ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Γιατί οι διαιτητές ακύρωσαν το τρίποντο του Ντουέιν Μπέικον στο παιχνίδι με την Μπασκόνια

Παναθηναϊκός: Γιατί οι διαιτητές ακύρωσαν το τρίποντο του Ντουέιν Μπέικον στο παιχνίδι με την Μπασκόνια
INTIME SPORTS

Μία φάση με πρωταγωνιστή τον Μάριους Γκριγκόνις στην τέταρτη περίοδο σήκωσε αρκετή συζήτηση στο παιχνίδι με την Μπασκόνια. Ποιος ο κανονισμός και γιατί οι διαιτητές δεν μέτρησαν το τρίποντο του Ντουέιν Μπέικον.

Την στιγμή που ο Παναθηναϊκός έκανε την απέλπιδα προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι στη Fernando Buesa Arena, διαδραματίστηκε η φάση που σήκωσε την περισσότερη συζήτηση. Οι διαιτητές ακύρωσαν, ως μη γενόμενο, το τρίποντο του Ντουέιν Μπέικον στα 6'16'' για το τέλος, πήγαν τον χρόνο μια φάση πίσω και χρέωσαν με αντιαθλητικό φάουλ τον Μάριους Γκριγκόνις για το σπρώξιμο στον Βάνια Μαρίνκοβιτς.

Η συγκεκριμένη απόφαση των τριών διαιτητών (Ματέι Μπολτάουζερ, Τόμισλαβ Χόρντοβ και Τόμας Τραβίτσκι) δημιούργησε έντονο εκνευρισμό στον πάγκο του Παναθηναϊκού και αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα για την ειλημμένη απόφαση περί επίσημης διαμαρτυρίας στην EuroLeague Basketball για τη διαιτησία στη Βιτόρια.

Ποιος ο κανονισμός όμως πάνω στον οποίο πάτησαν οι διαιτητές στο συγκεκριμένο σημείο;

Παρά το γεγονός πως στην τηλεοπτική μετάδοση το πλάνο που δόθηκε έκανε λόγο για εξέταση του Instant Replay για "physical altercation" ανάμεσα σε Μάριους Γκριγκόνις και Βάνια Μαρίνκοβιτς, οι τρεις διαιτητές εξέτασαν τη φάση για "act of violence or potential act of violence".

Στην προκειμένη περίπτωση, ο κανονισμός της EuroLeague Basketball προβλέπει την ακύρωση όσων έγιναν μετά από την εξεταζόμενη φάση, εν προκειμένω το εύστοχο σουτ τριών πόντων του Ντουέιν Μπέικον στο transition. Ο συγκεκριμένος κανονισμός μοιάζει πάρα πολύ με αυτόν της FIBA που κάνει λόγο για "physical altercation" αλλά διαφέρει σε κάτι βασικό: θεωρεί ως μη γενόμενο ό,τι συμβαίνει αμέσως μετά από τη φάση που εξετάζεται στο Instant Replay.

Κάπως έτσι, οι διαιτητές δεν μέτρησαν το καλάθι του Ντουέιν Μπέικον και έστειλαν τον Βάνια Μαρίνκοβιτς στην γραμμή των προσωπικών για δύο ελεύθερες βολές.

Τώρα, αν το σπρώξιμο του Μάριους Γκριγκόνις στον Βάνια Μαρίνκοβιτς στοιχειοθετείται ως "act of violence or potential act of violence" είναι κάτι που επαφίεται στην κρίση των διαιτητών.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ