καριέρας. Ήταν η ολική ανταπόκριση των πρασίνων στην άμυνα από το 10' ως το 37'47'', διάστημα κατά το οποίο επέτρεψαν μόλις 42 πόντους στην αντίπαλό τους!

Στο όλον ο Παναθηναϊκός παρουσίασε μια πολύ συμπαγή δομή στην άμυνα, με πίεση στην μπάλα και σωστές προσαρμογές, δομή που του χάρισε τον χρόνο να πάρει όλα όσα χρειαζόταν από την επίθεσή του. Πιο συγκεκριμένα επέτρεψε μόνο:

  • 0.5π ανά κατοχή σε καταστάσεις catch and shoots - όταν στα προηγούμενα 30 ματς δεχόταν 0.95π. και η Μπάγερν είχε 1.09π
  • 0.5π ανά κατοχή σε καταστάσεις pick n' roll του χειριστή - όταν στα προηγούμενα 30 ματς δεχόταν 0.96π και η Μπάγερν είχε 0.91π.
  • 0.57π ανά κατοχή σε καταστάσεις hands off - όταν στα προηγούμενα 30 ματς δεχόταν 0.98π και η Μπάγερν είχε 1.22π.
  • 0.5π. ανά κατοχή σε καταστάσεις απομονώσεων - όταν στα προηγούμενα 30 ματς δεχόταν 1.02π και η Μπάγερν είχε 1.06π.

Η συνεισφορά του Μαντζούκα που θέλει...

Κύριος εκφραστής αυτής της προσπάθειας ήταν -βάσει αριθμών και επιδόσεων- ο Λευτέρης Μαντζούκας. Στα τελευταία τρία ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού ο χρόνος συμμετοχής του 19χρονου φόργουορντ έχει παγιωθεί πάνω από τα 20 λεπτά και κάθε, νέα, φορά η συμβολή του γίνεται πιο ενεργή.

Την Τρίτη ο Μαντζούκας υπήρξε, βάσει των στοιχείων από τη βάση δεδομένων του Instat Scout, ο παίκτης με την ανώτερη αμυντική απόκριση απ' όλους. Ενόσω ήταν παρών ο νεαρός το defensive rating του Παναθηναϊκού (πόντοι σε αναγωγή 100 κατοχών) ήταν 76.1 πόντοι, όταν η δεύτερη επίδοση ανήκε στον Μάριους Γκριγκόνις με 82.2 πόντους.

...και ο Γουίλιαμς που οπισθοχωρεί

Τη μεγάλη διαφορά διάθεσης και αποτελεσματικότητας μπορεί να τη διακρίνει κάποιος όταν στην ίδια κατηγορία μέτρησης με τον Ντέρικ Γουίλιαμς το Τριφύλλι έσπασε τα κοντέρ, εμφανίζοντας ένα 107.9 - το χειρότερο κάθε άλλου παίκτη της ομάδας. Κατανοητό οπότε γιατί ο Μαντζούκας αγωνίστηκε κάμποσο παραπάνω από τον Αμερικανό που την ίδια στιγμή δεν ήταν παρά ελάχιστα αποδοτικότερος στην επίθεση δίχως η πράσινη επίδοση των 110.8 πόντοι (offensive rating) να μακιγιάρει την εικόνα του.

Αντιθέτως με τον Μαντζούκα παρόντα ο Παναθηναϊκός εμφάνισε το καλύτερο net rating (διαφορά πόντων σε αναγωγή 100 κατοχών) για όλους εκείνους που έμειναν στο παρκέ τουλάχιστον 10 λεπτά. Το +33.7 (109.8 - 76.1) βρέθηκε πίσω μονάχα από το +36.3 του Γιώργου Καλαϊτζάκη, ο οποίος όμως δεν έφτασε καν τα επτά λεπτά συμμετοχής. Εξ ου και ο Μαντζούκας αποτέλεσε μέλος της πιο αποδοτικής πεντάδας του Σερέλη στον λιγότερο δυνατό χρόνο (+5 σε 1'22''), συνδυάζοντας αμυντική συνέπεια και επιθετική παραγωγικότητα.

Το τελευταίο έχει την εξήγησή του καθώς παρά το χαμηλό %usage (ποσοστό επιθέσεων που ορίστηκαν από τα χέρια του όσο ήταν στο ματς), μόλις στο 15%, ο νεαρός φόργουορντ κατάφερε να τελειώσει το παιχνίδι με 1.33π. ανά κατοχή.

Ή αλλιώς την τρίτη στη σειρά επίδοση του Παναθηναϊκού (αφαιρώντας από την εξίσωση τον Γ.Καλαϊτζάκη), που ακολούθησε το τεράστιο 2.3π ανά κατοχή του συγκλονιστικού Παπαγιάννη και το 1.61π. ανά κατοχή του αξιόπιστου Τόμας. Ο Γουίλιαμς εδώ ήταν δέκατος (προτελευταίος) με 0.62π. ανά κατοχή στην επίθεση!

Συμπερασματικά, ο Μαντζούκας εξελίσσεται σε μια χρήσιμη μονάδα χάρη στις αρετές του. Από τη μία διαθέτει την ευχέρεια -με το κορμί και την ευελιξία του- να ματσάρει διαφορετικούς αντιπάλους και συνδυαστικά με την όρεξη που βγάζει για διαρκή βελτίωση κερδίζει σταδιακά έναν σημαντικό ρόλο στο ροτέισον.

Είναι, σε αυτήν την πρώτη φάση, από τους ευνοημένους της αλλαγής προπονητή και της στάσης που έχει αρχίσει να τηρεί ευλαβικά ο Σερέλης μετά τις πρώτες ημέρες προσαρμογής στα καθήκοντά που του ανατέθηκαν μετά τα μέσα της σεζόν υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ